Birmezen in Thailand (video)

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
30 juni 2014

Vanuit de buurlanden in Thailand trekken duizenden Aziaten de grens over om werk te vinden in Thailand. Een grote groep komt uit Birma en zij verblijven illegaal op Thais grondgebied.

Vaak komen ze terecht in de bouw, visserij of industrie. Daar doen ze het werk waar de Thai hun neus voor ophalen. Ze maken lange dagen hebben geen vrije dagen en verdienen een hongerloontje. Soms vallen ze te prooi aan mensenhandelaren, worden als slaven verkocht en onder erbarmelijke omstandigheden te werk gesteld op Thaise vissersschepen.

In 2013 verscheen deze documentaire van dertien minuten over een man uit Birma met de naam Jet. Hij werkt 20 uur per dag (!) in een “Tom Luead Moo” shop.

Video: Burmese in Thailand (Subtitle English)

Bekijk hier de video:

[vimeo]http://vimeo.com/99468962[/vimeo]

2 reacties op “Birmezen in Thailand (video)”

 1. MACB zegt op

  Jet is een van de zeker 500.000 Karen die in Thailand wonen en werken. Alhoewel de meesten van ons wel eens iets gelezen of gezien hebben van ‘gastarbeiders’ in Thailand, weten weinigen dat er tussen de 5 en 6 millioen (!) gastarbeiders in Thailand zijn, waarvan rond 60% ‘illegal aliens’ = ongedocumenteerd en/of zonder werkvergunning. Het zijn de armsten van de armsten in Thailand, vaak ge-exploiteerd door Thaise werkgevers en Birmese (of Thaise) ‘koppelbazen’.

  Niet voor niets is Thailand door de VS in ’tier 3′ (de laagste gradatie) geplaatst tav human rights violations. Geen enekele regering heeft dat tot nog toe aangepakt, of aan kunnen pakken. De huidige junta is de eerste die er serieus aandacht aan lijkt te besteden. Hun eerste aankodiging daarvan leidde onbedoeld tot een uittocht van zeker 220.000 illegale Cambodjanen, die nu overigens nu terug worden gehaald.

  Het is tegenwoordig mogelijk om in Thailand te werken op vertoon van alleen een geldig identiteitsbewijs, en daar zit hem de kneep, want de ‘illegal aliens’ (zo’n 3 millioen) hebben geen identiteitspapieren. De Birmese en Cambodjaanse overheden zijn met man en macht bezig om dit te herstellen, maar de achterstand is gigantisch. Een voorbeeld: door een periode van rond de 60 jaar van ernstige conflicten met de centrale overheid, geldt voor vrijwel alle grensgebieden van Birma met Thailand dat er geen ‘burgeradministratie’ was. Dat wordt nu versneld hersteld, maar zoiets vergt tijd.

  Ik doe al tien jaar lang medische & educatieve projekten voor Birmese migranten in & rond Mae Sot/Myawaddy. In het algemeen is de situatie behoorlijk verbeterd na de ‘lente’ in Myanmar. Ook aan Thaise zijde lijkt het eindelijk te zijn doorgedrongen hoe vitaal de bijdrage van de 5-6 millioen gastarbeiders voor Thailand is, en dat er veel meer nodig is dan ‘particulier initiatief’ (met de daaraan vaak verbonden rechteloosheid, uitbuiting en slavernij). Niet alleen redelijke lonen, maar ook voorzieningen voor gezondheid en educatie.

  Een voorbeeld: gastarbeiders kunnen voor 2800 Baht per persoon een ’30 Baht kaart’ kopen, geldig voor 1 jaar (kinderen tot 7 jaar 720 Baht). Voor de meesten is dat erg veel geld. Ik ben bezig met een project om dat gratis ter beschikking te stellen.Dit zou uiteraard door de werkgever moeten worden betaald. Peanuts in vergelijking met de winst die wordt gemaakt, maar zover zijn we nog lang niet.

  Overigens: de Thaise werkgeversorganisatie verwacht een verdubbeling (!) van de vraag naar gastarbeiders in de komende 10 jaar. Daar zal dan serieus voor moeten worden betaald.

  • BertH zegt op

   Hoi MACB
   Op wat voor basis doe je dit werk en hoe ben je er toe gekomen? Krijg je geen problemen omdat je eigenlijk niet mag werken in Thailand? Ik wil ook naar Thailand komen met vervroegd pensioen maar wil nog niet achter de orchideeën zitten en ben op zoek naar een zinvolle besteding en toch met de vrijheid om af en toe met de fiets op pad te gaan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website