Luchtvaartmaatschappij KLM gaat reorganiseren en schrapt een kwart van de functies bij het management en het ondersteunend personeel. Dat blijkt uit een uitgelekt reorganisatieplan die in handen is van de NOS.

In het document staat dat de KLM zichzelf te complex, te traag en te duur vindt. Het bedrijf is te hiërarchisch, heeft te veel managers en is “het beeld op de klant verloren.” Het bedrijf wil flink op kosten besparen, daarom moet een kwart van de managers vertrekken. Degenen die blijven krijgen meer medewerkers onder zich. Ook komen er minder managementlagen. Het schrappen van personeel moet een besparing opleveren van 40 miljoen euro per jaar.

Het reorganisatieplan is op 8 juli naar de ondernemingsraad gestuurd. De OR staat er onder voorwaarden positief tegenover. Het hele plan moet in een jaar tijd gestalte krijgen. De reorganisatie wordt al lang verwacht. KLM zegt in een reactie dit het plan bedoeld is om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Hoeveel arbeidsplaatsen verloren gaan, kan KLM niet zeggen.

Bron: NOS

11 reacties op “KLM gaat reorganiseren en noemt zichzelf te complex, te traag en te duur”

 1. Soi zegt op

  Het is toch erg dat een organisatie als KLM van zichzelf moet vaststellen dat het: “het beeld op de klant verloren” is. In het Nieuws van gisteren op TV was een prijsvergelijk te zien van een vlucht binnen Europa, die bij de KLM meer dan het dubbele moest kosten. Eerder riep ‘de Politiek’ mensen al op wat chauvinister te zijn en meer bij de KLM te boeken om dit bedrijf van de ondergang te redden. ‘De Politiek’ doet dat altijd als ze zelf de greep op de ontwikkelingen verloren heeft.

  Consumenten hebben al veel te veel ingeleverd na alle crises van 2008 te hebben moeten doorstaan, waarna de bezuiningen de mensen extra troffen. Dan ga je ook niet nog eens halve staatsbedrijven steunen. KLM zal fikse prijsdalingen moeten invoeren om aansluiting met de grote vliegmaatschappijen niet te verliezen. De concurrentie met de prijsvechters is al verloren. Volledig onvoldoende is de inzet van Transavia en Martinair gebleken ten opzichte van bv Ryanair en Easyjet.

  KLM kondigde aan dat over een jaar de reorganisatie feit is. We zullen zien wat de resultaten ervan zijn voor de ticketprijzen.

 2. Mister BP zegt op

  Geen eerlijke vergelijking
  Wat gister getoond werd was niet eerlijk. Wil je bij prijsvechters in Europa bagage meenemen, dan moet je flink in de buidel tasten. Ook de beenruimte is dramatisch minder en dan heb ik het nog niet over wanneer er problemen zijn. Prijsvechters laten dan standdaard de klant in de kou staan. En dan heb ik het nog niet over de hondse behandeling die men vaak mag ontvangen van prijsvechters. M.a.w. Als je vergelijkt, doe het dan eerlijk.

 3. Jan zegt op

  KLM DOE ER WAT AAN!!!

  Toch typisch dat de stoelen in de KLM toestellen in het hoogseizoen naar Bangkok allemaal bezet zijn. Toch een vertrouwd gevoel denk ik.

 4. Taitai zegt op

  KLM is volledig de weg kwijt v.w.b. Customer Care. In de cabine is het prima, maar oh wee als er elders door KLM een fout gemaakt is. En dan heb ik het maar niet over het zure grondpersoneel. Sowieso reageert Customer Care nauwelijks op de mails die via de KLM website gestuurd kunnen worden. Facebook is een betere optie, maar niet iedereen wil (om begrijpelijke redenen) van social media gebruik maken voor zijn klacht.

  Mijn ervaring is dat KLM zelfs niet schroomt om het met de waarheid niet nauw te nemen. Alle bewijzen lagen (en liggen) op tafel, KLM erkende eindelijk schuld, bood haar excuses aan, maar …… weigerde (en weigert nog steeds) om het kleine airmiles akkefietje op te lossen. Ik praat hier over intercontinentale business class tickets en daar verdient KLM toch echt meer aan dan de gemiddelde €3 die ze per vlucht claimt te verdienen. Het enige dat KLM gevraagd is, is om datgene te leveren waarvoor betaald is.

