Door goed te kijken hoe bijen pollen oppikken van een bloem ontdekte Anne Osinga van In2Care een innovatieve manier om muggen te bestrijden. Met behulp van het door hem ontwikkelde elektrostatisch geladen gaas kunnen kleine biocide deeltjes efficiënt worden overgebracht op muggen. Met behulp van deze techniek kunnen ook resistente muggen worden gedood met een minimale hoeveelheid insecticiden. Hierdoor kan het huidige grootschalige gebruik van insecticiden voor bestrijding van muggen aanzienlijk worden verminderd.

Deze Nederlandse innovatie wordt momenteel met succes toegepast in de bestrijding van malaria muggen in Afrika, en tijgermuggen en gele koorts muggen in Amerika en Azië.

De nieuwe en innovatie manier van muggenbestrijding zal gaan bijdragen om de ruim 400.000 mensen die jaarlijks sterven aan malaria verder terug te dringen. Naast malaria zijn ook andere ziektes zoals Zika, dengue, chickungunya, en gele koorts een groot probleem in grote delen van de wereld. Nederlanders hebben alleen met deze risico’s te maken wanneer ze naar een tropische bestemming op vakantie gaan. Toch worden juist in ons land innovatieve methodes ontwikkeld om deze irritante insecten te bestrijden die ziektes kunnen overdragen. Vandaag, op Wereld Malaria Dag, geven we extra aandacht aan een innovatie die het verschil kan gaan maken in de wereldwijde strijd tegen muggen.

Kennis uit Nederland

Muggen bestrijden is nog niet zo makkelijk als het misschien lijkt. De belangrijkste methodes om een muggenbeet te voorkomen is het slapen onder een klamboe en insecticiden spuiten. Insecticiden zijn ongezond voor de bevolking, heeft negatieve invloed op het milieu en daar komt nog bij dat muggen resistent beginnen te worden tegen de meest gebruikte insecticiden. Om muggen te kunnen bestrijden en daarmee ziektes te voorkomen zijn dan ook innovaties nodig. Met kennis als basis voor de Nederlandse economie is het niet verrassend dat de belangrijkste innovatie op het gebied van muggen bestrijding afkomstig is uit Nederland.

Anne Osinga, ondernemer en innovatie expert, bedacht een slimme methode om heel lokaal en efficient biocide deeltjes te kunnen overdragen op muggen. “Ik vind het geweldig om te kijken naar de natuur. Daar kunnen we nog veel van leren. Door de natuur kwam ik op het idee gekomen om de In2Care InsecTech te ontwikkelen.” Door goed te kijken hoe bijen pollen oppikken van een bloem, wist Osinga elektrostatisch geladen gaas te ontwikkelen dat pollen uit de lucht kan vangen. Op deze manier kunnen patienten die last hebben van hooikoorts toch zonder klachten de ramen open zetten op een zonnige dag. Deze innovatieve techniek werd vervolgens gecombineerd met wetenschappelijke kennis over muggen gedrag. Op basis van de In2Care InsecTech wist het team van In2Care twee producten te ontwikkelen die wereldwijd bijdragen aan de bestrijding van muggen.

Een nieuw product tegen malariamuggen

Het elektrostatische gaas maakt het mogelijk om met minimale inzet van insecticiden een zeer efficiente overdracht naar de muggen te bewerkstelligen. Om malariamuggen te bestrijden is daarvoor de In2Care® EaveTube ontwikkeld. Deze EaveTubes bestaan uit ventilatie buizen met daarin het speciale gaas. “Op het moment dat een mug in contact komt met ons bepoederde gaas, zullen de insecticiden deeltjes overspringen op het lichaam van dit insect”, vertelt Osinga. “Door de hoge overdracht van poeder naar de mug weten we ook resistente malariamuggen te doden” vervolgt hij.

nne Osinga is net terug van een bezoek aan een onderzoeksgebied in Afrika. “Ongelooflijk mooi hoe blij de mensen zijn met de EaveTubes. Niet alleen met de bescherming tegen muggen, maar ook met het extra licht en meer verse lucht in hun huis. Hier doen we het voor!” Het natuurlijke gedrag van de muggen om via ventilatie gaten naar binnen te vliegen zorgt ervoor dat grote hoeveelheden muggen worden bereikt. Het invoeren van de In2Care EaveTubes in delen van Afrika heeft dan ook geleid tot een enorme afname van de muggenpopulatie in onderzoeksgebieden. Minder muggen betekent ook minder overdracht van malaria en daarmee een directe verbetering van de volksgezondheid. Dergelijke nieuwe producten zijn hard nodig als aanvulling op bestaande muggen bestrijdingsmethodes zoals klamboes en insecticidensprays.

