Opgelicht in Thailand – vanavond op TV

Wat als je wordt opgelicht tijdens de vakantie in Thailand? In het buitenland weten de meeste toeristen minder goed de weg. De politie spreekt soms slecht Engels en is daarnaast niet altijd behulpzaam. Daar komt bij dat de politie regelmatig zelf in het complot zit.

In de nieuwe serie van SBS6 ‘Oplichters in het Buitenland’ gaat het vanavond over oplichting van toeristen in Thailand.

Opgelicht in Thailand

In Thailand is de toeristenindustrie volledig in de greep van de Thaise maffia, blijkt zondag uit de nieuwe aflevering van Oplichters in het Buitenland. Van de tuk-tuks en gidsen, tot de restaurants en nota bene de toeristenpolitie zelf: allen doen er alles aan om toeristen zoveel mogelijk geld afhandig te maken en rijk te worden over de rug van de goedgelovige toerist.

Zo wordt presentator Kees van der Spek door zijn tuk-tuk chauffeur onder andere naar malafide juweliers gebracht, waar hem voor veel te veel geld juwelen van slechte kwaliteit worden aangesmeerd. Als Van der Spek met zijn bevindingen naar de lokale politie gaat, blijkt deze niet onder de indruk en doet net zo hard mee.

Nadat Van der Spek zijn juwelen heeft gekocht, laat hij deze in Nederland taxeren. De juwelen blijken nog niet de helft waard te zijn van wat hij ervoor betaald heeft. En dit van een bedrijf dat overheidsgecertificeerd is en Thaise overheidsgarantiebewijzen afgeeft. Van der Spek komt er gaandeweg in Thailand achter dat je nergens de garantie hebt dat je níet afgezet wordt.

Oplichter in het buitenland

In het TV programma ‘Oplichters in het Buitenland’ probeert Kees van de Spek, voormalig rechterhand van misdaadjournalist Peter R. de Vries, bedriegers op te sporen en te ontmaskeren. Door de verborgen camera krijg je een indruk van de werkwijze van deze criminelen. De programmamaker doet zichzelf voor als toerist, laat zich oplichten en filmt alles met verborgen camera’s.

In Oplichters in het Buitenland wordt gaandeweg duidelijk hoeveel verschillende vormen van oplichterij er zijn. Door toeristen hierover te informeren hoopt Kees van der Spek dat mensen oplichters gaan herkennen en niet zelf in de val lopen.

 • Oplichters in het Buitenland – Thailand
 • Zondag 21 april om 21.30 uur bij SBS6.
 • www.sbs6.nl/oplichtersinhetbuitenland

Expats in Thailand kunnen de aflevering ook later bekijken via SBS gemist.

24 reacties op “Opgelicht in Thailand – vanavond op TV”

 1. Henk van't Slot zegt op

  Die mijnheer van der Spek,wilt tog opgelicht worden,daarvoor is hij naar Thailand afgerijst.
  Hij moet met sensatie beelden terugkomen anders is het niet interesant voor de kijkers.
  Dit soort TV had hij in elk touristenland kunen maken,maar Thailand is natuurlijk een stuk leuker om op de baas zijn kosten een tijdje te vertoeven.

  • Sir Charles zegt op

   Nergens voor nodig zo verongelijkt te reageren. Hij is ook op Bali en in Vietnam is geweest dus niet alleen Thailand wordt aan de ‘schandpaal’ genageld.

   Een soortgelijk programma is meen ik ook gemaakt door National Geographic die op die wijze verscheidene toeristenlanden bezocht heeft waaronder vast ook Thailand niet zal hebben ontbroken.

