Sloop van een illegaal huis in Thap Lan

De provinciale weg 304 in het district Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima) vormt de grens tussen aan de westkant nationaal bosreservaat Phu Luang en aan de oostkant nationaal park Thap Lan.

In Thap Lan gaat de sloophamer in illegale vakantieparken en –huizen; in Phu Luang hollen ambtenaren heen en weer tussen politie en rechtbank in een vergeefse poging landkrakers te verdrijven.

Alle ogen zijn gericht op Wang Nam Khieo, want wanneer het hier niet lukt om een eind te maken aan het illegaal in bezit nemen van overheidsland, waar lukt het dan wel?

In Thap Lan zijn de eerste successen geboekt. Op 28 juli sloopten zo’n vijfduizend werknemers van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation negen luxueuze vakantieparken, nadat de rechtbank had vastgesteld dat ze illegaal waren aangelegd. De eerste 1.000 rai zijn daarmee heroverd en daar blijft het niet bij, want National Parks heeft 418 soortgelijke gevallen in kaart gebracht.

Bosreservaat Phu Luang

Maar aan de andere kant van de weg ligt de zaak gecompliceerd. In de jaren 50 verleende het Forest Department houtkapconcessies. Toen het gebied in 1973 de status van bosreservaat kreeg, waren dan ook hele stukken al kaalgeslagen. Delen van het gebied zijn later overgedragen aan het Agricultural Land Reform Office (Alro), dat land uitgeeft aan landloze boeren. Inmiddels hebben 6.400 boeren een akkertje gekregen van maximaal 50 rai. En dan zijn er nog bewoners die zeggen dat de bosgrenzen onduidelijk zijn of verkeerd.

Volgens de betrokken diensten is er in 120 gevallen sprake van misbruik van Alro-land, terwijl een veelvoud nog wordt onderzocht. Het Forestry Department stelde vorig jaar vast dat 43 vakantieparken illegaal zijn aangelegd, maar daar bleef het bij. Het wachten is op onderzoek door de politie en toestemming van de provincie.

Nationaal park Thap Lan

Het Wang Nam Khieo bos aan de oostkant werd in 1981 gecombineerd met andere bosreservaten tot Thailand’s tweede grootste nationaal park Thap Lan, dat zich uitstrekt over drie provincies. Ook hier wordt driftig ruzie gemaakt over de precieze grens. In tambom Thai Samakkee bijvoorbeeld liggen 11 dorpen met bijna 7.000 inwoners. De meeste wonen op land dat nu deel uitmaakt van Thap Lan.

Om de problemen over de betwiste grens op te lossen, trokken in 2000 ambtenaren en bewoners nieuwe grenzen, maar het ministerie van Natural Resources and Environment zette niet door, zodat er nu twee verschillende grenzen door Thai Samakkee lopen.

Wordt het ooit nog wat, de strijd tegen de landkrakers? De operatie in de vroege ochtenduren van 28 juli kreeg te maken met vijandige bewoners en er werd een bom gegooid. Het hoofd, adjunct-hoofd en boswachters van Thap Lan zijn met de dood bedreigd. Bij bewoners neemt het ongenoegen toe. De regering heeft een onderzoekscommissie ingesteld, nadat een van de verdreven parkeigenaren had geklaagd. Het enige lichtpuntje is wellicht dat potentiële krakers niet meer staan te trappelen om er een vakantiehuisje te bouwen.

(Bron: Bangkok Post, Spectrum, 26 augustus 2012)


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website