Krathom: drug of medicijn?

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
18 september 2012
Krathom boom

Na amphetamine en heroïne is 4×100 de meest gebruikte drug in het land. Door krathombomen te kappen probeert de overheid het gebruik te bestrijden. Maar het aantal gebruikers is de laatste jaren alleen maar toegenomen.

Van oudsher en vooral in Aziatische landen kauwen mensen op het krathomblad om wakker te blijven of ze gebruiken het als pijnstiller. In die lage dosering kan Mitragyna speciosa, zoals de Latijnse naam luidt, nauwelijks kwaad, maar als 4×100 cocktail heeft krathom hetzelfde effect als opiaten met bij veelvuldig gebruik dezelfde bijwerkingen en afkickverschijnselen.

De naam ontleent het drankje aan de vier bestanddelen: gekookte krathombladeren, cola, hoestsiroop en tranquillizers, zoals alprazolam en iazepam, of zelfs muskietenspiraal. Ook koffie en yoghurt worden soms toegevoegd. Volgens buitenlandse media zouden bij de autopsie van de twee Canadese zusters, die in juni op het eiland Phi Phi overleden zijn, grote hoeveelheden DEET gevonden zijn, een bestanddeel dat ook soms aan de cocktail wordt toegevoegd om de werking te versterken.

Het planten van de krathomboom is sinds 1943 verboden

Aan krathombomen geen gebrek in Thailand: vooral in de zuidelijke provincies Phatthalung, Satun, Nakhon Si Thammarat en Surat Thani. Hun natuurlijke habitat is het regenwoud, maar veel zuiderlingen planten de boom voor medicinaal gebruik ook in hun tuin of boomgaard.

Ze overtreden daarmee de Krathom Act van 1943, die het planten van de boom verbiedt, en bedoeld was een eind te maken aan het gebruik. In 1979 werd krathom toegevoegd aan artikel 5 van de narcoticawet en kreeg het dezelfde status als cannabis en psychotropische paddestoelen.

De afgelopen jaren zijn in de provincie Nakhon Si Thammarat al 20.000 krathombomen gekapt, maar veel effect hebben al die maatregelen niet gehad. Mensen blijven op het blad kauwen en jongeren hebben een goedkoop alternatief voor andere, dure drugs. Het aantal zware gebruikers dat behandeling zoekt, neemt de laatste jaren dan ook toe.

Het kappen van krathombomen is een omstreden maatregel

Of het kappen van bomen dé oplossing is wordt betwijfeld omdat het in strijd is met het beleid om bossen te behouden. Veel van die bomen groeien er van nature. Veel zuidelijke bewoners zijn evenmin enthousiast omdat het gebruik van krathom altijd deel heeft uitgemaakt van hun leven en een medicinaal gebruik kent. De lokale autoriteiten zeggen dat het kappen alleen maar heeft geleid tot de smokkel van krathom uit Maleisië.

Het Office of the Narcotics Control Board en andere betrokken diensten hebben eerder dit jaar gepraat over het legaliseren van krathom als traditioneel medicijn. De ONCB heeft sindsdien legalisering aanbevolen. Maar een medewerker erkent dat het niet gemakkelijk zal zijn misbruik te voorkomen. Een senaatscommissie steunde in 2003 in een rapport ook al legalisering. De senatoren hadden vooral oog voor wetenschappelijke research omdat het blad unieke alkaloiden bevat. Maar het rapport ligt te verstoffen en het ministerie van Volksgezondheid stelde zelfs voor de boetes op het bezit van krathom te verhogen.

(Bron: Bangkok Post, Spectrum, 16 september 2012)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website