De uitspraken van Van Dissel in een gepubliceerd interview op de NOS-website zorgden voor verwarring. Zie ook het artikel: RIVM-expert: ‘Vliegen is relatief veilig, kans op besmetting is gering’, d.d. 8 juni geplaatst op Thailandblog.

“Het RIVM heeft hier nog geen oordeel over. Het standpunt is ongewijzigd, wij hebben op dit moment geen oordeel over veiligheid van vliegen tijdens de coronacrisis”, aldus een RIVM-woordvoerder op maandag 8 juni na overleg met Van Dissel.

Luchtvaartmaatschappijen claimen dat afstand houden in een vliegtuig niet nodig is dankzij andere coronamaatregelen en permanente verversing in de cabine. Het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) speelden tot voor kort geen rol in deze discussie. Inmiddels is aan het RIVM gevraagd om naar de door de Nederlandse luchtvaartmaatschap- pijen op basis van Europese aanbevelingen opgestelde protocollen te kijken. In een vraag van het kabinet aan het OMT over het Nederlandse invliegverbod en risicolanden staat: “Er is druk om in Nederland en Europa het vliegverkeer weer te hervatten.” Van wie kwam die druk en in welke vorm? Het RIVM wijst naar het ministerie. Het ministerie verwijst naar het OMT, vallend onder het RIVM.

Ook politieke partijen willen hun vingers niet aan dit onderwerp branden en hebben de geplande hoorzitting over luchtvaart en corona in de Tweede Kamer, die gepland stond voor 17 juni, geannuleerd.

Het advies blijft: reizen buiten Europa wordt afgeraden om de risico’s op een nieuwe uitbraak te beperken. De reisadviezen voor landen buiten Europa en buiten het Caribische deel van het Koninkrijk blijven daarom voorlopig oranje. Dat wil zeggen: ga er alleen heen als het echt niet anders kan. Gaat u toch en komt u terug in Nederland, dan is het dringende advies om meteen thuis 2 weken in quarantaine te gaan.

Bron: NRC d.d. 9 juni

14 reacties op “RIVM: ongewenste rol in vliegdebat”

 1. Ger-Korat zegt op

  Vliegen is veilig, gaf de heer van Dissel toe. Wat moet je dan nog meer weten of het veilig is ? Nog veiliger dan veilig ? Net als vliegen naar Thailand veilig is, de overheid zou het zelfs moeten aanraden want bijna geen besmettingen, officieel dan want er wordt niet grootschalig getest in Thailand. Maar nee het wordt afgeraden en zelf zeggen ze dat vliegen veilig is.
  En voor mij wordt het tijd om die onwetenden bij het RIVM met vervroegd pensioen te sturen. Grote evenementen verboden, in een park bij elkaar krijg je een boete en meer onzin. Nu al 9 dagen geleden een grote bijeenkomst met tussen de 10.000 en 25.000 mensen in Amsterdam en met een incubatietijd tot 14 dagen van het coronavirus zouden er zeker (volgens de spookverhalen van het RIVM) al velen verschijnselen moeten hebben. Nou zijn ze nog steeds op zoek naar de eerste besmetting en kunnen deze maar niet vinden. Straks word het leger gemobiliseerd op zoek naar de 1e besmetting als gevolg van deze massa-demonstratie. Ga mij niet vertellen wie er deskundig is en wie niet, een ieder kan alle informatie en onderzoeken op het internet vinden en de RIVM doet precies hetzelfde en vertelt dan een verhaaltje. In januari liep ik in Thailand al met een mondkapje op en idem in het openbaar vervoer aldaar en 5 maanden later pas in Nederland.

  • Jan S zegt op

   Die grote bijeenkomsten zijn heel belangrijk. Nu wordt onomstotelijk bewezen dat de anderhalve meter afstand in de openlucht compleet onzin is.

  • Herman zegt op

   Thailand.70.000.000 inw. 58 corona doden
   Nl.17.000.000 inw. 6.000 corona doden
   Welk land is veiliger? 14 dagen
   Quarantaine ?

