Een groep bezorgde artsen kunnen zich op basis van de artseneed of -gelofte niet langer verenigen met de huidige coronamaatregelen en vragen om een open en vrije dialoog over onderstaande doelen en argumenten.

Deze moet volgens de artsen plaatsvinden met een brede vertegenwoordiging uit de maatschappij, duidelijk zichtbaar, respectvol, onbevooroordeeld en op basis van de juiste gegevens. Deze oproep doen we met alle respect voor het snelle handelen tijdens het begin van de pandemie en met medeleven voor de zieken en nabestaanden van hen die zijn overleden.

Doel 1: Het SARS-CoV-2 virus schrappen van de lijst A van meldingsplichtige ziekten.

Stelling: COVID-19 blijkt niet gevaarlijker of dodelijker te zijn dan andere griepvirussen.

Meer dan 98% van de mensen wordt niet of nauwelijks ziek bij besmetting. De gemiddelde mortaliteit wordt nu geschat op 0,3% en ligt waarschijnlijk lager.

Doel 2: Afschalen van de maatregelen en zo snel mogelijk terugkeren naar ‘normaal’

Stelling: De huidige coronamaatregelen veroorzaken meer schade dan zij trachten te voorkomen.

De nevenschade op sociaal, economisch, fysiek en psychisch terrein is enorm en staat niet in verhouding tot de beoogde of noodzakelijke bescherming tegen het virus.

Doel 3: Opheffen van de inperking van vrijheden en grondrechten.

Stelling: Dreiging van het virus rechtvaardigt geen inperking meer van vrijheden en grondrechten.

Kwetsbare personen verdienen extra aandacht. Maatregelen mogen alleen in goed overleg worden toegepast en op basis van vrije keuze. Waar mogelijk gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

Doel 4: Duidelijkheid scheppen over het doel van de maatregelen.

Stelling: Het oorspronkelijke doel (flattening the curve) is al lang bereikt.

In maart was het beleid erop gericht overbelasting van de ziekenhuiszorg te voorkomen. Nu lijkt het beleid erop gericht om besmettingen te voorkomen, met zeer ingrijpende en langdurige gevolgen. En gebaseerd op een verkeerde testsituatie.

Doel 5: Staken van het gebruik van de PCR-test bij mensen die geen griepverschijnselen hebben.

Stelling: Positieve testen worden ten onrechte gebracht als ‘besmetting’ en als ‘uitbraak’.

De PCR test dient alleen gebruikt te worden voor het vaststellen van een virus in een ziek persoon en is niet geschikt om ‘besmettingen’ in de algemene bevolking vast te stellen.

Doel 6: Het overheidsbeleid moet vooral gericht zijn op gezondheidsbevordering.

Stelling: het huidige beleid schaadt de gezondheid meer dan dat zij die bevordert of beschermt.

De gezondheidstoestand speelt een zeer grote rol bij het verloop van een infectie met COVD-19. De huidige ‘angst voor het virus’, de anderhalve-meter-maatregel en de mondkapjes verlagen de weerstand onnodig waardoor het risico op infecties en andere (chronische) aandoeningen verder toeneemt. Er zijn veel methoden, waaronder leefstijl, om de weerstand te verhogen.

www.artsencovidcollectief.nl – Ben je arts en voel je je verbonden met ons initiatief neem dan contact met ons op via de website.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.04/5. From 24 votes.
Please wait...

14 reacties op “Stichting Artsen Covid Collectief: ‘Stop de Corona angstcultuur!’”

 1. Een indrukwekkende video, die tot nadenken stemt.

 2. KhunTak zegt op

  Eindelijk een video die ons allen de ogen kan doen openen.
  Niks geen wappies, of vooroordelen, nee, straight to the point.
  Geweldige video. Ik hoop een eye-opener voor velen.

 3. albert zegt op

  Ik begrijp niet dat jullie dit plaatsen?
  Kom maar eens kijken op de IC afdeling van het UMCG te Groningen.
  Nimmer mensen van jonge leeftijd gezien op de IC afdeling na een griep en dan gaat het over gezonde jongen mensen.

  • Ik vrees dat je de boodschap niet begrijpt. Deze artsen zijn geen Corona ontkenners maar ze zijn bezorgd over de patienten die geen Corona hebben, vat je hem?
   Daarnaast roepen zij op om niet in angst leven, omdat leven in angst wellicht erger is dan COVID-19. Daar komt bij dat angst (stress) je immuunsysteem ernstig aantast en je nog bevattelijker wordt voor virussen.

   • chris zegt op

    En angst om Covid op te lopen betekent ook angst om naar buiten te gaan, gewoon boodschappen te doen en ondermijnt het consumentenvertrouwen (voor nu en de toekomst). En dat vertrouwen is weer een van de belangrijkste voorspellende factoren voor herstel van de economie. De economie herstelt niet echt van grootschalige investeringen van de overheid, noch van meer investeringen maar van de groei in particuliere bestedingen.
    Met al dat aanjagen van angst ruineren we het herstel van de economie meer dan wij denken. En wel op twee manieren: minder inkomen (verschilt per land natuurlijk, afhankelijk van sociale zekerheid) en minder of uitstel van aankopen.

  • Jos zegt op

   Leuk bedacht van deze artsen maar de IC’s worden overstroomd waardoor reguliere zorg wordt afgeschaald.
   Schalen we die reguliere zorg niet af dan gaan mensen aan Covid-19 dood die niet dood hadden hoeven te gaan.

   Covid-19 mag dan geen dodelijker ziekte zijn dan griep maar onze huidige gezondheidszorg kan de pieken in deze golven niet aan.
   Mensen gaan dan niet dood door de ziekte maar door de gebrek aan zorg.
   Dat maakt niet uit, het resultaat is hetzelfde.

