Rohingya bootvluchtelingen

‘De dreiging te worden verkracht, beroofd of gedood zijn onze ergste nachtmerries. De Rohingya worden zo onrechtvaardig behandeld. We hebben al heel lang onze wortels in Myanmar, maar we zijn nooit deel van het land mogen worden.

Het leger behandelt ons minder dan menselijk. Ze kunnen gewoon naar ons dorp komen en vrouwen voor hun eigen plezier meenemen. Als we ons verzetten, doen ze ons kwaad. Dus bieden we voedsel, olie en geld aan om de vrouwen te redden. De Rohingya willen die nachtmerrie ontvluchten en een betere woonplaats vinden. Ze doen er alles aan om weg te gaan, zodat ze niet hoeven te lijden.’

Aangehouden, gedetineerd en uitgebuit

Na een voettocht van een week arriveerde Muh (43) met twee vrienden 13 jaar geleden in Thailand. Niet per boot, zoals de meeste Rohingya, maar te voet via de Mae Sot grens in de provincie Tak. Eenmaal in Thailand voelden ze zich veilig, alhoewel ze bang waren dat ze naar Myanmar zouden worden gedeporteerd waar onvermijdelijk de gevangenis wachtte.

Hun ergste vrees werd werkelijkheid toen ze door de politie werden aangehouden en gedetineerd in een gevangenis waar ook anderen uit Myanmar zaten. Na een aantal dagen werden ze in drie vrachtwagens (geen politiewagens) geladen – 30 per truck – en naar een ‘safe house’ vervoerd. Daar legde een man hen de keus voor: terug naar Myanmar of dokken en werken in Thailand.

Muh moest 700 baht betalen. Hij werd te werk gesteld op een buffelboerderij waar hij voor 200 tot 300 baht per maand op de buffels moest passen. Hij kreeg te eten en sliep in een krotje. Na een tijdje liep hij weg, nam een willekeurige bus en belandde in Nakhon Sawan. Een familie hielp hem aan een baantje als bouwvakker. Ten slotte belandde hij in Bangkok, waar hij zich in leven houdt met het verkopen van roti.

Rohingya willen niet naar Thailand komen; ze willen naar Maleisië of Indonesië

Omdat hij vloeiend Thais spreekt, is hij een ideale tolk als er weer eens Rohingya uit Myanmar of Bangladesh in Thailand arriveren – vroeger op eigen gelegenheid, de laatste vier tot vijf jaar altijd via mensenhandelaren. Muh weet er alles van. Geen enkele Rohingya wil naar Thailand komen, zegt hij. Ze willen naar Maleisië of Indonesië. De meesten zijn jonge mannen en de meesten komen per boot. De tocht over zee duurt 10 tot 14 dagen en eindigt meestal in Ranong, Phangnga of Phuket.

De drie groepen die onlangs werden gevonden, waren ondergebracht in een rubberplantage, een verlaten loods en een bouwval. Ze wachtten er op tewerkstelling in een derde land. Wie geld heeft, had zijn reis kunnen voortzetten naar Maleisië of Indonesië. Wie geen geld heeft, zou aan vissers worden verkocht. Nu wacht hen deportatie naar Myanmar. Thailand is onverbiddelijk.

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 13 januari 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Rohingya in Myanmar: ‘We worden verkracht, beroofd of gedood’”

 1. HansNL zegt op

  Ik gooi wellicht de knuppel in het hoenderhok, of olie op het vuur, of ik bazel maar wat vantussen de nekharen, maar mag ik misschien opmerken dat zo veel van de “vluchtelingen” die Nederland binnentrekken, in den beginne dan, schermen met allerlei zeer onprettige dingen die hen kunnen overkomen in het ontvluchte land?

  Zo’n beetje wat deze Rohingya als redenen voor hun vluchten ten berde brengen?
  En direct na het verkrijgen van de de vluchtelingenstatus op vakantie gaan naar datzelfde land?

