Gisteren vierde KLM, als oudste internationale luchtvaartmaatschappij ter wereld, haar honderdste verjaardag. Het spectaculaire evenement werd bijgewoond door minister Wopke Hoekstra van Financiën. Daarnaast waren er klanten, relaties, Air France-KLM directie en KLM’ers uit verschillende bedrijfsonderdelen. Samen blikten zij onder andere terug op 100 jaar KLM en keken vooruit naar een duurzame toekomst

Hangaar 10 was het decor voor een ‘KLM Experience’ waarbij de bezoekers werden getrakteerd op een indrukwekkende belevenis: KLM in het heden, in het verleden en in de toekomst. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkeling van KLM en bij de betekenis van KLM voor de internationale burgerluchtvaart.

Honderd jaar KLM is niet alleen een bekroning van een eeuw succesvol ondernemerschap, innovatiekracht en handelsgeest van alle KLM’ers, maar ook van het vertrouwen van onze klanten en partners in KLM. Het is een ode aan de eerste luchtvaartpioniers van KLM die de burgerluchtvaart wereldwijd op de kaart hebben gezet. KLM is de eerste en oudste internationale luchtvaartmaatschappij die nog steeds actief is onder haar oorspronkelijke naam.

Succesvolle samenwerkingsverbanden en allianties werden door KLM als eerste maatschappij in de luchtvaart geïntroduceerd, waarna vele andere landen en luchtvaartmaatschappijen dit voorbeeld volgden. Het heeft ertoe bijgedragen dat honderden miljoenen mensen wereldwijd bij elkaar werden gebracht, of zoals Albert Plesman het ooit verwoordde: “The ocean of the air, unites all people.” Het is een lange lijst van verdiensten en inspanningen over de afgelopen 100 jaar en daar mogen we trots op zijn. Levenslustig en vol vertrouwen staat KLM op de drempel van een nieuwe eeuw. Met dezelfde pioniersgeest en daadkracht van weleer kijken we optimistisch naar uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Paleis Huis ten Bosch

KLM huisje 100

Traditiegetrouw introduceert KLM ter gelegenheid van haar verjaardag een nieuw Delfts blauw huisje, een moment waar trouwe verzamelaars wereldwijd reikhalzend naar uitkijken. Dit jaar is de keuze gevallen op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, het woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin. Het eerste exemplaar van KLM huisje nummer 100 werd vandaag door KLM’s president-directeur Pieter Elbers overhandigd aan de minister van financiën, Wopke Hoekstra.

Paleis Huis ten Bosch werd in het midden van de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van prins Frederik Hendrik van Oranje en zijn vrouw Amalia van Solms. Het paleis werd in de eerste helft van de achttiende eeuw uitgebreid door prins Willem IV. Sinds Willem I in 1815 koning der Nederlanden werd, is het Paleis regelmatig door leden van het koninklijk huis bewoond. Sinds januari 2019 dient Paleis Huis ten Bosch als woonpaleis voor koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en hun drie dochters. Het paleis heeft daarnaast een representatieve functie.

Sinds de jaren vijftig reikt KLM haar eigen Delfts blauwe huisjes uit aan World Business Class passagiers op intercontinentale vluchten. De huisjes zijn replica’s van bijzondere gebouwen in Nederland. Vanaf 1994 loopt het aantal huisjes synchroon met de leeftijd van KLM. Sindsdien wordt ieder jaar op of rondom KLM’s verjaardag op 7 oktober een nieuw exemplaar aan de collectie toegevoegd.

KLM boek

Ter gelegenheid van KLM’s jubileum is er bovendien een boek gemaakt onder de titel, Welcome Aboard. Het eerste exemplaar werd door de huidige KLM Directie; Pieter Elbers, Rene de Groot en Erik Swelheim, overhandigd aan drie voormalig KLM CEO’s; Pieter Bouw, Leo van Wijk en Peter Hartman.

e X p o s e / Shutterstock.com

Feest voor alle KLM’ers

Ook alle medewerkers werden gisteren getrakteerd ter ere van de honderdste verjaardag. Er was taart en een persoonlijke boodschap van Pieter Elbers. Daarnaast krijgen alle KLM-ers het felbegeerde 100ste KLM Delfts blauw huisje en is al het personeel uitgenodigd om de verjaardag te vieren tijdens de ‘KLM Experience’. Met vele duizenden tegelijk werden bezoekers afgelopen weekend ondergedompeld in de wereld van 100 jaar KLM. Ook komend weekend zullen opnieuw duizenden KLM’ers van alles kunnen zien, doen en beleven en een onvergetelijke dag meemaken.

