Docu: De drugsepidemie in Thailand (video)

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
9 augustus 2015

Thailand heeft al vele jaren een ernstig drugprobleem, dat voornamelijk wordt veroorzaakt door Yaba (ook bekend als Yaa baa, Ya baa or Yah bah; in het Thais: ยาบ้า, wat letterlijk staat voor ‘crazy medicine’).

Yaba is een zeer verslavende drugs die door velen in Thailand wordt gebruikt. De pil is goedkoop en gemakkelijk te krijgen. Yaba wordt al ruim dertig jaar gebruikt in Thailand.

Metamfetamine

Yaba, is metamfetamine in de vorm van een tabletje. Het is vergelijkbaar met speed maar heeft een krachtiger werking. Het een synthetische drug die een sterk euforisch gevoel veroorzaakt en enorm verslavend is. De Yaba pillen bevatten 25 tot 35 mg metamfetamine en 45 tot 65 mg cafeïne.

De tabletten zijn in Thailand verkrijgbaar in verschillende smaken (met inbegrip van druif, sinaasappel en vanille) en hebben felle kleuren (meestal roodoranje of groen). Yaba ziet er uit als snoepgoed. Door de zoete smaak en het uiterlijk, kent Yaba in Thailand ook veel jonge gebruikers. Soms wordt het bewust aan kinderen aangeboden als snoepgoed. Drugsdealers proberen op deze manier de klantenkring uit te breiden.

Positieve effecten

Yaba is een krachtige stimulans van het centrale zenuwstelsel met langduriger effect dan die van cocaïne. Dit komt omdat cocaïne sneller metaboliseerd in het lichaam dan metamfetamine. Yaba is vooral een stimulerende drug. Het geeft vertrouwen en alertheid. Daarnaast gaat het energiepeil en het uithoudingsvermogen flink omhoog. Het vermindert de eetlust en vermoeidheid.

Negatieve effecten

Het gebruik van Yaba zorgt voor een snellere hartslag en ademhaling. Ook de bloeddruk en de lichaamstemperatuur gaan omhoog. Chronisch gebruik kan leiden tot een ‘metamfetamine psychose’, wat resulteert in paranoia, hallucinaties, geïrriteerdheid, agressiviteit, wisselende stemmingen, egocentrisme en plukken aan de huid. Dit alles wordt ook nog eens versterkt door gebrek aan slaap. Yaba gebruikers leiden aan chronische slapeloosheid.

Verder heeft Yaba een anorectische werking; wat betekent dat de gebruiker zijn interesse in eten verliest, dit leidt al snel tot ondervoeding.

Yaba in de Thaise maatschappij

Yaba was lange tijd populair onder vrachtwagenchauffeurs die het namen om alert te blijven en langer te kunnen doorrijden. In de jaren zeventig was het vrij verkrijgbaar bij benzinestations. In de jaren negentig ontdekte ook Thaise fabriek- en landarbeiders Yaba, al snel gevolgd door prostituees. Het was in die tijd niet ongebruikelijk dat Yaba werd verstrekt door werkgevers om zo het personeel langer en harder te laten werken.

Premier Thaksin verbood de pil in het begin van deze eeuw. Dat zorgde er alleen maar voor dat de prijs steeg en dus interessant werd voor de georganiseerde misdaad. Via de beruchte Gouden Driehoek (Chiang Rai) word Yaba, voornamelijk afkomstig uit Myanmar, Thailand binnen gesmokkeld.

De ‘War on Drugs’, met veel dodelijke slachtoffers als resultaat, van voormalige premier Thaksin werd gestopt toen hij werd afgezet. Corruptie in het zowel Thaise als Birmeese leger en binnen de politie zorgde ervoor dat de handel welig tierde en flink uitbreidde. Zover zelfs dat je nu kunt spreken van een drugsepidemie in Thailand.

Documentaire

VICE Japan maakte een korte documentaire over de problemen die Yaba veroorzaakt. Zie onderstaande video:

[youtube]https://youtu.be/6_Ut2wSefkQ[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Docu: De drugsepidemie in Thailand (video)”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Ongetwijfeld allemaal waar. Toch wil ik hier graag de kanttekening bij plaatsen dat ik er in Pattaya nog nooit mee geconfronteerd ben. Daarbij merk ik wel op dat ik er ook niet naar op zoek ben.
  Gelet op de anorectische werking van het goedje durf ik wel te stellen dat geen van de dames die ik ken het goedje gebruikt. Die hebben allemaal een gezonde eetlust.
  Ik wil het probleem niet bagatelliseren, maar het artikel en de docu zou mensen kunnen doen besluiten om Thailand om die reden te mijden. Dat lijkt mij niet de bedoeling en is naar mijn stellige overtuiging ook totaal onnodig en overdreven.
  Tenslotte nog het – wellicht overbodige – dringende advies aan een ieder om zich in Thailand in het geheel niet met welke verboden drug dan ook in te laten.