  Natuurlijk zijn deze mensen meer gerelateerd aan de Indo-Aryan, terwijl de Birmezen Sino-Tibetan zijn, natuurlijk zijn deze Rohingya ook Islamitisch, dus ik kan me zo voorstellen dat de overwegend Boeddhistische Birmezen niet echt dol zijn op deze nazaten van Arabieren, die zich zoals Arabieren betaamt, weigeren zich aan te passen aan het land waar ze verblijven.

  Het zal wel net zo zijn als veel vluchtelingen die Europa binnenstromen met de bovenvermelde horrostories, maar uiteindelijk gewoon gelukszoekers zijn.

  Bovendien, het mag gezegd worden, heeft Thailand moeite genoeg met het overwegend Islamitische zuiden, en zit de regering niet echt te wachten om meer van die soort, terwijl ze ook nog meer gerelateerd zijn aan Farang als aan Aziaten.

  Wat de Rohingya vergeten is dat ze dan wel volgelingen van Mohammed zijn, maar geen Aziate zijn.
  Dus, ergo, zijn ze ook niet echt welkom in Maleisie en Indonesie.

  Een dubbele

  • Cornelis zegt op

   Je geeft een geheel nieuwe betekenis aan de uitdrukking ‘ongenuanceerd reageren’ – en dan druk ik me nog netjes uit……………………..

  • Peter zegt op

   Moderator: uw reactie voldoet niet aan onze huisregels. Vergelijkingen met Nederland voegen niets toe.

  • Joy zegt op

   Wat me opvalt is dat de Rohynga vluchtelingen voornamelijk uit mannen en jongens bestaan.
   Dit in tegenstelling tot de Karen vluchtelingen in Thailand, deze bestaan voornamelijk uit vrouwen en kinderen. Hoe komt het dat de Rohynga mannen hun vrouwen en kinderen verlaten? En de Karen mannen juist hun vrouwen en kinderen naar vluchtelingen kampen sturen en de meeste mannen zelf in Burma blijven.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Joy Volgens de krantenberichten valt met de recente stroom Rohingya juist op dat de samenstelling van de groepen veel gemêleerder is dan voorheen. Dus mannen, vrouwen en kinderen.

    • Joy zegt op

     Hallo Dick,

     Okay, dat is dan iets van de laatste weken???Een groep vrienden/medicies waren twee maanden geleden in Arakan State om de Rohynga vluchtelingen te helpen. Zij kwamen voornamelijk ook alleen moeders en jonge kinderen tegen…

     • Dick van der Lugt zegt op

      @ Joy Ja, die opmerking werd gemaakt over de Rohingya die vorige maand Thailand zijn binnengestroomd en op het vasteland zijn aangehouden, onder andere in een plantage. Rohingya op zee worden zonder pardon door de marine de zee opgestuurd, zoals is gebeurd in de affaire die ik vandaag heb beschreven.

 2. tino kuis zegt op

  Beste HansNL
  Je reactie bezat zoveel onzin dat het voor mij onmogelijk is daar op in te gaan.
  Laat ik alleen dit zeggen. De Rohingya wonen al eeuwen in dat gebied dat door Birma eind 18e eeuw werd veroverd. De Birmese regering heeft ze nooit erkend als Birmezen. Sinds die 18e eeuw zijn ze vervolgd, uitgebuit, vermoord, geminacht, verkracht en verdreven en dat is de laatste jaren alleen maar erger geworden Wat dondert het wat voor taal ze spreken of welke godsdienst ze belijden of waar ze vandaan komen? Wil je daarmee de vreselijke dingen die de Rohingya worden aangedaan goedpraten? Als je Dick’s artikel leest voel je dan geen spoor van medelijden en boosheid? Blijkbaar niet. Je doet alsof de gruwelijkheden, die de Rohingya worden aangedaan, hun eigen schuld is. Blame the victim. Als je denkt dat deze Rohingya alleen gelukzoekers zijn, zit je er ver naast. Dit zijn wanhopige mensen die voor onderdrukking en dood vluchten.
  Ik beloof je dat als jou wordt aangedaan, wat deze Rohingya nu ondergaan, ik je zal helpen zonder te vragen waar je vandaan komt, welke godsdienst je belijdt of welke taal je spreekt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website