Emirates wil geen echte ramen meer in vliegtuigen

Door Redactie
Geplaatst in Vliegtickets
Tags:
18 juni 2018

Wanneer je al last hebt van claustrofobie, dan kan je dit bericht beter niet lezen want vliegtuigmaatschappij Emirates (Dubai) wil nieuwe toekomstige uitsluitend nog uitrusten met geprojecteerde ramen. Als onderdeel van een proef zijn deze virtuele ramen, eigenlijk een soort computerscherm, al in een vliegtuig in gebruik om er zo ervaring mee op te doen.

Deze virtuele vliegtuigraampjes  moeten vliegtuigen goedkoper, lichter en sneller te maken, zo schrijft BBC News. De test wordt gedaan in de businessclass-cabines van een Boeing 777-300ER van Emirates. Camera’s buiten het vliegtuig sturen de beelden naar het virtuele raam. Zo lijkt het alsof je door een echt raam naar buiten kijkt. Volgens een topman van Emirates zijn de beelden nog beter dan het blote oog kan waarnemen en daarmee ook beter dan wat je nu ziet.

Niet iedereen is enthousiast. Een luchtvaartexpert waarschuwt voor de veiligheid, als de camera’s uitvallen, kan het cabinepersoneel mogelijk de buitenkant van een toestel niet goed zien.

De Europese luchtvaartautoriteit is wel enthousiast en denkt dat vliegtuigen met virtuele ramen net zo veilig kunnen worden als de traditionele ramen.

Hoe denken de lezers van Thailandblog over deze ontwikkeling? Goed of niet wenselijk?

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Emirates wil geen echte ramen meer in vliegtuigen”

 1. samee zegt op

  Geen ramen betekend natuurlijk een stevigere en goedkopere buitenkant. Waarschijnlijk ook wel weer aerodynamischer, dus minder brandstof. Aangezien ik toch het grootste deel van de vlucht met m’n ogen dicht doorbreng, vind ik het prima.

 2. Jan zegt op

  Ikzelf vindt het aangenaam als ik naar buiten kan kijken ,dan weet ik juist wat er rondom me gebeurt,een viritueel raam lijkt me persoonlijk juist een vreemd gevoel geven.

 3. Pieter zegt op

  Goed plan!!
  Hadden deze vliegtuigen al moeten hebben.
  Waren ze tenminste niet neer gestort..
  https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Havilland_Comet

 4. BramSiam zegt op

  Nou, mij niet gezien. Los van eventuele claustrofobische problemen mis je dan de prachtige gezichten op de besneeuwde Himalaya en de zonsondergangen en -opkomsten met spectaculaire kleuren. Het zal ook zeker tot meer jetlag leiden, omdat je het contact met de buitenwereld kwijtraakt. Je kunt mensen ook een pilletje geven en in pakjes in het ruim gaan stapelen. Dat bespaart nog meer.

  • Paul schiphol zegt op

   Niet goed gelezen, virtuele ramen krijgen hun beeld van een mini- camera, hiermede kun je zelfs beter naar buiten kijken en kunnen ramen (de schermen) groter zijn dan de huidige kleine raampjes. Een goede ontwikkeling en juist gebruik van nieuwe technologische mogelijkheden.

  • Marco zegt op

   Op het virtuele raam, dat er uit zal zien als een gewoon raam, wordt het beeld getoond, dat de camera aan de buitenkamt van het vliegtuig ziet. Dus ook de besneeuwde Hymalaya en de zonsondergang, in kleur. Jetlag heeft hier niet zoveel mee te maken.
   Daarbij denk ik dat de fotos, die je uit het “raam” maakt ook beter zullen zijn omdat je geen reflectie van het dubbel glas hebt.
   Aardig zou zijn wanneer je het beeld op het virtuele raam, zou kunnen doorsturen naar je mobiel. Als foto…

   • Paul schiphol zegt op

    Juist Marco, jij hebt het begrepen. Té velen zijn ook hier weer angstig voor de verandering. Het wordt fenomenaal, het raam (beeldscherm) kan panoramisch worden, zoals het uitzicht vanuit een penthouse op de bovenste etage van een woontoren. We staan nog maar aan het begin van een aantal spectaculaire vernieuwingen. Allen nog veel vlieg-genot.

