De Rode Khmer en koude rillingen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
26 november 2018

Alexander Mazurkevich / Shutterstock.com

Enige maanden geleden schreef ik twee verhalen omtrent Pol Pot en de Rode Khmer ( www.thailandblog.nl/achtergrond/pol-pot-en-rode-khmer en /www.thailandblog.nl/achtergrond/pol-pot-en-rode-khmer-slot/). Maar liefst een kwart van de bevolking van Cambodja werd door het schrikbewind van de Rode Khmer op de meest afschuwelijke wijze vermoord.

Het is niet te geloven dat de tweede man van dit schrikbewind, Nuon Chea, nog steeds leeft en afgelopen week voor de tweede maal door het Cambodja tribunaal van de Verenigde Naties tot levenslang werd veroordeeld.

De Wereld Draait Door

Deze week was Victor Koppe, de advocaat die dit sujet al ruim elf jaar verdedigt te gast in het Tv-programma ‘De Wereld Draait Door’. Presentator van het programma; Matthijs van Nieuwkerk en schrijver Adriaan van Dis zaten mede aan tafel met oud tennisser Martin Simek op de achtergrond als toehoorder.

Werkelijk koude rillingen gaan door je heen als je Koppe hoort praten over de verdediging alsof het gaat om een niemendalletje. Als je daarbij naar zijn gelaatsuitdrukking kijkt krijg je het zelfs te kwaad. Een filmpje toont dezelfde Koppe, die ter gelegenheid van de 92ste verjaardag van dit onmens bij hem op bezoek gaat. Met de handen gevouwen begroet hij Nuon Chea en geeft hem als verjaardagscadeautje een Boeddhabeeldje.

Na 11 jaar lang zijn gage voor de verdediging te hebben opgestreken en 5 jaar in Cambodja gewoond te hebben heeft hij volgens eigen zeggen in die jaren een sterke band met zijn cliënt opgebouwd.

Ondervraging

In het programma wordt nog een ander stukje film uit het proces getoond waar Koppe de zoon van een slachtoffer als getuige ondervraagt. De vader van de man is geblinddoekt naar ‘The Killing Fields’ getransporteerd  en aldaar onthoofd. Koppe vraagt of hij de onthoofding persoonlijk heeft gezien waarop de man moet antwoorden met ja of nee. De advocaat heeft een punt. Gezien heeft de man het niet. Wel heeft hij vlak daarna het hoofd van zijn vader en zijn sarong gevonden.

Koppe raaskalt onbewogen nog wat door en trekt het aantal van twee miljoen vermoorde mensen in twijfel. Het zouden er volgens hem enkele honderdduizend zijn. Alsof dat de zaak minder wrang maakt.

Koppe blijft toch verbijsterd en ontgoocheld omdat cruciale getuigen niet zijn gehoord, de rechters te politiek waren ingesteld en te weinig gekeken is naar de waarheidsbevinding. Om de woorden van Koppe te herhalen: “Het tribunaal was een grote farce.”  Om te vervolgen dat deze lange periode eenzaam werk was.

Aan de gelaatsuitdrukking van Adriaan van Dis en Martin Simek is de walging af te lezen. Ik zie u als een romanfiguur zegt Van Dis en vraagt zich af of Koppe niet geïsoleerd is geraakt, zich in de zaak heeft vastgebeten en mee heeft laten zuigen.

Geschiedenis vervalsing

Koppe blijft na dit proces gedesillusioneerd achter en heeft het wel gezien betreffende de rechtspraak; hij gaat in Amsterdam geschiedenis studeren. Ook is hij begonnen aan een boek omtrent de Rode Khmer en Cambodja want dat stukje geschiedenis is heel anders dan de meeste mensen willen geloven.

Maar vooralsnog gaat hij tegen de uitspraak ‘levenslang’ nog eerst in Hoger Beroep en dat kan nog wel een paar jaar in beslag nemen.  De schoorsteen moet immers blijven roken en de belastingbetaler zal de pecunia wel ophoesten.

Nu maar hopen dat het bij die studie blijft en de man nooit de gelegenheid krijgt om zijn vreemde gedachten aan anderen over te dragen.

Via Uitzending gemist kun je de uitzending van De Wereld Draait Door die op donderdag 22 november op Ned. 1 is uitgezonden terugkijken.

