Ziek worden op reis en bij een dokter belanden die slecht Engels spreekt of opgenomen worden in een lokaal ziekenhuis, het is de grootste tegenvaller op vakantie. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat een kwart van de zonaanbidders dit weleens is overkomen.

In 16 procent van de gevallen zijn deze ‘pechgevallen’ onvoldoende verzekerd. Met hoge kosten als gevolg. Een poliklinische behandeling in het buitenland kost gemiddeld € 1.939,- de kosten van een ziekenhuisopname bedragen gemiddeld € 7.588,-.

Zorgkosten lopen op in het buitenland

Er wordt vaak onterecht gedacht dat zorgkosten op vakantie uit de zorgverzekering betaald worden. Dat kan behoorlijk tegenvallen, de basis zorgverzekering dekt namelijk alleen het Nederlandse tarief en tarieven in het buitenland zijn vaak veel hoger. Wie geen aanvullende dekking voor medische kosten op zijn reisverzekering heeft betaald deze meerkosten zelf. In Turkije of Zwitserland kom je voor een regulier ziekenhuisbezoekje al snel in een privékliniek terecht waar de kosten van een opname kunnen oplopen tot 15.000 euro. Zorg dus altijd voor een aanvullende medische dekking in het buitenland.

Jongeren zijn vaker slecht verzekerd

Als het om verzekeren op reis gaat lijkt het er op dat ouderen de zaakjes wat beter voor elkaar hebben. Slechts 7,8% van de ouderen heeft wel eens meegemaakt dat tijdens het afhandelen van de schade bleek dat ze onvoldoende verzekerd waren. Bij jongeren ligt dit percentage een stuk hoger. 16,2% van de jongeren heeft wel eens meegemaakt dat de verzekering niet uitkeerde omdat ze niet voldoende verzekerd waren.

Zorgen komen pas bij schade op reis

Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de vakantiegangers zich zorgen maakt na een pechgeval. In dat geval maken reizigers zich vooral druk omdat ze bang zijn niet verder geholpen te worden door lokale autoriteiten of dat de taalbarrière parten speelt. Slechts 7 procent vraagt zich af of zijn of haar reisverzekering wel dekkend is, terwijl uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 16 procent van de vakantiegangers niet (goed) verzekerd is in geval van schade.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Kwart vakantiegangers belandt in het ziekenhuis of bij de dokter”

 1. erik zegt op

  Lokaal ziekenhuis? Ik denk dat men voor dit land een staatsziekenhuis bedoelt. Wel, als er nood is mag je blij zijn, in perifeer Thailand en praat helemaal niet over perifeer Laos , dat er een arts is.

  Waar ik woon is een staatsziekenhuis, een klein ziekenhuis van de Zusters van de Goede Herder met zeer beperkte voorzieningen en een particulier ziekenhuis, lid van een landelijk werkende groep, waar nauwelijks artsen zijn. Men leent overal de artsen van het staatsziekenhuis, jonge mensen met redelijk tot zeer goed Engels in huis, die hun tijd ‘uitdienen’ omdat ze op kosten van de staat hebben gestudeerd. En met die lui is niks mis.

  Genoemde bedragen van euro 1.939 en euro 7.588 zijn gemiddelden maar ze komen me schromelijk overdreven voor. In een particulier ziekenhuis in Khon Kaen heb je een heup-prothese voor tussen 2 en 3 ton baht dus dat is een schijntje vergeleken met de gemiddelde 7.588. Een de heup-prothese is ‘major surgery’ om het zo maar uit te drukken.

  De noodzaak voor aanvullende dekking naast de zorgpolis is wel weer eens aangetoond. Maar wil men leren?

  • Khun Peter zegt op

   Beste Erik, toeristen gaan in Thailand voornamelijk naar de prive-klinieken. De prijzen daarvan zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Ik hoor nu al berichten dat sommige privé-klinieken in Thailand al duurder zijn dan een gemiddeld ziekenhuis in Nederland. Ben je niet goed verzekerd dan mag je zelf het verschil bijbetalen.
   Met een goede reisverzekering (niet die goedkope troep) hoef je ook niet je verplicht eigen risico op je zorgpolis aan te spreken. Scheelt toch weer 360 euro.