   • Rob V. zegt op

    Die aflevering van NGC was aardig maar liet niet echt geavanceerde scams zien. De bekende edelstenen-tuktuk scam, een dame die er veel sponsors op na houdt en iemand die hem voer in handen drukt voor vogels en daarna teveel geld hiervoor wil hebben. Ik vond het Britse programma “the real hustle” (in Nederland “oplichters ontmaskerd”) een stuk beter. Daar kwamen tientallen scams aanbod. Een paar (heel) geraffinneerde, zoals vanuit de lobby bellen naar een kamer, melde dat er boven lekage is en een monteur wil kijken of er iets is doorgelopen (gaat moeilijk in een betonnen gebouw maar ach) , daarna komt er iemand in een overal etc. kijkt wat rond en verwisseld de sleutel die bij de deur in de electriciteits schakelaarchangt (stroom gaat na verwijderen kamesleutel uit). Daarna wachten totdat gasten weg zijn en de kamer plunderen omdat de oplichters de echte sleutel/keycard hebben.

    Vele zijn te doorzien als je beseft dat de meeste scams dezelfde basis gebruiken:
    – hebberigheid (als het te mooi is om waard te zijn, dan…)
    – autoriteit (blindelings volgen van instructies door mensen in uniform (beveiliging, politie, werknemers van een bedrijf, personen in een mooi pak, zelfs borden die er officeel uitzien)
    – afleiding en vingervluchheid: je aandacht afleiden zoals een tikje op je schouder of iets visieel en in een enkele seconden toeslaan (je zak rollen, iets verwisselen recht onder je eigen neus, …).

    Als je dat onthoud kun je al veel scams doorzien, of er tenminste proberen tussenuit te glippen. Ik ben weleens met een tuktuk meegegaan voor een tour, stopte ze bij een kledingzaak, toen wist ik genoeg… Dus dat je je op het moment zelf kan laten overdonderen is zo vreemd nog niet, je kunt niet de hele tijd argwanend zijn en over je schouder kijken. Dat heb je geen plezier meer. Maar zodra je de denkt “hmm vreemd/opmerkelijk” doe een stapje terug en bekijk of het weleens een scam zou kunnen zijn… En als voorzorgs maatregel geen domme dingen doen zoals een portomonnee in je achterzak, alle noodzakelijke stukken (geld, pasjes, ID) op 1 plaats bewaren etc.

    De aflevering in Indonesië was best aardig, niets verassend maar een leuk kijkje achter de schermen. Van der Spek en collega’s zijn echter niet op de hoogte dat het in ZO Azië gebruikelijk is dat je na betaling van je boete (geen rijbewijs, geen helm op) de rest van de dag kan doorrijden.

