Dr. Erwin Kompanje (klinisch ethicus aan het Erasmus M.C. Rotterdam) schreef een openhartige column op zijn persoonlijke Blog. “Een verwacht overlijden op hoge leeftijd of een corona-dode?” was de titel en daarin relativeerde hij de Covid 19 sterfte maar vooral benadrukte hij de humanitaire ramp die zich voltrekt door de genomen maatregelen.

De tekst was de aanleiding voor TV-producent Flavio Pasquino om hem op te zoeken en te interviewen. Hij haalde Erwin op in zijn woonplaats Barendrecht en reed met hem naar zijn favoriete plek, de Europoort. Op deze plek nestelt een mantelmeeuwenkolonie. De plek brengt nieuwe meeuwen voort maar is tevens de laatste rustplaats voor veel zwakke meeuwen.

De column werd verfilmd in een “Spoken Word” vorm, na aanpassing van de initiële webtekst (www.kompanje.org ) en vormt een filosofisch manifest voor het wijdere perspectief dat verder kijkt dan enkel de IC krapte en de sterftecijfers op korte termijn. Laten we hopen dat er meer kritische geluiden komen van dit intellectuele niveau.

Video: ‘Coronabeleid is inhumaan’

Bekijk hier de video

No votes yet.
Please wait...

57 reacties op “‘Coronabeleid is inhumaan’, zegt Klinisch Ethicus Dr. Erwin Kompanje (video)”

 1. wim zegt op

  Dit betreft Nederland. Ik weet niet of het woord ‘coronabeleid’ juist is. Mij lijkt het juist dat er geen enkel beleid is maar dat vanuit een soort paniekgevoel virologen, RIVM etc opeens blind werden gevolgd door de regering. Nu die het ook niet meer weten lijkt het onmogelijk voor de politici om de situatie in enkele heldere stappen terug te brengen naar normaal. Er worden heel krampachtig op schoolmeesterachtige wijze kleine stapjes aangekondigd, de Jonge praat over ‘apps’ en ‘dashboards’ en ondertussen spuit werkloosheid omhoog en economische groei omlaag. Ik zie geen enkel beleid. Alleen paniekerig gepruts en incompetentie in uitvoering.

  • Lilian zegt op

   Ja raar hè in dat Nederland. In andere landen is het leven heel normaal doorgegaan

   • Rob V. zegt op

    Ik neem aan dat dit sarcasme is Lilian? Gezien vele landen van Nederland, tot Thailand en Amerika tot China aan toe waar men allerlei maatregelen nam (lockdowns, reisbeperkingen, social distancing, mensen die hun baan verloren etc etc). Al die plotselinge maatregelen kun je naar wens ‘paniekerig gepruts’ noemen of onvoldoende voorbereidingen noemen (terwijl er al jaren waarschuwingen gaan omtrent pandemien). Feitelijk hadden weinig landen een goed uitgewerkt draaiboek klaarliggen of mocht het niet teveel kosten (denk aan Amerika waar sommige voorbereidingen zijn wegbezuinigd nog voor de Corona uitbraak).

    https://apnews.com/ce014d94b64e98b7203b873e56f80e9a

  • maarten vasbinder zegt op

   Het gedrag van de overheid is net zo grillig als het gedrag van een virus. Je zou haast gaan denken dat de overheid een virus is.

 2. Rob V. zegt op

  Citaat 1: “In de kranten stond dat 9 op de 10 65-plussers betreft, CBS statistieken tonen vooral ouderen van 80 jaar of meer (..) oude mensen in de finale van hun leven (..) mensen in hun laatste levensfasen die hen zonder inspraak “.

  Hoe lang leven bejaarden nog? De gemiddelde levensverwachting van de mensen in de herfst van hun leven:
  65: 20,3 jaar (man 19, vrouw 21,5)
  70:16,3 jaar (man 15,1 , vrouw 17,3)
  80: 9,2 jaar (man 8,4, vrouw 9,9)
  90: 4,2 jaar (man 3,8, vrouw 4,4)

  Bron:
  https://www.staatvenz.nl/kerncijfers/levensverwachting

  Tuurlijk kunnen we er er voor kiezen weinig te doen, dan vallen er 2,5 a 3x zoveel doden onder de oudjes (Zie Zweden vergeleken met de buurlanden). Als we er voor kiezen dat je als oudje met nog maar 10-20 jaar te leven best eerder de pijp uit mag gaan. Als we samen concluderen dat dat aanvaardbaar is prima. Maar het is op passen het beeld te schetsen dat de mensen die overlijden aan het virus al bijna de dood in de ogen keken.

  Citaat 2:
  “Is er wel verschil tussen corona en de griep?”
  Het antwoord is simpelweg ja, er zijn verschillen (en overeenkomsten). Een verschil is bijvoorbeeld de schade die elders in het lichaam ontstaat zoals infecties via de bloedbaan.

  https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200424_04933526

  Ja het zeker belangrijk allerlei aspecten af te wegen: de levensverwachting en kwaliteit van leven van risico groepen en individuen, de economie, de maatschappij (sociale interactie) enzovoort. Dat is moeilijk en die afweging kan op elk moment een andere kant op gaan over wat juist is (of beter gezegd, wat overall het minst schadelijk is, wat aanvaardbaar is voor de betrokkenen). Zowel totale paniek met zeer zware permanente maatregelen vind ik onverantwoord, maar zo ook dit alles af doen als ‘het is maar een soort griepje, de dood hoort er bij, en zijn vooral wat oudjes die ietsje eerder dood gaan”.

