Binnenkort een HEMA in Bangkok?

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
20 september 2019

HEMA winkel op Schiphol (Toni Genes / Shutterstock.com)

Even een warme worst of een tompouce kopen bij de HEMA in Bangkok? Als het aan topman Tjeerd Jegen ligt wel. De opening van een HEMA in een van de grootste winkelcentra van het Arabische Emiraat Dubai is dan ook de eerste stap in de richting van de Aziatische markt.

In het Midden-Oosten wil HEMA uiteindelijk zo’n vijftig winkels openen. Maar de blik is nog oostelijker gericht, vooral landen als India, Thailand en Maleisië zijn in het vizier. Volgens Jegen zijn dat regio’s waar veel mensen wonen die de HEMA producten wel kunnen waarderen en dan gaat het niet alleen om de expats.

HEMA baas Tjeerd Jegen (DutchMen / Shutterstock.com)

Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam

Een van de bekendste merken in Nederland is de HEMA (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam), dit warenhuisketen bestaat al sinds 1926. Destijds werd de eerste vestiging van de H.E.M.A aan de Kalverstraat 170 in Amsterdam geopend, een paar dagen later gevolgd door een tweede filiaal in de Oude Hoogstraat. Inmiddels heeft het warenhuisketen 772 winkels in tien landen. Nederland telt 543 winkels, gevolgd door België (98), Frankrijk (74), Duitsland (21), Verenigd Koninkrijk (10), Spanje (9), Oostenrijk (5), Verenigde Arabische Emiraten (5), Luxemburg (4) en Qatar (3).

Het warenhuis heeft ruim 19.000 mensen in dienst. Klanten kopen jaarlijks zo’n 300 miljoen producten. Alle producten worden speciaal voor de HEMA gemaakt volgens eigen specificatie en kwaliteitseisen.

Sinds 2007 was HEMA eigendom van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital en de laatste jaren ging het slecht met de HEMA, er werd geen winst meer gemaakt en het bedrijf zuchtte onder een enorme schuldenlast. Even werd er gedacht dat het met de HEMA dezelfde kant op zou gaan als met V&D.

Echter in 2018 nam de Nederlandse multimiljonair Marcel Boekhoorn de HEMA over van het Britse Lion Capital. Hij is er van overtuigd dat het oer-Hollandse bedrijf weer winstgevend gemaakt kan worden. De strategie daarbij is wereldwijd nieuwe winkels openen, weer winst te gaan maken en de schulden aflossen.

HEMA koffie in een winkel in Berlijn (Cineberg / Shutterstock.com)

Wereldmerk

Eerst moet de HEMA een wereldmerk worden. De naam is daarvoor, in het buitenland, aangepast in ‘HEMA Amsterdam’, een slimme zet die zorgt voor een internationale uitstraling. De HEMA worsten, stroopwafels, chocoladeletters, tompoucen, pyjama’s, ondergoed en babykleding worden ook in het buitenland goed verkocht. Al zitten de worsten niet in het assortiment in Islamitische landen omdat varkensvlees daar niet wordt gegeten.

Wanneer de eerste HEMA in Bangkok zal openen, zullen ongetwijfeld veel expats in de rij staan. Je kan kan dan producten kopen die je elders in Thailand niet gemakkelijk zal vinden, zoals stroopwafels en washandjes. Maar alleen al om weer even de geur op te snuiven van een Hollandse winkel in het verre Oosten, is natuurlijk een bijzondere ervaring. Het zal ongetwijfeld een gevoel weemoed en nostalgie oproepen, en misschien ook wel van heimwee….

Bronnen: Wikipedia en Algemeen Dagblad


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Binnenkort een HEMA in Bangkok?”

 1. Bert zegt op

  Ik zal ook blij zijn als de Hema in Thailand komt, zeker voor het lekkere snoep dat ze hebben.
  Maar zeker niet voor handdoeken en washandjes, want die zijn m.i. inmiddels in TH net zo makkelijk te verkrijgen als in NL. Denk aan Central of Robinson.