29 reacties op “ De Rode Khmer en koude rillingen”

 1. Verschrikkelijk! Hoe gek kan je zijn? Maar er loopt er nog eentje rond: Paul Rosenmöller, lijstrekker van Groen Links in de Eerste kamer, een bewonderaar van de massamoordenaars Pol Pot en Mao Zedong. Hij heeft nimmer afstand genomen van zijn warme gevoelens voor deze moordenaars. Tja, en er stemmen gewoon Nederlanders op dit soort figuren…..

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Paul Rosenmöller? Die noemden wij altijd Paul Pot.

  • Tino Kuis zegt op

   En, beste Peter, de Thaise autoriteiten hadden tot in de negentiger jaren een heel positieve houding tegenover het regime van Pol Pot mogelijk ingegeven door hun anti-Vietnamese politiek. De Thaise autoriteiten en met name de militairen hebben de Khmer Rouge in de tachtiger jaren beschermd in het grensgebied. Er was een levendige illegale handel in hout en edelstenen tussen Cambodja en Thailand waar vooral de militairen van profiteerden. Zij die nu aan het bewind zijn.

   Heel goed dat je tegen de houding van Paul Rosenmöller bent maar dan moet je even fel zijn tegen de Thaise machthebbers. Nederlandse en Thaise politiek, wat is het verschil?

   https://gsp.yale.edu/thailands-response-cambodian-genocide

   Ctaat uit de NYT (1993) hieronder::

   Two years ago Suchinda Krapayoon, Thai military dictator, described Pol Pot as “a nice guy.” In 1985, Siddhi Savetsila, Foreign Minister of Thailand, called Pol Pot’s deputy Son Sen “a very good man.”

   https://www.nytimes.com/1993/03/24/opinion/l-thailand-bears-guilt-for-khmer-rouge-934393.html

   • Tino Kuis zegt op

    Nog een goed artikel over de innige banden tussen de Khmer Rouge en de Thaise autoriteiten, vooral de militairen:

    https://www.washingtonpost.com/archive/opinions/1994/05/29/pol-pots-best-pal-thailand/ab3c52a0-5e4c-416c-991c-704d1fe816d6/?utm_term=.baef327b179b

   • Slagerij van Kampen zegt op

    Zo gaat het nu eenmaal in de wereld. Rusland wordt verweten de schurk Assad te steunen, maar het westen steunt Saoedi Arabië. Lood om oud ijzer. Afhankelijk van hoe de wind waait is dhr Pot nu eens een schurk dan weer iemand die door het westen moet worden ondersteund omdat ze strijden tegen de destijds nog tot het communistische kamp gerekende Vietnamezen. Het westen heeft de Rode Khmer destijds inderdaad met raad en daad bijgestaan. Ze wisten echt wel wie ze steunden!

 2. Sander zegt op

  Het is altijd makkelijk anderen te veroordelen die er andere denkbeelden op na houden dan jij zelf. Je kunt zo zeggen dat alle strafrechtadvocaten verdorven sujets zijn, immers, ook zij zullen zich maximaal inspannen het meest gunstige oordeel voor hun cliënten uit het vuur te slepen. Dat is nu eenmaal, gelukkig maar, het recht op professionele bijstand door een advocaat.

  Laat onverlet, dat bij iedereen die niet professioneel betrokken is in het proces, de gebeurtenissen in Cambodja hun alleen maar met afgrijzen kunnen vullen. Als je het op je laat inwerken en de plaatsen bezocht hebt zoals het genocidemuseum en de Killing Fields, zelfs dan heb je nog maar een begin van een besef van de impact op die samenleving en het land tot op de dag van vandaag. Echt “recht” zal er natuurlijk nooit meer gedaan kunnen worden, alle straffen staan per definitie in geen verhouding tot de daden.

 3. Arend Hart zegt op

  In mijn ogen heeft Joseph Jongen een volkomen vertekend beeld van de gang van zaken in een juridisch proces en de rol van de advocaat daarin. Ook getuigt het van weinig mensenkennis dat hij Victor Koppe op deze manier beoordeelt. Financieel is de heer Koppe er echt niet beter van geworden.
  Tevens rept hij met geen woord over waar het eigenlijk allemaal om draait en dat is het feit dat politiek belangrijke figuren in Cambodja, die nota bene zelf aan het schrikbewind van de Rode Khmer hebben deelgenomen, verantwoordelijk zijn van de gang van zaken van dit showproces.

