e X p o s e / Shutterstock.com

Op 7 januari vertrok ik van Amsterdam naar Bangkok met een KLM-retourticket, geboekt bij Vliegwinkel.nl, op zak om op 3 april weer huiswaarts te keren. Mijn vriendin is de mening toegedaan dat drie maanden voor haar te lang is en vertrok op 23 februari. Samen zouden we na onze reis door Vietnam op 3 april vanuit Bangkok huiswaarts vliegen. Ongetwijfeld zijn wij niet de enigen bij wie Covid voor de nodige problemen heeft gezorgd.

De eerste probleempjes begonnen in Vietnam begin maart in Danang.

In het Royal Lotus hotel waar wij verbleven waren van de 192 kamers slechts vier bezet. Het restaurant op de 16e etage ging na de eerste dag van aankomst dicht. Ook langs de boulevard aan zee was het heel rustig en slechts een enkel restaurant was geopend.

We lieten Danang achter ons en namen een taxi naar het pittoreske Hoi An waar we al enkele malen eerder waren. Normaliter wemelt het hier van de Chinezen maar die waren in geen velden of wegen te bekennen. Zelfs bij de zogenaamde Japanse brug waar je in normale tijden over de hoofden kunt lopen, zag je nauwelijks iemand.

Na enkele dagen vlogen we per VietJet naar de hoofdstad Hanoi.

Het hotel waar we geboekt hadden sloot na twee dagen. Gelukkig beschikten ze over een tweede hotel waar we terecht konden. In Hanoi was de invloed van Corona heel duidelijk merkbaar. Onze favoriete pub was gesloten en eveneens ons bekende restaurantjes. Op straat droeg iedereen een mondkapje en bij binnenkomst in een warenhuis stond een persoon om de temperatuur te meten en uiteraard eerst verplicht handjes ontsmetten.

Het gerucht deed de ronde dat Thailand de grenzen zou gaan sluiten en omdat wij een retourvlucht AMS-BKK bezaten namen we een kloek besluit: terug naar Bangkok. Ook daar was de stemming te snijden en toen de gouverneur van de stad het besluit nam om warenhuizen, restaurants, cafés, markten, kappers en noem het verder maar allemaal op te sluiten vertrokken we naar Pattaya om daar de zeelucht in te ademen. Toen het mooie aan zee gelegen Avani hotel -300 kamers waarvan 8 bezet- de deuren ging sluiten verhuisden we naar het Amber hotel, gelegen aan een zijstraat van Soi Bua Khao.

Opeens zagen we Prayut, de Thaise prime minister, op de Tv verschijnen met de mededeling dat het luchtruim voor inkomende buitenlandse vluchten dicht ging. Vrij snel daarna gevolgd door een mailtje van KLM met de mededeling dat onze vlucht KL 876 d.d. 3 april was geannuleerd en men ons nog niet kon vertellen wanneer de vluchten werden hervat.

Maar toen kwam opeens Bert, alias Gringo, ons opzoeken met de mededeling dat een extra KLM-vlucht op zondag 5 april voor gestrande reizigers was ingelast. Waarom kregen wij daar van de KLM geen bericht van? Toch maar vlug naar de KLM-site die bepaald gemakkelijk is om een boeking maken en overbelast was. Hetzelfde euvel betrof het krijgen van telefonisch contact. Bijna had ik de moed opgegeven maar uiteindelijk lukte het na liefst twee uur volhouden. Ondanks het gegeven dat wij over retourtickets beschikten en onze vlucht twee dagen eerder werd geannuleerd moesten we om van een plaats verzekerd te zijn toch nogmaals, om exact te zijn € 1134,30 overmaken. Maar dat bedrag krijgen we van een excellente luchtvaartmaatschappij als KLM ongetwijfeld is, snel terug.

Had je gedacht. Ga nu een brok ergernis omtrent de afhandeling vertellen.

Om te beginnen: de KLM retourtickets AMS-BKK waren besteld via Vliegwinkel.nl een naam om goed te onthouden! Het genoemde bedrag voor de ingelaste KLM-terugvlucht werd rechtstreeks bij KLM geboekt en voldaan.

Terug in Nederland

De meest simpele manier was in mijn gedachten teruggave vragen bij KLM voor het extra betaalde bedrag ad € 1134,30. Briefje schrijven met een uiteenzetting en dan begrijpt een maatschappij met naam en faam toch wel wat haar te doen staat. Zal jullie de correspondentie die ik keurig bewaard heb besparen. Kort gezegd: Air France KLM Customer Care Mevr. L. heeft het te druk met de technische implementatie voor de uitbreiding van het Covid-19 beleid.