  • Jouw redenatie klopt niet Rob. Je houd geen rekening met verloren levensjaren van zorgmijders en het uitstellen van operaties door corona.

   Honderdduizenden verloren levensjaren:
   Tot hoeveel doden het wegvallen van de reguliere zorg de afgelopen maanden heeft geleid, is onduidelijk. Het gaat om 100.000 tot 400.000 verloren levensjaren, schreef onderzoeksbureau Gupta deze week in een rapport. Veel meer dan de 13.000 tot 21.000 gezonde jaren die werden gered door zorg aan covid-patiënten.
   https://gupta-strategists.nl/studies/het-koekoeksjong-dat-covid-heet

   Ziekenhuiszorg voor COVID-patiënten heeft in Nederland naar schatting 13 duizend tot 21 duizend gezonde levensjaren (QALY’s) gered. Dat blijkt uit het rapport ‘COVID goes cuckoo’ van Gupta Strategists. Dat aantal gewonnen gezonde levensjaren is weinig in relatie tot wat heeft gekost heeft: naar schatting 100 duizend tot 400 duizend gezonde levensjaren zijn verloren gegaan door het afzeggen en uitstellen van reguliere zorg, zoals zorg voor mensen met kanker, hartfalen, diabetes of darmziekten. Ook de financiële druk is disproportioneel hoog: de kosten van COVID-zorg per gewonnen gezond levensjaar zijn 100 duizend tot 250 duizend euro. Dat is tot wel een factor drie hoger dan wat algemeen geaccepteerd is.

   • Hieruit blijkt nog maar weer eens dat er geen beleid van onze regering was, maar paniekvoetbal. Daar komt bij dat de media de camera’s op de covid patienten had gericht en Rutte wil natuurlijk geen beelden op TV met doodzieke corinapatienten in overvolle ziekenhuizen. Dat er vervolgens thuis mensen doodgaan omdat ze de reguliere zorg niet krijgen, dat maakt voor Rutte niets uit, want daar staan geen camera’s bij.

    • Johnny BG zegt op

     Misschien komt nu eens de discussie op gang of het normaal is om tot in den treuren voor zieken te zorgen.
     Geneeskunde is leuk maar zodra er een waarde tegenover wordt gesteld dan moeten er misschien maar eens keuzes gemaakt worden en ik weet zeker dat deze discussie in Nederland nog lang niet gevoerd gaat worden.
     In Thailand is het wat dat betreft wat duidelijker. Haal alles uit het leven tot je 70ste en de rest is het maar afwachten of het nog zin heeft en dat laatste hangt samen met hoe de familiebanden zijn.

     • Rob V. zegt op

      In Nederland vernemen we regelmatig hoe lang door behandelen verantwoord is. Google Maar en je komt stukjes in kranten en tv zenders tegen uit 2012, 2016, 2018 etc. Blijkt toch een moeilijke discussie terwijl Nederland daar al verder mee is dan neem Duitsland:

      “Ook hebben de Duitsers een andere zorgcultuur dan ons land. Doorbehandelen tot de laatste snik is er veel meer gemeengoed dan in Nederland, waar het gesprek over hoe ver een patiënt zélf nog wil gaan veel meer is ingeburgerd. ”

      https://www.ad.nl/binnenland/duitse-ic-baas-nederland-moet-voor-veel-meer-ic-bedden-zorgen~aca7ea29
      https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2263187-de-laatste-levensfase-goed-sterven-is-ook-belangrijk.html

      In Thailand zitten ze dan weer met het probleem/feit dat zodra iemand niet meer zelfstandige naar een zorgverlener kan, de toegang tot zorg rap afneemt:

      ““At age 55-65, most people are able to travel independently to health facilities. But, as they grow older, they become frail and start to have health conditions that prevent them from travelling to health facilities independently. Once the elderly people become dependent and need others to bring them to health facilities, the frequency of using services at health facilities generally drops. This trend is actually stronger among poor elderly, particularly those in rural areas and those who do not live with their adult children,” 

      Bron:
      https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2016/04/08/aging-in-thailand—addressing-unmet-health-needs-of-the-elderly-poor

      Dat is zeker duidelijk, maar of het gewenst is dat mensen sterven omdat ze niet of onvoldoende toegang tot een ziekenhuis hebben?

      • HarryN zegt op

       Inderdaad Ronald de MSM staat volledig in dienst van de regering zijn derhalve niet betrouwbaar. Zo stond er kort geleden een artikel in het AD; Corona slaat harder toe bij intensieve veeteelt bedrijven!!! Het onderzoek hiernaar moest nog beginnen maar het AD kwam al met dit “grote” nieuws. Uiteraard hebben we er verder niets meer van vernomen.

     • Johnny BG zegt op

      In veel landen is het niet normaal en misschien moet Nederland er ook eens aan.

      • Tino Kuis zegt op

       Sorry voor dat Nazi en Stalin, Johnny BG. Ik was boos. De maatschappij moet niet iets te vertellen hebben over wie wel en wie niet welke zorg krijgt. Dat is iets tussen arts en patiënt.

    • Tino Kuis zegt op

     Kom op, Peter, door Rutte en camera’s er bij te halen politiseer en vertroebel je een terechte discussie. We schieten niets op met een ‘zij doen alles fout en ik weet alles beter’. Dat de reguliere zorg met 30-50% zou afnemen had niemand kunnen voorzien. Dat te herstellen is de verantwoordelijkheid van artsen en ziekenhuizen.