 2. Sjaak zegt op

  Ongeveer 35 jaar geleden, toen ik voor het eerst in Thailand was en een tijdlang op Phuket verbleef, werd ik door een Thai aangesproken of ik edelstenen wilde kopen. Ik had uiteindelijk 3 steentjes gekocht voor ongeveer 1/10 de van de prijs die hij wilde hebben. Toen al wist ik als jongeman dat deze stenen ook synthetisch gemaakt konden worden. Maar ze waren mooi en ik had een goede deal. Later vertelde de verkoper mij, dat veel toeristen (vooral Amerikanen) zijn stenen zonder veel te handelen kochten.
  Toen ik jaren later in Pattaya liep (zo’n 20 jaar geleden), werd ik aangesproken door iemand, die vroeg waar ik vandaan kwam en… bij toeval ging hij die week ook naar Nederland. En, grijnsde hij, hoe hij dat betaalde? Er was die week een promotie van Thaise edelstenen en hij kende een winkel waar ik de stenen goedkoop kon kopen. Ik ging met hem mee naar die winkel en liet me een aantal stenen zien. Er werd me zelfs verteld hoe ik de goede van de slechte kon onderscheiden. Toen werd me gevraagd welke ik nou kopen wilde.
  Ik zei dat ik steward was en vaak naar Thailand kwam en eerst thuis zou overleggen of ik iets wilde kopen. Zijn gezicht was bewaard gebleven en ik kon weg zonder iets te kopen.
  Een paar jaar later was ik in Bangkok met een collega bij een gesloten koningspaleis. Een Tuk-tuk chauffeur vertelde ons dat hij een mooie tempel kende waar hij ons voor een paar baht heen wilde brengen. Let op, zei ik tegen de collega, dat wordt nog leuk.
  We kwamen bij die tempel aan, liepen er eens rond en na tien minuten waren we weer bij de wachtende tuk-tuk. Juist op dat moment moest de chauffeur even naar de wc. Toen kwam een man naar ons toe en vroeg hoe wij van die tempel wisten. Hij was tandarts van beroep en had daar juist een trouwfeest bijgewoond. Ook hij vroeg waar we vandaan kwamen. En daarop vertelde hij dat hij al vaker in Amsterdam was geweest. Hoe hij dat betaalde? Met edelstenen die hij…. blah blah blah.
  Ik onderbrak hem en liet hem weten dat ik dat verhaal al kende. Hij keek eens vreemd en meende dat het allemaal waar was. Toen ik hem de rest van zijn verhaal vertelde, sputterde hij tegen en zei dat de Thais jaren door toeristen uitgebuit werd en dat hij vond dat hij ook toeristen kon uitbuiten. Ik moest echt lachen om zijn verweer en gaf hem de goede raad een andere truuk te gaan gebruiken, want deze was toch al erg lang bekend.
  Het hele gebeuren verliep eigenlijk vreedzaam en ook de tuk-tuk chauffeur, die waarschijnlijk deelnemer was met deze vorm van imkomsten, bracht ons verder naar een andere plaats en kreeg zijn geld…
  Kennis is macht, zeg ik maar zo…. ik kende de truukjes en ook mijn gebrek aan kennis over edelstenen, had me geholpen. Het is veelal de gierigheid van de mens die hem in zo’n val laat lopen. In Nederland heb ik ook mensen leren kennen die inderdaad stenen gekocht hadden en later bleek dan dat deze niks waard waren. Hadden ze zich beter geïnformeerd, was er niks gebeurd.

 3. cor verhoef zegt op

  Ik ben in de bijna twaalf jaar dat ik woon en werk in Thailand nog nooit door wie dan ook opgelicht door het volgen van een paar simpele regeltjes:

  1) Wanneer het te mooi is om waar te zijn, dan is het te mooi om waar te zijn.

  2) Wimpel iedere onbekende af die op je af komt met een ‘how are you?” of een “where are you from?” en blijf doorlopen.

  3) Stap nooit in een geparkeerde tuk tuk of taxi. Houd rijdende tuk tuks en taxis aan, of beter nog, neem helemaal geen tuk tuk.

  4) Vermijd jet ski verhuurders al ware ze het Ebola virus.

  5) Wanneer je het niet leuk vindt op exorbitante prijzen te betalen voor een taxi, vermijd dan Phuket al ware het het een hardnekkige vorm van schistosomiasis. De taxi mafia maakt daar de dienst uit.

  6) Neem op Suvarnabhumi een public taxi op de eerste verdieping. Betrouwbaar en met meter.

  Goede reis en een prettig verblijf gewenst.

  • Erik zegt op

   Ja Cor, Hier kan ik het van begin tot eind mee eens zijn. Om opgelicht te worden zijn er twee nodig. Eentje ben je dan wel altijd zelf en dat zal niet gauw gebeuren als je je aan deze regels houdt.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Cor Ik denk dat het een groot verschil maakt of je toerist bent of expat, al dan niet in het gezelschap van je Thaise vriend of vriendin. Ik kan me niet herinneren ooit te zijn opgelicht; zelfs niet bij het kopen van zoetwaterparels die ik ooit voor een kennis in Nederland moest meenemen. Hadden ook van kunststof kunnen zijn. Mijn (Thaise) vriendin en ik stappen probleemloos in geparkeerde taxi’s en tuktuks. Maar ik geef toe dat de situatie voor toeristen anders ligt. De enige remedie is: bereid je voor. Lees het lijstje met oplichtingstrucs en het lijstje do’s and don’ts op Thailandblog. Dan kan je weinig gebeuren.

