Wanneer boek jij jouw vliegticket naar Thailand? Vlak voor vertrek of ruim van te voren? Uit onderzoek van Skyscanner onder 5000 internationale reizigers blijkt dat een meerderheid het liefst op veilig speelt als het aankomt op het boeken van een vliegticket.

Daarbij worden vijf verschillende typen boekers onderscheiden:

 1. De gokker – dit type boeker gaat voor de beste prijs, ook als dat betekent wachten tot de laatste minuut en het risico lopen dat het ticket weg is.
 2. De op veilig spelende boeker – deze wil zo vroeg mogelijk boeken om zeker te zijn van plaats, zelfs als dat betekent dat de ticketprijzen nog omlaag kunnen gaan, want ze kunnen ook stijgen. Dit type boeker loopt niet graag risico.
 3. De vergelijkende boeker – neemt niet teveel risico, maar wil wel zeker zijn van een goede prijs. Als de prijs redelijk is of de prijzen gaan omhoog wordt er snel geboekt. Maar eenmaal geboekt blijft dit type dagelijks checken of de juiste keuze is gemaakt.
 4. De efficiënte boeker – heeft geen tijd en zin om prijzen te vergelijken, maar boekt gewoon wanneer dat uitkomt.
 5. De spontane boeker – is een relaxt type. Niet alleen in het boeken van een vliegticket, maar ook in de keuze van de bestemming. Als hij of zij een vlucht ziet met een goede prijs en de bestemming valt ook in de smaak wordt er geboekt.

Van deze vijf verschillende boekertypes ziet de meerderheid van de internationale reizigers (41,6%) zichzelf als de op veilig spelende boeker. Met 27,3% staat de vergelijkende boeker op een tweede plek en op de derde plek met 11,1% staat de spontane boeker. De reizigers herkennen zich het minst in de gokker (10,4%) en de efficiënte boeker (9,6%).

Ondanks de verschillen in de typen boekers hebben ze wel iets gemeen. De meerderheid gebruikt namelijk een mobiel apparaat om vliegtickets te zoeken en inspiratie op te doen, maar het daadwerkelijke boeken gebeurt vaak via een desktop.

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Meerderheid vliegtuigpassagiers boekt bij voorkeur ruim van te voren”

 1. Chris Hammer zegt op

  Ik boek mijn vliegreis van Bangkok naar Nederland het liefst 3 maanden van te voren. Dat is wel nodig, omdat ik ook hotels moet reserveren. Dat laatste was al moeilijk genoeg voor eind april en begin mei, omdat veel hotels vol zijn of niet de gewenst accomodatie vrij hadden.
  Dat vroege boeken betekent wel, dat ik iets meer betaal dan vele anderen na mij.Maar het is niet anders.

 2. Henk van't Slot zegt op

  Als ik vlieg is het niet om op vakantie te gaan,maar om naar mijn werk te gaan ergens in de wereld.
  Aan al die aanbiedinkjes heb ik niks,betaal gewoon de volle mep,laatste klusje in Engeland,retoutje Bangkok Londen,1400 euro.
  Volgende maand naar de Falkland eilanden,denk dat dit het duurste en langste vlucht gaat worden.

  • Marcus zegt op

   1400 is niet de volle mep, zelfs niet voor economy 🙂

 3. Geert zegt op

  Ik vlieg KLM, ben misschien wel een paar euro`s duurder uit,ik begrijp de meeste mensen niet,je gaat wel een vakantie van zo`n 5000 euro`s maken en dan de hele wereld afzoeken,om een paar euro`s goedkoper
  te vliegen,of is het ook met een never comeback Line.Maar even iets anders,hoe kun je een hotel boeken,buiten al die boekingsbureau`s om,daar kun je geld besparen,dat is niet normaal meer.Graag een reactie van een oude bereisde Farang