  • Arend Hart zegt op

   In de laatste zin heb ik een foutje gemaakt. Het moet zijn: verantwoordelijk voor de gang van zaken etc.

  • Joseph Jongen zegt op

   Mijnheer Arend Hart ik zou u willen aanraden de moeite te nemen om ook de aangehaalde eerder door mij geschreven artikelen te lezen en ook nog eens naar het uitgezonden programma te kijken en naar de lichaamstaal van Koppe te kijken. Dat iedereen -zelfs de grootste misdadigers- recht op verdediging hebben zal ik niet bestrijden, maar de rol van deze advocaat mag best wat ingetogener zijn.

  • Leo Th. zegt op

   Het Cambodja tribunaal is opgericht in samenwerking met de VN, de volkeren organisatie die ook de proceskosten voor haar rekening neemt en internationale rechters heeft aangesteld. Dat niet alle daders van de mensenslachtingen vervolgd zijn én dat zich daaronder ook huidige politici, o.a. de premier, zullen bevinden is een gegeven. De intentie bij de tot stand koming van het tribunaal was om bij aanvang van het proces de toen nog 4 in leven zijnde hoogst verantwoordelijken van de genocide voor het gerecht te brengen. Het punt is niet dat het recht op een advocaat van Nuon Chea, de ideoloog van de Rode Khmer en rechterhand van Pol Pot, betwist wordt. De kritiek van Joseph Jongen betreft eerdere uitlatingen in het openbaar van de advocaat Koppe en de wijze waarop hij zich onlangs in DWDD presenteerde. Ik zag een gefrustreerd mens met af en toe een minzaam glimlachje en schijnbaar nog steeds een bagataliserende houding innemende t.a.v. de gruwelijkheden en de rol daarin van zijn cliënt. Tevens bleek uit een getoond filmpje duidelijk dat de zakelijke verstandhouding, die gebruikelijk is tussen een advocaat en een cliënt, een gepasseerd station was. De wijze waarop hij Nuon Chea begroette, leek erop alsof hij een bezoek bracht aan een liefhebbende opa. Totaal in tegenstelling met de in een ander filmpje ijskoude manier waarop hij de zoon van een onthoofd slachtoffer ondervroeg. Joseph Jongen vertolkt mijn gevoelens wel degelijk maar uiteraard mag een ieder zijn of haar mening daarover hebben.

 4. Henk zegt op

  Ik ben ongeveer 10 jaar geleden daar geweest , ook in de martelkamers en de foto’s gezien.
  Het was denk ik ongeveer 40 graden maar de koude rillingen liepen over mijn lijf en ben 2
  dagen van slag
  geweest tijdens mijn vakantie.
  Ik vraag mij af als je dit op je geweten hebt nog als mens veroordeeld moet worden.

 5. Dirk zegt op

  Rosenmöller gaat een heel mooie functie krijgen in de eerste kamer!

  Overigens organiseerde hij in de jaren zeventig, een geldinzameling voor het Pol Pot bewind. In het archief van Tol Sleng Genocide Museum is vast nog wel zijn felecitatiekaartje aan het schrikbewind terug te vinden.

  Leuke zoekopdracht voor alle frisse jonge Groen Links stemmertjes.

 6. Leo Th. zegt op

  Van mij had Mathijs van Nieuwkerk deze advocaat het vuur wel meer nader aan de schenen mogen/moeten leggen. Het fragment dat Koppe als verjaardagscadeau een Boeddha beeldje aan deze massamoordenaar gaf, vertoonde de idolatie van Koppe voor zijn cliënt. Net als Joseph Jongen ergerde ik mij bijzonder aan de gelaatsuitdrukking van Koppe tijdens het gesprek in DWDW. Zijn bewering over de vervalsing van de geschiedenis meent hij te staven door op te merken dat lang niet alle brildragers vermoord zouden zijn tijdens het bewind van Pol Pot. Volkomen terecht zijn de opmerkingen van Peter (voorheen Khun) over Paul Rosenmöller. Heeft destijds geld voor de Rode Khmer ingezameld en Pol Pot openlijk zijn steun verklaard. Rosenmöller wilde van Nederland een communistische staat maken maar werd in 2015 wel voorzitter van de Raad van Toezicht bij de AFM. (Autoriteit Financiële Markten). Nadat hij zijn politieke carrière had beëindigd, die hij nu dus weer hervat, is Rosenmöller diverse malen negatief in het nieuws geweest als groot geldgraaier. Schijnt geen beletsel te zijn voor Groen Links om hem nu te benoemen als lijsttrekker voor de Eerste Kamer.

