(Tonktiti / Shutterstock.com)

Het is alweer 15 jaar geleden dat Azië en ook Thailand op 26 december opgeschrikt werd door een verwoestende tsunami. Deze ramp kostte het leven aan meer dan 290.000 mensen onder wie 36 Nederlanders. In Thailand kwamen meer dan 5300 mensen om.

Een zeebeving van 9,3 op de schaal van Richter bij Sumatra veroorzaakte een grote vloedgolven van soms wel 10 meter hoog, die de kustgebieden van onder andere Indonesië, Thailand, India en Sri Lanka trof.

Vooral het noordelijke puntje van Sumatra werd zeer zwaar getroffen. 60% van de stad Banda Atjeh werd door de tsunami verwoest en alleen hier al vielen meer dan 200.000 doden. Opmerkelijk is dat er helemaal tot in het Afrikaanse Somalië en Tanzania een vloedgolf was, waar deze ook nog enkele honderden slachtoffers maakte.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Thailand herdenkt de Tsunami van 15 jaar geleden”

  1. Leo Th. zegt op

    Vijftien jaar geleden werd ik op tweede kerstdag tijdens mijn werk geïnformeerd door een eveneens regelmatige vakantieganger naar Thailand dat er zich een ramp afspeelde aan de kust van o.a. Phuket. Net als zovelen destijds had ik nog nooit van een tsunami gehoord en was ik verbijsterd en ontdaan door de omvang van de overstromingen en de berichtgeving over de steeds stijgende aantallen slachtoffers. Voor het einde van de volgende maand stond onze vakantie gepland, die zou beginnen in Phuket Patong. Annuleren of niet, vroegen wij ons af maar na informatie bij ondermeer ons reisbureau, Thailandtravel, besloten we om toch te gaan. Op weg naar ons hotel, aan het eind van de boulevard richting Kamela Beach, waren de verschrikkingen overduidelijk zichtbaar. In Soi Bangla was van de juwelierszaak waar wij onze ringen hadden gekocht niet veel over. De receptie en het restaurant van ons hotel waren ook overstroomd geweest maar alles was schoongemaakt. Onze nog steeds aanwezige twijfels of wij wel de juiste beslissing hadden genomen door naar Phuket te gaan werden bij aankomst gedeeltelijk weggenomen. De lokale bewoners toonden namelijk dat zij onze aanwezigheid zeer op prijs stelden, per slot van rekening moest er geld verdiend worden en daar droeg het herstel van het toerisme natuurlijk aan bij. Desondanks had ik er toch een onbestemd gevoel en kon ik met name bij onze strandbezoeken de gedachte aan de vele slachtoffers niet kwijtraken. Ik verbaasde mij telkens over de onvoorstelbare gastvrijheid maar ook over de quasi nonchalante houding t.a.v. de ramp, terwijl uit gesprekken bleek dat nagenoeg iedereen wel familie of vrienden onder de slachtoffers kon tellen. Voor mijn gevoel verkeerden velen nog in bepaalde mate in een shocktoestand, wat natuurlijk niet vreemd te noemen viel. Tijd voor rouw en traumaverwerking was er nauwelijks geweest en de meesten waren direct weer aan de slag gegaan. Na Phuket zijn wij voor een paar dagen naar Pattaya gegaan. Daar werden toen video’s van de tsunami volop te koop aangeboden en afgespeeld. De spreuk ‘De één zijn dood is de ander zijn brood’ was hier zowat letterlijk van toepassing. De herdenking in Thailand van de slachtoffers van de tsunami is natuurlijk een goede zaak.

  2. Bob zegt op

    Mooi verslag Leo Th.

  3. ellis zegt op

    Tja, wij mijn man en ik hadden geluk. Mijn man had als verrassing .. Kerstmis in Thailand …. Omdat we het jaar daarop van Nederland naar Thailand zouden rijden met een omgebouwde Ambulance van het leger tot motorhome, heb ik gezegd: Heel lief, maar laten we het niet doen. Onze reis gaat al behoorlijk wat geld kosten. Dat is waarschijnlijk ons geluk geweest. In 2006 zijn we wel daar geweest op het einde van onze reis. Nog heel veel “schade” te zien en veel verdrietige mensen die hier hun dierbare verloren zijn. Inderdaad van het woord Tsunami hadden wij ook nog nooit gehoord. Inmiddels wonen we al weer 12 jaar in het Noorden van Thailand. O.k. af en toe een kleine aardbeving en wat last van de smog, maar toch heerlijk toeven. Terug naar Nederland, nee, echt niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website