  • mister G zegt op

   Nou Frans dan heb jij als ervaren barhopper wel erg je oogkleppen op. In Pattaya barst het van de prostituees die gebruiken. Daar hoef je echt niet naar op zoek te gaan. Naast de gekke pil is de laatste jaren vooral de drug ” ice” populair.

   • Jack G. zegt op

    Jabba heb ik nog niet aangeboden gehad. Wel veel verhalen over gehoord. Bijna altijd gaat het dan over chauffeurs van taxibusjes die de wegen onveilig maken. ik heb wel 2 keer Ice aangeboden gehad in Bangkok. De opvolger van Ice genaamd Gravel is helemaal iets heftigs als ik de verhalen mag geloven. Deze drug is nu bezig de wereld te veroveren. In de VS zijn de gevolgen goed te zien aldus de deskundigen. Ik neem aan dat in bezit zijn van deze drugs je een flinke gevangenisstraf kunnen opleveren in Bangkok Hilton. Of is het geen probleem als je roept dat voor eigen gebruik is?

  • cornelis van Meurs zegt op

   Helaas is dit een groot probleem en dat u er niet mee in aanraking komt wil nog niet zeggen dat het er niet is.
   Het is op elke hoek van de straat te verkrijgen, Gokhuizen gebruiken het ook zodat de jongens en meisjes de nodige energie krijgen om door te gaan, telefoons brommers tablet ect. inruilen als borg en daardoor in de schulden komen.
   Ook ik ken heel wat mensen met een gezonde eetlust die toch gebruiker zijn, Ik heb vrijwilligers werk gedaan en was en ben nog steeds zeer nauw betrokken bij dit probleem. Opvang mogelijkheden of centra om de gebruikers op te vangen zijn met een lantaarntje te zoeken, gebruikers die gepakt worden gaan achter slot en grendel wat geen oplossing is. En inderdaad van hoog tot laag verdient hier dik aan en politie is er niet vies van om een graantje mee te pikken..
   Chang Mai – Chang Rai heeft u de -checkpoints weleens gezien die zijn er niet voor 2 tabletten.
   Het is één groot probleem.
   En de vakantieganger moet hier zeker van op de hoogte zijn, een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch! Niet alleen in Thailand geen drugs, nooit geen drugs waar dan ook. Het is een groot landelijk probleem, ook in Pattaya.

  • Eddy uit Oostende zegt op

   Ben in Pattaya al dikwijls geconfronteerd geweest met mensen die mij jaba willen aansmeren.
   Namelijk aan de Beer Garden op Beach Road.Hello sir,you want happy smoke or mariuana.
   Telkens door jonge mannen en verdoken achter een muurtje.Dus zo onschuldig is het niet.

 2. Martien zegt op

  In tegenstelling van wat Frans beweert, ben ik in het verleden er wel degelijk mee in aanraking gekomen.
  Jaren geleden kwam ik in wat destijds Boys Studio heette in contact met een echt knappe bink van plus minus 21 jaar. Dat knap is nog zacht uitgedrukt…..hij kon zo de catwalk op.
  Na een paar uurtjes ging hij weer naar zijn kamer en kon ik lekker gaan slapen.
  ‘s Morgens om ongeveer 9.30 uur werd er op geklopt en daar stond mister handsome himself weer voor mijn deur. Hij wees naar zijn hoofd en zei dat hij zich totaal niet goed voelde…..mai sabai…..dat herhaalde
  hij steeds.
  Ik heb hem toen een paracetamol gegeven en hij ging even liggen. Dat liep uit tot uren slapen. Ik heb hem
  toen uiteindelijk maar wakker gemaakt. Hij vroeg om wat geld om te gaan eten….ik gaf hem nog een paar honderd Baht en weg was-ie.
  Een paar dagen later ontmoette ik een vriend van hem en vroeg hoe het met handsome ging.
  Oh sir, zei hij, not good. U come with me to our room to see him. Zo gezegd zo gedaan.
  Daar aangekomen lag hij op een bedje en totaal onder invloed van de Yaba, zo hoorde ik later. Op roepen enz. reageerde hij totaal niet.
  Ik hoorde van zijn vriend dat hij er al zo dagen lang bij lag zonder te eten, wat drinken deed hij wel, maar waarschijnlijk veel te weinig.
  Ik zei tegen hem dat als er niets gebeurde, hij misschien wel dood kon gaan. Een bezoek aan het ziekenhuis was zeker dringend nodig.
  Yes sir, was het antwoord, we do not have money.
  Ik betaal dat wel, zei ik hem. Voor wat later bleek 3000 Baht laat ik nu niet en nooit iemand dood gaan.
  Tien minuten later zaten we met zijn drieën op de motor. Vriend stuurde…handsome in het midden en ik achterop om hem goed vast te houden.
  Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en toen ik hem de volgende dag bezocht, was hij helemaal weer bij zijn positieven en voelde hij zich weer goed. Na een paar uur mocht hij het ziekenhuis weer verlaten.
  Ik kreeg de rekening van de verpleegster en betaalde die 3000 Baht. Verder kreeg ik van haar te horen dat het helemaal niets met drugs gebruik te maken had! Ja, ja.