 7. Pieter zegt op

  Koppe
  Ook voor dit advocaatje geldt, hij wordt slapend rijk, betaald door Jan met de pet..
  Rosenmöller,
  Hij is vooral bekend als oud-voorman van Groenlinks. Weinigen weten echter dat Paul Rosenmöller uit een aantal steenrijke families stamt: om te beginnen uiteraard Rosenmöller, maar ook Dreesmann en Vehmeijer. Die laatste clan staat met 490 miljoen euro op plaats 18 van de Familie 50, terwijl de Dreesmanns goed zijn voor plek 4 met 1,7 miljard euro.
  En de media….
  Geven ze een “platform”.. + beloning neem ik aan.

  https://www.digibron.nl/search/detail/012dc68d3b77b7a8ca4379e0/rosenm-ller-heeft-geen-spijt

 8. Pieter puk zegt op

  De killing fields en de S21 gevangenis, zeer indrukwekkend.

  Ik ben er pas achter gekomen, dat er in Ethiopie, zich ongeveer hetzelfde heeft afgespeeld.
  Tijdens het communistische DERG regime van 1974 tot 1987.
  Daar ook in een museum kasten gezien met schedels uit massagraven.
  Dik kippenvel. Dit ook gewoon zonder dat de “westerse wereld” ook maar iets aan gedaan heeft.

  “Links” heeft al veel goeds gebracht, denk aan:
  Stalin, Mao Zedong, Pol Pot en Mengista en de heren in Noord-Korea.

 9. Rob zegt op

  Ik wordt misselijk bij het zien van het fragment bij de wdd. Ik en mijn vrouw zijn ook in Cambodja geweest en waren ook erg van slag na het bezoeken van de gevangenis en the killing fields. Wij hebben lang met verschillende locals gesproken over deze geschiedenis en wat hier gebeurt is is echt verschrikkelijk en niks van gelogen. Die advocaat moet zich kapot schamen dat hij zulke uitspraken doet en de man kadootjes geeft.
  Die nuon en al zijn vrindjes moet op zijn minst de doodstraf krijgen.

 10. Harry Romijn zegt op

  Nieuw Links, en onderdeel van de PvdA al vergeten, met hun sympathie voor de DDR en Cuba ?

 11. Dirk zegt op

  We weten wel wanneer rechts te ver gaat; fascisme, nazidom, etc.

  Maar dat links te ver gaat wordt zelden geconstateerd, toch is er genoeg ellende veroorzaakt; communisme met al haar perversiteiten, Gulag archipel, ontkenning van het individu, etc. Toch wordt het steeds opnieuw geprobeerd.
  Wat is het toch dat, dat zo gemakkelijk wordt goed gepraat?

  Spreek je met communisten dan hoor je steeds “Ja maar dat (Mao, etc,) was niet het echte communisme/socialisme”.

  Stel dat een fascist dat zegt van zijn filosofie, het huis zou te klein zijn.

 12. Jacques zegt op

  Ik heb dit programma ook met ongeloof bekeken. Advocaten zijn er in soorten en maten. Vele strafpleiters zijn doorgeslagen in hun visie hun cliënten te verdedigen koste wat kost. Het kostte de advocaat zijn huwelijk en dat verbaast mij niet. Het leven is een groot theaterstuk voor velen. Mensen met twee gezichten, karakterloos en over lijken gaande banen ze zich een weg, nietsontziend en het doel heiligt de middelen. In de politiek hebben we er genoeg mogen meemaken, die zowel links als rechts de scepter zwaaiden. We kennen de voorbeelden te over. Van vakbondsleider naar CEO van een multinational bedrijf om maar eens wat te noemen. Ook de bankwereld is bezaaid met dit soort types. Voorbeelden te over. Voor ons is er weer de orde van de dag. Na een leven van noeste arbeid weer zien rond te komen van een matig pensioentje. Net gelezen dat het ABP weer niet zal gaan indexeren, want zit nog ver onder de “Rutte’ norm . Wanneer recht die club eens haar rug en gaat het opstaan voor haar cliënten. Het ABP management heeft niet het karakter van die advocaat, die onvoorwaarIijk achter zijn cliënt staat en er door verblind is. Wel doet het aan eenzijdige contractbreuk en beroept het zich op het mea maxima culpa beginsel.
  Het grote geld heeft vele gezichten en geen ervan staat mij aan. Het recht was jarenlang mijn drive en inkomstenbron. Niets is wat het lijkt en recht heeft vele kleuren en kan uiteindelijk , mede door toedoen van bepaalde strafpleiters zomaar ontaarden in onrecht. Ook daar zijn er vele voorbeelden van geweest en heden ten dagen en in de toekomst zullen we hier nog veel van mogen zien, horen en lezen.

