Veilig vrijen, ook in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
31 januari 2016

Thailand staat bekend om de laagdrempelige seks. Dat is soms vervelend vanwege de vele vooroordelen, maar ontkennen kan je het natuurlijk niet.

Juist vanwege het grote aanbod van (betaalde) diensten door sekswerkers is het van belang voorzichtig te zijn. Soa’s zijn niet alleen vervelend maar kunnen ook ernstige gevolgen hebben. Denk aan HIV. Hoewel er in het westen vrijwel geen mensen meer dood gaan aan HIV die overgaat in AIDS, dankzij goede medicatie, ligt er toch gevaar op de loer. Dat blijkt uit een recent artikel van de NOS die een studie in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet aanhaalt.

Daaruit blijkt dat het virus in snel tempo resistent wordt tegen het medicijn Tenofovir. De wetenschappers onderzochten de afgelopen 17 jaar bijna 2000 hiv-patiënten die Tenofovir gebruiken. Uitkomst: in sommige Afrikaanse landen is het virus in 60 procent van de gevallen resistent tegen het medicijn. Ravi Gupta, een van de onderzoekers, noemt tegen de BBC de resultaten zeer verontrustend.

Vier jaar lang vergeleken de onderzoekers hoe een groep Afrikaanse en een groep Europese patiënten reageerden op het medicijn. In Europa blijkt het virus aanmerkelijk minder vaak resistent. Daar wordt resistentie in 20 procent van de gevallen geconstateerd.

De wetenschappers verklaren de verschillen tussen de Europese en Afrikaanse groepen uit een slechte omgang met het medicijn in Afrika. “Als patiënten niet de juiste dosis krijgen of het medicijn niet regelmatig gebruiken, dan geef je het virus de kans zich aan te passen en resistent te worden”, zegt Gupta.

Nog zorgwekkender is dat tijdens het onderzoek aanwijzingen zijn gevonden dat de resistente variant van het hiv-virus van mens op mens kan worden overgedragen. Als dat waar is, dan zou de variant die niet meer effectief bestreden kan worden zich snel kunnen verspreiden, met alle gevolgen van dien.

Kortom, denk niet dat je gevolgen van onveilige seks simpel kunt ontlopen door medicijnen te slikken. Als deze door resistentie niet aanslaan, dan kon de leuke vakantie in Thailand wel eens verstrekkende gevolgen hebben.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Veilig vrijen, ook in Thailand”

 1. Fransamsterdam zegt op

  “Nog zorgwekkender is dat tijdens het onderzoek aanwijzingen zijn gevonden dat de resistente variant van het hiv-virus van mens op mens kan worden overgedragen.”
  Het lijkt me nogal evident dat resistente varianten ook kunnen worden overgedragen. Anders zou het onjuiste gebruik van de medicijnen alleen voor problemen zorgen bij mensen die het medicijn onjuist gebruiken.
  Ik ben er geen deskundige in, maar volgens mij is het, net als bij bacteriën die bij onjuist gebruik (bv. niet afmaken van de kuur) resistent kunnen worden tegen antibiotica, zo, dat anderen net zo goed door die resistente varianten kunnen worden besmet. En juist díe hebben dan niks meer aan zo’n medicijn.
  Als dat níet zo zou zijn, dan was het simpel: Maak de virussen en bacteriën allemaal resistent, en niemand wordt meer ‘van mens op mens’ besmet.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Nog even een heel ander aspect van dit onderwerp als het mag: Er wordt door de Thaise Beer Bars en Gogo’s vaak op gewezen dat de dames maandelijks worden gecontroleerd, met name op HIV.
  Ik ken zaken waar men daar uiterst streng in is en de dames naar een door de baas aangewezen instelling moeten gaan om het bewijsje te halen, en een dag te laat is een dag niet werken.
  Nog niet zo lang geleden hoorde ik dat een meisje in bar X HIV-positief was. Niet zo vreemd dat ze daar niet meer werkte. Ze werkt nu echter vrolijk in bar Y waar men het wat minder nauw neemt: Men vraagt er niet naar of neemt genoegen met een bewijsje van dubieuze herkomst.
  Ik zeg niet dat er met deze controles massaal de hand wordt gelicht, maar het percentage waarin dat wèl gebeurt, zou wel eens dicht bij het percentage HIV-positieve dames kunnen liggen, en dat zal de 10% toch wel benaderen, al willen we dat liever niet weten.