   • henk zegt op

    Ik ben met mijn vrouw enkele jaren geleden tijdens onze vakantie naar het ziekenhuis in chiang mai gegaan,ze had een schaafwond en ik wou geen risico lopen dat het ging ontsteken.
    Ze werd behandeld met een soort jodium en er werd verband om gedaan,ook kreeg ze nog 2 verschillende tabletten mee.
    De kosten waren omgerekend 30 euro.Dit bedrag werd niet betaald door mijn reisverzekering
    maar ging van mijn eigen risico af(CZ).
    Vraag: Had ik toen dan geen goede reisverzekering?
    Khun Peter was deze reisverzekering goedkope troep?

    mvg Henk

    • Khun Peter zegt op

     Beste Henk, zie hier: http://weblog.independer.nl/onderzoek/overzicht-vergoeding-eigen-risico-medische-kosten-reisverzekeraar/

   • Davis zegt op

    Kan je bijtreden. Khun Peter.
    Een verwittigd man is er 2 waard.
    Letterlijk, en soms ook figuurlijk.
    Groeten, Davis.

 2. fransamsterdam zegt op

  De titel suggereert dat 1op de 4 vakantiegangers tijdens die vakantie medische hulp moet inroepen.
  Dat is heel wat anders dan dat 1op de 4 mensen die ooit wel eens op vakantie zijn geweest, tijdens zo’n vakantie ooit wel eens medische hulp nodig hebben gehad.

 3. Willem zegt op

  Even een praktijk geval:
  ‘k Heb vorig jaar 6 dagen in een ziekenhuis gelegen in Bangkok, e.e.a. incl. een goede reisverzekering waarbij dus ook eventueel te maken “medische kosten” waren verzekerd… Tot mijn verbazing werden uiteindelijk “alle” kosten betaald door mijn zorgverzekering! De reisverzekering heeft de premie ontvangen en hoefde niets uit te keren! Toch wel een beetje in strijd met jullie verhalen. Als ik mij goed herinner waren de kosten tussen de € 4000,- tot €4500,- (dit bedrag is ook nog incl. 6 consulten en bloedonderzoek van mijn vrouw)

 4. Peter@ zegt op

  Heb het pas nog ondervonden in een ziekenhuis in Udon Thani, een eenvoudig letsel met 2 dagen opname en een uitgebreide nazorg kostte me ruim € 1200,- iets wat in Nederland zonder opname iets van € 50,- zou gekost hebben.

  Een goede vraag, wat is nu een goede reisverzekering of zorgverzekering voor een reis naar Thailand?

 5. ruud zegt op

  Niet zo lang geleden werd er nog geklaagd over de kosten van de zorgverzekering voor expats.
  Het lijkt me dat de reden van die premie hier wel duidelijk wordt.

  • l.lagemaat zegt op

   Het gaat hier over vakantiegangers met/zonder reisverzekering.die medische zorg nodig hadden.
   Expats hebben een ziektekostenverzekering.
   De VGZ durft een verhoging van € 135,-p.m.te vragen vanaf 1 jan.2015 wordt dit € 495,p.m.

   groet,
   Lodewijk

 6. TH.NL zegt op

  @Willem. Dat kan zoals jij het beschrijft als je een aanvullende verzekering hebt naast je basisverzekering die dan een werelddekking geeft mits de kosten niet hoger zijn dan in Nederland. Is die hoger moet je zelf lappen. Ook worden bijvoorbeeld repatriëringskosten niet door de aanvullende verzekering betaald. Dus een goede reisverzekering met een wereldziektekostendekking van bijvoorbeeld de ANWB is een must !

  Mocht je als farang iets overkomen dan brengt men je al snel – indien aanwezig – naar een particulier ziekenhuis. Wel eens in het RAM hospitaal in Chiang Mai geweest? Nou, dan ben je heel blij dat je een goede reisverzekering met wereldziektekostendekking hebt.