 13. Slagerij van Kampen zegt op

  Ik herinner me nog altijd een artikel van de Phom Penh Post gelezen toen ik destijds in Cambodia was bij de aanvang van de processen. Het artikel stelde dat er naast de Cambodjaanse leiders nog een paar mensen terecht hadden moeten staan. In de eerste plaats Henri Kissinger vanwege genocide door de bombardementen op het Cambodjaanse platteland. Bovendien was de opkomst van de Rode Khmer slechts mogelijk dankzij die bombardementen. Een wanhopige en rancuneuze plattelands bevolking zou zich daardoor bij de Rode Khmers hebben aangesloten. In de tweede plaats Thatcher. Nadat Vietnam de Khmer had verjaagd heeft Thatcher adviseurs naar Thailand gestuurd om de Rode Khmer die naar Thailand was gevlucht o.a. van landmijnen te voorzien en te leren hoe ze te leggen. Blijkbaar werd de Khmer niet geleerd dit op kaart vast te leggen zodat er tot op heden talloze slachtoffers vallen onder de burgerbevolking. Het artikel deelde de genocide letterlijk, zo stond het er, in 3 stadia in; Kissinger, Pol Pot en Thatcher.

 14. Pieter zegt op

  Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia (ECCC)
  Kostte 300 miljoen dollar.
  Heeft vele (volle) zakken nog voller gemaakt.
  Japan betaalde tot de tsunamiramp (2011) bijna 50 procent van de kosten van de ECCC.
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rode-khmer-tribunaal-vloek-of-zegen-voor-cambodja-~b0181593/

 15. Gerard zegt op

  Er gaan wel degelijk verhalen rond dat deze geschiedenis en ook de aantijgingen aan het adres van Pol Pot niet correct zijn. vele Cambodjanen weten dit maar houden het voor zich.

  Er is wel degelijk meer aan de hand geweest met de invloeden van de Amerikanen, Chinezen en Vietnamezen dan er beweerd wordt aan het adres van Pol Pot en de Khmer Rouge.

  Niet te vergeten is natuurlijk deze zwarte periode uit dit land dat nooit had mogen gebeuren.

  Er is geen bewijs, maar hier in Cambodja zijn er wel degelijk meerdere meningen en einde’s van het verhaal dan dat de internationale community gelooft of wordt verteld.

  Ik kies geen zijde maar weet wel dat de informatie en geschiedenis boeken veelal verdraaid worden en de andere zijde van deze geschiedenis leeft nog zeer onder de Cambodjanen, zeer zeker de wat oudere generaties.

 16. Eddy zegt op

  Mijn hart bloed nog altijd als ik de genocide verhalen lees van de Khmer Rouge. Joseph bedankt voor die prachtige reportage. Joseph, onze generatie medeplichtig aan deze ramp. Want vanaf de invasie van de Khmer Rouge in Phom Penh, door de priesters die terugkeerde naar Parijs en hun verhaal deden, wist de wereld perfect wat gaande was in Cambodia. Maar deden zij (wij) niets. En laat ons vooral niet vergeten dat het de Noord Vietamezen, de Vietcong, was die een einde stelde aan de slachterij van Pol Pot. Hoop dat de mensheid die Pol Pot genocide nooit zal vergeten.

  • Dirk zegt op

   Beste Eddy,

   Hoezo onze generatie schuldig? De genocide is gepleegd door de Khmer Rouge gesteund door China. Inderdaad de feiten waren in het Westen bekend, maar het kwam de overwegende linkse partijen slecht uit.
   Daarom ook weer de vage verhalen over de Amerikanen.
   Lees, als je belangstelling hebt eens “Cambodia 1975 – 1982” van Michael Vickery, of “First they killed my father” van Loung Ung een overlevende van de slachting.