  • Henk van't Slot zegt op

   Een maand of 3 geleden naar de SCB bank om contant geld op te nemen,pinnen doe ik al een poosje niet meer.
   Wou 50000 bath contant, baliemedewerkster deed een elastiekje om het bundeltje en haalde het 2 maal door de telmachine, zodat ik kon zien dat het bedrag klopte.
   Was nogal druk in de bank, dus graaide mijn papieren, paspoort, bankboekje en het geld bij elkaar, en ging weg.
   Thuis aangekomen haalde ik het elastiekje van het bundeltje, en zag dat er 2 briefjes van honderd bath tussen zaten, dus was mooi opgelicht voor 1800 bath.
   Dit gebeurde in het filiaal van SCB in Big C extra.
   Jaren geleden toen ik mijn account opende bij de SCB in Jom Tien, het telefoonnummer gekregen van de manager aldaar, deze man gebeld, en het verhaal verteld.
   Binnen een kwartier werd ik teruggebeld door de manager van het filiaal Big C of ik langs wou komen.
   Juffrouw die mij had geholpen was nergens meer te bekennen, en de manager haald uit zijn eigen zak 1800 bath om mij terug te betalen, zonder een woord te zeggen.
   Ik neem aan dat ze dit wel meer doen,weet het eigenlijk wel zeker,is wel een aardige bijverdienste.
   Had ik het nummer van die Thaise manager niet gehad, was ik mijn centjes kwijt geweest,had ik geen poot gehad om op te staan, gaat dit maar eens bewijzen.
   Vanaf die tijd tel ik de bathjes voor dat ik het pand verlaat, druk of niet.

 4. Rob zegt op

  Oplichten is een vreemd woord hier in Thailand. Het is meer ‘ onderhandelen”. Je bent een buitenlander dus de vraagprijs wordt hoger.

  Oplichten zou het zijn als de juwelier er een nagemaakt ” internationaal erkend certificaat” bij doet waarop de waarde wordt gegarandeerd. Zo nietr, dan moet je gewoon geen dingen kopen waar je geen verstand van hebt.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Zo denk ik er ook over.

   Indien je teveel betaalt, of je betaalt meer dan iemand anders, ben je niet opgelicht maar wil dit zeggen dat je beter had moeten onderhandelen, of dat de andere beter onderhandelde.

   Indien je iets koopt met garantie en die garantie blijkt vals te zijn dan ben je opgelicht.

   En inderdaad wordt er nogal eens snel voorbijgegaan aan het feit dat de toerist dikwijls verblind wordt door (snel) geldgewin.

   Of wat dan te zeggen van de persoon die hier zijn koffer vol stopt met namaakgoederen, en in zijn thuisland verkoopt met woekerwinst aan de nietsvermoedende landgenoot.
   In Thailand geeft diezelfde persoon af op de Thai, die probeert zoveel mogelijk winst te maken.
   Nadien gaat hij hetzelfde doen in zijn thuisland, maar dan is hij er fier op dat hij een landgenoot heeft afgezet met woekerprijzen voor nepproducten.
   Hoe noem je zoiets dan ?

 5. Khun Art zegt op

  Er is beslist wel wat loos hier en daar in Thailand net als in andere landen.
  Zo ook in het Nederland van vandaag met onze graaicultuur en oplichters en list en bedrog.
  Bij het lezen van dit artikel krijg ik al de rillingen als ik de naam Peter R de Vries leest.
  Een linkse rakker uit Nederland.
  Dit mannetje Kees van der Spek zou zijn rechterhand zijn geweest?.
  Ik woon al heel lang in Thailand en heb al echt van alles meegemaakt in dit prachtige land.
  Ik heb ook als toerist duistere aanbiedingen gekregen om sommige produkten te kopen.
  Je bent er altijd zelf bij en beslist altijd zelf voor je eventuele spontane aankopen.
  Maar om gelijk de hele toeristenindustrie op een hoop te gooien en te stellen dat iedereen in deze toeristen industrie behoord bij de maffia, inclusief alle politie en restauranthouders.
  Dan hoor ik daar dus ook bij, daar wij een restaurant hebben en hard werken voor onze centjes wat steeds moeizamer gaat in dit economische klimaat.
  Dit onbetrouwbare figuur zal wel even gaan filmen wat er loos is in Thailand.
  Dan zal dit domme figuur zich nog dommer voordoen en de Thaien die dan wat onzuivere handel hebben uitlokken om ze toe te laten happen.
  Ik heb hier dus geen goed woord voor over, dus laat dat figuur niet alle Thaien zo kleineren. Hij kan beter thuis blijven!.

