Rode Khmer Kameraad Duch heeft het loodje gelegd

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
4 september 2020

(Autumn Sky Photography / Shutterstock.com)

Nadat Pol Pot in 1998 en de tweede man in het kwaad Nuon Chea, alias Brother nummer 2, verleden jaar is overleden heeft nu ook Kaing Guek Eav, beter bekend als Kameraad Duch, in de nacht van dinsdag op woensdag 2 september ’20 eveneens het loodje gelegd.

Op Thailandblog is veel geschreven omtrent de wandaden die de Rode Khmer gedurende haar bewind van 1975 tot 1979 heeft begaan. Pol Pot is nooit berecht en Nuon Chea is jarenlang verdedigd door de Nederlandse advocaat Victor Koppe die daarmee zijn geldbuidel aardig heeft kunnen vullen. Ooit noemde Jort Kelder een destijds bekende strafpleiter een ‘maffia maatje’. Hoe zou je Koppe kunnen betitelen vraag ik me af. Denk dat daar nog geen woorden voor bestaan.

Kameraad Duch overleed op 77-jarige leeftijd in een ziekenhuis te Phnom Phen en had gedurende het schrikbewind van de Rode Khmer de leiding over de Tuol Sleng-gevangenis ook wel bekend als S21.

Lees onderstaande verwijzing naar de verhalen omtrent deze verschrikkelijke gevangenis nog maar eens na.

 De Rode Khmer en koude rillingen

S-21 de Tuol Sleng prison in Cambodja

Onder leiding van Kameraad Duch vonden daar de meest afgrijselijke martelingen plaats en naar schatting werden15 duizend mensen in deze voormalige school omgebracht. Helaas werd de leider pas in 1999 gearresteerd. Tot die tijd leefde hij in een klein dorp nabij de Thaise grens.

In 2010 werd Kaing Guek Eav door het tribunaal tot levenslang veroordeeld vanwege marteling en misdaden tegen de menselijkheid. Blijkbaar was Kameraad Duch zijn voormalige baas Nuon Chea niet goed gezind want tijdens zijn proces vertelde hij dat toen de Vietnamezen Cambodja waren binnengevallen om orde op zaken te stellen hij van hem de opdracht kreeg om alle gevangenen om te brengen.

Na veertig jaar is nu nog één van de veroordeelde leiders van het schrikbewind in leven namelijk Khieu Samphan, het staatshoofd van het barbaars regime van de Rode Khmer.

23 reacties op “Rode Khmer Kameraad Duch heeft het loodje gelegd”

 1. Misschien goed om even te vermelden dat GroenLinks partijbons Paul Rosenmöller supporter is van de Rode Khmer en daar nooit afstand van heeft genomen. Geeft wel aan wat voor verknipte figuren daar rondlopen.
  Van 1976 tot 1982 was Rosenmöller lid van de maoïstische Groep Marxisten-Leninisten/Rode Morgen (GML).Tussen 1981 en 1982 was Rosenmöller bovendien bestuurslid bij de GML. De GML streefde naar een communistische staat in Nederland en sympathiseerde met diverse communistische regimes in het buitenland, zoals dat van China, Albanië en dat van de Rode Khmer in Cambodja. Onder meer HP/De Tijd en Villamedia bekritiseerden Rosenmöller meer dan 20 jaar later om zijn communistische verleden. Hierbij werden met name de geweldbereidheid van de GML belicht en ook de sympathie die openlijk werd beleden met communistische dictaturen die inmiddels berucht waren om hun mensenrechtenschendingen. (Bron: Wikipedia)

  • Rob V. zegt op

   “Geeft wel aan wat voor verknipte figuren daar rondlopen” Volgens mij kun je het verleden van een persoon niet doortrekken naar de leden van een partij als geheel. Op die fiets zitten er in alle politieke partijen ‘ verknipte figuren’ . Moeten we de VVD en CDA dus ook maar beoordelen /veroordelen op hun formele steun aan een moord regime (?).