Joseph laat zich niet uit het veld slaan en reageert en jawel mevrouw is uit beeld en krijg een antwoord van Dhr. R. van dezelfde Customer Care afdeling.

“De kosten van een nieuwe vlucht kunnen door KLM niet vergoed worden omdat er vooraf met KLM of reisagent contact moet worden opgenomen omtrent het omboeken van een ticket. Tickets aangeschaft op eigen initiatief zijn voor eigen rekening en is Air France-KLM niet aansprakelijk. Maar u heeft wel recht op restitutie maar daarvoor moet u contact opnemen met www.vliegwinkel.nl Zij kunnen u verder assisteren en zullen een aanvraag tot restitutie van u behandelen.”

Alle realiteitszin ontbreekt toch in een dergelijk antwoord. KLM was telefonisch zelfs vanuit Nederland onbereikbaar en zelf was ik minimaal twee uur bezig om uiteindelijk via de site te kunnen boeken.

Dan toch maar naar www.vliegwinkel.nl die gaan het wel snel regelen en KLM zit goed bij kas dankzij ook mijn belastinggeld. Komt goed.

Had je gedacht. Als je van een puinhoop, klant onvriendelijkheid of … nee laat ik de woorden die ik nu wil opnoemen maar achterwege laten. Kortom www.vliegwinkel.nl staat in mijn geheugen gegrift en beslist niet positief. Noch nimmer zoveel onzinnige antwoorden ontvangen.

In het Tv-programma Radar zegt men letterlijk “Niet telefonisch, niet via de mail, niet via Facebook. Klanten krijgen op geen enkele manier contact met de online reisorganisatie Vliegwinkel.nl. Het is een onderdeel van Travix en een van de grootste online aanbieders van vliegtickets, hotelovernachtingen, huurauto’s en complete vakanties. Veel consumenten die via deze organisatie hebben geboekt zitten nu in onzekerheid….. Sommige gedupeerden proberen Vliegwinkel.nl al maanden te bereiken.”

Moet er niet aan denken dat een dergelijke onderneming ook nog steungeld, lees mijn belastinggeld, gaat ontvangen.

Wat te doen?

Hoewel ik aardig mijn eigen boontjes kan doppen nu toch maar de vordering uit handen gegeven aan Aviclaim in Breukelen die gespecialiseerd zijn in dit soort vorderingen (www.aviclaim.nl). Een nette onderneming die gespecialiseerd is in dit soort akkefietjes. ‘No cure no pay’ is hun slogan, dus bij geen resultaat betaal je niets. Heel fair betaal je 20% van het te ontvangen bedrag bij resultaat.

En hoe verging het mij?

Gegevens ingezonden volgens een vragenlijst en een keurig antwoord dat de zaak in werking was gesteld. Binnen drie weken stond het geld op 8 december op mijn rekening! Had nieuwsgierig als ik ben toch nog een vraag: “Wie betaalde aan Aviclaim; KLM of Vliegwinkel?

Voor mij niet zo moeilijk te beantwoorden. Uiteraard KLM.

Had ik Aviclaim maar eerder in de arm genomen. Dan was mij veel werk, maar bovenal heel wat ergernis bespaart gebleven.

Rating: 4.78/5. From 18 votes.
Please wait...

24 reacties op “Claim over een geannuleerde vlucht met veel verontwaardiging en ergernis”

 1. Stan zegt op

  Ik boek altijd bij KLM zelf. In het verleden, toen een rechtstreeks vlucht bij KLM nog vrij prijzig was, via D-reizen bij een andere maatschappij. Met al die online reisbureautjes tegenwoordig wil ik niets te maken hebben.

 2. Erik zegt op

  Joseph, ik doe al 30 jaar zaken met Vliegwinkel en moet de eerste wanklank nog meemaken. Zo zie je maar dat ervaringen uiteen kunnen lopen.

  • joseph zegt op

   Erik, dan ben jij een van de uitverkorenen. Bekijk dan de uitzending van RADAR nog maar eens en lees het commentaar van velen. Ik ben beslist niet de enige die klachten heeft over de afhandeling van Vliegwinkel.nl Ergernis ten top! Heb er geen woorden voor.

  • Caspar zegt op

   Ja Erik maar nu is het een ander tijd met corona virus overal !!!
   Waar jij over spreekt is zeker voor de corona tijd , trouwens heb nooit bij een tussen persoon ticket geboekt altijd direct bij vliegmaatschappij.

 3. Sir Charles zegt op

  Zou 7 januari ook naar Thailand vliegen. Had rechtstreeks bij KLM geboekt en moest vanwege Covid19-omstandigheden noodzakelijk annuleren, kreeg echter binnen 2 weken het betaalde bedrag weer teruggestort op mijn creditcard.
  Hulde voor de KLM!