  • Rob V. zegt op

   Heeft u uw Thaise bril op? Ik zie nergens dat v/d Spek of zijn evenwichten uit andere programma’s een hele beroeps/bevolkings groep over 1 kam scheren. Natuurlijk zit er een dikke laag sensatie overheen, dat verkoopt blijkbaar beter (vind ik zelf een minpunt), maar ga mij niet vertellen dat ze in dit soort prigramma’s alle Indinesiërs, Vietnamezen, Thai, Marokkanen etc. over één kam scheren alsof die landen 1 groot oplichters nest zijn. En ja in Nederland kan het ook gebeuren, ook daar zijn meerdere programma’s over…

   • RonnyLadPhrao zegt op

    “En ja in Nederland kan het ook gebeuren, ook daar zijn meerdere programma’s over…”

    Noemde dit programma oorspronkelijk niet gewoon “Opgelicht”.
    Ze hebben jaren het programma gevuld met alleen maar Nederlandse zaken zodus…..

 6. Adje zegt op

  Oplichters zijn overal in de wereld te vinden. Niet alleen toeristen worden opgelicht, ook in Nederland kun je zelfs door landgenoten worden opgelicht. Wat dat betreft niets nieuws onder de zon. Ik zie het programma meer als een goede voorlichting voor toekomstige toeristen. Mijn vrouw en ik hebben een keer de tuktuk genomen om naar een bepaalde plaats te gaan. De chauffeur bracht ons naar een plaats waar we niet om gevraagd hadden. Nou dat heeft geweten. Hij heeft kennis gemaakt met mijn vrouw. Hij wist niet hoe snel ie naar de juiste plek moest gaan.En op de plaats van bestemming hebben we geen rooie cent betaald. Ik weet zeker dat ie dat ons geen tweede keer flikt. Als ik eraan denk heb ik er nu nog plezier in.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Niet betalen en kennis maken met je vrouw ?
   Zal een tuk-tuk bestuurder van onder de indruk zijn geweest….. vooral van dat laatste.
   Laat ik het maar houden op dat jullie dan veel geluk gehad hebben.
   Niet betalen – zou je de volgende keer wel eens wat anders kunnen overkomen en nee ook je vrouw zal dan niet helpen – integendeel.
   Je zal er alleszins nadien met minder plezier aan terugdenken vermoed ik, nu ja daar ben ik zeker van.

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Moderator: dit is chatten.

 7. colin de Jong zegt op

  Natuurlijk moet het interessant worden voor de kijker en vooral de kijkdichtheid in Nederland,want daar wordt je op afgerekend. Maar laat deze programma’s vooral een waarschuwing zijn voor wat je kan overkomen.Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, want heb velen gezien en geholpen die berooid naar huis toe moesten, en waarvan de vakantie was verpest en nooit meer naar Thailand komen. Overal gebeurd dit natuurlijk want arm maakt creatief, en zeg nooit dat zal mij niet gebeuren, want criminelen zijn erg slim en vaak goed georganiseerd. Nu de politie nog.

 8. folkert zegt op

  Herkende de plek waar toeristen naar toe gebracht worden, een tuk tuk man wilde ons weg brengen om te shoppen hadden daar geen behoefte meteen gezegd nee hoeft niet maar zijn er toch naar toegbracht naar binnen gegaan wat gedronken en er gewoon weer uit, hij, was wel nieuwsgierig of we wat hadden gekocht nee verder geen probleem werden netjes naar opstap plek terug gebracht , voor pappa wist ook wel wat gewoon lachen en doen of je gek bent werkt het best.

