Ivo Antonie de Rooij / Shutterstock.com

Wanneer je terug komt van een vakantie uit Thailand kan het voor toeristen een vervelende verrassing zijn als ze bij de douane belasting moeten betalen. Vakantiegangers moeten soms nog btw, accijns of invoerrechten betalen over de artikelen die ze in het buitenland hebben gekocht.

Toeristen die terugkomen van landen buiten de EU, zoals Thailand, mogen voor 430 euro aan goederen belastingvrij invoeren. Het moet dan wel gaan om spullen voor eigen gebruik of geschenken. De waarde van een product kan niet over meerdere personen verdeeld worden. Als een reiziger een artikel meeneemt dat meer waard is dan 430 euro, dan moet hij over het hele bedrag belasting betalen.

Restricties voor drank en rookwaren

Er gelden daarnaast restricties voor onder meer drank en rookwaren. Over meer dan een liter sterke drank, twee liter mousserende wijn of twee liter likeurwijn moet belasting betaald worden. Ook over vergelijkbare combinaties wordt belasting gerekend. Verder is het toegestaan om maximaal tweehonderd sigaretten, 250 gram rooktabak, honderd cigarillo’s of vijftig sigaren belastingvrij mee te nemen. Als de tabaksproducten niet voor eigen gebruik bedoeld zijn, dan kan de koper een naheffing krijgen. De producten worden dan in beslag genomen en de reiziger krijgt mogelijk een boete.

Over geneesmiddelen die voor eigen gebruik tijdens de reis bedoeld zijn, hoeft geen belasting betaald te worden. Er zijn wel uitzonderingen voor geneesmiddelen waar verdovende middelen of bestanddelen van beschermde dier- of plantensoorten in zijn verwerkt. De prijs van ingevoerde geneesmiddelen, tabaksproducten, alcoholhoudende producten en persoonlijke bagage tellen niet mee voor het maximumbedrag van 430 euro.

Voor geld en waardepapieren geldt een bovengrens van 10.000 euro. Als de reiziger 10.000 euro of meer meeneemt, dan moet hij dat verplicht bij de douane melden. Hij hoeft daar geen belasting over te betalen.
Rode doorgang: goederen aangeven

Als een toerist het maximumbedrag van 430 euro overschrijdt of meer meeneemt dan de hierboven genoemde hoeveelheden, dan moet hij de rode doorgang (goederen aangeven) nemen. De douane kan de bagage overigens ook controleren bij de groene doorgang (niets aan te geven).

Er gelden speciale reizigerstarieven voor spullen die meer dan 430 euro, maar minder dan 700 euro waard zijn. Deze tarieven worden alleen gerekend als iemand de goederen zelf bij de douane meldt. Als de goederen pas bij een controle gevonden worden, dan rekent de douane het volle pond. Er is een app van de douane waarmee reizigers van tevoren kunnen uitrekenen of en hoeveel belastingen ze moeten betalen bij terugkomst. De app geeft ook aan wat wel en niet meegenomen mag worden. De applicatie is beschikbaar voor iOs en Android.

Namaak artikelen

Het is in principe verboden om nagemaakte artikelen mee te nemen. De koper moet dergelijke spullen inleveren en er ook een boete voor betalen. Het gaat dan meestal om schoenen, kleding, tassen, horloges en parfums. Om te bepalen of een merkproduct ‘echt’ is, kijkt de douane naar echtsheidskenmerken. Dubieuze labels, slechte stiksels en een tegenvallende kwaliteit verraden vaak dat het om een namaakartikel gaat.

De douane laat namaakartikelen wel toe als het om kleine hoeveelheden voor eigen gebruik gaat. Zo is het bijvoorbeeld toegestaan om maximaal drie horloges, 250 ml parfum, drie kledingstukken, drie paar schoenen, drie gekopieerde cd’s met muziek en drie gekopieerde dvd’s mee te nemen. Een dvd met drie films wordt beschouwd als drie beelddragers. Datadragers met bijvoorbeeld gekopieerde computerspellen mogen de koffer niet in.

