De Europese Unie trekt de aanbeveling, om aan boord van vliegtuigen en op luchthavens verplicht een mondkapje te dragen, vanaf 16 mei in. Dat hebben het Europese agentschap voor vliegveiligheid ‘EASA’ en het European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) woensdag bekendgemaakt.

Het schrappen van de aanbeveling voor mondkapjes ligt volgens EASA in lijn met de minder strenge eisen van nationale autoriteiten wat betreft openbaar vervoer in Europa, nu de coronapandemie op de laatste benen loopt. De aanbeveling is niet bindend, dus passagiers kunnen mogelijk op andere regels stuiten bij de verschillende luchtvaartmaatschappijen. Haagse bronnen verwachten dat het RIVM en het kabinet de versoepeling zoals voorgesteld door luchtvaartorganisatie Easa zal overnemen.

Helemaal verdwijnen zullen mondkapjes nog niet. EASA wil dat passagiers die erg hoesten of niezen voorzorg wel een mondkapje dragen. Verder wordt het dragen van een mondmasker aanbevolen op vluchten naar bestemmingen waar ze nog wel verplicht zijn in het openbaar vervoer. Ook kwetsbare passagiers wordt aangeraden mondmaskers te blijven gebruiken.

Het dragen van een mondkapje was bijna vanaf het begin van de coronapandemie verplicht in vliegtuigen en op luchthavens. De afgelopen maanden hebben diverse landen de regels wat betreft luchtverkeer al versoepeld, maar in diverse EU-lidstaten (waaronder Nederland) geldt de mondkapjesplicht officieel nog wel.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen KLM, Transavia en Corendon laten sinds enige tijd de passagiers zelf bepalen of ze mondmaskers willen dragen. Het verplichten zorgde voor agressie jegens het personeel.

Bron: Luchtvaartnieuws.nl

11 reacties op “EU wil per 16 mei einde aan mondkapjesplicht in vliegtuigen”

 1. KhunFreddy zegt op

  Dit is het beste nieuws wat ik in tijden heb gezien.

  Weet iemand hoe het momenteel met de vluchten naar Thailand is?
  Moet je nog steeds een mondkapje dragen in het vliegtuig, of hangt dat van de airline af?
  ik weet dat Austrian Airline daar nog steeds streng mee is volgens de berichtgeving op hun website.
  Hoe dan ook ik verwacht dat over een tijdje het wel gebeurd zal zijn met dit alles.
  Wat heerlijk dat je weer normaal zuurstof kunt inademen.
  Bovendien zal dit een enorme boost voor de Thaise economie geven, en dat kunnen ze wel gebruiken dacht ik na 2 jaar afzien.
  Ik zal nooit vergeten om de lange rijen Thaise mensen (en een enkele farrang) te zien die een voedselpakket in ontvangst nemen.

  • Kees zegt op

   Op mijn vlucht op 3 mei met Austrian naar BKK niemand zonder mondmasker gezien. Ik ben benieuwd hoe het op de 31e zal zijn.

 2. wim zegt op

  Een aantal vluchten in Europa gedaan recentelijk. Praag-Amsterdam met KLM was volledig zonder maskers.
  Op Schiphol zie ik trouwens ook bijna niemand meer met maskers hoewel er gisteren nog wel met zeurende stem werd omgeroepen dat het verplicht is.
  Vliegvelden in Praag, Parijs, Malaga zijn maskervrij.

 3. william zegt op

  Het schrappen van de aanbeveling voor mondkapjes ligt volgens EASA in lijn met de minder strenge eisen van nationale autoriteiten wat betreft openbaar vervoer in Europa

  Waar dacht jij dat Thailand ligt Freddy?

  Europese maatschappij zal je waarschijnlijk zonder mogen reizen andere niet Europese maatschappijen werken volgens hun eigen regels.
  Zogauw je in Thailand door de douane ben gelden de regels van het land.
  Thailand zelf, spreek voor mij niet toeristische regio loopt 90 procent of meer nog ‘gewoon; met masker.
  Er bestaan nog officiële waarschuwingen en boetes voor zo ver ik weet.
  De ‘boost’ voor Thailand zal nog wel even duren en de inhaalslag dus ook.

  • Jitse from BKK zegt op

   Goh wat ben jij lekker positief over Thailand William
   Natuurlijk zal de Thaise economie snel aantrekken als alle restricties weg zijn, en dat gun ik de Thaise bevolking van harte.
   En wat die mondkapjes betreft, er bestaat zelfs helemaal geen wettelijke grondslag voor het dragen van mondkapjes in Thailand. er word gewoon maar wat aangerommeld. Dus dit zal niet lang meer duren.