  Om een goed beeld te krijgen van de ellende, is het volgen van KLM’s Facebook pagina gedurende een aantal dagen erg informatief (alhoewel ik het idee heb dat ze de laatste week iets doen om minder schrijnend over te komen op die pagina). Mensen moeten echt tot het uiterste gaan om serieus genomen te worden bij bloedserieuze klachten. Je zult maar betaald hebben voor de begeleiding van je 12 jarige en vervolgens 5 uur aan de lijn moeten hangen met het kind dat moederziel alleen zit te wachten bij de Gate op de vertraagde vlucht. Door die hele Customer Care afdeling moet een enorme bezem. Een lesje in taal kan die afdeling overigens ook gebruiken. Voor KLM is het meervoud van ‘u’ tegenwoordig ‘jullie’. In een en hetzelfde bericht werden beide woorden gebruikt (af en toe werd er ook op mijn echtgenoot gedoeld en dan werd het plots ‘jullie’). Vreselijke club!

  Iets dat me zorgen baart is dat Customer Care de schijn wekt dat de systemen van KLM niet erg transparant zijn en dan druk ik mij vriendelijk uit. Ik heb zo mijn – hopelijk onterechte – gedachtes als dat deel van een airline rammelt.

  De volgende vlucht (deze maand nog) naar Nederland kan KLM het schudden en dat ligt nogmaals niet aan het cabine-personeel. Ik moet nog boeken, maar KLM is vooralsnog hier thuis in de ban gedaan.

 5. Johan de Vries zegt op

  Ik heb twee jaar geleden bij de KLM de prijs van Nederland naar Bangkok dat was zo duur dat ik het niet heb gedaan.
  Ik vlieg 12 jaar met EVA Air die is erg goed, ik vlieg Evergreen Club,
  De zelfde klasse heet bij de KLM anders, maar was toen veel duurder, ik wil graag met de KLM
  Want ik ben Nederlander maar niet voor elke prijs

  J. De Vries

 6. nico zegt op

  De luchtvaart wereld is veranderd, door de komst van de low cost carriers en de Gulf carriers.
  Bij Air France/KLM had men dit veel te laat in de gaten en leefde men (deels nog steeds) in de wolken.

  Om mee te liften met de low cost carriers, moet wel heel snel aktie ondernomen worden.
  Maar ja, 5 bedrijven in één vijver laten vissen met allemaal een duur management???
  (KLM europeese vluchten, Transavia, KLM cityhopper, HOP! en Air France europeese vluchten en eigelijk ook nog Cityhopper in de UK, welke in opdracht van vliegt)

  Ook lukt het niet echt om met de golf carriers mee te liften. Deze hebben een veel betere service en First class stoelen en mooie business class stoelen. KLM heeft met veel trots in 2013 de luxe stoelen gepresenteerd, twee naast elkaar in de bussines class!!!!!!! Ongelofelijk, betaal je veel, zit je bij het raam en de passagier naast je slaapt en dan moet je over hem heen klimmen. Terwijl andere maatschappijen Zodiac stoelen aan het inbouwen zijn, in een 1-2-1 setting. Met elke stoel direct toegang tot het gangpad.

  Gaan ze ook nog in de Boeing 777 toestellen, nieuwe stoelen in de economy inbouwen met 10 naast elkaar i.p.v. de oude met 9 naast elkaar, dit betekend dat de stoelen minimaal 3 cm per stuk smaller moeten worden om de 10e stoel binnen en niet buiten te laten zitten. (EVA AIR vliegt met 9 stoelen en zat afgelopen donderdag propvol. Volledig uitverkocht) Je zal toch maar 11 uur in een 3 cm krappere stoel moeten zitten. Dan is het een hele lange zit.

  Als je van Africa naar Bangkok wil vliegen, kan je, op Kenia Airways en Ethiopien Airways na, alleen nog maar met de Golf carries vliegen. Alle andere lokale maatschapijen zijn weg geconcureerd. (Kenia Airways maakte bijna 300 miljoen USD verlies in 2014 en hangt een een zijde draadje.)

  Ik zou het heel jammer vinden dat de KLM de 100 jaar niet haald, maar met een franse broer, waarvan het personeel nog steeds in de wolken leeft. Heb ik toch steeds meer mijn twijfels of ze het redden.

  Volgens de balans van 31 december 2014 staan ze ruim 500 miljoen NEGATIEF, banken noemen dit onder water. Als ze de rente en aflossings termijn netjes betalen loopt het goed af, maar diverse banken hebben al een personeelslid gestationeerd bij het bedrijf, anders gezegt Air France/KLM ligt aan het infuus.