Voor het invoeren van dierlijke producten, cultuurgoederen, munitie en wapens is meestal een certificaat, een vergunning of specifieke toestemming nodig.

Bewijs aankoop

Reizigers nemen ook weleens gloednieuwe spullen van huis mee op vakantie. Bij terugkomst moet dan duidelijk zijn of die producten niet op de vakantiebestemming zijn gekocht. De douane kan de reiziger vragen om te bewijzen of producten eerder in Nederland of een ander EU-land zijn aangeschaft. In dat geval is er dus al belasting over betaald.

Douanemedewerkers letten daarbij vooral op luxegoederen en dure spullen zoals fotoapparatuur, muziekinstrumenten, laptops en sieraden. De douanemedewerkers controleren de spullen op verbruikssporen en gaan na waar het bewuste model verkocht wordt. Met een serienummer kan achterhaald worden waar bijvoorbeeld een camera is gemaakt.

De Belastingdienst raadt consumenten aan een aankoopbewijs of garantiebewijs voor dergelijke producten mee te nemen. Een zogenoemde douaneverklaring kan ook uitkomst bieden. Die moet wel voor vertrek aangevraagd worden bij een douanekantoor. De aanvrager moet de goederen dan laten zien en het aankoop-, betalings- of garantiebewijs voorleggen.

Meer informatie: www.belastingdienst.nl

Bron: Nu.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Vakantie Thailand: Welke goederen mogen wel of niet gratis mee naar Nederland”

 1. David H. zegt op

  430 euro…., als je een laptop bij je hebt ben je daar al dicht bij of over , tevens is mijn vraag ; wat indien je in Thailand woont , dus uitgeschreven uit EU , en enkel op bezoek naar NL of BE komt , er zelfde regels gelden aangezien je normaal gesproken alles weer terug meeneemt naar Thailand + proviandaanvulling…

  Data dragers …. jawadde ….alles heeft tegenwoordig datadragers ,van je laptop over je smartphone tot je camera en meer wat ik zelfs nog niet weet…..

 2. Fransamsterdam zegt op

  Als ik nou geen aankoopbewijzen van laptop, camera, horloge en dergelijke mee kan of wil nemen,
  kan ik dan hij het verlaten van Nederland geen papier krijgen waar de douane/belasting op vastlegt wat ik uit Nederland meeneem, zodat ik dat papier ook weer kan overleggen als ik terug kom?

  • Christina zegt op

   Heel simpel op te lossen. Maak er foto’s van doe het eventueel op een memory stick dan kun je dit overleggen. Tijd geleden dure lens gekocht geloofde niet dat de lens in Nederland was gekocht moest boete betalen daarna een verzoek om terug gave gedaan en probleem loos ontvangen.
   Soms zijn ze lastig j.l. Met mijn schoenen die in de USA waren gekocht 4 man namaak werd mij verteld. Na grondig onderzoek toch echt en ik kreeg ze terug. Voor de rest nooit problemen gehad.

 3. Anja zegt op

  In het artikel is niet duidelijk dat de accijnsgoederen welke je vrij mag meenemen of is en niet en.
  Dus 1 ltr gedistilleerd of 2 ltr wijn, 200 sigaretten of 250 gram tabak of 100 cigarillos of 50 sigaren.
  Laat dat duidlijk zijn!

 4. John Chiang rai zegt op

  Als je een bedrag van 10.000 Euro of meer in/of uitvoert,moet je dit normaal officieel declareren. Hoe zit het nou precies,als bijv. een echtpaar een bedrag van bijv 16.000Euro verdeeld over twee tassen,waarbij iedere persoon niet meer heeft dan 8.000 Euro,wordt dit door de Douane gezien als gemeenschappelijk geld,of is het op deze manier zonder problemen In/of uit te voeren? Deze laatste eventuele mogelijkheid wordt namelijk nergens precies beschreven,en wordt vaak beantwoordt op basis van vermoeden maar niets zeker weten. Zelfs als je bij de Douane per E-Mail navraagt,krijg je vaak een antwoordt waar je een Jurist voor nodig hebt,om het te begrijpen. Misschien weten jullie als redactie hier een duidelijk antwoord.?
  Gr.John.