 2. wibar zegt op

  Ach het draait allemaal om geld. Er zijn gigantische hoeveelheden geld gepompt in steun aan bedrijven en maatregelen in het kader van Covid-19 besmettingen. Ergens wil men dat zoveel mogelijk terugzien. Op het moment dat toeristen uit Europa vliegen besteden ze hun geld uiteraard niet in Europa maar elders.Natuurlijk adviseert de politiek om zoveel mogelijk in eigen land of als dat niet lukt in Europa te blijven. Immers dan blijft het geld wat besteed ook in die economie. Echte argumenten voor het tegenhouden van vliegverkeer buiten Europa hebben ze niet meer. Dezelfde redenen waarom je in Europa naar landen mag gaan die in vergelijkbare omstandigheden als Nederland zitten wat Covid-19 stand van zaken betreft zou je immers ook voor landen buiten Europa moeten toepassen. Maar nee economisch gezien is dat niet handig. Het is theater mensen en niets anders.

 3. ruud zegt op

  Ik denk niet, dat het onwetendheid is, maar grootschalige manipulatie en bedrog.
  Als de overheid niet wil dat er gevlogen wordt, is het gevaarlijk.
  Moet er wel gevlogen worden is het veilig.

  Luchtverversing moet je in cubieke meters rekenen, maar dat moet je met de mensen die het vliegtuig vullen ook doen.
  Als je dat doet, valt de vergelijking tussen een vliegtuig en het theater al een stuk onveiliger uit voor het vliegtuig, omdat de mensen in het vliegtuig een veel groter percentage van het totale volume van het vliegtuig vullen, dan in een theater gebeurt.
  De concentratie van het eventueel aanwezige virus per cubieke meter is dus ook veel groter.
  En die cubieke meters is wat je inademt.

  Ik hoop dat ik een beetje duidelijk ben.

  • janbeute zegt op

   Ze willen ons doen geloven dat in een tijds bestek van 30 seconden de gehele aanwezige lucht ververst wordt in een vliegtuig en dan ook nog eens door zogenaamde Hepa filters.
   Ik denk dat als dit zo zou zijn. als je een pet zou dragen op je hoofd tijdens de vlucht deze finaal van je hoofd afgerukt zou worden door de luchtstroom.
   Een krantlezen oid zou al helemaal niet meer kunnen.
   Ik heb nog nooit in een vliegtuig een geweldige luchtstroom mee gemaakt, ten zij je in een open een motorig pipercupje hebt rond gevlogen.
   De luchtvaart ondernemingen willen gewoon zo snel als het kan weer geld gaan verdienen.

   Jan Beute.

   • RonnyLatYa zegt op

    Dit verklaart waarschijnlijk waarom je pet niet van je hoofd vliegt en je nog steeds de krant kan lezen.

    “De filtering van de lucht gaat meestal per zone van een aantal rijen in het vliegtuig, waarin de lucht vijftien tot dertig keer per uur volledig door het filterproces is gegaan, met 50 procent lucht van buiten en 50 procent gerecyclede en gefilterde lucht.”

    https://www.nu.nl/coronavirus/6056113/vliegen-in-coronatijd-passagierstoestellen-zijn-uitstekend-geventileerd.html

 4. Jef zegt op

  Ik volg Wibar volledig is zijn redenering. Overheden willen ons thuis of in Europa houden om daar onze zuurverdiende euro’s uit te geven.
  Dat er in landen als Vietnam, Laos, Birma, Thailand, Indonesie …..mensen uit hun huizen gezet worden omdat ze de huur niet kunnen betalen en leven van de vrijgevigheid van anderen, dat deert de overheden niet. Zelfde in Pattaya, mensen bedelen om eten, slapen op straat, maar je krijgt enkel te zien dat het leger voedselpaketten uitdeeld.
  Mensen zijn niet van tel, nergens,

 5. Hansest zegt op

  De heer van Dissel had ook een heel verkeerde inschatting van de ernst van het Corona virus toen het zich manifesteerde, en ook een verkeerde inschatting van de waarde van het dragen van N95 (3M) mond/neus kapjes (die toch voor zo’n 80% blijken te helpen) en nu ook opnieuw een verkeerde inschatting over de veiligheid tijdens het vliegen.
  Ik stel voor: Gebruik gewoon Uw gezonde verstand. Dat is veel veiliger.

