Eerst was die nodig om elektriciteit op te wekken, daarna voor irrigatiedoeleinden en nu om overstromingen benedenstrooms te voorkomen.

In 1973 verwelkomden de dorpelingen van Sa-iab (Phrae) de Kaeng Sua Ten dam in de Yom rivier als symbool van welvaart en ontwikkeling, maar ze weten al lang beter. Zeker nadat ze boeren hadden gesproken die moesten wijken voor de aanleg van andere dammen, zoals de Sirikit dam, Sirindhorn dam en Pak Moon dam. Die raakten hun land kwijt en werken sindsdien als losse arbeider of moeten land huren.

Wie nu het dorp binnenrijdt, wordt verwelkomd door een spandoek waarop ambtenaren en voorstanders van de dam, en ook het nieuwste alternatief twee kleinere dammen, worden gewaarschuwd dat ze weg moeten blijven.

In 1989 schrapte het toenmalige kabinet de plannen, maar de regering Yingluck heeft ze weer van stal gehaald. Zondag maakte vice-premier Plodprasop Suraswadi bekend dat het kabinet had besloten af te zien van de bouw van de Kaeng Sua Ten dam, maar ten noorden en ten zuiden daarvan twee dammen wil bouwen. Ze zouden minder schadelijk voor het milieu zijn, waaronder een uniek bos met teakbomen (waarvan de economische waarde is geschat op 4 miljard baht).

Maar voor de dorpelingen maakt het alternatief geen verschil. Weliswaar overstroomt 37.000 rai in plaats van 45.000 rai, maar het teakbos in het Mae Yom National Park en enkele dorpen komen nog steeds onder water te staan. En ook die twee dammen staan op een actieve breuklijn. Dat is allemaal nog daaraan toe, maar het belangrijkste punt is dat die dammen overstromingen benedenstrooms niet voorkomen.

‘Het wordt tijd dat de samenleving zich realiseert dat overstromingen niet plaatsvinden vanwege een gebrek aan dammen’, zegt Somming Muengrong, leider van de Sa-iab Community Conservation Group. ‘Steden overstromen vaker omdat gebieden die van oudsher water absorbeerden, zoals wetlands, en kanalen, waardoor water werd afgevoerd, niet meer functioneren omdat ze ontgonnen zijn.’

De dorpelingen en milieugroepen stellen daarom voor langs de 735 km lange rivier 77 kleine waterreservoirs aan te leggen. Dat is de goedkoopste en meest effectieve oplossing. Behoud van het teakbos past in dit plaatje, want bossen kunnen water absorberen, wanneer er te veel is, en water leveren wanneer er te weinig is.

Mocht de overheid toch haar damplannen door willen zetten, dan kiezen ze voor een dam meer stroomafwaarts, dichter bij grote steden. Maar dat is plan B.

(Bron: Bangkok Post, 24 juli 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website