  • Rob V. zegt op

   Dat lijkt me niet zo moeilijk, het gaan om een limiet tot 10.000 euro per persoon. Dus allebei 8.000 euro (of dat bedrag in andere valuta bijvoorbeeld zoals Bahtjes) op zak moet prima lukken.
   http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/geld_over_de_grens_meenemen/

   Ik zou me eerder afvragen of dat bedragen nog leeftijdsgebonden is of niet: mag een twee jarige die samen met pa/ma reist ook tot 10 duizend euro uitvoeren? Dat het geld werkelijk eigendom van het kind is is uiterst onwaarschijnlijk plus dat de ouders natuurlijk ook nog eens juridisch verantwoordelijk zijn.

   • john Chiang rai zegt op

    Beste Rob,
    Ook jij begint te antwoorden met de woorden,,Dat lijkt me niet zo moeilijk”en dit valt eigenlijk onder het vermoeden,wat ik ook reeds had,maar niet 100%weet. Verder verwijs je op een site van de belastingdienst,waar alles betrokken is op de persoon. Mijn vraag was echter of de Douane bij een echtpaar automatisch uitgaat van gezamelijk geld,dit staat zover ik lezen kan nergens duidelijk beschreven. Als je dit per E-Mail gaat navragen bij de Douane,merk je dat dit niet zo eenvoudig ligt zoals velen denken, je krijgt vaak een mail terug,die bestaat uit een ambtenaren Nederlands,waar je als normaal reisende een Jurist voor nodig hebt om het te begrijpen. Van een duidelijk Ja/Nee dit is geen probleem, zo wij dit beide denken is helemaal geen sprake,vandaar mijn vraag.
    Gr. John.

    • Fransamsterdam zegt op

     Alles is per persoon, de drank, de sigaretten enz.
     De belastingsite beschrijft het ook per persoon, zoals je zelf meldt.
     Als het voor geld bij een echtpaar anders zou zijn, zou dit echt wel duidelijk vermeld zijn.
     En bovendien, dan zou een echtpaar dat onder huwelijkse voorwaarden buiten gemeenschap van goederen is getrouwd een gewaarmerkte notariële akte moeten overleggen om wél 10.000 per persoon mee te kunnen nemen?
     Zo zit de wereld niet in elkaar.

    • John Chiang rai zegt op

     Beste Rob, (Ter aanvulling)
     Bij jou vraag of het bedrag van 10.000Euro leeftijdsgebonden is ligt het een stuk makkelijker, omdat de Douane er van uit moet gaan,dat de uitvoerende persoon het geld zelf tot zijn vervoeging heeft. Dit laatste is bij een kind van 2jaar nooit geloofwaardig,zodat de volwassen persoon altijd verantwoordelijk is. (Dit laatste weet ik zeker uit Douane bronnen)

  • Marc zegt op

   Op de website van de Europese Unie, staat in het Engels/Frans een antwoord dat mij wel kristalhelder lijkt: http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/cash_controls/declaration_form/article_6139_en.htm

   1. voor het grensbedrag van 10.000 EUR telt als natuurlijke persoon ELKE reiziger of bemanningslid;
   2. voor personen die in groep reizen (zoals een echtpaar) wordt het grensbedrag voor elke persoon individueel toegepast (maw 2 personen die samen reizen, mogen samen minder dan 20.000 EUR bij zich hebben)
   3. minderjarige kinderen tellen ook mee als natuurlijke persoon voor dit grensbedrag, via hun ouders.