  • Joseph zegt op

   Sir Charles, neem aan dat jouw booking 7 januari 2021 betreft. Ik spreek over 2020

 4. hugo zegt op

  Waarom willen jullie altijd boeken via via via
  Boekt rechtstreeks bij de maatschappij, meestal goedkoper
  In eerste instantie is die via via goedkoper maar dan komen er kosten bij voor bagage, voor zetels, boekingskosten, enz ….. en op het einde komt het zelf duurder uit
  Altijd minder service dan rechtstreeks bij de maatschappij en als er dan eens problemen zijn komt dan niet klagen dat de vliegtuigmaatschappij dan ook de handen van u aftrekt en u doorzend naar uw via via

 5. Peter zegt op

  Ik boek mijn vliegticket altijd via een Tui reisbureau. Ik betaal voor het ticket enkele tientjes meer maar daar staat tegenover, dat ze voor mij altijd het goedkoopste tarief uitzoeken en netjes de gehele papierwinkel regelen.
  Ook ik had de pech, dat er twee vluchten, geboekt met Eva, zijn geannuleerd. Voor restitutie hoef ik niet eindeloos te bellen. Dat regelt het reisbureau voor mij.
  Het is maar wat je er voor over hebt, maar op zo’n dure reis zal je enkele tientjes niet arm worden.
  Groet.

 6. Jacobus zegt op

  Ik vlieg altijd met Qatar Airways. Op 18 november werd mij de boarding pass (Adam – BKK) geweigerd. Fout vluchtnummer op mijn COI. Woedend was ik. Maar na wat telefoontjes met Qatar Amsterdam mocht ik een nieuwe datum kiezen, free of charge. Nu zit ik in isolatie in Best Western Sukhumvit in Bangkok.

 7. Christina zegt op

  Zelf ook veel problemen gehad om geld terug te krijgen maar weet nu hoe het zit.
  Je boekt een ticket rechtstreeks bij KLM dan krijg je van de KLM je geld terug duurt lang.
  Ik boekte de KLM tickets bij Expedia daar geannuleerd ik kreeg het geld terug van Expedia. KLM stort het geld naar Expedia omslachtig maar het is zo. Boekte de koffers rechtstreeks bij KLM wat blijkt koffers vallen onder Air France hoe verzin je het Air France betaald. Al met al een wirwar ik vroeg aan KLM kan u niet terugbetalen nee het geld gaat eerst naar de tussen persoon. En opletten ticket nummer beginnend met
  074 is KLM 073 Air France. Al met al heeft het ruim 4 maanden geduurd en veel bellen en zitten daar mensen die niet weten hoe alles werkt de aanhouder wint.

  • RobN zegt op

   Hi Christina,
   airline code 074 is inderdaad KLM maar 073 is Iraqi Airways volgens IATA. Air France code is 057. Vreemde zaak dus.

 8. Frank zegt op

  Had ook ticket geboekt bij vliegwinkel.nl Heb meerdere malen mail gestuurd maar kreeg alleen automatische mail terug dus geen echt contact. Las daarna op Thailandblog dat je het geld bij je creditcard kunt terug vragen. Gelijk gebeld met de creditcard en klopt dat kon. Allerlei formulieren moeten toezenden waaronder kopie tickets e.n mailverkeer. Na ongeveer 3 maanden ( normaal 3 weken maar ivm drukte corona) mijn geld terug. zonder kosten e.d.Was net op tijd omdat teruggave geld tot 6 maanden na aankoop mogelijk is. Nu nog steeds niets gehoord van vliegwinkel.nl. Voor mij duidelijk ik betaal alleen nog maar via mijn creditcard zo dat ik weet dat mijn geld terug komt.

  • Rene Martin zegt op

   Ik betaal ook altijd de vliegtickets met mijn creditcard en niet alleen om de reden die jij aangaf maar ook bijvoorbeeld bij vertragingen heb ik recht op vergoedingen met mijn creditkaart.

  • Christina zegt op

   Heb ook betaald met creditkaart maar kreeg nul op rekest. Diverse malen geprobeerd.
   Antwoord bank gewoon afwachten je werd er moe van zelfs verzekering hielp niet en ook kreeg ik de boekingskosten niet terug terwijl het volgens de wet wel moet.

  • Arie 2 zegt op

   Die zes maanden is dan wel een puntje. Wil je met kerst dan moet je vroeger boeken.