   • Eddy zegt op

    Joseph, Ik heb alle boeken desbetreffende verslonden, inclusief “First they killed my father” van Loung Ung. Ik had het voorrecht Cambodia te bezoeken juist een maand nadat Sihanoek het vredesverdrag had ondertekend in Parijs. Was op zoek naar een vertegenwoordiger om onze IT producten te verkopen en te onderhouden. Vluchtelingen keerde juist terug uit Parijs en waren het enige kandidaten, want alle intellect was afgemaakt. Elke avond had ik diner met een van die potentiele kandidaten, allen terugkerende Cambodianen. Elke avond vertelde ze me in kleuren en geuren wat hen overkomen was, hun stories gingen gewoon door merg en been. Je houd het niet voor mogelijk wat die mensen hebben meegemaakt. Voor mij is dit in mijn levenstijd de grootste genocide ramp. Nu nog heb ik een knagende gevoel, tranen in mijn ogen als ik die sites bezoek, er over lees, of over denk. En dat alles gebeurde met medeweten van de westerse wereld die andere kant uitkeek, en heel goed wisten wat Pol Pot bezig was en er verdomd niets aan deed.

 17. Rob V. zegt op

  Gaat dit stuk over het meer dan normaal verdedigen van ewn massamoordenaar of Paul Rossemöler?

  Stuur Paul dan eens een brief of spreek hem aan en vraag hem wat hij vandaag de dag van die moordenaars vindt. Dat hij yit een goede familie komt is niet relevant, of mogen alleen arme sloeber of klootjesvolk families opkomen voor de lagere klassen?

  Joseph, ik begrijp en deel je frustratie als het aankomt op een advocaat die naar het lijkt zijn relatie warmer heeft doen groeien dan een simpel ‘iedereen geeft recht op een raadsman’ principe.

 18. Dirk zegt op

  Beste Rob,

  Het verdedigen van die massamoordenaar is niet te scheiden van Rosenmöller, door hem zijn mensen in ons land gaan twijfelen aan de feiten. Het is net zo iets als de Holocaust ontkennen en dat is strafbaar. Hij komt er mee weg.

  Ik kan mij herinneren dat er wat lacherig over werd gedaan, nog steeds is er geloof ik in Amsterdam iemand die zijn winkel “Pols Potten” noemt, destijds vonden mensen het geweldig leuk. Pas met de film “The Killing Fields” werden de gruwelen bekend onder het grote publiek.

  Overigens P.R. is er vaak op aan gesproken maar nooit een woord van spijt is er over zijn lippen gekomen. Wat is dan het verschil met een verstokte nazi?

  In ons systeem heeft iedere verdachte recht op een advocaat, misschien werkt het wat anders in een land als Cambodja waar onze manier van denken als typisch Westers wordt ervaren.
  Wellicht is het Cambodjaanse volk, berooft van haar intellectuele bovenlaag, nog steeds te getraumatiseerd om alles onder ogen te zien.

 19. Jacques zegt op

  Dat de doorwerking van deze verschrikkelijke massaslachting nog steeds actueel is voor sommigen, bleek mij wel uit het feit dat ik in contact kwam met een bouwvakker die bij mij huis wat klusjes deed. Deze man was al sinds de massaslachting gevlucht uit Cambodja, nadat zijn familieleden voor zijn ogen waren vermoord en hij als enige wist te vluchten en nooit meer terug durfde te gaan. De beste man verbleef al die tijd zonder identiteitspapieren en wist zich toch staande te houden. Altijd kopzorgen over hoe het verder moest en met het huidige bewind in Thailand kon hij niet meer voor zijn oude baas werken. Dat werd die baas te link onder de voeten, met de huidige boetes. Het kostte mij enige overredingskracht om hem zover te krijgen om toch terug te gaan nog Cambodja om een paspoort en identiteitskaart te regelen, zodat hij weer terug kon komen naar Thailand en nu wel legaal aan de slag kon. Het kostte mij in totaal 28.000 baht aan bijstand en die man is uiteindelijk weer gelukkig gemaakt. Zeker voor zijn oorlogstrauma was dit hoog nodig en ik heb bewondering voor het feit dat hij dit toch maar heeft gedaan.

  • Rob V. zegt op

   Mijn petje af voor die man maar ook voor jou Jacques.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website