  • Victor zegt op

   Ik reageer maar als reactie omdat jij eigenlijk al mijn antwoord gedeeltelijk geeft en ik dus maar geen nieuwe post maak. Ik vraag mij inderdaad ook af of een HEMA -met het productenaanbod zoals ik dat ken vanuit Nederland- een kans maakt in Bangkok of Thailand in zijn algemeenheid. Het barst hier immers van de artikelen zoals HEMA deze aanbiedt en ook al tegen een uiterst scherpe prijs. Of de HEMA worst bij de Thaien aanslaat betwijfel ik ook ten zeerste. Maar we zullen het zien….neem aan dat er enige vorm van marktonderzoek aan vooraf gaat/is gegaan.

   • Bert zegt op

    Die worst maak je maar geen zorgen om.
    Iedere keer als ik richting NL ga roept mijn hele familie vergeet de worst niet. Bedoelen ze de hemaworst

  • john van gelder zegt op

   Beste Bert

   ik denk dat de handoeken en de was handjes wel degelijk van een goede kwailteit zijn beter en goed koper dan de thailandse producten want ik kan de zelfde kwaliteit hier niet vinden , het zelfde met IKEA

 2. hendrik zegt op

  77 provincies, dus werk aan de winkel. Hoop ook dat er dan een restaurantje inkomt met Hollandse producten

 3. Caspar zegt op

  En dan die fijne winterkost boerenkool met worst of zuurkool met worst 55555

 4. Eric zegt op

  Hele goede Nederlandse stroopwafels bij Amazone koffieshops. Een echte Hollandse rookworst zou wel lekker zijn !

 5. Happy man zegt op

  Dat zou fantastisch zijn, ik kan niet wachten.

 6. brabantman zegt op

  Boekhoorn mag wel uitkijken dat ‘zijn’ HEMA’ Hudson’s Bay niet achterna gaat en moet sluiten. De afgelopen dagen in Nederland en Belgie geweest en bij de HEMA geen klant te zien in de winkels.
  Zij voeren ook een idiote verkooppolitiek met o.a. Halal worsten, moslim hoofddoekjes en boycot van zwarte piet. Weinig echt Nederlands meer aan. En HEMA stroopwafels, die van de Lidl zijn al jaren als beste getest dus die hoef je daar ook al niet meer te kopen.

 7. Gerrit Tienkamp zegt op

  Ik meld me alvast aan voor zo’n heerlijk Hema worst
  Hoop dat de wachtrijen niet te lang worden.

 8. LOUISE zegt op

  Oh, zal wel een gebrek in onze opvoeding zijn, maar tot vandaag hebben we nooit geweten waar HEMA voor stond.
  Zalig, en dan die gewone bagger vette worsten.
  Ooit kwam HEMA met een magere variant, maar lang zo lekker niet.
  Ook de vleeswaren van de HEMA waren erg goed.
  Wat te denken van een heerlijk broodje half om in Thailand maken.
  1.5 kilo pekelvlees en een kilo gekookte lever in de koffer.
  Een keer begonnen zelf pekelvlees te maken, maar dat stuk brisket was zo goddelijk na 4 dagen in een grote bak met tig herbs er in, dat het nooit tot plakjes is gekomen en gewoon elke keer een stuk er af snijden.
  En ja, de soorten drop natuurlijk.
  Dan nog een aantal hele leverworsten, die ook goddelijk waren/zijn.
  Die mis ik wel hier.
  Heerlijk met een kledder thaise mosterd er over. (die gele doosjes met poeder koop ik altijd. lekker pittig)

  Als Bangkok aan de beurt is, zou het me niet verbazen als er deze richting ook eentje komt.
  Yuck, wishful thinking.
  EEN “”IMPORT-GEVOELIGE (R) OVERHEID HIER….

  LOUISE

 9. Co zegt op

  Ik vind het een groot risico om een HEMA in Thailand te openen. Zoals eerder gezegd kan je de meeste producten al hier in Thailand kopen. Het zal dus gaan om bepaalde producten zoals koeken worst snoep en tompoucen. Wat gaat het kosten, HEMA zal invoerbelasting moeten betalen waardoor de producten duurder uit zullen pakken dan bij Robinson. Maar goed de snaaierij zal er bij de expats wel in gaan dus kom maar op.

  • Hermann zegt op

   HEMA verkoopt weliswaar ‘oer-Hollandse’ producten maar dat wil niet zeggen dat ze ook in Nederland geproduceerd worden. De meeste producten worden in lage lonen landen (o.a. Azië dus) geproduceerd naar specificaties en kwaliteitseisen van HEMA. Tom pouce of rookworst hoeft niet te worden geïmporteerd uit NL maar zal waarschijnlijk gewoon lokaal in eigen beheer worden gemaakt.