  Het eerste halfjaar was er WEER een verlies geleden. Ik hou echt mijn hart vast, zeker ook omdat ik hoor dat toeleveranciers tussen de 80 en 90 dagen worden betaald. Er hoeven er maar 3 te zijn die zeggen, nu is het genoeg en we vragen faillisement aan en dan heb je de poppen aan het dansen.

  Sabena en PANAM konden ook nooit faiilliet gaan, nu we weten het hé.

  Sterkte allemaal.

  Nico

  • Jack G. zegt op

   Ik vlieg vaak via Frankfurt of Londen als ik voor de baas vlieg. Mensen uit Duitsland en Engeland vliegen weer voordelig via Schiphol met KLM naar hun bestemming. Je zal nu maar topman zijn bij KLM. Eigenlijk moet je saneren en verliesvluchten eruit halen maar wat voor gevolgen heeft dat voor de andere zaken? De vlucht zit misschien vol en veel mensen denken dat het allemaal goed gaat maar toch is deze vlucht regelmatig verliesgevend. KLM is niet de enige maatschappij die het lastig heeft. Thai en Malysian bestaan nog door de overheid. Die hebben de zaak flink gesaneerd of gaan saneren. Dus bij de KLM zou dat betekenen dat zij delen van Azie laten vallen en als de prijzen weer gaan stijgen er pas weer instappen. Nogmaals. Ik neem aan dat de top van KLM flink aan het nadenken is samen met deskundigen en probeert een uitweg te vinden. Ik denk alleen dat je zelf moet veranderen en niet moet gaan blokken wat zij nu proberen voorelkaar te krijgen bij de overheid.

 7. Richard zegt op

  Onze KLM
  Heeft eindelijk door dat het niet goed gaat .
  Er moet drastisch wat veranderen ,ik ben bang dat het al te laat is .
  Ik vlieg nooit met KLM meer , altijd te duur .
  Laatst op Facebook las ik over de wereld dagen van de KLM ,vooral de reactie van de mensen
  die wilde gaan boeken .

  Ik schaamde mij hoe de KLM reageerde op hun klanten .

  Succes KLM

  • Ronald V. zegt op

   Ik was één van die mensen die wilde gaan boeken en ze hebben me net zo lang aan het lijntje gehouden, tot alle goedkope tickets uitverkocht waren. Ze geven wel toe dat er iets fout ging op de website, maar ze doen er gewoon niks mee.

   Ik heb het gesprek gekopieerd en samen met mijn flying blue kaarten opgestuurd naar KLM, met de mededeling dat ik nooit meer in een KLM vliegtuig stap…zelfs niet als de vlucht mij nog wel tegen die prijzen worden aangeboden.

 8. Paul zegt op

  Het is met KLM vooral verkeerd gegaan toen die arrogante Fransen het hebben overgenomen. KLM website functioneerde niet om in te loggen als flyingblue lid, maar inloggen bij airfrance.nl lukte dan weer wel. Vlucht boeken via KLM.nl en dan de bevestiging in het Frans krijgen.

  Als je wilt dat je klanten je niet mogen begrijpen dan moet je vooral dat doen.

 9. John zegt op

  “KLM is het beeld op de klant verloren” ze gaan de klant meer centraal stellen, nou daar moet ik echt om lachen er is maar één ding dat men centraal stelt n.l. zich zelf c.q. het eigen personeel die goudedenregels voor zich zelf hebben ingevoerd en die gaan zij echt niet veranderen.

  Ik geef twee voorbeelden; voor mijn vlucht naar Bangkok vegetarische maaltijd besteld die was er niet kon alleen vis of vlees krijgen, heb maar een beetje van het garnituur gegeten, kwam er later achter dat voor de stewards wel een vegetarische maaltijd aan boord was, ik zou als KLM ‘r in een dergelijk geval mijn maaltijd aanbieden en samen de andere delen.

  Gouden KLM regel: personeel krijgt voorrang op upgrade naar business of comfort class, betalende passagiers die al jaren KLM vliegen alleen als het echt niet anders kan, je moet juist de betalende passagier een keer verwennen dan blijven ze trouw aan de maatschappij, gelukkig weten andere maatschappijen wel hoe je gasten centraal moet stellen.

  Inderdaad KLM is het beeld c.q. het belang van de betalende gast helemaal kwijt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website