QRoy / Shutterstock.com

Directeur-generaal Chatri van het Department of Consular Affairs (MFA) vertelt in Bangkok Post dat de staf van Buitenlandse Zaken lange dagen heeft gemaakt om Thai terug te brengen naar hun vaderland. Een chartervlucht voor Thai, gestrand in Wuhan was de zwaarste reddingsmissie, maar die ‘leerde ons een les en werd een model voor latere vluchten’.

De 1.500 medewerkers van de MFA werken voor een deel in Thailand en in het buitenland, zoals op ambassades en consulaten. Na een ramp staan ​​ze klaar om noodhulp te bieden aan Thai die in het buitenland wonen.

Vooral Thais die door de coronacrisis in Latijns-Amerika waren gestrand, bleek een harde noot om te kraken. Sommigen (van degenen die zijn gerepatrieerd) reisden van Latijns-Amerika naar Brazilië, vervolgens naar Mexico en van daaruit naar Nederland. Vanuit Nederland werden ze rechtstreek naar Thailand gevlogen. Deze vluchten moet men zelf betalen, buitenlandse zaken helpt en coördineert alleen. Wel wordt er samenwerkt met buitenlandse luchtvaartmaatschappijen om de kosten te drukken.

Het hele verhaal kan je hier lezen: www.bangkokpost.com/thailand/politics/1981103/repatriation-effort-calls-on-all-hands

5 reacties op “Thaise ministerie van Buitenlandse zaken werkt de klok rond om gestrande Thai te repatriëren”

 1. Jan Janssen zegt op

  Als men gestrande Thaise burgers wil ophalen zou daar ik ook bij horen. Het een lang verblijf visum met goedkeuring van de ambassade. Dus ben inwoner van Thailand. Maar om een duistere reden mag ik dus ondanks mijn visum die ondertekend is door de Thaise ambassade het land niet meer in. Ook als ik aan de voorwaarden vol doe .de besmetting van corona kan ook door de Thaise mensen die opgehaald worden overgebracht worden. Jan

  • Rob V. zegt op

   Duistere redenen? Een visum is voor tijdelijke gasten. Jij bent een frequente kortverblijver die constant zijn verblijf verlengt. Je bent geen immigrant (permanent residency, kun je bekomen) en ook geen Thaise burger (kun je ook bekomen), dus daarom geen repatriëring. Lijkt mij logisch? Wel zuur voor mensen die vaak lang tijdelijk in Thailand verblijven maar dat is dan ook het nadeel van niet geen Permanent Residency of dergelijke status hebben.

  • Rianne zegt op

   Neen, dat ben je abuis. Je hebt een verblijfsrecht voor ten hoogste één jaar, en als je na dat jaar weer kunt voldoen aan een aantal voorwaarden kunnen je jouw verblijf met één jaar verlengen, waarna enz enz. Of je inwoner van Thailand bent in termen van juridische ingezetenschap waaraan je refereert, valt te berwijfelen. En inderdaad, de meeste besmettingen in Thailand zijn door terugkerende Thaise mensen ingebracht, dus dat argument geldt niet. Ook in andere (vrijwel de meeste) landen brengen terugkerende mensen het virus mee hun eigen land in.

  • RonnyLatYa zegt op

   De ambassade geeft geen toelating tot verblijf. Dat doet enkel immigratie.

   De ambassade levert enkel een visum af. Dat wil zeggen dat uw aanvraag werd onderzocht, je voldoet aan de eisen bij het indienen van de aanvraag en er op het ogenblik van aanvraag geen elementen gevonden zijn om je dat visum te weigeren.

   Voor je Thailand officieel binnenkomt moet je langs immigratie en die zullen bepalen of je Thailand binnen mag of niet en voor hoelang. Zelfs als je een visum hebt. Dat visum is voor immigratie een hulpmiddel dat zegt dat er op zich geen redenen zijn om je de toegang te weigeren. Indien ook immigratie op dat ogenblik geen bijkomen reden ziet om een verblijf niet toe te staan, zullen ze je een verblijfsperiode toekennen in overeenstemming met de reden van je bezoek. Het visum geeft dan ook aan wat die reden is en wat de standaard verblijfsperiode periode zal zijn. Immigratie mag daar echter altijd van afwijken indien ze vinden dat daar reden voor is.
   Pas vanaf dan heb je toelating om in Thailand te verblijven voor een bepaalde periode. Die verblijfsperiode kan je dan, als je aan voorwaarden voldoet, laten verlengen.

   Vanaf je Thailand verlaat verlies je altijd je verblijfsperiode.
   Dat is natuurlijk jammer vooral als je al een langere verblijfsperiode toegekend had. Om nu te zorgen dat je die vorige einddatum toch kan terugkrijgen heeft men de re-entry ingevoerd. Die re-entry maakt de immigratie officier er attent op dat er reeds eerder een verblijfsperiode werd toegekend waarvan de einddatum terug mag toegekend worden. Of er moeten redenen zijn om dat niet te doen natuurlijk.

   Kort samengevat. Ben je buiten Thailand heb je eigenlijk geen verblijfsperiode meer. Je hebt m.a.w. geen toelating meer om in Thailand te verblijven. Die wordt enkel (opnieuw) toegekend bij (terug)binnenkomst. door een nieuwe “entry” stempel met een nieuwe of eerder bekomen einddatum op.

   Momenteel is de toegang tot Thailand beperkt tot bepaalde groepen. Je schrijft dat je aan de voorwaarden voldoet. Indien dat zo is kan je normaal gezien naar Thailand. Echter ook dan nog zal immigratie beslissen of je Thailand binnen kan of niet. Indien niet, wil dit zeggen dat je aan bepaalde voorwaarden niet voldoet.

 2. piet zegt op

  Beste Jan,

  Heeft U een Thais paspoort?

  Zoja, dan klopt het wat U zegt, nl dan bent U een Thaise burger en inwoner van Thailand.

  Piet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website