 9. Marjan zegt op

  Gisteravond heb ik de uitzending gezien en.. met een glimlach op mijn gezicht.
  De situaties waren heel herkenbaar. Naieve touristen, die het land en zijn gebruiken, niet kent.
  Maar een beetje reiziger is voorbereid, en weet dit allemaal al voor hij vertrekt. In iedere reisgids word je hier al voor gewaarschuwd. En dit soort dingen gebeuren ook in andere landen. In Amsterdam wordt ook menig tourist ” opgelicht” ….

  Grappige uitzending dus met tips voor de onervaren, goedgelovende reiziger.

  • Rob V. zegt op

   Ja, naive of op zijn minst slecht geinformeerde toeristen (dat er iets is als een Bhoeda dag, regerings juwelencentrum etc. zou nog kunnen, maar dat iemand jou verteld dat je iets heel goedkoop kan kopen en met dikke winst kan verkopen? Dat is te mooi om waard te zijn, wie zou een ander zulke tips geven als hij er zelf geen enkel voordeel (of zelfs nadeel) me heeft??).

   Als je door dikke laag sentatie TV kijkt (kijk zelf eigenlijk nooit sensatie programma’s, TV staat dus zelfde of nooit om SBS of RTL) en onthoud dat niet iedereen bekend is met de scams, dan was het wel aardig. Het informeerd iniedergeval de reiziger die voor een van de eerste keren buiten de BeNeLux op vakantie gaan. Mijn vriendin vond de uitzending wel aardig en begin te mopperen over de corruptie (maffia praktijken) onder diverse Thaise burgers, politie, de overheid (geel en rood hemden) en zelfs twijfels over de zoon van een zeer bekend persoon… Om te besluiten met dat ze een hekel heeft aan Tuktuk drivers en andere Thai met een slecht hart.

 10. Leon zegt op

  Ik heb gisteren zoals natuurlijk zovele naar het programma gekeken.
  Ik heb er maar 2 woorden voor OPRUIENDE TV. Als je zo mensen aan de buis gekluisterd wil hebben??? Inderdaad in de stijl van Peter R de Vries Jammer dit soort ellende gebeurd overal in de wereld, en wat eerdere reacties al vertellen, je bent er zelf bij. Als mensen eerst eens hun eigen verdiepen in het land waar ze op vakantie gaan, is een hoop ergenis al verholpen. Als je hier in nederland een rolex kunt kopen voor 400 euro, weet je toch ook dat je genept wordt? Of hij is gestolen, of in de meeste gevallen fake/nep. Dit geld dus ook voor te mooie aanbiedingen van goud edelstenen enz in Thailand. En als je toch goud wil kopen in Thailand, koop het dan bij een officiele juwelier/Goldshop. Deze zijn te herkennen aan de rode uitstraling van buiten en binnen,en zijn op vele plaatsen in elke stad of shopping malls.

 11. Adje zegt op

  @RonnyLadPhrao . Geluk gehad? Je moet niet overdrijven. Je maakt van een mug een olifant. Ik heb nog nooit gehoord of gezien dat toeristen in elkaar worden geslagen of met een mes of pistool worden bedreigd ( dat zijn mafia praktijken) omdat ze het niet eens zijn met het bedrag dat ze zouden moeten betalen. Of het moet zijn dat je je in het illegale gokcircuit begeeft. Maar toeristen laten zich vaak snel intimideren en durven niets te zeggen of zijn onwetend.
  In mijn geval was de tuktuk chauffeur duidelijk geschrokken en wel degelijk onder de indruk van de reactie die hij kreeg van zijn landgenote. Tegen toekomstige toeristen wil ik zeggen. laat u niet afschrikken. Thai zijn over het algemeen een vriendelijk en behulpzaam volk. Natuurlijk zijn er ook slechte. Maar die zie je overal ook in je eigen land. Als je de tuktuk neemt wees dan duidelijk waar je naar toe wilt, maak een goede prijsafspraak en laat duidelijk merken dat je rechtstreeks naar de opgegeven plaats wenst te gaan. En als je een taxi neemt let dan op dat de meter aangezet wordt. Ik wens jullie heel vakantie plezier in het mooie Thailand.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Het kan stoer staan op TB om, zoals in je eerste reactie, te schrijven dat je (of je vrouw) die eens goed op zijn plaats heeft gezet, en vervolgens trots vertellen dat je dan ook nog geen rooie cent hebt betaald, en daar nu nog plezier in hebt….
   Maar zulke raad zou ik echter als toerist maar niet opvolgen.
   Dan ga je pas van een mug pas een olifant maken.

