Hiv en aids blijven groot probleem in Vietnam

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
31 juli 2018

Met naar schatting 11.000 nieuwe hiv-besmettingen en 7800 aids-gerelateerde sterfgevallen in 2016, blijven Hiv en aids een groot probleem in Vietnam. Met steun van de Nederlandse ambassade werken vertegenwoordigers van de meest kwetsbare groepen voor hiv-besmetting aan verandering.

In de smalle, drukke straten van de buurten District 4 en Binh Thanh in Ho Chi Minh stad ontmoet Nienke Trooster, Nederlandse ambassadeur in Vietnam, vertegenwoordigers van de meest kwetsbare groepen voor hiv-infectie: druggebruikers, mannelijke en vrouwelijke sekswerkers, mannen die seks hebben met mannen en transgenders. Om te weten wat er omgaat in het leven van de verschillende groepen zijn dergelijke bezoeken onmisbaar.

Verandering

Het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert samen met de Europese Unie en andere donoren verschillende programma’s en partnerschappen in Vietnam: Move Forwards, Bridging the Gaps, Asia Action, and the Partnership to Inspire, Transform and Connect the HIV-response (PITCH). Deze programma’s ondersteunen de Vietnamese groepen die het meest kwetsbaar zijn voor hiv-infecties. Het doel is om gezamenlijk het aidsbeleid in Vietnam te veranderen.

Vrijwillige behandeling

De partnerschappen in Vietnam zijn al enige tijd actief, en met resultaat. Mede dankzij steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken worden sekswerkers niet langer naar detentiecentra gestuurd. Wetgeving rondom druggebruikers wordt aangepast, met als hopelijke uitkomst dat minder druggebruikers verplicht worden opgenomen in afkickklinieken; in plaats daarvan worden maatschappelijke en vrijwillige behandelmodellen getest.

Hiv-preventie

De programma’s en partnerschappen zijn van grote waarde, omdat juist het versterken van en werken mét maatschappelijke organisaties ervoor zorgt dat verandering tot stand kan komen. Zij weten door hun eigen netwerk wat er speelt binnen de samenleving. Dat maakt duidelijk welke veranderingen nodig zijn. zoals hiv-preventie, testen en behandelen, sociale zekerheid voor kwetsbare groepen en zorgverzekeringen.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website