     • Het heeft zeker met politieke keuzes te maken, daarom moet je juist wel de politiek er bij halen. Rutte zegt zelf dat hij verantwoordelijk is, dat zegt het RIVM ook. Er zijn nu al zulke enorme wachtlijsten in de zorg dat er over een stuwmeer van patiënten wordt gesproken.

      Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC zegt zelf ook dat ze het verkeerd gedaan hebben. Hij is het in de kern ook eens met het rapport van Gupta: “Dat het aantal gezonde levensjaren dat verloren gaat ten minste van dezelfde omvang is als het aantal geredde, met wel degelijk de kans dat het aantal verloren jaren beduidend groter is, onderschrijf ik wel.”

      Hij wijst op de gegevens van de Kankerregistratie, die uitwijzen dat het aantal gediagnosticeerde kankerpatiënten normaal zo’n 3500 per week is. Afgelopen twee maanden waren dat er maar 1700 per week. “Dat is dus gehalveerd, en voor zover ik weet is covid geen genezing voor kanker.”

      https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2334774-bij-een-volgende-piek-moet-aanpak-anders-wijs-corona-ziekenhuizen-aan.html

     • maarten vasbinder zegt op

      Tino, was jij dat, die begon te schermen met Nazi-Duitsland en Stalin-Rusland?
      Lijkt dat niet erg op politiseren, of erger nog een volkomen misplaatst ad hominem?
      Als je hele afdelingen sluit vanwege Covid, in Spanje was zelfs een opname verbod voor ander dan Covid patiënten, dan moet je niet raar opkijken als de reguliere zorg afneemt.
      Wanbeleid dus vanaf het begin en men was gewaarschuwd.

      • Johnny BG zegt op

       Hoe had men het beter moeten doen met het missen van de kennis van nu?
       Nog gekker vind ik wat er nu plaats vindt. Nederland zit gevangen in een anderhalve meter samenleving en in Thailand komt met mondkapjes het normale leven weer op gang
       Is Nederland als een blinde in paniek of laat Thailand het gebeuren om de zwaksten te laten afvallen? Uit mijn kring is dit niet op te maken waarbij de vraag ook gesteld kan worden of de Nederlandse politiek gebruik cq misbruik van deze crisis maakt.

       • Rob V. zegt op

        In Thailand zijn de maatregelen strenger dan in Nederland: daar is noodtoestand officieel van kracht, social distancing maatregelen (2 meter afstand houden, mondkapjes in de bus en trein verplicht en sommige provincie maar ook door menig bedrijf verplicht voor klanten ). Winkelcentra waar je alleen in mag als je digitale sporen na laat (inloggen met app/QR code). Thailand zit nu in fase 2 van het afbouwen, high risk plaatsen zoals clubs en dierentuinen mogen nog niet open. Enzovoort.

        Als anderhalve meter afstand houden in Nederland een gevangenis is, wat maakt dat Thailand dan? Een strafkamp? Of als de Thaise fase ‘terug naar normaal’ is, terwijl het in Nederland nog een tikkie relaxter is, in Nederland dan meer dan normaal?

        Of zijn zowel Thailand als ook Nederland na strenge (soms ad-hoc, soms misschien te lang of met overleg van te weinig specialisten uit diverse sectoren) maatregelen beide gewoon stapje voor stapje aan het afbouwen richting terug naar normaal. Gaat misschien te langzaam, misschien te snel, daar kunnen we over praten. Dat denk ik. Maar om Thailand en Nederland als een soort tegenpolen te schetsen? Nee, dat acht ik niet juist.

        https://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2020/05/23/govt-3rd-phase-of-lockdown-relaxation-takes-effect-on-june-1/

        https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/05/22/emergency-decree-extended-no-new-virus-case-reported/

        https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1891290/70-thais-stick-to-social-distancing

        • Johnny BG zegt op

         Het is leuk verteld maar het is zoals vaak niet wat het is. Vanuit de polder reageren wil niet zeggen dat het correct is.

        • Rob V. zegt op

         Graag een onderbouwingen Johnny? Zo van onder de klapperboom reageren wil niet zeggen dat het correct is. 😉 Ik heb wat onderbouwd met bronnen gegeven. Ik verneem graag waaruit ofwel Nederland strenger of panischer is dan uit de diverse media blijjt of waaruit blijkt dat Khaosod, Bangkok Post e.d. (kan dergelijke stukjes van Thai PBS, Prachatai enzo er extra bij zoeken als je wilt) een onjuist of onvolledig beeld schetsen.

        • Ger-Korat zegt op

         Toch een belangrijk punt dat Nederland strenger is dan Thailand . Ik heb nog nergens gelezen dat men de ouderen in Thailand opsluit, isoleert en van contacten met naasten en familieleden onthoudt. In Nederland wordt er beslist over de ouderen en zieken over de rug van deze groep en dat zonder instemming of toestemming van de ouderen en/of familie. Zoals gezegd door Dr. Erwin Kompanje: erger dan een gevangenis.
         En nog een 2e punt is de 1,5 meter samenleving. De Nederlandse overheid wil graag het braafste jongetje zijn en beboet bijvoorbeeld mensen welke samen in een huis wonen maar dan geen familie zijn, bijvoorbeeld in een studentenhuis, als deze samen buiten lopen. Of je neemt je vriend mee in de auto: foute boel want geen 1,5 meter afstand. En zo kun je nog wat meer onzin in Nederland verwachten terwijl de Thais daar wat soepeler mee omgaan.