   “In 1982 veranderde dat beleid. Het eerste kabinet-Lubbers met Hans van den Broek op Buitenlandse Zaken (beiden CDA) en Eegje Schoo (VVD) op Ontwikkelingssamenwerking erkende de door de Rode Khmer geleide guerrillabeweging als de legitieme vertegenwoordiger van het Cambodjaanse volk. Vietnam werd als agressor gebrandmerkt en Heng Samrin als een marionet.”
   Bron:
   https://joop.bnnvara.nl/opinies/stelletje-zeikerds-heb-het-ook-eens-over-de-steun-van-lubbers-aan-pol-pot

   • Wel, meneertje Rosenmöller is multimiljonair, iets met de Brenninkmeijer familie. Paultje had ook een huis in Zuid-Frankrijk waar hij met het vliegtuig naar toe vloog. Toch een beetje vreemd voor een GroenLinks partijbons. Kameraad Jesse Klaver woonde in niet geïsoleerd huis en had een houtkachel in de kamer staan. Het is net zoals met alle kameraden in het voormalig Oostblok, Cambodja, Cuba, etc. Het volk onderdrukken en zelf in weelde leven. De ultieme communistische gedachte.

    • Rob V. zegt op

     Verleg je nu niet het onderwerp? Van de gruwelijke Rode Khmer naar het wel/geen afstand nemen hiervoor (Heeft Paulus gedaan, of de VVD en CDA heren dat ook gedaan hebben weet ik niet). Of gaan we een boom op zetten over hypocriete politici?

     De ultieme communistische gedachten is overigens ‘overal democratie invoeren’: op alle werkvloeren (zodat iedereen meepraat over wat er o.a. met de winst gedaan moet worden ipv slechts de directie) en alle landen. Lukt in de praktijk niet echt want lief vragen of machtshebbers alsjeblieft af willen treden en een democratisch bestel in willen voeren lukt niet echt… Plus de hypocriete mensen die er rondlopen. Marx zou zich in zijn graf omdraaien bij wat verknipte figuren in bijvoorbeeld de Rode Khmer hebben gedaan.

     • Communisme (iedereen is gelijk) is tegennatuurlijk en daarom kan het alleen maar met repressie in stand worden gehouden. Er is ook maar een zeer kleine groep die het communisme omarmd, daarom moeten dit soort regiems het ook hebben van onderdrukking, moord en martelingen. Facisme en communisme gaan hand in hand. Kijk maar naar de geschiedenis.

      • Rob V. zegt op

       Het uitgangspunt bij communisme is dat iedereen dezelfde start (kansen) moet krijgen. Dus: iedereen evenveel insprak binnen een gemeenschap, iedereen gelijke kansen op onderwijs etc. Het betreft niet gelijkheid op gebied van eind resultaat. Zo kan er volgens de communistische visie prima een hogere beloning betaald worden voor iemand die meer bijdraagt in het arbeidsproces.

       Fascisme is daar het tegenbeeld van, daar denken ze dat sommige van naturen een bevoorrechte positie verdienen. Ze hebben het dan ook niet zo op met inspraak, democratie enzovoort.

      • ruud zegt op

       De praktijk van wat communisme wordt genoemd is het ultieme kapitalisme.
       Alle bezittingen en macht in handen van een kleine groep mensen.
       Iets waar de hele wereld trouwns naar op weg is.

   • Er zullen bij andere partijen ook wel verknipte figuren rondlopen, maar bij GroenLinks net wat meer. De terroristen van RaRa die de Makro’s in de fik staken en een bom plaatsen in het huis van de minister van justitie Aad Kosto, werden met open armen ontvangen bij GroenLinks of zijn daar zelfs nog steeds actief, zoals Wijnand Duyvendak. Het is enge partij met aanhangers van massamoordenaars en voormalig terroristen in de gelederen. Ik zou er met een boog omheen lopen. https://www.geenstijl.nl/1385101/wie_duyvendak_eigenlijk_follow/
    En als je goed gaat zoeken op internet kom je ook nog wat verbanden tegen tussen de moordenaar Volkert van der G. en de milieu-activisten van GroenLinks.