 10. KhunKarel zegt op

  Ik vraag mij toch echt af hoe HEMA dan word uitgesproken, Als je dit in het Engels leest dan komt er een woord dat volgens mij niet een lang leven beschoren is, wie Thais spreekt weer wel wat ik bedoel.

  Maar goed ik mag aannemen dat de jongens van de Hema ook niet gek zijn.
  Ik heb ooit in een soi gewoond die soi tai hie heette, Sommige farang spraken het onbedoeld zo uit dat iedere Thai in de lach schoot.

  • Rob V. zegt op

   Hema, allemaal middentonen:
   เฮมา (hee-maa, midden-midden) HEMA. เฮ betekent niets. en มา = komen.

   Geen Thai zal Hema lezen zoals bijvoorbeeld deze Thaise woorden:
   หิมะ (hiè-maa, laag-midden) sneeuw
   หีหมา (hǐe-mǎa, stijgend-stijgend) hondenk*t
   หีม้า (hǐe-mâa, stijgend, dalend) paardenk*t

   Nu hebben Engelse leenwoorden opvallend veel de nadruk op de laatste lettergreep en dan veelal dalend. Ook leren ze dat het Engels geen tonentaal is en is juist het risico door veel op een monotone middentoon uit te spreken (generaal dictator Prayut is daar een ster in). Dan kan het dus zijn dat men (ฮีม้า , hie:-mâa ) of (ฮีมา hie:-maa) zal zeggen. Daar zal geen Thai om wakker liggen.

 11. Kees janssen zegt op

  Het assortiment van de Hema zal een paar producten kunnen slijten.
  De kantore artikelen zoals pennen, potloden, notitieboekjes enz zijn ruimverkrijgbaar. Tassen, make up etc zijn eveneens op alle plekken verkrijgbaar.
  Handdoeken, droogdoeken etc…?
  En vergeet de vele 20 baht shops ook niet.
  Wat blijft er over waar de thai waarvoor de thai naar een Hema zal gaan?
  Rookworst, de vele sausage welke in de 7/11 en overige zaken liggen voldoen in ruime mate aan de behoefte.
  De stroopwafels bij de amazon zijn kwalitatief goed maar qua prijs 30 baht. En je ziet de thai het niet vaak kopen. Ze nemen liever de bakery.
  Al met al zie je ook de restaurants in de ikea. Meer gericht op de thai.
  En met de import kosten zal het niet meevallen om een voet aan de grond te krijgen.
  De Europese producten zoals kaas, brie, worst liggen vaker in de uitverkoop bij de bigC daar ze tegen de uiterste houdbaarheid aanzitten.
  Voor alleen expats zal het niet lukken.

  • Cornelis zegt op

   Je gaat er van uit dat de HEMA het assortiment van de Nederlandse vestigingen overneemt in het buitenland. Dat is niet het geval: het wordt namelijk aangepast aan het land in kwestie. Zo vind je in de Franse en Spaanse vestigingen, bij voorbeeld, veel artikelen die je niet in de Nederlandse HEMA-winkel tegenkomt.

   • Bert zegt op

    Daar heb je denk ik wel gelijk in.
    Als je het assortiment van SPAR bekijkt, dan wijkt dit niet af van de 7/11 of Family Mart.
    We gaan zien wat het wordt.
    Marketing technisch gezien zou het prima naast/in of in de buurt van IKEA passen.
    Die trekken al veel “falang” aan.

 12. L.Burger zegt op

  Hema moet eens met het nederlands management ECC van promenada in chiangmai gaan praten.
  Over de haalbaarheid en het risico.

  • RonnyLatYa zegt op

   Kan me niet voorstellen dat een bedrijf met 750 winkels in 9 landen en met 19000 werknemers niet weet waar ze aan beginnen en ze geen marktonderzoek zouden doen over haalbaarheid en risico.

 13. Martien zegt op

  Een typisch nederlands product is drop. Zoete en zoute drop produkten kom je bijna nergens tegen in Thaise supermarkten. Het is toeval als je die ergens ziet liggen.

  • L.Burger zegt op

   Drop gaat plakken en zweten bij die temperaturen.
   Net als kaas.
   Bij TOPS wel zakjes van haribo met dropveters, we moeten die bewaren in de koelkast.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website