 9. Louis zegt op

  Ik heb in januari 2020 via vliegwinkel geboekt naar de Filipijnen. China Southern Airlines. Terugvlucht via China werd geannuleerd vanwege covid. Vanuit de Filipijnen vliegwinkel gebeld en werd vlot opgenomen. Ze regelde alles en heb de terugvlucht terugbetaald gekregen. Ging allemaal vrij vlot en werd via email op de hoogte gehouden. De service van vliegwinkel was prima.
  Enige nadeel was dat ik zelf wel een nieuwe enkele reis moest boeken met vertrek binnen twee dagen. Dit via Dubai gedaan met Emirates. Dat was 700 euro en niet terug te claimen. Of in ieder geval zag ik geen directe opties hoe ik dat bedrag nog terug kon krijgen.

 10. PEER zegt op

  Beste Joseph,
  Als alles goed is vertrek ik op 5 januari 2021 naar BKK om na de verplichte detentie naar Chaantje te gaan. Ik mis déze herfst al m’n terugkerend genot om 3 mnd in Thailand/Azië rond te trekken. Maar jou kennende zullen we mekaar dit voorjaar nog ergens treffen in ZO Azië.
  Zalige Kerst

 11. Leo Th. zegt op

  Hallo Joseph, het Covid-19 virus heeft niet alleen de gezondheid van miljoenen mensen aangetast maar heeft er ook voor gezorgd dat met naam én faam bekend staande bedrijven de service en contacten met hun klanten op een laag pitje hebben gezet. Jouw frustratie over de beantwoording van je vragen door de klantenservice van de KLM en de onbereikbaarheid van Vliegwinkel.nl kan ik mij goed voorstellen. Niet duidelijk voor mij is wat er nu uiteindelijk door de tussenkomst van Aviclaim is vergoed; de volledige prijs van de nieuw aangeschafte tickets voor de vlucht van Bangkok naar Amsterdam of een tegemoetkoming voor het niet benutten van de retourvlucht van jullie oorspronkelijke tickets? Overigens, zelf help ik in Nederland een aantal Thaise mensen bij tal van zaken en wachttijden aan de telefoon van 20 á 30 minuten voordat je überhaupt verbinding krijgt, zijn helaas schering en inslag. Of dat nu met een gemeentelijke instantie is, een overheidsinstantie of een particulier bedrijf.

 12. Johan2408 zegt op

  Heb in het verleden via een reisbureau geboekt en doe het nooit meer. Bij problemen word je van het kastje naar de muur gestuurd. Dat willen wij niet meer. Boeken nu altijd rechtstreeks bij KLM. Vorig jaar moesten wij drie weken eerder terug. Omboeken geen probleem en ook niets bijbetaald.
  Dus boeken via via, nooit meer.

  • Christina zegt op

   Heb je geluk gehad we moesten flink bijbetalen om terug te komen waren toen in Brazilië.
   Wel goed geholpen door KLM en manager van hotel.

 13. laksi zegt op

  Tja,

  De corona tijd is natuurlijk ook wel bijzonder. In een vliegtuig zitten 300 á 400 mensen, bij een annulering en in maart zijn er honderden vluchten geannuleerd, dan praat je over 300.000 á 400.000 mensen, die allemaal direct antwoordt willen op vragen en gelijk geld terug willen. Ga daar maar aanstaan. Telefoon opnemen en je heb gelijk een boze klant aan de telefoon, die je eerst uitgebreid gaat staan uitschelden, hoe lang die al bezig is, terwijl er nog 1.100 andere in de wacht zitten.

  • Lung addie zegt op

   Is zeker zo Laksi. De meesten denken dat zij de enige en vooral de voornaamste zijn…. is wel niet zo. Hebben geen flauw benul van wat er allemaal gaande was bij de vliegmaatschappijen….

 14. jan zegt op

  Bij Thailand travel hadden wij na annulering Eva air vlucht binnen 2 weken geld terug op onze rekening, wij boeken daar al jaren en veel service’
  Ik probeer ook wel direct bij Eva te boeken maar dan is het altijd duurder hoedat kan weet ik ook niet

 15. Rob zegt op

  Ook wij hebben een hoop gezeik gehad met de Europese maatschappijen. Ik heb maar liefst 7 maanden moeten wachten voordat ik mijn geld terug kreeg van een geannuleerde vlucht van Lufthansa. Dat in tegenstelling met Eva Air. Die centen had ik binnen een paar weken terug. De communicatie met Eva Air was ook eerlijk, snel en duidelijk. Dit in tegenstelling met die communicatie met Lufthansa en KLM. Als mijn personeel weinig werk zou hebben. Dan zou ik die stewardessen achter de telefoon zetten. Zodat de klant de maatschappij kan bereiken en de juiste informatie zou krijgen. Maar nee hoor. Je kan 100 x bellen. Maar je krijgt niemand aan de lijn. Emails worden niet beantwoord. Ik vlieg NOOIT meer met de KLM of een Lufthansa. Ik betaal nog liever het dubbele bij een Aziatische maatschappij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website