  • Rob V. zegt op

   Overigens heeft Paul Rosenmöller wel meermaals afstand gedaan maar nooit spijt betuigd:
   Een citaat uit Trouw mbt een interview tussen Paul Rosenmöller en Andries Knevel:

   “Dat een jeugdzonde noemen en er afstand van nemen was niet genoeg, Knevel eiste spijt en schoof nog wat gloeiende kooltjes naar Rosenmöllers schenen.

   Die bleef standvastig: hij zat destijds ideologisch helemaal fout, maar spijt had hij niet. Althans niet van zijn eigen daden, het werken in de Rotterdamse haven en het leiden van wilde stakingen. Hoeveel is er ook niet gemoord in naam van het christendom en hoeveel spijt moet je dáár dan over betuigen, kermde hij.(…) Terwijl Rosenmöller nog eens uitlegde hoe vaak hij afstand had genomen van zijn marxistisch-leninistisch-maoïstisch verleden, zocht hij naar de tang om nagels uit te trekken.”

   Bron: https://www.trouw.nl/nieuws/het-verhoor~bf6b4d3f/

   • PEER zegt op

    Inderdaad, Rosenmöller is ook ‘n boef maar bovendien ‘n gluiperd van het zuiverste water. Interessant doen op TV , maar geen spijt betuigen voor z’n sympathieën met foute regimes en toendertijd z’n aandeel in de R’damse havenstaking.

  • Dirk K. zegt op

   Afgezien van de V&D miljoenen, heeft Paultje nog een leuk inkomen uit zijn bestuursfunctie van de VO Raad (Vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs) en het Eerste Kamer lidmaatschap voor Groen Links (bloedgroep communisten).
   Zo zie je maar, fout geweest na de oorlog en toch een vinger in de pap bij het onderwijs en landsbestuur.

   • Ja, overigens is het niet V&D maar C&A.

  • Tino Kuis zegt op

   Zullen we het eens over Thailand hebben, beste Peter. Thailand heeft namelijk ook steeds,bijna tot het bittere einde, de Rode Khmer gesteund. Dat ging vooral uit van de Thaise strijdkrachten die de Rode Khmer leiders beschermden in hun onderkomen aan de Thais-Cambodjaanse grens. Met illegale handel in edelstenen en hout profiteerden de Thaise generaals daar ook van.
   Pas eind tachtiger, begin negentiger jaren wist de burgerlijke regering de strijdkrachten in te tomen.

   Zie bijvoorbeeld een artikel in de NYT: Thailand bears guilt for Khmer Rouge

   https://www.nytimes.com/1993/03/24/opinion/l-thailand-bears-guilt-for-khmer-rouge-934393.html

   https://www.nytimes.com/1993/12/19/world/pol-pot-thai-connection-special-report-big-threat-cambodia-thais-still-aid-khmer.html

   en: Pol Pot’s beste vriend: Thailand.

   https://www.washingtonpost.com/archive/opinions/1994/05/29/pol-pots-best-pal-thailand/ab3c52a0-5e4c-416c-991c-704d1fe816d6/

   Je moet nu wel heel erg boos zijn op Thailand, of niet? Ze hebben ook nooit hun verontschuldigingen aangeboden.

   • Niek zegt op

    https://msuweb.montclair.edu/~furrg/pol/polpotmontclarion0498.html
    Wie een veel grotere schuld treft voor de genocide in Cambodja was de VS, de grootste vriend van Pol Pot, zoals uitvoerig beschreven is in bovenstaande link.
    De ny.times moet dus niet de aandacht afleiden naar Thailand als de grote schuldige.

 2. Harry Romijn zegt op

  Even zoeken met “PvdA nieuw links als aanhanger van Cuba en DDR” en u vindt nog veel meer.

 3. ton zegt op

  Zelf meermaals over de killing fields rondgelopen, alwaar stukjes bot en kledingstof van vermoorde mensen na een regenbui boven de grond uitkomen. De boom, waartegen kinderen met hun schedel werden doodgeslagen. De school, omgebouwd tot gevangenis S-21 Tuol Sleng. Te gruwelijk voor woorden.
  En deze Nederlandse salon-socialist zonder mededogen nog altijd in het old-boys-network.
  Absoluut geen respect voor deze man, integendeel. De heler is net zo slecht als de steler.