  Die YABA vernietigt levens van misschien wel tienduizenden vaak jonge mensen en het is zeer terecht dat die “menslievende” handelaren opgepakt worden!

 3. Leo Th. zegt op

  Beste Frans, evenmin als jij ben ik in Pattaya met Yaba nog niet geconfronteerd geweest in de vorm dat het mij te koop wordt aangeboden ( in tegenstelling tot Phuket Patong, waar dat mij wel meerdere malen is overkomen) maar de harde feiten zijn wel dat er onder de Thaise jeugd relatief gezien veel Yaba-gebruikers zijn. Onder invloed van Yaba en om het gebruik ervan te kunnen bekostigen is de criminaliteit ook in Pattaya de laatste jaren flink gestegen. Als je de berichtgeving volgt blijkt dat veel berovingen van toeristen ook een gevolg zijn van Yaba-verslaving. Als ik Pattaya vergelijk met pakweg een 10 jaar geleden signaleer ik meer geïrriteerdheid, agressiviteit en gewelddadigheid, met name onder de jeugd. In hoeverre dat een eventueel gevolg is van Yaba valt niet aan te tonen. Zelf denk ik dat buiten alcohol ook veel verkeersongelukken een oorsprong vinden in Yaba-gebruik. Of er potentiële toeristen zijn die besluiten om Thailand vanwege het artikel en docu te mijden betwijfel ik maar het zou voor de redactie geen reden mogen zijn om dergelijke artikelen niet te plaatsen. Ook in Thailand is het niet altijd rozengeur en maneschijn.

 4. herbert zegt op

  In Pattaya wordt het in Walkingstreet aangeboden in het openbaar en het is daar ook bekend indien je het koopt wat natuurlijk illegaal is kan je opgepakt worden door de politie die een broer of andere relatie is van de verkoper. Dus pilletjes kwijt en geld en de pilletjes gaan weer terug naar de verkoper. Goeie handel .

 5. Simon zegt op

  Indrukwekkende documentaire.
  Zou verplicht op de scholen moeten worden vertoond, in combinatie met goede voorlichting.
  Maar wie durft dat aan?

 6. René Chiangmai zegt op

  Hoe kun je zien of je vriendinnetje (of vriendje) jaba gebruikt?

 7. Jan Hoekstra zegt op

  Je ziet niet dat er Yaba of Ice wordt gebruikt in Pattaya….kijk eens naar de dames in de gogo die net iets te hard staan te gaan op het podium. Het vreet mensen op deze rommel.

  Afgelopen weekend was ik in Baccara Pattaya, serveerder helemaal door het lint door deze rommel, hij stond te schreeuwen en na 5 minuten kwam hij terug en sloeg in op een groep Japanners, de klant lag er heel slecht bij toen ik naar beneden rende.

  Yaba en Ice dat is echt een groot probleem voor Thailand. Veel truck chauffeurs gebruiken het ook om maar door te gaan. Waarom denk je dat het zo vaak fout gaat op de snelweg?

  En door wie wordt het vaak geleverd deze rommel…..juist, de politie weer.

 8. Yuundai zegt op

  Ben méér dan onder de ondruk van de film! Wat een rotzooi is dat en de andere ROTZOOI die gebruikt wordt. Iemand die meer dan een miljoen baht aan die zooi uitgegeven heeft, zijn vrouw en kinderen mishandelde alléén om zelf het ” kortdurende genot ” te kunnen ervaren. Minimaal 500.000 pillen per dag worden er geconsumeerd, kinderen, en alles wat los en vast zit!
  Hoe help je jezelf en vrienden snel naar de afgrond, geef hem of haar een pilletje, gedurende twee of drie dagen én je bent verslaafd en je verlaagd je tot alles als je die troep maar kan krijgen!
  Het ergste is de ONTKENNING van deze mens vernietigende drug die je tot beest kan maken.
  Ben blij dat mensen door de monniken afkicken, wel benieuwd wat het percentage dat terugvalt in oude gebruikers gewoonte.
  Dit soort films zouden vaker publiekelijk vertoont moeten worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website