Sinds de invasie van Oekraïne door Rusland in februari 2022 zijn steeds meer Russen naar Thailand gereisd om te ontsnappen aan de dreiging van dienstplicht en de economische gevolgen van de oorlog. Tussen november 2022 en januari 2023 arriveerden meer dan 233.000 Russen in Phuket, waarmee ze veruit de grootste groep bezoekers waren.

De massale toevlucht van Russen wordt ook waargenomen in andere populaire toeristische gebieden, zoals Koh Samui, het op een na grootste eiland van Thailand, en de oostelijke kustresort van Pattaya, waar al jaren een aanzienlijke Russische gemeenschap is geconcentreerd in de badplaats Jomtien.

Phuket is al geruime tijd een favoriete bestemming om te ontsnappen aan de harde Russische winters, maar sinds president Vladimir Poetin in september de eerste mobilisatie in vredestijd sinds de Tweede Wereldoorlog in Moskou heeft bevolen, is de verkoop van onroerend goed gestegen. Dit duidt erop dat veel nieuwkomers van plan zijn om ver buiten de duur van een typische vakantie te blijven.

Velen van hen kopen off-plan appartementen van meer dan een half miljoen dollar om hun verhuizing te vergemakkelijken of als springplank voor een toekomstige tijd waarin ze zich gedwongen voelen hun thuisland te verlaten. Het verkrijgen van een ‘long-stay visum’ zal echter moeilijk zijn in Thailand.

Luxe appartementen op Phuket, die tot voor kort voor ongeveer $1.000 per maand te huur waren, kunnen nu drie keer zoveel kosten. Ondertussen zijn extravagante villa’s die te huur staan voor $6.000 per maand of meer, al een jaar van tevoren volgeboekt.

Makelaars in door Russen gedomineerde gebieden van het eiland zeggen dat de toestroom van rijke bezoekers de prijzen naar recordhoogtes heeft gestuwd. De markt voor kopers is eveneens zeer actief. In 2022 kochten Russen bijna 40% van alle appartementen die aan buitenlanders werden verkocht in Phuket, volgens het Thai Real Estate Information Center (REIC). De aankopen van de Russen lagen aanzienlijk hoger dan het bedrag dat door Chinese staatsburgers werd uitgegeven, de volgende grootste groep kopers, aldus het REIC.

Hoewel sommige Russen op toeristenvisa aankomen, hebben velen huizen, scholen, banen en visa nodig om op het eiland te blijven. Dit betekent dat Russen die het zich kunnen veroorloven, dure visums voor eigendomsbezit moeten aanvragen zoals de “Elite Card”, die een langdurig verblijf voor een gezin mogelijk maakt.

De stroom van Russen en Russisch geld naar Thailand zorgt echter ook voor onvrede in sommige kringen, met name onder de lokale toerismebedrijven die zich zorgen maken dat Russen lokale banen zouden inpikken.

Lees hier het volledige artikel: https://www.aljazeera.com/economy/2023/2/22/russians-make-thailand-a-refuge-as-ukraine-war-enters-second-year

5 reacties op “Russen maken van Thailand hun toevluchtsoord nu Oekraïne-oorlog het tweede jaar ingaat”

 1. fred zegt op

  Ontsnappen aan de dienstplicht lijkt me in Rusland zeer makkelijk te zijn. Sorry Vladimir ik kan nu even geen soldaat zijn want ik ga voor onbeperkte tijd met vakantie. Goed jongen laat iets weten wanneer je terug bent hahahaha

 2. Hans Hofs zegt op

  Wij wonen in Rawai, Phuket. Hier inderdaad een overvloed aan Russen waar niet iedereen blij mee is
  Lex, een Rus die al 6 jaar geleden met vrouw en 2 kinderen uit Rusland weggevlucht is zoals hij zelf zegt, wordt nu regelmatig lastig gevallen door die anderen
  Volgens hem moeten het wel partijgenoten zijn anders hadden ze nooit meer in Rusland een Internationaal Paspoort kunnen krijgen en nooit zoveel geld kunnen hebben, laat staan wegsluizen
  Zij zijn met nog een 4-tal andere gezinnen overigens de enigen die hier open staan voor contacten, die anderen zijn erg onbeschoft, zorgen in het uitgaansleven regelmatig voor ellende en geloven nog steeds dat de Ami’s de MH17 uit de lucht geschoten hebben
  Immigration in Phuket heeft al niet zo’n beste naam maar met deze golven erbij worden ze ook onvriendelijker naar de “ gewone “ farang.

  Vlak overigens de Chinezen niet uit want die worden aangestuurd vanuit de filosofische gedachten om een hybride overname van de wereldmachten te versnellen
  Hans

 3. Sjaak S zegt op

  Twee weken geleden kwam een grote groep fietsers in het restaurantje Baan Pal in Pak Nam Pran, ten zuiden van Hua Hin. Daar ga ik met twee vrienden (op het ogenblik zijn we met vier) pauze maken en een kopje koffie drinken tijdens onze fietstocht, twee keer per week.
  We vroegen ons af waar zij vandaan kwamen. Ik hoorde een paar woorden en dacht dat het Hongarije was, maar bij navaag bleek dat ze uit Kazachstan kwamen en eigenlijk russisch spraken. De woorden die ik hoorde waren meer grappig bedoeld.
  De jonge man aan wie ik vroeg waar ze vandaan kwamen vertelde dat hij zelf uit Rusland kwam, maar naar Kazachstan gevlucht was en nu waren ze twee weken in Thailand. Hij wilde niet vechten tegen Ukraïne.

  Ik vond het wel leuk. Ik ben door mijn werk wel eens in Kazachstan geweest (Almaty) en het beviel me altijd daar.

  • Michael Aerts zegt op

   Ook in Pattay schrijnende toestanden met russische vluchtelingen hier. Al die sukkelaars van vrouwen hun lippen en borsten helemaal opgezwollen van ontbering. De ganse dag moeten bedelen aan hun man voor een nieuwe handtas of nieuw paar schoenen. Onwetend wat de volgende mall hen zal brengen….

 4. kor zegt op

  Ik denk dat het wel meevalt met: “Het land ontvluchten”. Wat ik begrepen heb is dat de voornaamste oorzaak is dat de Russen welke vakantie willen vieren in de Europese landen niet langer welkom zijn en hier wel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website