 4. chris zegt op

  Elke (vermeende) misdadiger, ook Nuon Chea heeft recht op een goede advocaat.
  De oude Moskowicz (een jood) heeft eens gezegd dat hij de van oorlogsmisdaden verdachte Menten zou verdedigen als die daarom zou vragen. Een advocaat die een misdadiger verdedigt doet zijn gewoon zijn werk en moet dat goed doen.

  • Klopt niets van wat je zegt Chris.
   Menten had het eerst bij Max Moszkowicz, de bekende strafpleiter te Maastricht, geprobeerd, maar had daar nul op rekest gekregen. Dat verhaal werd in Het Parool van 30 augustus jl. nog eens bevestigd door Abraham Moszkowicz, zoon en collega van Max: ‘Menten wilde mijn vader als advocaat. Hij zal wel gemeend hebben dat het in zijn voordeel zou zijn als hij zich liet verdedigen door een jood, denk ik. Mijn vader heeft nee gezegd. Ik zou zelf ook nooit een oorlogsmisdadiger verdedigen die een deel van mijn familie om zeep heeft geholpen, of althans onderdeel was van de machinerie die daarvoor verantwoordelijk was.’
   Bron: https://www.groene.nl/artikel/scrupules

   • chris zegt op

    Met excuses maar toch enige nuance:
    Uw vader heeft destijds geweigerd oorlogsmisdadiger Pieter Menten te verdedigen.
    “Ja. Collega Gerard Spong heeft hem toen verdedigd. Dat heb ik hem niet kwalijk genomen. Andersom heeft hij mij wel even kwalijk genomen dat ik Bouterse verdedigde, maar dat vond ik niet terecht. Mijn vader heeft er altijd bij gezegd dat ook Menten recht had op verdediging. Dat onderschrijf ik volledig. Iedereen heeft dat recht.”

 5. TheoB zegt op

  Nu even terug naar het artikeltje van Joseph Jongen:
  Ik begrijp de emotie, maar als je een verdachte geen juridische bijstand in een eerlijk proces gunt glijden we af naar rechteloosheid.
  Zoals we hebben gezien bij het vriendinnetje van die …, die vorig jaar oktober op basis van vage aantijgingen zonder vorm van proces voor onbepaalde tijd in de bak gegooid werd en onlangs weer in genade aangenomen werd.

  • joseph Jongen zegt op

   Arme Paultje wordt in de commentaren weer even onderuit gehaald en hij heeft al zo moeten boeten. Zijn ambitie om commissaris van de Koning(in) te worden is hem al door de neus geboord. Maar wat te denken van die andere snoodaard: Victor Koppe. Lees maar eens mijn eerder gepubliceerde verhaal: “De Rode Khmer en koude rillingen” omtrent deze zakkenvuller. De redactie heeft het je al gemakkelijk gemaakt en druk maar even op: Lees verder … En wil je nog meer weten druk dan ook even op de knop bij het verhaal van Yuundai die de verschrikkingen van de S21 gevangenis beschrijft. Geen gezellige verhalen maar blijkbaar zijn er mensen die massamoordenaars willen verdedigen om hun eigen zakken te vullen. Krijg van dit soort lieden écht koude rillingen.

   • TheoB zegt op

    Nogmaals: Ik begrijp de emotie.
    Maar als we een verdachte geen eerlijk proces willen geven met een verdediging die zijn uiterste best doet de belangen van zijn cliënt te verdedigen, kunnen we de rechtsstaat wel bij het grofvuil zetten.
    Helaas zie ik o.a. in Thailand voorbeelden dat de rechtspraak daar niet onafhankelijk en onpartijdig is. En dan heb ik het nog niet over ‘Hij die niet genoemd mag worden’, die praktisch boven de wet staat en daarom handelt naar eigen goeddunken.

 6. Pieter zegt op

  Yep,
  Die Victor Koppe,staat ook al enkele jaren op mijn lijstje van figuren die alles doen voor geld.
  Er zijn hele sloten (Japans) geld van het Cambodja tribunaal de verkeerde kant opgegaan.
  Hij was in Cambodja van het tableau geschrapt omdat hij al langer niet meer als advocaat geregistreerd stond in Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website