‘Rijsthypotheeksysteem moet op de helling’

Het door de huidige regering van stal gehaalde rijsthypotheeksysteem moet nodig op de helling, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van 19 juli. Thailand prijst zichzelf met het systeem uit de markt omdat de prijs die de regering voor de opgekochte rijst betaalt, 40 procent boven de marktprijs ligt. Het is al eerder bericht: dit jaar gaan Vietnam en/of India, Thailand inhalen als ’s werelds grootste rijstexporteur.

Het rijsthypotheeksysteem kost de overheid ook ongelooflijk veel geld omdat ze de rijst met verlies moet verkopen – beter gezegd: moet zien te verkopen aan exporteurs en andere landen. En hoe langer de rijst blijft opgeslagen, hoe minder ze opbrengt omdat de kwaliteit terugloopt. Bovendien dringt de tijd, want de magazijnen liggen momenteel barstensvol. De rijst zal snel verkocht moeten worden om ruimte te maken voor de volgende oogst. Haast bij de verkoop drukt de prijs.

Belangrijkste bezwaar van het systeem is evenwel dat de boeren, die ervan zouden moeten profiteren, er niet beter van worden. Het meeste geld verdwijnt in de zakken van molenaars, tussenhandelaren, corrupte politici en ambtenaren.

De krant stelt cynisch vast dat het geen enkele regering tot nu toe gelukt is, het inkomen van de boeren significant te verhogen. De enige remedie is verhoging van de productiviteit (die in Vietnam bijvoorbeeld veel hoger is) en minder afhankelijkheid van kunstmest en pesticiden, waardoor de bedrijfskosten omlaag gaan.

Organische rijstverbouw dreigt ineen te storten

Boeren die organische rijst verbouwen, luiden de noodklok. Wanneer de regering hen niet helpt, dreigt de verbouw van organische rijst in te storten. Boosdoener is het rijsthypotheeksysteem, vorig jaar door de regering Yingluck van stal gehaald.

Boeren ontvangen in dat systeem voor hun paddy 15.000 baht per ton witte rijst of 20.000 baht voor Hom Mali, afhankelijk van kwaliteit en vochtigheidsgraad, 40 procent meer dan de marktprijs. Deze hoge prijzen hebben sommige boeren verleid hun organische rijst te hypothekeren. Voordat het hypotheeksysteem in werking trad, ontvingen ze voor hun organische rijst (meest Hom Mali) 12.000 tot 15.000 baht per ton. De molenaars echter verwerken de rijst en slaan die op, maar ze certificeren de rijst niet.

Overleg tussen boeren en ambtenaren heeft drie suggesties opgeleverd om de verbouw van organische rijst te redden: financiële steun, een speciaal hypotheeksysteem voor organische rijst of een verplichting aan de molenaars om de rijst te certificeren.

Wanlop Pichpongsa, secretaris-generaal van de Thai Organic Trade Association, vreest dat de hoge prijzen van het hypotheeksysteem boeren ervan zal weerhouden organisch te gaan verbouwen of dat organische boeren terugkeren naar traditionele rijstverbouw. Maar dat zou wel eens verkeerd kunnen uitpakken. Een akker geschikt maken voor organische rijstverbouw duurt 3 jaar. Gezien de hoge kosten van het hypotheeksysteem (zie het artikel hiervoor) en de de groeiende voorraad, is het allerminst zeker dat het systeem nog een lang leven beschoren is.

(Bron: Bangkok Post, 19 juli 2012)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Twee onheilspellende artikelen over rijst”

  1. Fluminis zegt op

    Molenaars en tussenhandelaren kunnen alleen bovenmatig verdienen als hen middels regelgeving het hand boven het hoofd wordt gehouden door corrupte politici en ambtenaren.

    Is er ooit in de geschiedenis van de mens een overheidregeling geweest die daadwerkelijk de boeren/arme mensen hielp (op de lange duur) en niet alleen hun poitieke vriendjes? Nee dus.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website