   Dit laatste durft de Douane niet gemakkelijk te bevestigen of te ontkennen omdat er vrees bestaat voor misbruiken, maar art.3.1 van de EG Verordening nr. 1889/2005 van 26/10/2005 laat hierover geen twijfel bestaan (“IEDERE natuurlijke persoon die de Gemeenschap binnenkomt of verlaat …): zie http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:309:0009:0012:NL:PDF

   Mvg
   Marc

   • Bucky57 zegt op

    toevallig gisteren Bordersecurity gezien. Hier waren 3 personen die in totaal 28.000 dollar hadden.Maar omdat het bij een persoon in bewaring was werd dit gezien als een overtreding. Elke persoon diende hun eigen vrijgestelde maximale bedrag zelf in bewaring te hebben. Dus b.v. in de handbaggage van elk persoon. De reizigers maakten de fout door te veronderstellen dat het bedrag gewoon door 3 gedeeld kon worden, zodat zij geen aangite hoefden te doen. Indien de houder gewoon in invoer form had ingevuld en het gemeld had was er niets aan de hand geweest. Nu moesten ze een boete betalen.
    p.s volgens de douane (zwager op schiphol) dient de drager van het geld minimaal 16 jaar zijn. Bij het invullen van de documenten vraagt men ook we de drager is en wie de eigenaar. Dit kunnen dus verschillende personen zijn.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Dat formulier dient twee doelen.

     De douane wil weten wie het over de grens brengt en is dus geïnteresseerd in de drager.
     De belastingen daarentegen is vooral geïnteresseerd wie de eigenaar is. 😉

     • David H. zegt op

      Inderdaad , formulier vermeld drager of en ,eigenaar , tevens geode uitleg voor transitters ook op pgina 2e , op formulieer is dit de achterkant , en in heel de EU kan je elk formulier gebruiken van welk land ook .

      http://download.belastingdienst.nl/douane/docs/aangifteformulier_liquide_middelen_iud0952z4fol.pdf

 5. Ivo zegt op

  tip als je iets via het internet koopt, zet dan alle bonnen vaak bijgesloten als pdf in je telefoon of ereader

  Ooit een stevige discussie met een verse douanier gehad over een nieuwe camera waarbij ik bleek meer te weten dan de douane om te beginnen dat Thailand niet goedkoop is en Schiphol al helemaal niet
  Gelukkig kapte zijn baas het af metde opmerking die weet meer dan jij stop maar! scheelde tijd al piste baas zich bijna in de broek van het lachen
  Gek genoeg keken ze niet naar die plastic tassen met plantenbollen in mijn handbagage waar ik ellende van verwachte (mag overigens wel vermits er maar geen groen er aan zit of beschermd is)

  In Thailand gewoon in warenhuis kopen en bonnen bewaren kan je zelf nog tax terugvragen
  Ik stop bonnen altijd goed bereikbaar opgeteld en omgerekend zichtbaar in de bagage scheelt geneuzel

 6. Paul Schiphol zegt op

  Op de voorlaatste dag van onze vakantie gaan we altijd naar “Gourmet Supermarkt” onder Siam Paragon in BKK. om inkopen te doen. Hier hebben ze een ongelofelijk grote sortering aan hoogwaardige verse producten. Naast de Papaya’s voor de SomTam, (zelf importeren loont, inz. prijs, en kwaliteit) worden er ook tropisch fruit en flink aantal verse curries meegenomen. Met het oog op de 23 Kg limiet voor de in te checken bagage, gaat dit spul, bij elkaar vaak meer dan 12 Kg, in de handbagage. Gelukkig is onze handbagage nog nooit gewogen. Mijn vraag; mogen Thaise groenten en fruit zonder certificaat gewoon meegenomen worden, en hoe zit het met de verse curries, deze met grote waarschijnlijkheid niet. Tot nu toe is het koffertje met verse waar altijd aan controle ontsnapt, dus beschik ik niet over ervaringsdeskundigheid.
  Groet, Paul Schiphol


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website