Nog even en je mag weer een aantal vloeistoffen meenemen in het vliegtuig als je op reis gaat naar Thailand. Dat heeft de Europese commissie besloten.

Sinds 2006 gelden er strenge regels voor vloeistoffen zoals shampoo, lenzenvloeistof en deodorant aan boord van passagiersvliegtuigen  Die regels werden ingevoerd na pogingen van terroristen om vliegtuigen op te blazen met zelfgemaakte explosieven, die verstopt waren in flesjes. Het verbod op vloeistoffen, ingevoerd in 2006, zou in 2016 weleens helemaal afgeschaft kunnen worden.

Vanaf 2014 worden er speciale scanners op luchthavens geplaats die vloeistoffen kunnen analyseren, deze scanners zijn begin vorig jaar al op Schiphol getest. Vanaf volgend jaar mogen medicijnen, dieetproducten en babyvoeding weer mee in de handbagage. Daarnaast mogen dranken, gels en parfums die na de veiligheidscontrole op een luchthaven zijn gekocht, zonder belemmering mee bij een overstap.

Bij controles op Schiphol worden nog altijd veel vloeistoffen in beslag genomen. In jaarverslag van 2011 staat dat er op Schiphol 15.000 kilo aan onder andere shampoo, drank, tandpasta en pindakaas is weggegooid.

7 reacties op “Vloeistoffen vanaf 2014 weer toegestaan in handbagage vliegtuig”

 1. RobertT zegt op

  Pindakaas?

  Heeft iemand daar in het verleden succesvol een kleefbom van geproduceerd?

 2. theo zegt op

  Beste bloggers,
  In thailand blog wordt vermeld dat vloeistoffen vanaf 2014 weer meegenomen mogen
  worden.HAHA, was dat maar waar. Dit gaat pas in 2016 gebeuren. volgens berichten
  op TV van deze week.
  veel reisplezier.

  • Khun Peter zegt op

   Goed lezen is een kunst op zich:

   Vanaf volgend jaar mogen medicijnen, dieetproducten en babyvoeding weer mee in de handbagage. Het verbod op vloeistoffen, ingevoerd in 2006, zou in 2016 weleens helemaal afgeschaft kunnen worden.

 3. roswita zegt op

  Waarom gaan ze dit nu weer veranderen, het was toch veilig zoals het nu ging. Nu gaan ze mijn inziens toch weer een risico nemen. Wat moet je nou met bijv. shampoo in de handbagage? En deodorant was toegestaan in rollervorm. En mocht je echt niet zonder de pindakaas kunnen kun je die toch in noppenfolie in je koffer bewaren? Mensen met foute bedoelingen zullen m.i. toch weer met trucjes komen om die scanner te omzeilen.

  • BA zegt op

   Wat moet je met shampoo in je handbabage. Voor veel mensen die zakelijk vliegen zijn die vloeistofregels echt behoorlijk irritant. En dan met name op korte vluchten.

   Je kan dan namelijk kiezen of je bagage inchecken. Persoonlijk probeer ik dat op Europese vluchten altijd te vermijden. Bagage afhandeling is zo ontzettend traag op Schiphol, duurt veel te lang voor je je koffer hebt.

   Andere optie is de spullen die je nodig hebt na de security check kopen of lokaal kopen. Maar dan kan je het daarna weggooien als je op de terugweg bent. Weet alleen wel dat de drogist er een leuke bijverdienste van heeft sinds die vloeistofregels ingesteld zijn, producten in verpakkingen van minder als 100 ml.

   Ik heb zelf thuis gewoon een plastic tasje liggen met spullen welke ik alleen voor dat soort vluchten gebruik, dat is ook een oplossing. Maar je bent dan nogal beperkt in de keuze van je producten.

   Vlieg je naar Thailand dan is het om het even omdat je toch door de immigration moet, en tegen de tijd dat dat klaar is ligt je koffer ook al op de band. Ga je terug naar Schiphol moet je wachten bij de passport controle, maar zelfs dan duurt het nog vaak erg lang voor je je koffer hebt.

  • RobertT zegt op

   “Mensen met foute bedoelingen zullen m.i. toch weer met trucjes komen om die scanner te omzeilen.”

   Dat is nou net de reden dat het hele vloeistofverbod onzin is. Degenen die geraakt worden zijn de passagiers met goede bedoelingen. En wat ik begrepen heb is dat de scanners zodanig geavanceerd zijn dat ze de gevaarlijke stoffen van normale parfums en shampoos kunnen onderscheiden. Veilig genoeg (voorlopig)

   Ze moeten de oorzaak aanpakken niet het gevolg. En mijn inziens zijn dat de wanpraktijken van de amerikanen die er een potje van maken, maar dat geheel terzijde.

 4. Jacques zegt op

  Goed nieuws. Maar ik lees dat het een besluit van de Europese Commissie betreft. Dus alleen van toepassing bij vertrek vanuit Europa?
  Als de rest van de wereld niet hetzelfde besluit, moet je op de terugweg weer ontzettend goed opletten wat je in je handbage stopt. Anders verdwijnt de nepparfum toch in de container op Suvarnabhumi.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website