Onroerend goed markt in Pattaya en Jomtien

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
15 juni 2014

De onrust van de laatste maanden begint nu ook zijn weerslag te ondervinden in de onroerend goed sector van Pattaya en omgeving.

Als de situatie niet verbetert, zal deze sector naar beneden meegezogen worden aldus Surachet Kongcheep van het Colliers International Thailand Instituut. De omzet voor deze sector lag in 2013 bijna 4,5% lager dan in 2012 en sommige ondernemingen vrezen een overcapaciteit van onroerend goed vooral in Jomtien

In de 2e helft van 2013 werden 9.575 huizen afgebouwd, zelfs 30% meer dan in het eerste gedeelte van het jaar, maar de makelaars tonen zich bezorgd over het steeds groter wordende aanbod. Dit geldt vooral voor het gebied in Jomtien waar 10.770 woningen gepland staan. Er staan zelfs grote projecten in de steigers met meer dan 1.000 woningen per appartementengebouw.

Echter, zowel de Thaise als buitenlandse kopers wachten al sinds het afgelopen jaar af hoe de politieke situatie zich verder ontwikkelt. Terwijl de Amerikaanse en Europese kopers zich terughoudend opstellen, kopen de Russen nog wel condo’s. Doordat de kosten voor bouwmaterialen steeds meer stijgen, komt een gemiddelde woning dit jaar tot wel 10% hoger uit. Ook de grondprijzen in Pattaya en Jomtien stijgen steeds meer.

Het is niet te hopen dat er voor lange tijd tegen half afgebouwde projecten aangekeken moet worden en de daarbij behorende gebrekkige infrastructuur.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Onroerend goed markt in Pattaya en Jomtien”

 1. bob zegt op

  Ik denk dat men er nog te positief over oordeelt. Als je al de bouwwerken ziet is het een understatement. En als je dan leest dat er nog ontwikkelingen gaande zijn voor 2016 en later dan houd ik mijn hart vast. Ik weet ook niet hoe men al die nieuwe kopers wil vervoeren of bv. van water en electra wil voorzien.Er is nu al tekort en veel storingen.

 2. Martin zegt op

  Wij zijn niet zo bang voor een slow down. De markt is veel gezonder en rationeler dan eind jaren negentig. De kopers zijn ook veel gedifferentieerder dan een aantal jaren geleden, wat maakt dat er veel meer evenwicht is, en dat een eventuele “klap” nu veel minder impact zal hebben dan in het verleden het geval was, wat op zich zelf ook al weer een dempend effect heeft.
  Dat er plannen zijn vor de komende jaren zegt niets, bijna altijd is de start van de bouw afhankelijk van een % voorverkoop dat voldoende is om de bouw af ronden, dus half afgebouwde projecten, waar eerder wel sprake van is geweest zijn in deze volwassen geworden markt niet meer te verwachten.
  Geen reden om niet te kopen of de koop uit te stellen. Wel kansen op aanbiedingen van net opgeleverde projecten”

 3. Pascal Chiangmai zegt op

  Op dit moment is in heel Thailand een overschot van huizen en appartementen die te koopstaan als je nu gaat kopen op in aanbouw projecten loop je het risico je geld kwijt teraken,koop bestaande projecten en laat je niet ompraten door te investeren in nieuwbouw,ik zelf woon in Chiangmai waar het zelfde probleem is ,het is waar dat de grond kosten en de bouw kosten ruim 10 a 15% hoger zijn maar de verkoop gaat niet zo snel meer advies ga eerst huren en wacht de ontwikkelingen af.
  groetjes Pascal

 4. David . zegt op

  En uiteraard zal geen enkele immobiliën agent dit toegeven , daar een onroerend goed verkoop een verkoop op de toekomst is en die is uiteraard discutabel en onzeker , dat prijzen stijgen is altijd bijna het geval , maar men vergeet blijkbaar dat het de koperis die beslist over de aankoop , anders mag die dure condo in de promotor zijn portofolio bljven


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website