  Groeten
  Geert

  • Marcus zegt op

   Ik vlieg zo veel mogelijk met KLM em partners. Voor werk meerdere keren per jaar van bkk naar Houston , business. Dat geeft mij platina status en heel veel airmiles. Die geeft ik weg aan dochters, mijn vrouw en heb nu al weer 700.000 miles , goed voor 9x economy BKK AMS. En door status op de bouwen , 32 kg extr , business 2 x 32 kg, comfort seats voor niets, priority inchecken en busness class lounch ook als je economy vliegt en voor een gast. Trouwens economy vaak rond de 1000 euro en dat is denk ik redelijk. KLM oude tantes als stewardes, die door de paden schommelen , dat is denk ik het grootste probleem

 4. Frank zegt op

  Beste Geert , de meeste mensen willen niet met de KLM vliegen omdat het een waardeloos bedrijf is , ze zijn duur en het personeel is ronduit onbeschoft en lelijk.
  Ik vlieg al jaren EVA air Elite class en betaal minder dan E 1000,- voor een retour , dan begint je vakantie echt op het moment dat je het toestel instapt.

 5. Jack G. zegt op

  Vliegtickets boeken op welk moment is voor mij net zoiets als een loterij. Mijn ervaring is meestal rond de 3 a 2,5 maand ervoor voor een mooi tarief. Ik probeer zo min mogelijk geld uit te geven aan vliegtickets en hotels. De laatste jaren is het China Airlines of Emirates A380 om onder de 1500 euro te blijven per Thailand bezoek. Maar een iedereen mag zelf beslissen hoe hij/zij naar Bangkok vliegt. Ik ben blij met dit blog met de vliegtips. Net als Geert mis ik tips voor hotels met korting.

 6. Sjaak S zegt op

  Doordat ik zelf bij een luchtvaartmaatschappij gewerkt heb, mag ik mijn leven lang voor een habbekrats vliegen op basis van standby. Dus als ik pech heb, kom ik niet mee. Maar tot nu toe had ik geluk. Heb dan weliswaar geen keuze in zitplaats. Dan kan het zijn dat ik een stoel heb tussen twee dikke zwetende kerels, maar ik kan ook soms in een comfortabele stoel (businessklasse) zitten. Het betekent ook dat ik altijd netjes gekleed moet zijn.
  Wanneer ik, zoals sommige vakantiegangers, in korte broek of jeans verschijn en dan nog met een mouwloos hemd, mag ik blij zijn als ze me überhaupt binnenlaten, laat staan een plaats in de businessklasse nemen – zelfs als ik daar (de voor mij gereduceerde) stanby prijs voor betaald heb.
  Het voordeel is dat ik nooit hoef te boeken. Ik kan een paar uur van te voren mijn ticket online kopen en ga dan daarna naar de luchthaven en kijk of ik mee kan.
  Dit brengt wel een beetje druk mee, omdat je soms helemaal zenuwachtig wordt van het wachten. Van de andere kant… kom ik niet mee, kan ik de volgende dag proberen of mijn geluk bij een andere airline uitproberen.

 7. marijke zegt op

  Ook wij vliegen ieder jaar naar thailand met eva air altijd zeer tevreden.1 keer wegens een over boeking met china air de keus gehad om met de klm terug naar amsterdam te vliegen wat we geaccepteerd hebben. Maar net wat de voorganger schrijft verwaand en weinig service verlenend. Nee wij houden het ook op eva en inderdaad nog goedkoper als onze nationale [trots].Ze zijn bij eva altijd vriendelijk en behuplzaam daar kunnen ze bij de klm nog wat van leren.En natuurlijk zijn er mensen die zeggen ja aziatische mensen moeten wel glim lachen maar toch.

 8. Chris Hammer zegt op

  Ook ik kies de laatste tijd voor de KLM. De KLM is anders dan Eva Air en China Airlines. De KLM is zakelijk en correct en naar mijn ervaring niet onvriendelijk. Op die punten heeft de KLM juist zich verbeterd ten opzichte van circa 10 jaar geleden.

  Wat de hotelreserveringen betreft het volgende. Veel hotels werken alleen maar met een boekingsbureau. Sommige boekingssites sturen, mits je geregistreerd staat, tips met speciale aanbiedingen .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website