 5. T zegt op

  Eeuwig zonde wat is er nog mooier dan de birds view uit een vliegtuig, vaak bij opstijgen en landen de skyline van wereldsteden mee pakken.
  Of uitzicht over geweldige stukjes natuur zoals bergen, woestijnen, of savanne en oerwouden noem maar op
  Daar kan geen computerscherm ooit tegenop maja ik vrees dat deze mooie echte beelden voor toekomstige generaties idd. wel eens een utopie kunnen worden 🙁

 6. Erik zegt op

  Een van de functies van ramen is dat bij opstijgen en landen de klep open MOET om bij een calamiteit de hulpverleners te laten zien of er passagiers in zitten en of er brand is. Dat is iets dat men dan moet oplossen bij raamloze toestellen.

 7. Leo Th. zegt op

  Sommige maatschappijen zijn ook voorstanders om de stoelen uit de vliegtuigen te verwijderen en de passagiers bij wijze van spreken staande te vervoeren zodat er door de ruimtebesparing per vlucht meer passagiers mee kunnen. Ja BramSiam, hoewel zonder pilletje toch in feite zoveel als mogelijk mensen ‘opstapelen’, waar ik niet op ‘zit’ te wachten. Ramen verwijderen zal best een aantal voordelen, in het bijzonder voor de luchtvaartmaatschappij, hebben maar ik ben er pertinent op tegen, zeker ook vanuit claustrofobische gedachtegang. Hoewel ik zelf altijd aan het gangpad wil zitten vind ik het bijzonder prettig wanneer ik bij het betreden van het vliegtuig en bij het inzetten van de landing via een raampje de buitenwereld kan zien. Weliswaar zijn ‘s-nachts de ramen vaak afgedekt maar daar heb ik dan weer geen problemen mee. Een camera met geprojecteerde beelden, die je nu overigens in sommige vliegtuigen ook al kunt zien op je beeldschermpje, geeft mij niet hetzelfde gevoel. Natuurlijk subjectief, maar claustrofobie zit nu eenmaal tussen je oren en is niet te beredeneren. Nu hebben nog betrekkelijk veel passagiers een voorkeur voor een zitplaats bij het raampje maar als dat er niet meer is dan verwacht ik sowieso dat er op de prijs van een gangpad stoel een toeslag komt. Als de vliegtuigen eventueel in de nabije toekomst daadwerkelijk van ramen zijn ontdaan dan rest mij niets anders dan dat pilletje inderdaad te slikken alvorens aan boord te gaan.

 8. thaiehans zegt op

  Als ik alle reacties hier lees dan zie ik dat de mensen het bericht niet goed lezen waardoor blijkt dat er camera’s het zelfde life beeld geven van wat er buiten gebeurd zodat je ook ziet dat je over de Himalaya vliegt of over de steppe ergens, thuis hebben ze de tv bij het grof vuil hebben gezet en nooit meer naar de natuur en films op de tv kijken want dat is ook niet echt. Over enkele jaren weet men niet beter en hebben alle vlieg maatschappijen geen ramen meer en word het vliegverkeer weer goedkoper ( ik denk van niet!)

 9. arie zegt op

  Ik vlieg dus nooit meer met Emirates als ze geen echte ramen meer hebben en er zullen denk ik velen mij volgen (Er zijn vliegtuig maatschappijen genoeg waar ze niet van die rare ideeën hebben)

  • Paul schiphol zegt op

   Wat een pech Arie, je zult nooit meer in Thailand of terug in Europa komen. Het zijn namelijk de vliegtuigbouwers als Airbus en Boeing die dit zullen doorvoeren. Emirates is alleen een testcase. Individuele maatschappijen hebben geen keuze. Vliegtuigen zonder ramen, maar camera’s voor passagier zicht, zijn lichter, sterker en goedkoper. Ergo, die dingen komen er gewoon bij alle maatschappijen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website