Foto: Website Van Heck

Achter de schermen werkten de Nederlandse ambassade in Bangkok en het Nederlandse bedrijf Van Heck mee aan de reddingsactie van de Thaise voetballertjes. Nederlandse expertise op gebied van waterpompen vormde onderdeel van een ander plan om de groep te redden.

Ook Nederland bood hulp aan, net als vele andere landen. Medewerker Pantipa Sutdhapanya van de Nederlandse ambassade in Bangkok: ‘Wij zorgden voor het eerste contact tussen het Nederlandse pompbedrijf Van Heck en de Thaise autoriteiten.’

Plan B

Jeroen van Heck is de directeur van Van Heck B.V. zijn bedrijf is gespecialiseerd in waterpompen. Van Heck kwam op zaterdag 7 juli aan in Bangkok. Samen met Pantipa Sutdhapanya reisde hij meteen naar Chiang Rai. Pantipa hielp Van Heck in de gesprekken met de Thaise autoriteiten en buitenlandse experts. In nauw overleg met de Thaise reddingswerkers ontwierp Van Heck vervolgens een ‘Plan B’.

400 meter

Dit plan zou in werking treden als de reddingsactie met de duikers niet lukte. Met slangen zou water uit het achterste deel van de grot gepompt worden. Op deze manier zou een route vrijkomen om de grot te verlaten. De rest van het weekend zochten Van Heck en Pantipa in Thailand naar de benodigde 400 meter waterslangen. Ondertussen werd ook in Nederland het nodige technische materiaal bij elkaar gezocht.

Toen de eerste 4 jongens uit de grot tevoorschijn kwamen besloten de Thaise autoriteiten dat ‘Plan A’ voldoende zou zijn. Het team van Van Heck dat al bijna in het vliegtuig zat, kon thuis in Nederland blijven.

Gered

Op dinsdag 10 juli kwam het goede nieuws dat alle voetballertjes en hun coach veilig uit de grot waren. Ze hadden sinds 23 juni vastgezeten. Zeventien dagen lang hield iedereen in Thailand – en de wereld – de adem in. Droefheid sloeg toe toen een Thaise duiker overleed. De 40 Thaise en 50 buitenlandse duikers hadden te maken met een complex grottenstelsel met duisternis en nauwe doorgangen. Meer dan duizend Thaise militairen hielpen bij de reddingsoperatie. Twee duikers vergezelden elke jongen op weg naar buiten.

Bron: Nederland Wereldwijd

2 reacties op “Thaise reddingsactie had Nederlands ‘plan B’”

 1. janbeute zegt op

  Ik heb een verhaal gehoort dat er een jongetje wonende in Zwolle met een Thaise ouder ,een brief geschreven had naar Mark Rutte .
  Mijn ega kwam al eerder met dit verhaal had ze gehoort op de Thaise TV ,dat een jongetje een brief had gestuurt naar de big Boss van Holland met het verhaal dat of de Nederlanders niet konden helpen daar zij goed zijn om water problemen op te lossen .
  Ik zag later in het nieuws op het AD filmbeelden waarin Mark Rutte het verhaal en de brief van de Zwolse jongeling bevestigde en tevens vertelde dat er geen verzoek voor hulp was gevraagt door de Thaise overheid , maar mochten zij er om vragen ze bereid waren om te helpen .
  Rutte vertelde nog dat andere landen zoals oa Engeland en de US marine navy seals die meer expertise hebben in ervaren grot duikers wel gevraagt waren .
  Wat mij verwonderde is dat van Heck pas later is gevraagt om te kijken of ze nog iets konden doen .
  Zo als ik het nu zie , was het mosterd na de maaltijd .
  Wellicht als men van Heck toen eerder had gevraagt er misschien een paar dagen gewonnen hadden kunnen worden .

  Jan Beute .

 2. Nicky zegt op

  Als Men eerder de hulp had ingeroepen van de buitenlandse grotduikers, hadden de jongens ook eerder gered kunnen worden. Maar zoals zo vaak gebeurt, willen de landen in nood het altijd eerst zelf proberen.
  Dit natuurlijk te nadele van de reddingsactie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website