   Hier de minister van gezondheid: Anutin Charnvirakul has confirmed there’s no legal mandate for the wearing of face masks

   Ik geloof dat dit de zelfde persoon is als die van de ”dirty farrang”

   Neemt natuurlijk niet weg dat je op bepaalde tijden op bepaalde plaatsen nog steeds een boete kunt krijgen, maar die zijn dan onterecht, een heleboel landen hebben al voor vele miljoenen aan boetes terug moeten betalen aan de burgers, Spanje bijvoorbeeld.

   Dit filmpje is van 3 maanden geleden.

   https://www.youtube.com/watch?v=jdccFAk2lAU

   • theiweert zegt op

    Ik weet niet of er geen wettelijk grondslag geldt in Thailand en andere Aziatische landen.

    Het is ook voor Covid-19 gebruikelijk c.q verplicht als men b.v. verkouden, griep, voortdurend niezen of hoesten e.d. dat met al vele jaren een mondmasker draagt.

    De Thaise mensen hebben blijkbaar er geen problemen mee, want anders zouden ze massaal deze niet dragen. Terwijl ze deze wel dragen voor 90%

    Het is zeker geen volgzaam bevolkingsgroep, want wat betreft over de helm, veiligheidsgordels of roken zie ze het nut er niet van in en doen het dan ook deel niet.

 4. KhunFreddy zegt op

  Beste William
  Mijn vraag was niet hoe het is nadat je door de douane bent, dat is de meeste mensen wel bekend lijkt mij, goed lezen a.u.b. Dus de cynische vraag: Waar dacht jij dat Thailand ligt Freddy? lijkt mij hier niet op zijn plaats.
  Mijn vraag was de vlucht naar Thailand toe, dus in principe kan je gewoon vliegen zonder masker en bij aankomst opzetten, wat zou daar mis mee zijn?
  En word het niet heel verwarrend gemaakt door allerlei regels steeds te veranderen?
  En die 90% verstokte maskerdragers mag jij misschien meemaken in de niet toeristische sector maar in BKK of Pattaya moet je maar eens gaan kijken als de zon onder gaat in het uitgaans leven, dat zijn het 90% niet dragers. en er zijn daardoor geen grote uitbraken ontstaan dus het is nu wel mooi geweest lijkt mij.
  Ik zou zeggen graag terug naar normaal, en wie dat graag wil moet gewoon een masker blijven dragen, heb ik niets op tegen.

  • william zegt op

   De redactie is duidelijk in hun onderwerp.
   Vanaf 16 mei geen verplichting aangaande mondkapjes in vliegtuigen in Europa.
   Naar Thailand vliegen Airline afhankelijk.
   Niet Europese maatschappij mag je hun regels volgen.

   Toeristen gebieden en avond/nachtleven in Thailand je zegt het zelf al.
   Gedogen meer is het niet.
   De Thaise minister die daar overgaat, is wel degelijk van plan om mondkapje te handhaven volgens kranten berichten.
   Verwarrende regels wat het masker betreft zijn ze dat nou net niet in Thailand.
   Daar moet je in Nederland voor zijn.

   • Cornelis zegt op

    De regels wat het masker betreft in Thailand niet verwarrend, zeg je.hoe verklaar je dan dat het Ministry of Public Health toegeeft dat er géén wettelijke basis is voor een masker-draagplicht?
    https://aseannow.com/topic/1249008-moph-confirms-no-legal-obligations-for-people-to-wear-face-masks/

 5. Paul zegt op

  Op 17 December 2021 heb ik een vlucht genomen op Schiphol Amsterdam Nederland richting Thailand met een overstap op Abu Dhabi – Thailand. Op Schiphol loop er al een derde zonder of niet correct zonder mondmasker rond . Zelf securrit personeel of andere luchthaven personeel lopen daar ook zo rond en niemand die er een opmerking over maakte .

  • theiweert zegt op

   Paul leuk deze ervaring in de praktijk. Maar je stopt bij op Schiphol of je tekst is niet erg duidelijk want bedoel je andere luchthaven of andere luchthavenpersoneel.

   Dat laatste zou dus Abu Dhabi en Bangkok kunnen zijn. Als je ons deelgenoot en je ervaring wilt laten delen zou het dus ook belangrijk zijn het vervolg van je reis te melden.
   Dus
   1. moest in het vliegtuig het mondkapje op ?
   2. moest je in Abu Dhabi het mondkapje op?
   3. Thailand maar daar is gewoon nog steeds een mondkapjesplicht waar een aantal buitenlanders zich niet aanhouden.

   Begrijp me ik ben geen voorstander van de mondkapjes. Maar als we in onze landen zijn vinden we dat de buitenlanders onze normen en gebruiken horen te volgen. En kunnen er ons druk overmaken.
   Terwijl als we naar het buitenland gaan vinden we ook dat men daar onze normen eg gebruiken moeten volgen. Een beetje scheef denk ik ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website