Opgepast voor oplichters in Bangkok (video)

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
21 april 2013

Overal ter wereld waar toeristen komen zal je ook oplichters aantreffen. Thailand is daar geen uitzondering op. Toch heb je er weinig last van als je een gouden regel onthoud: Als iets te mooi is om waar te zijn, dan klopt dat meestal ook.

Oplichters spelen niet alleen in op naïviteit maar ook op de hebzucht van toeristen. Edelstenen, goud en juwelen voor de helft van de normale prijs is een dergelijk voorbeeld.

Vanavond is er op SBS6 een uitzending op de Nederlandse TV over oplichting in Thailand, maar omdat dit soort programma’s vaak ik het teken staan van zoveel mogelijk kijkers wordt de werkelijkheid nog wel eens wat geweld aangedaan. Vandaar deze video die misschien wat beter in elkaar zit. Oordeel zelf.

Oplichting met edelstenen

Een bekende oplichtingtruc in Bangkok is die met edelstenen. Oplichters verleiden toeristen om met ze mee te gaan naar een Export Center van de Thaise overheid. Dat blijkt in de praktijk een gewone juwelierszaak die dure rotzooi verkoopt. Deze edelstenen- en juwelenoplichters hangen vooral rond bij hotels en de toeristische bezienswaardigheden. Meestal doen zich voor als artsen of zakenmensen om vertrouwen te winnen. Soms tonen ze zelfs een ID-kaart waarop staat dat ze werken voor de Thaise overheid. Wel, zo’n legitimatie is in Thailand overal te koop voor een paar bahtjes. Onthoud nog een regel: een normale Thai spreekt niet zomaar op straat een vreemde toerist aan. Als dat wel gebeurt, moet je extra op je hoede zijn.

Video: oplichters in Bangkok

[youtube]http://youtu.be/8tY9l3stYws[/youtube]

3 reacties op “Opgepast voor oplichters in Bangkok (video)”

 1. Jo Beerkens zegt op

  Gisteren heb ik de uitzending van “Opgelicht in het buitenland” gezien. Ook volgens mijn vroegere ervaringen klopte het allemaal wel. Maar het was natuurlijk ook nogal eenzijdig, alsof heel Thailand zo is.
  Dat is beslist niet zo, en …. als je in Thailand eenmaal de weg weet, overkomt zoiets je natuurlijk minder snel, of misschien helemaal niet meer. Hoe dan ook; ik neem per definitie nooit een tuk-tuk. Een metertaxi is in het algemeen goedkoper en zal minder snel allerlei trucs proberen uit te halen.
  Deze uitzending was natuurlijk geen goede reclame voor Thailand; we hopen dit het aantal toeristen niet zal verminderen.
  Anderzijds denk ik ook dat bezoekers aan Thailand toch genoeg gewaarschuwd worden tegen oplichtings-praktijken. Maar in praktijk, in de drukte van de stad, ziet het er natuurlijk allemaal anders uit, herken je de situatie misschien niet snel genoeg.

 2. Ruud zegt op

  In 2004 waren wij voor de eerste keer in Thailand voor een Golfreis en daar hadden wij 3 dagen Bangkok aangekoppeld.
  Inderdaad werden wij door een zogehete “neutrale” Bangkokgids gewezen dat de tempel pas ’s middags zou opengaan.
  De TucTuc kostte slechts 80 baht voor 2 uur (daar gaat het eerste belletje rinkelen) en in de tempel van de zwarte boeddha (trouwens een andere dan in het filmpje van National Geographic) kwamen we dezelfde man tegen met het verhaal dat hij had gewerkt bij de UN. Vervolgens kwamen wij ook bij het exportcentrum terecht en kochten 2 eenvoudige ringetjes. We kregen z’n secretaresse vervolgens mee om ons Bangkok te laten zien die dag. Toen realiseerden wij ons dat wij iets teveel betaald hadden.( 2de belletje)
  Leuke meid en zij bracht ons naar veel mooie en leuke plaatsen. De andere dag had zij vrij en wilde ons graag nog leuke plaatsen laten zien. Zij was goudeerlijk!

  Je houdt alleen na het zien van het filmpje wederom een slechte nasmaak in je mond en
  vertrouwt vervolgens geen ene Thai meer en helaas vaak terecht.
  Optellen kunnen ze goed en zijn meester in het vermenigvuldigen. Jammer dat ze allemaal zo laag geschoold zijn en hun integriteit uiterst belabberd is.Zelfs in 2013!

  • Jacques zegt op

   Ruud, je hoeft je in ieder geval niet te schamen. In 2000 was ik met mijn vrouw Soj en mijn zusje + man op vakantie in Thailand. Voor de Baiyoke stond een tuktuk die ons er in heeft geluisd. Mijn vrouw was niet bedacht op zoveel raffinement. Pleit wel voor mij vrouw. Wij hebben ook het juwelenexportcentrum leren kennen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website