 6. KeesPattaya zegt op

  Het RIVM adviseert om bij klachten niet te gaan vliegen. Heb je een ticket gekocht voor 700 euro en ben je lichtjes verkouden moet je dus thuisblijven. Kun je mooi fluiten naar je 700 euro want er is niemand die dat gaat vergoeden. Hoeveel mensen zullen zich dan aan dat advies gaan houden?. Met een advies komen is prima , maar dan svp wel een reëel advies. Ben ook benieuwd of je een vergoeding krijgt als je op Schiphol ( of Bangkok ) een verhoging blijkt te hebben en van de luchtvaartmaatschappij niet mee mag.

 7. Co zegt op

  Dit mag wel maar dat mag weer niet wat een onzin is dat toch. Er hoeft maar 1 persoon besmet te zijn om de Covid19 te verspreidden en de poppetjes zijn weer aan het dansen. Vliegen kan weer met een volle bak maar in een restaurant moeten we anderhalve meter van elkaar zijn. Demonstreren met 10.000 mensen hutje aan mutje kan maar we mogen niet naar het stadion om een voetbal wedstrijd te kijken. Ik vind het persoonlijk zo tegenstrijdig dat ik er geen ene moer meer van geloof en heb het idee dat we als bevolking dom gehouden worden door de regeringen. Een voorbeeld te noemen in thailand, ik ga naar de bouwmarkt en ga naar binnen daar waar je het ruw materiaal kan kopen vervolgens loop ik door een deur de bouwmarkt in zonder dat ik getemperatuurd wordt en mijn naam en tijd in te vullen in het boek voor registratie terwijl je dit wel moet doen in de hoofdingang. Ook in mijn ogen gewoon poppenkast en zeker met die 3000 besmettingen en 57 doden totaal in Thailand. Je zal mij niet horen zeggen dat die Covid niet ernstig is maar uit de peilingen waren dat wel mensen met overgewicht of obesitas of die een andere ziekte onder hun leden hadden die het niet gered hadden. Dus voor die doelgroepen is het oppassen en voor de rest moet je gewoon je gezond verstand gebruiken. Op een gegeven moment moet je wel verder want anders valt de hele wereld in elkaar.

 8. endorfun zegt op

  Ook in Belgie, is het volledig ongeloofwaardig geworden. Eerst dient een mondmasker tot niets, en een maand later is het verplicht, allemaal volgens dezelfde “expert”.
  Testen is nog altijd niet nodig, omdat men het initieel niet aankon, het lab van diezelfde “expert”, en nu enkel als je al verschijnselen vertoont.
  Dit WE, in Brussel een massa-manifestatie met 10.000 man dicht op elkaar, maar dat wou men niet verbieden.
  Wie gelooft dit nog? Ik heb meer vertrouwen in de regering van Thailand, dan die van België.

 9. KhunFred zegt op

  De RIVM en met name bij monde van van Dissel slaan de plank weer eens helemaal mis getuige dit artikel:

  https://joop.bnnvara.nl/nieuws/vlucht-vertrekt-met-geteste-passagiers-na-landing-blijken-er-ineens-12-besmet

  • Erik zegt op

   Fred, ik snap niet zo goed wat je hier bedoeld. Zijn er andere passagiers besmet door de 12 die al besmet waren? Dat is namelijk het punt waar het om gaat. Als nu blijkt dat deze 12 niemand anders besmet hebben dan klopt het verhaal van RIVM toch?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website