         Wat ik vind van de 1,5 meter regeling: gaf een dag of 2 in dit blog een verhaal in de Volkskrant waarin stond dat elk buitencontact een bijna geheel verwaarloosbaar risico op besmetting heeft ( slechts 1 besmetting op ruim 7324 besmette personen in de stad Wuhan welke men onderzocht ontstond in de buitenlucht). Dat hele gedoe van de 1,5 meter komt uit de koker van China welke ooit zei dat het virus tot een kleine afstand besmettelijk in de lucht was. En nu komen de Chinese onderzoekers met een onderzoek dat het geheel verwaarloosbaar is en de hele 1,5 meter samenleving dus niet gestoeld is op feiten. En reken maar dat de Chinezen nu voorzichtig zijn met het publiceren vanwege de vele blamages omtrent het corona, en toch komen ze met dit onderzoek en resultaat. Als ik het voor het zeggen had: gelijk de hele 1,5 meter regel in de buitenlucht, op straat, in de parken, stranden. buitenterrassen en meer opheffen.
         zie de link: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoek-nauwelijks-kans-op-besmetting-in-buitenlucht~b28c006b/

        • Johnny BG zegt op

         Ik zou willen dat ik onder een klapperboom mijn mening verkondig hhh
         Zoals ik de situatie met mijn eigen ogen zie en dat is best een betrouwbare bron is het in Bangkok ondanks de noodtoestand best humaan.
         Niemand die mij in het publieke domein benadert met persoonlijke vragen of we wel of niet familie zijn.
         Niet noodzakelijk reizen in het OV in NL is verboden..wie leeft er nou echt in een onderdrukte samenleving?

      • Tino Kuis zegt op

       Ja, dat was ik. Ik vind dat de maatschappij niet moet gaan beslissen wie we wel of niet tot ‘in den treure’ verzorgd moet worden. Dat is iets tussen arts en patiënt. Dat geldt voor iedere zorg.

       Ik heb nergens gelezen dat er in Spanje een opname verbod was voor niet-covid-19 patiënten. Heb je daar een bron van?

       Voor zover ik weet kon je ook in Nederland iedere acute patiënt gewoon doorverwijzen.

       Dat de reguliere zorg afnam is heel vervelend. Dat had niet gemoeten en had niet gehoeven op die schaal. De artsen hadden wat harder moeten protesteren.
       . . ‘

       • Ik had had het idee dat jij nogal laatdunkend deed over protesterende artsen?

        Tino: ‘De artsen hebben zich de afgelopen weken, waarbij hun werkzaamheden met meer dan 50 procent zijn teruggelopen, verdiept in het geheel.’ Deze twee dokters zijn in de afgelopen twee maanden 50% van hun inkomen kwijtgeraakt! Natuurlijk willen ze terug naar normale tijden! (Coronagrapje)

       • chris zegt op

        beste Tino,
        Ik vind dat de samenleving zich terdege met de zorg mag bemoeien.Nog sterker: het gebeurt nu al decennia lang. De overheid en de verzekeringen zijn belangrijke spelers en zlefs beslissers. De arts en de patient kunnen wel zoveel willen maar als de verzekering niet betaalt, gaat het niet door.
        Mijn moeder krijgt bepaalde medicijnen die goed werkten niet meer omdat ze ‘te duur’ zijn, volgens de huisarts. NU krijgt ze een generiek middel. Wie besliste dat?
        Er doemen ook ethische kwesties op. Moet de samenleving hele dure IVF-behandelingen maar blijven betalen? Zijn mensen die geen kinderen kunnen krijgen echt ziek? En zijn er geen ‘goedkopere’ alternatieven als adoptie. Hetzelfde geldt voor plastische chirurgie.

        • Tino Kuis zegt op

         ๋Je hebt helemaal gelijk, chris. De samenleving bepaalt mede de grenzen van de zorg, wie betaalt wat en hoeveel. Wat mag wel en wat niet. Ik was te streng. Discussies daarover zullen er altijd zijn bv over de vergoeding van de anticonceptiepil.
         Maar binnen die grenzen moeten artsen en patiënten samen bepalen hoe te handelen.

       • maarten vasbinder zegt op

        Tino, dat is je vergeven. Heel veel artsen zijn heel boos vanwege het geklungel en het broddelwerk van de zogenaamde deskundigen. Daarbij worden artsen simpelweg bedreigd, als ze een andere mening hebben, bijvoorbeeld met het niet verlengen van contracten met de verfoeide zorgverziekeraars.
        Gelukkig beginnen steeds meer artsen te protesteren. Niet eerder, omdat de meesten geloof hechtten aan de WHO en haar slaafse volgers, zoals het RIVM en vele incompetente zakkenvullende virologen.

        Mijn bron uit Spanje is een ziekenhuis in Benidorm, waar ik in de ethische commissie voor kankeronderzoek zat. Ik geef ze zo nu en dan nog wel eens advies.

    • Rob V. zegt op

     In Den Haag zijn ze toch ook gek? In menig media lezen we over de gevolgen van uitgestelde behandelingen, artsen die zich zorgen maken. De kranten en TV hebben dit al dikwijls onder de aandacht gebracht sinds eind maart. De media wisten ook te melden hoe ICs vol dreigenden te liepen, hoe ze de capaciteiten op ging voeren, het overplaatsen van IC patiënten naar andere ziekenhuizen (tot Duitsland aan toe). De acute bedreiging van te weinig bedden op de IC was toch evident of niet? Dan neem je ad-hoc maatregelen. Menig Thailandbloglezer prees ad-hoc optreden als doortastend optreden (van Thaise of Nederlandse maatregelen).

