KLM wil dat alle passagiers vanaf volgende week een mondkapje gaan dragen op alle vluchten. KLM laat teven weten dat het aantal Europese vluchten weer gefaseerd opgestart gaan worden.

De luchtvaartmaatschappij vliegt vanaf deze week dagelijks één keer op Barcelona, Madrid, Rome, Milaan, Boedapest, Praag, Warschau en Helsinki.

KLM laat weten dat het dragen van gezichtsbedekking door passagiers aan de gate wordt gecontroleerd. Wie onvoldoende beschermd is, krijgt een mondkapje van KLM. Als die voorraad op is, wordt een reiziger geweigerd op de vlucht.

De luchtvaartmaatschappij hoopt het aantal vluchten in mei op te bouwen naar zo’n 15 procent van de normale situatie. De vluchten van KLM lagen overigens niet helemaal stil. Vergeleken met vóór de coronacrisis wordt nu zo’n 10 procent van de vluchten uitgevoerd.

Bron: NOS

11 reacties op “KLM gaat vliegen met mondkapjes verplicht stellen”

 1. Cornelis zegt op

  Leuker wordt het bepaald niet, als je van/naar Thailand 12u met zo’n ding op moet zitten – maar ik begrijp de maatregel wèl, in de huidige situatie. Maar mijn zin in een lange vlucht neemt hiervan bepaald niet toe……..

 2. Rob zegt op

  Ik vraag mezelf af: Worden er dan ook nog maaltijden verstrekt tijdens deze KLM-mondkapjesvluchten?
  Je kunt niet eten met een mondkapje op. Of word er gedacht dat het Coronavirus tijdens het eten niet actief is? Ik kwam eind Januari uit Bangkok met een mondkapjesvlucht (mondkapje was niet verplicht toen, maar bijna alle Aziatische mensen droegen een mondkapje). Tijdens het eten gingen de mondkapjes af en na het eten deden ze de mondkapjes weer op.

  • Patrick Maprao zegt op

   Afgelopen week trof ik een Duitser, die eindelijk kon terug vliegen op j.l 30 April met Lufthansa naar de heimat.
   Hij wist mij te vertellen, er werd geen eten en drinken geserveerd, dus maak je borst maar nat, gedurende 11 uur niets.
   Hij vertelde dat hij wat eten bij zich had, maar ik vraag me af of dat met die veiligheidseisen nog wel is toegestaan.

  • Hans Pronk zegt op

   Beste Rob, het is natuurlijk een retorische vraag van je, maar toch wil ik die bij uitzondering beantwoorden: Nee, er wordt niet gedacht dat het coronavirus tijdens het eten niet actief is. Zelfs Jaap van Dissel zal dat niet denken (ik heb inderdaad geen hoge dunk van Jaap en zijn maatregelen mocht je dat concluderen). Ik ben natuurlijk wel een leek, maar de grote lijnen zijn voor mij wel duidelijk en soms is het zelfs een voordeel om al die details niet te kennen. En die grote lijn is dat zelfs zonder maatregelen – hoestende coronadragers gaan bijvoorbeeld gewoon carnaval vieren – een drager gemiddeld maar 3 andere personen besmet. Weliswaar genoeg voor een pandemie maar het gaat maar om één besmetting per 4 dagen als je ervan uit gaat dat een drager zo’n 12 dagen lang anderen kan besmetten. In mijn ogen heel weinig. En wie zijn dat dan die besmet worden? Natuurlijk familieleden en andere personen waarmee je langdurig en intensief contact hebt. Een besmetting op straat door een toevallige en kortstondige ontmoeting kan je uitsluiten, mogelijk met uitzonderingen van de personen met een uitermate zwakke gezondheid. En 12 uur in een vliegtuig? Mocht er een coronadrager tussen zitten dan is er waarschijnlijk (zeker weten doe ik het natuurlijk ook niet net als Jaap trouwens) nog weinig aan de hand want de verspreiding van speekseldeeltjes zal wel meevallen zolang er geen sprake is van hoesten, niezen, kuchen, schreeuwen en zingen. En mocht het toch zover komen dan zal de betreffende persoon wel ergens achterin geplaatst worden. En het is ook goed te weten dat de lucht in het vliegtuig elke 90 seconden ververst wordt. Dat is wel even anders dan in een carnavalbar. Dus in het ergste geval verwacht ik dat je hoogstens een beetje ziek wordt en zo weinig dat de kans dat je daardoor later anderen besmet erg klein is. Overigens lijkt het natuurlijk wel raadzaam om niet te vliegen als je al een zwakke gezondheid hebt. Heeft het dan zin om mondkapjes te gebruiken? Ja natuurlijk, want dat kan het verschil betekenen tussen een beetje ziek worden en helemaal niet ziek worden. Zelfs een doorsnee mondkapje zal bij uitademing en hoesten toch wel naar schatting 85% tegen houden want verse speekseldruppeltjes zijn relatief groot en zoals iedereen weet erg kleverig. Bij inademing zal je veel minder tegenhouden omdat in die droge cabinelucht de druppels kleiner zijn geworden en minder kleverig. Zeg 40%. Door die mondkapjes krijg je dus naar (mijn ruwe) schatting 91% minder virussen binnen. En als je 20% van de tijd geen mondkapjes draagt wordt de reductie zo’n 73%. Nog steeds aanzienlijk. Want natuurlijk krijg je onderweg eten en drinken. Geen drinken zou een aanslag op je gezondheid betekenen in die extreem droge lucht.

