De waterhyacint (Eichhornia crassipes) is een waterplant uit de pontederiafamilie (Pontederiaceae). De plant is afkomstig uit Zuid-Amerika. De lila bloemen lijken op die van de hyacint, maar de planten zijn geen familie.

Elke bladvoet is verdikt tot een met lucht gevulde sponsachtige bol. Daardoor heeft de waterhyacint een groot drijfvermogen. De planten vermeerderen zowel door wortelstokken waaraan nieuwe planten gaan groeien, als door zaad. Zo kan de waterhyacint voortwoekeren tot een ware plaag. Daarbij verstikt de invasieve soort alle andere waterplanten en raken hele rivieren verstopt. De teelt van de waterhyacint is dan ook verboden in veel landen met een warm klimaat. In Suriname moest de plant in het Brokopondostuwmeer ten slotte met herbiciden worden bestreden, omdat de waterkrachtcentrale van de Afobakadam ontregeld raakte.

De plant is in de loop der jaren ook naar andere werelddelen (Afrika, Azië) geëxporteerd en ook daar moet deze plant bestreden worden.

Er geldt vanaf 3 augustus 2016 een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van deze soort invasieve exoot.

Bron: Wikipedia

www.antoniuniphotography.com/p390430352

De Waterhyacinth was gedeeltelijk de oorzaak van de overstromingen in de buitenwijken van Bangkok in 2011!

www.antoniuniphotography.com/f527825216

Ingezonden door Ton

3 reacties op “Lezersinzending: De waterhyacint (foto’s)”

 1. Johnny BG zegt op

  Deze plant bevat een vezel die ook als deze gedroogd is veel water kan opnemen en is derhalve interessant als bodemverbeteraar. Een nadeel voor dit doeleinde is dat de plant zware metalen uit het water opneemt maar mocht het dus zo zijn dat de rivieren schoon zijn dan heeft deze plant zeker een economische waarde.
  De vezel kan ook met andere vezels gebruikt worden in de textielindustrie.

  Deze plant bevat ook eiwitten en kan mogelijk als diervoeding dienen, want het is een kwestie van sappen en vezels te scheiden.
  Men kan planten als deze als ongewenst zien maar beter is het om de positieve dingen ervan in te zien en het zou leuk zijn als start-ups zoiets zouden oppakken, want ik heb er geen tijd voor 😉
  Nog beter zou het zijn dat NL studenten die op Thaise stage gaan dit varkentje even gaan wassen. Niet alleen Thailand heeft last van deze plant en er is goed geld te verdienen in b.v. Afrika vanwege het verminderen van de muggenpopulatie en daarmee te helpen in o.a. de malariabestrijding zodra deze planten industrieel verwerkt kunnen gaan worden.

 2. chris zegt op

  Van de waterhyacinth worden al meubels gemaakt:
  https://aim2flourish.com/innovations/transforming-water-hyacinths-into-high-value-furniture-products

 3. Yuundai zegt op

  Deze plant is de terrorist van de grote waterwegen. Kost veel tijd en moeite om die bevaarbaar te houden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website