     Probleem is natuurlijk hoe je weer terug schaalt richting normaal. Te snel dan pleeg je politiek zelfmoord (Rutte die het virus onderschat), te langzaam evenzo (Rutte die de niet corona patiënt laat verzuipen tot de dood aan toe).
     Rutte is niet gek denk ik, die weet net zo goed dat bij te traag handelen (doden door zorgmijden) er kranten en mediabeelden komen van mensen die onnodig stierven met veel leed en drama. Die camera’s waren er in het verleden waar toegang tot zorg te kort schoot, te camera’s komen er weer.

     Ik ben blij dat ik niet aan het roer sta, want hoe je het ook doet, volgens een heel leger kapiteins doe je het niet goed of heb je zelfs kwalijke secundaire motieven. Ik ben er nog steeds niet over uit hoe goed Nederland of Thailand heeft gepresenteerd. Ik verneem graag rustig alle info maar dat is een luxe die de kapitein van het schip zich niet kan veroorloven.

     https://www.trouw.nl/zorg/patienten-mijden-zorg-ook-bij-ernstige-klachten~bfc7852d/
     https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/afgezegde-zorg-dreigt-meer-levens-te-kosten-dan-corona~b64d16ef/

   • Tino Kuis zegt op

    Ik heb het desbetreffende onderzoek gelezen (gupta-strategists). Dat de gedeeltelijke opschorting van de reguliere zorg 100.000 tot 400.000 gezonde levensjaren heeft gekost vind ik niet goed onderbouwd. Te veel aannames. Ze noemen het dan ook een schatting. Desondanks is het natuurlijk triest.

    Dat opschorten heeft twee oorzaken. Patiënten stellen zelf hun controle en/of behandeling uit of artsen doen dat. Dat patiënten dat doen kan ik me enigszins voorstellen, maar waarom artsen dat in die mate hebben gedaan begrijp ik niet. Ik neem het ze kwalijk.

    • Kom op Tino je weet best wat er speelde. Ze mochten geen patiënten behandelen. Er was geen IC capaciteit, niet voor geplande zorg. Was gereserveerd voor covid-19 patienten. Artsen klaagden juist steen en been dat er alleen maar aandacht uitging naar Corona. Mij eigen huisarts klaagde ook dat ze even niemand meer mocht doorverwijzen (tenzij levensbedreigend).

     • willem zegt op

      Dit is niet geheel waar. Hartspecialisten zagen maar 1/3 van de normale aantal patiënten op de hartbewaking liggen. Niet omdat ze niet welkom waren maar omdat ze zich gewoonweg niet melden bij het ziekenhuis. Het verhaal heeft meerdere klanten.

     • Tino Kuis zegt op

      Alle patiënten die moesten worden behandeld werden ook behandeld, beste Peter. Alle acute gevallen werden geholpen, ook zei die op de IC verder behandeld moesten worden. De IC was niet gereserveerd voor covid alleen, dat is niet waar..

      En ja, geplande zorg werd uitgesteld, waar dat kon. Ook dat zal waarschijnlijk negatieve gevolgen hebben. Nogmaals, de keuzes die gemaakt moesten worden zijn echt heel moeilijk. Elke keuze had zijn voor- en zijn nadelen. Weeg dat maar eens af.

      • De definitie van acuut kan je natuurlijk behoorlijk oprekken. Er zijn operaties bij kankerpatienten uitgesteld waarbij de patient te horen kreeg dat zijn levensverwachting daarmee wel wat afnam. Nee, niet acuut. Je gaat misschien alleen wat eerder dood. Je zal die patient maar zijn….

  • ruud zegt op

   Zet de Corona eens af tegen andere ziektes.
   In Nederland zijn in 2018 1,8 miljoen levensjaren verloren gegaan aan vroegtijdig overlijden.

   https://www.volksgezondheidenzorg.info/ranglijst/ranglijst-aandoeningen-op-basis-van-verloren-levensjaren

   Daarmee vergeleken stelt het aantal Coronadoden niets voor.

   Puur getalsmatig natuulijk.
   Voor de nabestaanden ligt het uiteraard anders.

   Als er iets beter op longkanker zou worden getest, zou dat veel meer levensjaren opleveren, dan al het geld dat aan de Corona wordt uitgegeven.

  • Lilian zegt op

   In Nederland komen 80 plussers bijna niet op de IC terecht.
   Sterven voor het overgrote deel in het verzorgingstehuis.
   Dit in tegenstelling tot de omringende en zuidelijke landen.

   Fantastisch trouwens hoeveel ‘dokters’ er opeens zijn die alles
   weten van ziekten, virussen etc. Betweters heet dat toch?

 3. Rob zegt op

  Ik ben het volledig met deze doctor eens.

 4. Christiaan zegt op

  Ook ik ben het met dokter Kompanje eens, Rob.
  Wij moeten onze denkwijze veranderen.Dat vereist nogal wat. Soms is medische zorg in Nederland ook in andere gevallen dan corona inhumaan.

 5. Rene Martin zegt op

  Corona is een nieuwe ziekte en niemand wist wat de beste behandeling was en hoe het zich zou verspreiden. Het lijkt er op dat er gewoon niet genoeg capaciteit was en is om mensen te behandelen met een ernstige ziekte waardoor er keuzes gemaakt moeten worden. Hopelijk kunnen we lessen trekken uit de afgelopen maanden en het ziet er naar uit dat we dan ook gewoon meer geld moeten uitgeven als we iedereen willen helpen.

 6. John zegt op

  Prima interview. Ik denk dat deze man goed en onderbouwd beschrijft wat vele van ons ook vaak denken en voelen. Laten we hopen dat we niet een groter aantal slachtoffers krijgen vanwege economische en psychische nasleep.