Muggen verspreiden niet alleen malaria

Naast malaria zijn er wereldwijd nog tientallen ziektes die door muggen worden overgedragen. Ziektes zoals Zika, dengue, chickungunya en gele koorts zorgen in tropische gebieden voor grote volksgezondheids problemen. Miljoenen mensen worden jaarlijks geïnfecteerd met deze ziektes die worden overgedragen door de tijgermug (Aedes albopictus) en de gele-koorts mug (Aedes aegypti).

Ook voor de bestrijding van deze Aedes muggen wist In2Care een innovatief product te ontwikkelen, de In2Care Mosquito Trap. “De techniek die we gebruiken om Aedes muggen te bestrijden is hetzelfde als die van de EaveTubes. Het gedrag van deze muggen is echter radicaal anders dan dat van de malariamug” legt Osinga uit. Hetzelfde statisch geladen gaas word gebruikt in iets wat lijkt op een met water gevulde bloempot met een afdakje. Op het drijvende gaas zit poeder van een insecten groeihormoon en van een schimmel. De schimmel zorgt ervoor dat een volwassen mug binnen enkele weken sterft. Het groeihormoon voorkomt dat de eitjes die door de mug in het water worden gelegd zich zullen ontwikkelen tot nieuwe volwassen muggen. “Daarnaast gebruiken wij de muggen om het groeihormoon verder te verspreiden naar omringende broedplaatsen. Nadat de mug bepoederd is door het gaas kan ze de val weer verlaten. Ze zal op zoek gaan naar meer plekken om haar eitjes te leggen. Vaak zijn dit kleine hoeveelheden stilstaand water, bijvoorbeeld in een bloempotje of een dakgoot. Nieuwe broedplaatsen die de mug bezoekt zullen ook worden behandeld met het groeihormoon. Op deze manier behandelen we zeer doeltreffend de broedplaatsen van muggen die normaal gesproken lastig te bestrijden zijn” legt Osinga uit.

De muggenval word momenteel in meer dan 40 landen ingezet om muggen te bestrijden. Door de val op grote schaal uit te rollen in (sub)tropische gebieden, worden mensen beschermt tegen muggen overdraagbare ziektes en draagt dit bedrijf van Nederlandse bodem bij aan wereldwijde volksgezondheid.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Een innovatieve manier uit Nederland om resistente muggen te bestrijden”

  1. Taruud zegt op

    Een zeer belangrijke vorm van muggenbestrijding. Hier is een instructiefilmpje gemaakt in Ivoorkust: http://www.in2care.org/eave-tubes/ Deze uitvinding bestaat al sinds 2014. Het lijkt mij dat het niet alleen toegepast kan worden in ruimtes waar mensen wonen, maar ook op andere plaatsen waar veel muggen komen (zoals donkere schuurtjes e.d.) Het gaat om het bestrijden van verschrikkelijke ziektes, waarvan Zika wel een van de aller gemeenste is.”Over het algemeen verbetert dit product de toediening van insecticiden tegen ziekteverwekkende muggen aanzienlijk” (Engels: https://malariajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12936-017-1859-z ) Jammer dat het product niet kant en klaar te koop is. Het lijkt een beschermd product dat alleen via projectmatige weg kan worden verkregen: https://pestweb.com/products/by-manufacturer/in2care-trading Of heeft iemand hier andere informatie over?

  2. Dirk zegt op

    Nog steeds is de mug de grootste killer van mensen onder de diersoorten. Geschat wordt dat elk jaar zo,n 750.000 mensen sterven door een muggenbeet, die een ziekte meebrengt. Elke minuut sterft er een kind in Afrika, door een muggeninfectie, als je dat zo zou mogen noemen. Onderzoek en research zijn fantastische instrumenten om dit gevaar te keren. Economische verschillen tussen bevolkingsgroepen hier op aarde, zijn een geweldige belemmering om het tij te keren. Van laboratorium tot de binnenlanden van de getroffenen is de weg lang en vol obstakels. Een bedroevende conclusie, maar het is nu eenmaal zo….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website