   Je hoeft je inderdaad niet te laten intimideren, en je mag best wat zeggen, maar hou het wel rustig en ga zelf niet beslissen of je hem (of haar) nadien al dan niet gaat betalen.

   Als je toch ergens anders terechtkomt, zou ik de toerist de raad willen geven om vooral rustig te blijven. Maak hem duidelijk dat je geen interesse hebt in de producten en vraag om je naar de afgesproken plaats te brengen. Hij(zij) zal misschien nog even aandringen, maar als hij ziet dat het geen zin heeft , word je zonder problemen naar je gevraagde plaats gebracht. Betaal bij aankomst altijd de eerder afgesproken prijs.
   Op die manier zal je het minst problemen ondervinden en ben je maar een beetje later bij je eindpunt en blijft het een mug.

   Kabaal gaan maken en de Tuk-Tuk of Taxi bestuurder op zijn plaatst gaan zetten in het openbaar en in het bijzijn van “vrienden”, is een zeer slecht idee.
   Het zal trouwens geen enkele indruk maken, zeker niet van een landgenote (integendeel), en kan slecht aflopen,.
   In ieder geval, wat er ook gebeurt, betaal steeds de eerder afgesproken prijs, en ga niet weg zonder te betalen, omdat je dat zo voor jezelf beslist hebt .

   Je laatste reactie is al heel wat milder en is iets waar een toerist wel wat aan heeft.
   “Als je de tuktuk ( of Taxi) neemt, wees dan duidelijk waar je naar toe wilt, maak een goede prijsafspraak (of meter aan bij Taxi) en laat duidelijk merken dat je rechtstreeks naar de opgegeven plaats wenst te gaan” en ik zou er nog aan toevoegen – en betaal nadien dan ook het voorziene bedrag.

   Thai zijn inderdaad over het algemeen vriendelijk en behulpzaam, maar als je ervan uitgaat dat de mafia praktijken niet bestaan, omdat je ze zelf niet gezien of gehoord hebt, vraag ik mij af of je soms naar een ander Thailand gaat dan waar ik verblijf.
   Zelfs buiten het illegale gokcircuit (al begrijp ik niet wat dit erbij komt doen).

   Ook ik wens iedereen een prettige vakantie hier, want alhoewel dit een negatieve reactie is van mij op een bepaalde situatie, zijn er ook veel positieve dingen hier te beleven en dat is dan ook de reden dat ik hier verblijf.

   Hou het veilig.

   • Adje zegt op

    Het is helemaal niet de bedoeling om stoer te doen. Dat is iets wat jij vind. Plezier hebben in het niet betalen? Sorry maar dan begrijp je me verkeerd. Ik heb er nog steeds plezier in als ik eraan terug denk vanwege de manier waarop mijn vrouw reageerde ( iets wat ik nog niet eerder van haar had gezien ) en reactie daarna van de chauffeur. Ik heb overigens nooit gezegd dat we niet wilden betalen en ik heb ook nooit iemand deze raad gegeven. Je verdraait mijn woorden. Jouw woorden je hebt geluk gehad en het kan slecht aflopen komen bij mij over alsof iedere tuktuk chauffeur gewelddadig is. En dat is absoluut niet het geval. Ik zie je reactie niet als negatief. Ik weet zeker dat die goed bedoeld is en velen zullen er hun voordeel mee doen of naast zich neerleggen. Verder wil ik het hierbij laten anders krijgen we een chatsessie en dat is ook niet de bedoeling.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website