 7. chris zegt op

  MIjn moeder (93) woont in een verzorgingshuis in Eindhoven. HET sociale moment van de dag is het avondeten met alle andere bewoners. Dat is nu al weken gestopt vanwege Covid-19.Ze kan nu het eten komen ophalen en opeten in haar appartement. Op de wegnaar et restauarnat en terug ziet ze nog wel enkele medebewoners maar ze moet afstand houden en iedereen is bang gemaakt. Ook bezoek van kinderen en kleinkinderen is verboden.
  Mijn zus heeft een sleutel van de zijdeur waar geen ‘bewaking’ is. Ze gaat een paar keer per week naar mijn moeder op de koffie en met een paar boodschappen (voornamelijk voor het ontbijt en fruit). Mijn moeder is maar wat blij.
  Ik ben er zeker van dat als je mijn moeder vraagt of ze onder het covid-regiem nog 5 jaar wil leven of 2 of 3 jaar met alle vrijheden van voor de crisis, ze niet lang hoeft na te denken: terug naar normaal, niet het ‘nieuwe’ normaal. Dr. Erwin heeft volkomen gelijk.

  • Rob V. zegt op

   Dr. Erwin zijn verhaal is te ongenuanceerd, noemt de diverse cijfers (voor en tegen) niet. Maar waar velen het vast wel mee eens zijn, ik tenminste wel, is dat ik niet geloof in een ‘nieuw normaal’ waar we nog jaren lang een vorm van social distancing moeten aanhouden. Stapje voor stapje terug naar normaal. In welk tempo? Dat is een complexe afweging maar als dat jaren zou duren maak je de mensen gek en berokken je in mijn ogen schade die niet opweegt tegen Corona slachtoffers.

   • Ger-Korat zegt op

    Ja als je dan zo graag diverse cijfers wil zien dan kun je zelf dit toch ook wel boven water krijgen ?
    Waar zijn bijvoorbeeld alle griepoverlijdens dit jaar gebleven ? En waarom hadden we vorige week een week met ruim 200 minder overlijdens dan dat er normaal gesproken zouden moeten zijn.
    zie de link:
    https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/21/sterfte-in-week-20-lager-dan-normaal

    En waarom werd er voorheen de hele maatschappij niet plat gelegd als er duizenden overlijdens extra in een aantal weken of maanden waren door de griep welke ook met de huidige maatregelen te voorkomen waren geweest ?

    Het virus gaat nooit meer weg en een medicijn voor een muterend virus (begreep ik van Dr. Erwin) is een illusie. Sociaal distancing is een ramp voor velen en voor de economie, cultuur, toerisme en meer. En voor de gezondheid is het ook funest want dankzij contacten met elkaar is de helft van de bevolking al immuun / heeft antistoffen vanwege 4 verschillende verkoudheidsvirussen welke we elkaar voortdurend doorgeven. Dus als leek zeg ik: snel terug naar normaal voordat er nog meer mensen het coronavirus krijgen.

    • Rob V. zegt op

     Misschien een raar idee hoor maar in mijn ogen dient iemand die een betoog houdt dit ook te onderbouwen en beweringen te staven. Dus als meneer zegt dat de doden haast allemaal oudjes zijn die toch al niet lang meer te leven hadden dan wil ik daar cijfers enzo bij horen. Ik ben moe van geroeptoeter zonder onderbouwing (ongeacht of de persoon voorstander is van zeer strikte Corona maatregelen of juist alles los wil laten). Ik luister wel graag naar diverse inzichten maar wil onderbouwing zien. Ik ben dan ook een bronnenfetishist die niet zo maar op iemands mooie blauwe ogen gelooft, hoe (on)charismatisch de spreker ook is.

     • Dan moeten die cijfers er wel zijn. Deze meneer praat over wat hij zag in zijn eigen ziekenhuis, ik neem niet aan dat hij reden heeft om daarover te liegen? In Thailand krijg je keuring netjes te zien hoe oud een coronadode is en wat zijn/haar medisch verleden was en ook het beroep van de persoon wordt genoemd. Ook lezen we hoeveel mensen er in Thailand zijn genezen van Corona. In Engeland worden ook de beroepen van de coronadoden bijgehouden (is dan ook interessante informatie). In Nederland daarentegen horen we maar heel beperkt wie er overleden zijn. Leeftijden worden weggelaten. Bewust? Hebben ze wat te verbergen?

     • HarryN zegt op

      IK zal U even helpen! Dr Erwin hoeft dat van mij ook niet met cijfers aan te tonen in Duitsland Hamburg zit Prof. Dr Klaus Puschel hoofd autopsie van een ziekenhuis aldaar. Heeft 140 “corona” doden onderzocht en zijn conclusie was/is: allen waren overleden aan ernstige onderliggende ziekten en zei zelfs dat corona relatief een ongevaarlijke ziekte is. Er zijn meerdere websites die dat aangeven. U bent zegt U een bronnenfetishist maar ik zie alleen maar AD/Trouw/Volkskrant en ja ook de Bangkok post waarvan een lezer zich ook afvroeg of die krant ook niet aan het lijntje van de regering zit. De MSM is helaas niet de beste bron die willen alleen maar angst verspreiden. KIjk eens wat meer op YouTube: Dr Ioannidis/Londonreal/DR. Rashid Buttar/Dr Shiva Ayyaduras/DR.Anrew Kaufman/Dr Judy Mikovits of DR Campbell /commonsens tv of ja E.J.Bron en zelfs Jensen.nl en let op die verzint niets zelf maar kijkt ook in de wereld en zo zijn er nog vele vele websites meer over de grootste scam die ons overkomt.