 3. Diederick zegt op

  Met deze maatregelen blijft Thailand nog wel even ver weg.

  Ik ben absoluut pro-mondkapjes, vooral in OV en supermarkten. En vliegen is ook vervoer natuurlijk. Maar 12 uur in een al wat benauwende setting met een mondkapje op… Ik wacht dan wel tot de vaccinatie.

  Maar wel heel mooi dat mensen in elk geval de gelegenheid krijgen om naar familie, vrienden of geliefden te reizen in Europa. Het is de eerste stap vooruit. En de eerste is de belangrijkste.

 4. Marijke. zegt op

  Wij zijn 26 maart met eva air terug naar nederland gevlogen.Maar ook toen moest iedereen al een mondkapje dragen.Kregen nog wel een maaltijd en ontbijt aangeboden.

  • El zegt op

   Waarom wordt er zo moeilijk gedaan over mondkapjes je beschermd je zelf en anderen
   Terecht komen op ic lijkt met ook geen optie

   • Rob V. zegt op

    Met een eenvoudig maskertje of sjaal (zelfde effect) beschermd je anderen een klein beetje tegen onder spetteren met jouw speeksel, slijm en snot. De ziejenhuismaskers houden lang niet alle druppels tegen dus tegen spetters van anderen helpt het onvoldoende en is ruim afstand houden verstandiger. Om jezelf toch een beetje te beschermen in de dichte nabijheid van anderen zul je een plastic gezichsmasker (face mask) moeten dragen samen met een zwaar type fijnstoffilter (FFP2 of FFP3, N95 of N99). Of eigenlijk een gasmasker.

    Mensen doen ‘moeilijk’ uit bezorgdheid over de risico’s, er zijn helaas mensen die denken dat een eenvoudig maskertje bescherming geeft. Dan heb je het risico op onjuist gebruik of onvoldoende in acht nemen van de bewezen nodige maatregelen (afstand houden, handen wassen etc).

   • Endorfun zegt op

    Met mondmaskers bescherm je niet jezelf, maar bescherm je anderen tegen jezelf. Dus als iedereen dat doet, is er een grotere vorm van bescherming.

 5. willem zegt op

  Ik vloog op 5 april terug naar Nederland met KLM. Het moest niet maar 95% van de mensen had een mondkapje op. Op de stoel lag een grote zak met snacks, fruit, water en een sandwich. Net na de start is een kleine warme maaltijd geserveerd zonder verdere drankservice. Alleen een klein dienblad met eten. That’s it. Geen verdere service.

  12 uur met een dun mondkapje valt best mee. neem je een N95 masker die echt strak afsluit en na een half uur al gaat knellen dan is het een ander verhaal. Heb beiden geprobeerd en heb toch het dunne (blauwe) masker maar opgehouden. Prima.

 6. Rob V. zegt op

  De kop zou moeten zijn ‘KLM stelt gezichtsbescherming verplicht’ ipv ‘mondkapje verplicht’. De NOS schrijft namelijk:

  “KLM stelt het dragen van neus- en mon

  dbedekking vanaf volgende week verplicht op al zijn vluchten. Reizigers moeten zelf zorgen voor goede bescherming. “Het gaat om gezichtsbescherming in de breedste zin van het woord”, zegt een woordvoerder. “Een sjaal is ook goed als die stevig zit.” ”

  Hierin geef ik de KLM gelijk, een goede sjaal of ander stofje voor de mond is ook prima. Als het maar een soort zakdoek is die anderen een beetje tegen onder spetteren beschermt. Of dat dan een das is of goedkoop wegwerp kapje zal weinig uithalen. Echt goede bescherming geeft het niet maar als je persé boven op elkaars lip gaat zitten is iets beter dan niets. Wil je geen risico nemen, blijf dan weg van anderen en vlieg, trein of bus dan niet.

  https://nos.nl/artikel/2332767-klm-stelt-gezichtsbescherming-verplicht-sjaal-ook-goed.html


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website