   Misschien is de oorzaak dan we een zwaar tekort hebben aan IC’s door verregaande bezuinigingen, kan zijn, maar we hebben er wel nu eerst met Covid-19 mee te dealen. Daarna of gelijktijdig moeten we dan het IC probleem oplossen.
   Het opleiden van IC verpleegkundigen duurt bijvoorbeeld 18 maanden.
   En geld nodig voor de zorg kunnen we beinvloeden met ons stemgedrag in het voorjaar.

   Ik ben gezond en val niet in een risico groep. Ik heb totaal geen bezwaar tegen de huidige beperkende maatregelen om de zorg te ontzien en om oudere mensen te helpen deze tijd te overleven.

 4. MikeH zegt op

  Ja joh, het gaat allemaal prima in Europa en de rest van het vrije, democratische, rationele westen waar iedere mening gelijkwaardig is.
  Ook altijd hartstikke fijn ten tijde van een crisis als de heren en dames hooggeleerden elkaar lekker tegenspreken en de rest van de bevolking dus precies weet waar ze aan toe is.
  De Hobbsiaanse chaos ligt vlak om de hoek.
  Blij dat ik in Thailand zit

 5. Michael Siam zegt op

  Hulde aan dit artsen collectief !! Ik heb het grootste respect voor deze artsen en wetenschappers die hun rug recht houden en durven zeggen dat er gesjoemeld word met cijfers om een angstcultuur te creëren tbv.the great reset waar onze grondrechten schaamteloos overboord worden gekieperd. Klaus schwaab lijkt wel weggelopen uit een slechte B film,maar deze psychopaten hebben plannen jarenlang voorbereid en misbruiken deze pandemie om hun plannen uit te voeren.

  • Anton zegt op

   Volkomen waar. Gebruik je gezonde verstand samen met je logica en je intuition.

 6. Inge zegt op

  Helemaal mee eens!!!

 7. Puuchaai Korat zegt op

  1 punt zou ik toe willen voegen : betere bescherming van de risicogroepen. Betere bescherming van verplegend personeel door goede mondkapjes en regelmatige (snel) testen. Er zijn al, voor 80% nauwkeurige blaastesten.
  En, heel belangrijk, stoppen met dagelijks aantallen besmettingen zonder symptomen publiceren.
  Niet alleen de burgers wordt hiermee teveel angst aangejaagd, ook de verantwoordelijke politici zijn hiervoor te gevoelig. Alsof hun bestaan afhangt van het dalen van cijfers waar hun maatregelen toch niet tegen helpen. Virussen zijn nu eenmaal niet uit te bannen. Zo was het, zo is het en zo zal het blijven. Niets nieuws onder de zon. Dit virus kan behoorlijk kwaadaardig zijn, maar dat is geen reden de hele maatschappij te ontwrichten, kinderen van school te houden en mensen die terecht kritisch zijn, monddood te maken.

 8. Wil zegt op

  Het is gewoon een keuze: wil je in angst leven of niet? Zo simpel is het.

 9. Anton zegt op

  From Sydney Australia,
  Ben hier volkomen mee eens. Lees aub, check also the website from Dr J Mercola,
  Mercola.com/ – you won’t regret this. Lets hope the world wakes up…!
  To all readers in this Blog, Have an peaceful Christmas in mind and body.
  And an more lucky and stable 2021.

 10. John Chiang rai zegt op

  Ik ben natuurlijk geen dokter en nog minder een viroloog,maar als ik onder DOEL1 de eerste stelling lees dat Covid-19 niet gevaarlijker of dodelijker is dan andere griepvirussen, dan begint hiervoor mij reeds de eerste echte twijfel.
  Dat men in het begin bij dit virus,omdat men alleen de verschrikkelijke beelden van Wuhan (China) en Bergamo (Italie) in het oog had,misschien qua maatregelen over gereageerd heeft mag best waar zijn.
  Alleen nog verkeerder of helemaal niet reageren zouden ons net zoals o.a. Amerika,Engeland,Zweden en zelfs Italië waar veelste laat reageerd werd,nog veel meer besmettingen en doden bezorgd hebben.
  Net zoals angst en panic zaaien geen goede optie is om een virus te bestrijden,vindt ik ook de mening van deze artsen,die het virus in vergelijk tot zeker 90% van hun collega’s,die hier duidelijk anders over denken, eigenlijk proberen klein te praten.
  In Duitsland, waarmen het in vergelijk tot veel andere landen in Europa nog goed deed gezien de lage besmetting cijfers in Maart 2020,heerst nu anders als bij een normale griep,een dreigende chaos in de IC van erg veel ziekenhuizen en werken de crematorium’s op het hoogste niveau om het aantal overledenen nog te verwerken.
  Maar velen willen dit allemaal niet waar hebben,en zoeken vaak het gehele internet af na gelijk denkenden, zodat ze in hun mening verder gesterkt worden,en deze verder verdedigen kunnen.
  Waarom niet gewoon een keer luisteren na de artsen van de vele IC afdelingen,die uit eigen ervaring anders berichten kunnen,dat het niets meer met een normale griep te doen heeft.
  Ik zou niet graag de angst en stress en problemen willen zien,als we door te weinig of helemaal geen maatregelen,omdat we volgens sommigen als eerste aan de economische en menselijke gevolgen moeten denken,als het gezondheidsysteem hierdoor op de klippen zou lopen.
  Ik wens iedereen prettige kerstdagen en een gezond 2021/2564 en een hopelijk betere tijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website