    • ruud zegt op

     De overleden griep patienten worden vaak geregistreerd bij waar de patient uiteindelijk aan is overleden.
     Bijvoorbeeld longontsteking (als je die kunt krijgen van de griep dan).

     Dat was ik bij mijn zoektocht naar de vermiste griepdoden van het CBS op internet al tegengekomen, ik weet echter niet meer op welke site.

     Bij Corona werkt dat blijkbaar anders en worden de sterfgevallen onder Corona geboekt.

   • chris zegt op

    Volgens mij is het verhaal van de regering vanaf het begin te ongenanceerd. En daar plukken we nog heel lang de wrange vruchten van.
    We hebben wellicht een aantal ouderen van de wisse dood gered door ze min of meer op te sluiten, zonder te vragen of ze dat wel goed vonden. En wat gaat er in 2021 gebeuren? Nee, niet een korting op de AOW; dat durft geen enkele regering maar wel op de pensioenen. Wie krijgt er minder geld? Juist, de ouderen die we gespaard hebben. En wie wast zijn handen straks in onschuld? Juist, de regering Rutte want de pensioenenfondsen zijn niet van de regering.

 8. Erik Kuijpers zegt op

  Veel andere landen hebben ook maatregelen genomen zoals de NL regering deed. Tot avondklok en verbieden van regionaal verkeer aan toe, sluiting van scholen en grenzen, controle op mondlappen en temperatuur. China sloot een miljoenenstad helemaal af.

  Dr. Erwin Kompanje is een bekend expert. Maar begrijp ik nu goed dat alleen Nederland een dergelijk groot deskundige heeft? Of ligt de waarheid zoals zo vaak ook hier in het midden?

 9. janbeute zegt op

  Een prachtig interview waar ik mij overigens geheel in kan vinden.
  Want als de man met de zeis komt dan is het tijd om te vertrekken, hoe dan ook .

  Jan Beute.

  • Taruud zegt op

   Omdat op deze aardbol steeds meer mensen wonen en werken en omdat er steeds meer besmettelijke virussen ontstaan, zullen we er mee rekening moeten houden dat we steeds vaker maatregelen moeten nemen. Ik denk dat het goed is om te kijken naar het HIV virus en aids. Iedereen weet nu wel dat als je een besmetting wilt voorkomen je ofwel een veilig condoom moet gebruiken ofwel bij een veilige partner moet blijven. Andere virussen verspreiden zich via mond, neus en ogen. De beste bescherming is een combinatie van een face shield en een neus/mond kapje. Die worden ook door zorgverleners gebruikt. Met deze dubbele bescherming is geen lock down nodig, geen 1.5 meter afstand.
   Veel werkzaamheden kunnen met die dubbele bescherming worden uitgevoerd. Dus als we straks tijdens het nieuwe normaal een nieuwe uitbraak krijgen van Covid19, 20, 21, 22 moet iedereen meteen die dubbele bescherming inzetten. Dat zou een simpele, goedkope oplossing zijn, waarbij het gewone leven door kan blijven gaan. Geen lock down, maar een face shield en een mond/neus kapje. Het nieuwe condoom, 1 meter hoger.

 10. Jacques zegt op

  Het leven is eindig voor iedereen en dat zal nooit veranderen alhoewel er wel mensen zijn die dit kennelijk zo lang mogelijk willen rekken. Ik kan mij hier iets bij voorstellen, maar dan wel wel onder leefbare condities en die ontbreken vaak op hoge leeftijd. Er zijn er velen onder ons ouder geworden en ziek geworden zonder dat zij hiervoor verantwoordelijk kunnen worden gesteld. Er zijn er ook velen onder ons die maar wat doen in het leven en vaak zeer ongezond bezig zijn. U kent ze vast wel in uw vrienden en familiekring of misschien slaat dit wel op u. Ik heb begrepen dat uit onderzoeken de gezonde ouderen niets of weinig te vrezen hebben voor dit virus. Het zijn de ongezonde oudjes die hier doorgaans aan overlijden en als het niet aan dit virus is dan wel aan wat anders, want er zijn zoveel ziekten waaraan de mens overlijdt. Professor Scherder had het er laatst weer over op tv en mede door het onverantwoorde eet en drink gedrag en onvoldoende bewegen van velen zitten we nu met een regering die beslissingen moet maken die achteraf gezien niet al te best uitvallen. Het ene gat met het andere dichten en uiteindelijk zover wegzakken dat er daar weer veel mensen aan dood gaan. Beslissingen over gezondheid en gezond leven en alles wat er mee te maken heeft, zoals ook doodgaan aan dit virus, is iets waar de mens zelf een grote verantwoordelijkheid in heeft. Ik ken er velen die niet zonder alcohol kunnen en er luchtig over praten en zelfs prak op gaan dat het grootgebruikers zijn. Komen ze te overlijden dan is dit triest maar moet dit op het bordje komen van anderen. Ik denk het niet. Het een tegen het ander afwegen is iets wat we allemaal moeten doen en de consequenties zijn er voor een ieder, wees daar dan ook een flinke kerel of vrouw in en laat de maatschappij hier niet de dupe van zijn.