 7. Sjaak S zegt op

  In Thailand gaat men naar een privékliniek die misschien het tienvoudige van een staatsziekenhuis kost en in Nederland? Gaat men daar dan ook naar een privékliniek? Worden die dan ook vergoed? Voor zover ik vroeger ooit in een ziekenhuis moest zijn, werd je eerst door de huisarts doorverwezen. Doe je dat in Thailand ook?
  Worden hier niet appels met peren vergeleken?
  De buitenlandse tarieven zijn meestal hoger? Daar geloof ik niet veel van. Een privékliniek in Nederland zal met zekerheid veel duurder zijn dan een privékliniek in Thailand. Het grote verschil is dat een staatsziekenhuis in Thailand misschien niet die kwaliteit heeft als een staats(?)ziekenhuis in Nederland.

  • Khun Peter zegt op

   Ik ben in Nederland in een privé-kliniek geopereerd aan een liesbreuk. Voor het zelfde tarief als in een streekziekenhuis. En gewoon op verwijzing van mijn huisarts.

  • Peter@ zegt op

   Soms heb je geen keus als je bijv. midden in de nacht wordt overgebracht naar een ziekenhuis schuin aan de overkant van het hotel met een bloedende wond wat doe je dan?

 8. theoS zegt op

  Ik ben afgelopen september aan een liesbreuk geopereerd in een government hospital en de rekening was Baht 11.700= ong Euro 285-. Daar was alles bij inbegrepen en de operatie werdt ‘s nachts uitgevoerd en duurde ong.3 uur.
  Het was een nood operatie want mijn ingewanden kwamen door het gat eruit. Hier noemen ze dat hernia.
  Ik ben zelf verzekerd vanwege mijn leeftijd daar niemand mij wil verzekeren.
  5 jr geleden ook geopereerd voor dezelfde prijs.

  Het werkt zo in die government hospitals dat je betaald naar wat je inkomen is, dat wordt ter plekke onderzocht, hoeveel je verdient, wat je doet in Thailand werken? Huis gekocht en zo ja, voor hoeveel? enz. enz.
  Voor dit onderzoek moet je een aanvraag indienen en de reden waarom verklaren, dit doet mijn Thaise vrouw, je komt voor een soort commissie en daarna gelijk, zonder wachten, opgenomen en dezelfde nacht of dag geopereerd.
  Dit is dus 2x zo bij mij gegaan, de 2e keer ging de Thaise buurvrouw mee en heeft dit voor mij in orde gemaakt. Graag geen welles/nietes.

 9. Haki zegt op

  Krap een week geleden, tijdens bezoek aan schoonouders in Sikornaphum (Surin) trof mij een bacteriele darminfectie. Via de ” huisartsenpost” doorgestuurd naar het lokaal (staats-)ziekenhuisje. Geweldige behandeling! Gelijk standaard bloeddruk gemeten en gegevens genoteerd en na een uurtje (!) wachten, door jonge arts onderzocht met voormeld ziekte oorzaak. Ze (het was ook nog eens een aantrekkelijke dame) wilde me 2 nachten ” admitten” (ter observatie opnemen), maar dat vonden ik en mijn vrouw niet zo’n geweldig idee. Toen kreeg ik een injectie en een antibiotica kuur (ca. 50 pillen) mee. Kosten: THB 150,— !!!
  Kosten ziekehuis en arts werden niet in rekening gebracht. Inmiddels ben ik bijna weer geheel fit!

  Terug in Bangkok, had ik eigenlijk bijna nog gehoopt dat ik nog in een ander ziekenhuis aanvullend door dokter zou moeten worden onderzocht, om de ziekenhuizen te kunnen vergelijken. ” Helaas” is het zover niet gekomen.

  Straks terug in NL, ga ik de THB 150,–wel claimen op mijn (zeer uitgebreide) polis. Ben benieuwd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website