Film

KLM kijkt in haar nieuwe merkfilm terug op een indrukwekkende geschiedenis en toont hierin vooral de vooruitgang door de verschillende decennia heen. Het onderstreept de evolutie van de luchtvaart en dat van de maatschappij in z’n geheel. Vanaf de eerste commerciële vlucht op 17 mei 1920 tot op heden heeft het bedrijf altijd één doel voor ogen gehouden: vooruitgang.

Door de jaren heen heeft het blauwe KLM-bloed meerdere generaties verwonderd met de magie van vliegen. De nieuwe film vertelt het verhaal van drie generaties uit dezelfde familie die bij de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij hebben gewerkt om voor reizigers te zorgen en ze te bedienen, vanaf de beginjaren tot heden. De eerste twee vrouwen, moeder en dochter, raken geïnspireerd om te vliegen en worden beiden stewardess, opgevolgd door kleindochter van de eerste generatie, die de cockpit instapt en opstijgt als de piloot van KLM’s meest recente vliegtuig, de Boeing 787-10 Dreamliner.

De historie nagebootst

De film neemt je mee door KLM’s evolutie vanaf 1919 tot heden, inclusief beelden van klassieke vliegtuigen zoals de Fokker FII uit 1934, de Douglas DC-4 uit 1949, de Boeing 747 uit 1975 en eindigt met de gloednieuwe Boeing 787-10 Dreamliner. Allemaal tot leven gebracht met de originele uniforms, rekwisieten en andere details uit die periode.

Om alles zo precies mogelijk na te bootsten is gebruik gemaakt van sommige originele vliegtuigen, werden sets opgebouwd zoals het er vroeger daadwerkelijk uitzag en zijn archiefbeelden met speciale filmtechnieken toegevoegd. De film is bedacht en gemaakt door KLM’s vaste creatieve partner, DDB Unlimited. Het team van DDB Unlimited heeft samengewerkt met topregisseur Ismael ten Heuvel en historici op KLM’s Heritage Centre om alles tot in detail historisch nauwkeurig na te bootsen.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “KLM viert 100 jarig bestaan en onthult 100ste Delfts Blauwe huisje”

 1. Gringo zegt op

  Mijn eerste reis met een KLM vliegtuig (DC 7) was van Curaçao via Santa Maria naar Schiphol in 1964.

  Meer dan de helft van bijna 1000 vluchten die ik heb gemaakt waren met de KLM. Na een lange reis door Azië was instappen in een KLM vliegtuig richting Amsterdam al weer een beetje thuiskomen.

  Van de Delftsblauwe huisjes heb ik er 50, die prachtig het trappenhuis in mijn huis hier in Thailand sieren.

  KLM, gefeliciteerd!

 2. Een stukje Nederlands trots. Waar ter wereld je ook bent de kleuren van KLM voelen toch altijd vertrouwd. Op naar de 150 jaar!

 3. Caatje zegt op

  Als echtgenote van een Klm er in hart en nieren klopt ook mijn “blauwe” hart een beetje sneller iedere keer als ik een blauwe kist zie.

 4. Paul Schiphol zegt op

  Na in een carriere van 30 jaar (1980 – 2010) export-, c.q. area manager Z-O Azië en/of Midden Oosten te zijn geweest, blijf ik KLM nog steeds trouw, helaas niet langer in de Busines Class boven in een 747, maar gewoon in de prima economy class, jaarlijks pendelend tussen AMS en BKK. Gelukkig kan ik lekker chauvinistisch Hollands vliegen, zonder een tussenlanding, die heb ik genoeg gemaakt. KLM proficiat!

 5. Sir Charles zegt op

  Vele keren met KLM gevlogen naar BKK v.v en ook andere bestemmingen. Altijd een topservice!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website