 11. chris zegt op

  Had de aanpak anders gemoeten? Ik heb me vanaf het begin serieus afgevraagd of al de stringente maatregelen in het geval van Covid-19 wel nodig waren. Naast het volgen van het nieuws en het lezen van artikelen, begaf ik mij elke dag tot eind maart op straat,in het openbaar veroer in Bangkok naar kantoor en het aantal besmettingen was nagenoeg 0 tot de Thaise buitenlandse werknemers uit Seoul terugkeerden. Maar ik was een roepende in de woestijn. Nu bevind ik me in het niet te verkiezen gezelschap van de PVV en FvD, die het eerst eens waren met de maatregelen (voor de sluiting van scholen bv) maar plotsklaps van mening zijn veranderd nu er meer protesten komen tegen het regeringsbeleid. Zij zijn niet tegen omdat het beleid gewijzigd moet worden maar om redenen van vrijheid en de afwezigheidvan een wettelijke basis voor de stringente maatregelen.
  Had de aanpak anders gekund? Zeker. Dat het corona virus nieuw was en politici niet goed wisten wat te doen is een grove miskenning van wat politici behoren te doen, namelijk leiding geven aan oplossingen voor de problemen waarvoor het land zich gesteld ziet. Als zij alleen maar op de winkel passen, kan mijn neef het land net zo goed leiden. En -merkwaardig genoeg – zijn er in Nederland genoeg onverwachte crises geweest waar de politiek wel mee uit voeten kon: bomaanslagen, moorden op bekenden, trein- en vliegtuigkapingen, neerschieten van een vliegtuig met Nederlanders aan boord enz enz.. Wat volgens mij ene van de grooste fouten van het corona-beleid is (nog steeds) dat men alles ondergeschikt maakt aan de meningen en adviezen van de medische sector, en dan nog een beperkt deel van die sector (virologen).het is een soort van geloof geworden waarop geen kritiek mogelijk is en ook niet wordt geaccepteerd, tot voor kort. Een vid met een interview met 2 kritische Amerikaanse artsen is nu voor de tweede keer van Youtube verwijderd. (vanwege de kwalificatie fake-nieuws)
  Als men zich een beetje zou hebben verdiept in de chaos-theorie, zou men weten dat niets nieuws in deze wereld volledig nieuw is maar voor een (groot) deel patronen volgt die er al waren. “In eerste instantie is chaos theorie een wetenschappelijk principe dat de onvoorspelbaarheid van systemen omschrijft, zoals weerpatronen, ecosystemen en waterstromen. Hoewel dergelijke systemen willekeurig chaotisch gedrag vertonen, kunnen ze gedefinieerd worden door wiskundeformules en zijn ze lang niet zo chaotisch als men denkt.” Dat werkt met algoritmen die bijvoorbeeld ook door FB worden gebruikt. Op basis van zoekgedrag en het gven commentaren en likes voor het middaguur, kan een algoritme vaststellen hoe gestresst je die dag bent. Het corona-virus volgt bepaalde patronen die door onderzoeker de Hond uit de doeken worden gedaan in verschillende interviews. Met die voortschrijdende kennis, op basia van onderzoek, wordt in het geheel niks gedaan. Nog steeds niet.

 12. Tino Kuis zegt op

  Recente gegevens uit Brazilië en Mexico laten zien dat daar de sterfte onder jongeren veel groter is dan in Europa.

  https://www.washingtonpost.com/world/the_americas/coronavirus-brazil-killing-young-developing-world/2020/05/22/f76d83e8-99e9-11ea-ad79-eef7cd734641_story.html

  Citaat:
  In Brazil, 15 percent of deaths have been people under 50 — a rate more than 10 times greater than in Italy or Spain. In Mexico, the trend is even more stark: Nearly one-fourth of the dead have been between 25 and 49. In India, officials reported this month that nearly half of the dead were younger than 60. In Rio de Janeiro state, more than two-thirds of hospitalizations are for people younger than 49.

  • Dat zegt niet zo veel. Belangrijk is om te weten of ze onderliggende ziekten hadden: obesitas, hoge bloedruk, astma, hart en vaatziekten, diabetes, etc.? Bekend is dat veel van de slachtoffers in New York al ziek waren voor ze aan Covid-19 stierven. Ook blijken er inmiddels verschillende varianten van Covid-19 te zijn, de een wat ernstiger dan de andere.

  • Eric van Dusseldorp zegt op

   Tino, als je het over India hebt, moet je er natuurlijk wel bij zeggen dat aldaar slechts drie op de miljoen(!) mensen aan Covid-19 zijn overleden.

  • maarten vasbinder zegt op

   Ja, dank je de koekoek, hoewel die er ook niets aan kan doen
   In Brazilië komt veel HIV voor, maar nog meer G6PD deficiëntie, hetgeen ook zonder HCQ een risicofactor is, maar dat meldt de WAPO niet, omdat het paniek zaaien doorgang moet vinden.

 13. Lia Kerkhof zegt op

  Prachtig interview wat het onderbuikgevoel en niet te plaatsen vragen omtrent de “corona” mooi verwoord met humor en nodige vraagtekens richting deze opsluiting in ons schattige ‘vrije ” Nederland.

 14. Koen Olie zegt op

  Uitstekend interview, volledig mee eens.
  Mijn 85 jarige vader ging vlak voor de corona maatregelen het bejaardenhuis in, wij konden hem nog een weekje bezoeken totdat alles ‘op slot’ ging.
  Vanmiddag mag ik weer langs voor een 20 min ‘raambellen’, het is beter dan niets, maar de beste man snakt enorm naar gewoon ouderwets contact…
  Ondanks de uitstekende verzorging (niets dan lof over het personeel) lijkt hij stukje bij beetje weg te kwijnen.
  De ‘verlichte’ maatregelen van na 25 Mei waar nu 1 persoon (kan niet veranderen!) 1x per week hem mag bezoeken (op afstand!) in een kamer, maken het in feite er niet beter op…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website