Meer kans op een gratis vliegticket upgrade naar Bangkok

Zelf heb ik het al een paar keer meegemaakt tijdens mijn vliegreis van en naar Bangkok, een gratis upgrade van economy class naar business class. Maar wanneer maak je nu de meeste kans op een gratis upgrade in een vliegtuig?

Skyscanner geeft inzicht naar aanleiding van een onderzoek.

Welgemanierd en goed gekleed

Een welgemanierde goedgeklede alleenstaande man van in de 30 heeft de grootste kans op een gratis upgrade naar bijvoorbeeld Bangkok, zo blijkt uit een internationaal onderzoek gehouden onder 700 cabinepersoneelsleden. Hieruit blijkt ook dat 61% van het cabinepersoneel weleens een gratis upgrade heeft weggegeven. Degenen die met een vrijgezellenfeest meegaan, kunnen een upgrade wel vergeten. De passagiers die de minste kans maken zijn vrouwelijke tieners met weinig verhullende kleding en reizend in een groep.

Frequent flyer programma

Voor degene die niet in het plaatje past van de goedgeklede alleenstaande man heeft het cabinepersoneel wat tips op een rijtje gezet om de kans op een upgrade te vergroten. Het hebben van goede manieren staat stipt op één, maar leden van een frequent flyer programma en passagiers die alleen reizen zijn ook grote favorieten om kans te maken op het vliegen in een hogere klasse wanneer deze plekken nog vrij zijn.

Een andere manier om te ontsnappen uit de economy class is bijvoorbeeld het hebben van een verwonding. Bijna twee derde onthult dat een passagier met een gebroken been meer kans maakt.

Top 10 tips om kans te maken op een gratis vliegticket upgrade:

 1. Wees vriendelijk en beleefd, 82% zegt dat dit een groot verschil maakt.
 2. Word lid van het frequent flyer programma van de betreffende luchtvaartmaatschappij, 80% geeft aan dat dit je kans vergroot.
 3. Reis alleen, 72% zou eerder een upgrade geven aan een alleenreizende passagier.
 4. Maak ze attent op je verzwikte enkel, het hebben van een blessure of verwonding verhoogt je kansen volgens 65%.
 5. Kleed je netjes, 59% geeft eerder een upgrade aan een goedgeklede passagier.
 6. Vertel het cabinepersoneel dat je op huwelijksreis bent, 58% zou eerder een upgrade geven aan een pas getrouwd stel.
 7. Word vrienden met iemand die werkzaam is als cabinepersoneel lid, 5% geeft toe eerder een upgrade te geven aan vrienden of familie.
 8. Reis op minder populaire tijdstippen, als er meer stoelen vrij zijn is de kans groter op een upgrade zegt 47%
 9. Vertel een dramatisch verhaal zodat ze medelijden krijgen, 35% zegt dat het hun beslissing kan beïnvloeden.
 10. Zorg dat je er op je best uitziet, 31% geeft eerder een upgrade aan welverzorgde en knappe passagiers.

.

Liegen voor een upgrade

In een eerdere poll, gehouden onder passagiers*, concludeerde Skyscanner dat sommige reizigers zo graag een upgrade willen dat 75% bereid is om hiervoor te liegen. Sommige passagiers doen net alsof ze op huwelijksreis zijn (14%), 6% acteert een ziekte of verwonding en 7% zou zijn of haar partner in de steek laten en net doen alsof hij of zij alleen reist om dit de kans op een gratis upgrade zou vergroten.

10 reacties op “10 tips: Zo maak je meer kans op een gratis vliegticket upgrade naar Bangkok”

 1. Cornelis zegt op

  Uit het bovenstaande zou je kunnen concluderen dat het cabinepersoneel (na het instappen dus) beslist over eventuele upgrades naar de businessclass. Naar mijn persoonlijke ervaring is dat niet zo: over upgrades wordt beslist bij het inchecken.

 2. Gringo zegt op

  Ik ken hier in Pattaya een man, die met enige regelmaat naar Engeland vliegt tegen het goedkoopst mogelijke tarief.
  Een paar dagen voor vertrek belt hij de airline met de mededeling, dat hij een ongeluk heeft gehad en voor de reis een rolstoel nodig heeft. Geen probleem! Hij wordt op het vliegveld keurig ontvangen, hij krijgt zijn rolstoel, er wordt voor hem ingescheckt en meestal komt hij in de Business Class terecht.
  Het enige dat hij er voor doet, is een been omzwachtelen, op tijd wat kreunen en vooral zielig kijken. Dat laatste gaat hem heel goed af, hij kijkt namelijk – als Catweazle – van nature al zielig.
  In Londen aangekomen wordt hij weer keurig door grondpersoneel ontvangen, zijn bagage wordt van de band geplukt, geen controle doror douane en zo kan hij weer gemakkelijk 20 sloffen sigaretten of een flink aantal nephorloges binnensmokkelen.

 3. Dennis zegt op

  Maak de mensen niet te hoopvol Thailandblog! De kans op een daadwerkelijke upgrade is namelijk zeer klein!