  • BA zegt op

   Problem met HIV is dat er allerlei haken en ogen aan die tests zitten. Bij conventionele tests zijn antilichamen pas na 3 maanden zichtbaar en mensen zijn juist in de eerste 3 maanden het meest besmettelijk. Een test certificaat is dus absoluut geen 100% garantie.

   Je hebt tegenwoordig tests die na 6 weken werken, de zogeheten CMIA test. Die testen zowel op antilichamen als anti gen. Maar doordat de test oa gebruik maakt van antilichamen om gen P24 aan te tonen en de manier waarop er getest word is het aantal false positives heel erg hoog. Het werkt met een reagen welke aan je bloed toegevoegd word, dan gaat het door een machine welke verkleuring meet op een schaal van 0 tot 35 en boven 1 is positief. Maar omdat ze liever geen false negatives hebben zit er een soort veiligheidsmarge in. Test je bijvoorbeeld 1.03 dan ben je voor de test positief maar dat moeten ze met aanvullende tests ondersteunen omdat het net zo goed false positive kan zijn.

   Je kan al raden hoe ik dat weet. Ik ben zo ook eens als positief aangemerkt met een uitslag van 1.03 bij een CMIA test. Die testlabs kijken niet verder als hun neus lang is dus zetten gewoon positief op het papiertje. Maar ik vertrouwde het niet en heb dezelfde tests plus aanvullend de volgende dag laten herhalen in een ander lab en er was dus niks aan de hand, gewoon negatief. Na 6 weken nog een keer en weer negatief.

   Kan na die false positive ervaring alleen maar zeggen dat wat er die 24 uur je hoofd gaat ongelofelijk is.

   Normale SOA test is heel simpel, je hebt het ja of nee maar in geval van HIV ligt het allemaal net iets lastiger.

   Dat een dame dus ergens anders werkt hoeft niet te betekenen dat ze daadwerkelijk positief is, ze kan ook aanvullende tests gedaan hebben en gewoon negatief zijn.

   Dan nog klopt het dat veel onzorgvuldig zijn. Haast elke bargirl doet hetbwel zonder condoom als een klant dat graag wilt. Mocht je een relatie aan willen knopen met een meid uit die business dan is een bezoekje aan een SOA clinic in elk geval geen slecht idee. Zelfs meiden die het met condoom doen hebben meestal wel een Thai man of vriendje en die doen het weer zonder.

   Het overigens niet alleen bij bargirls en gogo girls. Onder de studentes etc komen HIV en ziektes als Chlamydia enz ook veelvuldig voor. Ook al lijken ze nog zo braaf je kan het altijd oplopen in Thailand.

 3. Chander zegt op

  Ik heb wat verpleegsters in familie die in Thaise staatsziekenhuizen werken en daarbij ook nog een familielid dat speciaal belast is met HIV patienten.

  Ik kan je nu wel zeggen dat het aantal HIV patiënten in Thailand schrikbarend hoog is.
  Mensen, van wie je niet gemakkelijk zou verwachten dat ze HIV onder de lijf hebben.
  Ook veel middelbare scholieren zitten er tussen.

  Veilig vrijen is nu een must geworden, wil je geen narigheid in de toekomst ondervinden.

 4. René Chiangmai zegt op

  Voor zover ik weet kun je pas na 3 maanden zeker weten dat je géén HIV hebt.
  Maar daarvóór kan het al wel aanwezig zijn.
  Dus als een vrouw (of een man) gisteren of vorige maand een test heeft gedaan waaruit niet blijkt dat ze HIV heeft, kan ze dus toch HIV hebben en besmettelijk zijn.

  Ik heb 1 keer een risicovol contact gehad en heb toen ook dat 3-maanden venster aangehouden.
  Abstinentie. 😉
  Ik wilde het risico niet lopen iemand te kunnen besmetten.
  Gelukkig loos alarm.
  Was trouwens niet in Thailand maar in Nederland.

 5. René Chiangmai zegt op

  Waarmee ik dus o.a. wilde zeggen: zo’n controle biedt ook geen zekerheid.

 6. ruud zegt op

  Je zult gewoon altijd een condoom moeten gebruiken in de wereld van wisselende sexuele contacten.
  Er zijn nog zat andere ziektes die je op kunt lopen buiten de HIV.
  En die drie maandelijkse test helpt daar ook niet voor.
  Die kun je ook oplopen van iemand die een uurtje eerder sex heeft gehad met uw bardame/ -heer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website