  De realiteit bij veel airlines tegenwoordig is dat er nog maar heel weinig personen MOGEN upgraden (bijv. de manager bij inchecken of hoofdpurser) en dat daarvan in het logboek ook de reden moet voor worden gegeven. Sowieso zal zolang economy nog plaats biedt niemand worden ge-upgrade! En als er wordt ge-upgrade dan gaan de frequent flyers met de hoogste status altijd voor. Als “gewone” passagier maak je dus heel weinig kans!

  Ook ziektes voorwenden zal niet helpen; Sterker nog, werkt averechts! Want uiteraard zal de business class passagier met z’n dure ticket niet zitten te wachten op een hoestende of brakende passagier naast hem/ haar. Nee, in dat geval worden gezonde passagiers eerder uit de economy gehaald en in business class geplaatst en zal de “zieke” passagier in economy moeten achterblijven in het gunstigste geval. In een ongunstig geval zal de captain de passagier weigeren (kans op medische noodlanding).

  Om toch positief af te sluiten; Ondanks bovenstaande werd ik vorig jaar door Emirates ge-upgrade op de vlucht Bangkok – Dubai. Een heerlijke ervaring! Jammer dat business class zo duur is, anders vloog ik het altijd.

 4. Joop zegt op

  Joop zegt: Het is belangrijk dat de passagiers in een hogere classe zich niet gaan storen aan opgewaardeerde medepassagiers, omdat ze een veel hogere prijs betalen.
  Belangrijk is dus dat je alleen reist, er netjes uitziet en een goede indruk maakt !!!!
  In 50 % van de gevallen dat ik alleen reis krijg ik ,n upgrade, dus ik kan zeggen dat ik redelijk ervaringsdeskundige ben……verder wens ik iedereen veel succes in het scoren van upgrades……….
  Groetjes Joop

  • Jörg zegt op

   Bij 1 op de 2 vluchten een upgrade krijgen? Sorry, maar dat klinkt mij erg onwaarschijnlijk.

  • Jack zegt op

   Gewoon voor de Business Class betalen dan heb je geen upgrade nodig,als je 3 of 6 maanden(of langer) naar Thailand gaat moet dat er ook vanaf kunnen anders kan je beter thuis blijven,ik vlieg altijd Business Class en kan mij vaak ergeren aan mensen die een upgrade hebben.Dat zijn die figuren die ook nog het hardste klagen en schreeuwen voor een biertje.

 5. King Frans zegt op

  Ik heb al wat vluchten weg, zie er goed uit, gedraag me, nooit moeilijkheden gehad, ben zelfs nog nooit gecontroleerd door de douane zowel in Thailand als in Nederland, maar een upgrade, nog nooit mee gemaakt. Ben ook niet vanplan om mij ziek of misselijk voor te wenden. Ik denk wel als je familie hebt werken bij een vliegmaatschappij dat je dan kans maakt.

 6. BramSiam zegt op

  Mijn ervaring is dat ik veel ge-upgrade word, omdat ik een hoge frequent flyer status heb. Maatschappijen doen verder juist aan upgrading als een toestel volgeboekt is in de economy class. Dan kunnen ze namelijk extra economy plekken verkopen. In de Businessclass moeten tot het laatst plekken vrijgehouden worden voor mensen die de volle prijs willen betalen. Die worden dan dus alsnog gevuld met economy passagiers, zodat er meer mensen van een evt. wachtlijst meekunnen en er dus per saldo meer passagiers meegaan.

 7. BA zegt op

  Het klopt inderdaad dat een hoge frequent flyer status helpt. Hoe hoger je status hoe meer voorrang je krijgt. Het is zelfs zo dat als het vliegtuig niet vol zit, ze meestal eerst aan de frequent flyers vragen of ze een betere plaats willen na opsteigen.

  Het ligt er ook aan wie je ticket geboekt heeft denk ik. Als parteculier via internet of via een corporate account. Als ik voor mijn baas vlieg dan word er regelmatig geupgrade naar business class maar dat komt denk ik doordat er afspraken liggen met de travelagent, als een vlucht vol is dan krijgen ze tegen een prikkie alsnog die business class vlucht. Zal ook aan de boekingstijd liggen, een parteculier boekt vaak maanden van te voren en bij ons word het soms nog geregeld als je bij de checkin balie staat. Staat wel tegenover dat de standaard tickets welke via het bedrijf geboekt worden sowieso duurder zijn als wanneer je ze zelf zou kopen, zo zijn ze dan ook wel weer 😉

 8. bart zegt op

  Ik ben zelf gold-member bij KLM, vlieg voor het werk meestal business.
  Maar privé naar Thailand altijd wel in economy. Iedere keer probeer ik bij het instappen een upgrade te versieren, maar meestal lukt dit niet, of ik moet bijbetalen.
  Het enige dat eens gelukt is, is een ‘upgrade’ naar economy comfort.

  Is dit alleen bij KLM zo of ook bij de andere maatschappijen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website