Geachte redactie,

Ik heb een tweetal vragen op visumgebied.

Op 5 oktober aanstaande wil ik weer voor 5 à 6 maanden naar Thailand. Mijn non-immigrant multiple entry visum is geldig tot 12 oktober. Ik krijg dus bij binnenkomst 90 dagen verblijf en wil dit met een jaar verlengen bij immigration. Moet dit in de laatste 30 dagen gebeuren of kan dit ook eerder?

Wat te doen als ik bijvoorbeeld na 30 dagen verblijf onverwacht terug moet naar Nederland in verband met familieomstandigheden of iets dergelijks, kan ik dan een re- entry aanvragen? Mijn originele visum is dan reeds verlopen en de verlenging nog niet van kracht.

Of moet ik dan een heel nieuw visum aanvragen?

Met vriendelijke groet,

Harrie


Beste Harrie,

1. Wat betreft de verlenging.

Algemeen genomen kan de aanvraag tot verlenging gestart worden vanaf 30 dagen voor het einde van de 90 dagen verblijfsperiode. Sommige immigratiekantoren aanvaarden het soms ook als vanaf 45 dagen. Hangt een beetje van het kantoor af waar u de aanvraag gaat indienen. 

Stel dat je op 5 oktober vertrek en 6 oktober landt, dan zal je een verblijfsperiode bekomen met einddatum 3 januari 2016. (Als ik het goed tel). Vanaf 3 december 2015 kan je dan beginnen met de aanvraag tot verlenging. Afhankelijk van het immigratiekantoor, zal je die de dag zelf bekomen, of de dag nadien, maar het kan ook zijn dat men een “under consideration” stempel plaatst en je op een latere datum moet terugkomen. Hangt een beetje van de werkwijze van het immigratiekantoor af.

Maakt u zich geen zorgen over die “under consideration” stempel. Het wil niet zeggen dat er wat fout is. Bovendien wordt die meestal alleen gegeven als de verlenging aangevraagd wordt op basis van een huwelijk met en Thai. Op welke datum ook u de aanvraag gaat indienen, en al dan niet met een “under consideration” stempel, het heeft geen enkele invloed op de duur van de jaarverlenging. Elke verlenging is altijd aansluitend op de laatst bekomen verblijfsdatum d.w.z de jaarverlenging zal altijd aanvangen aansluitend op 3 januari 2016 in uw geval. De totale duur zal altijd één jaar zijn.

2. Wat betreft de “Re-entry”. 

Indien u in die eerste 90 dagen periode naar Nederland zou terugkeren kan u inderdaad een “Re-entry” aanvragen. Uw 90 dagen verblijf dat u dan bekomen heeft (tot 3 januari 2016) vervalt dan niet bij het verlaten van Thailand. Bij terugkomst zal u dan, dank zij die “Re-entry”, uw eerder bekomen einddatum behouden. U krijgt dus opnieuw 3 januari 2016 als einddatum. Let u nu wel op dat u voor die datum terug in Thailand bent (en liefst vroeger als u nog een verlenging moet aanvragen). 

Indien u later dan 3 januari 2016 naar Thailand zou terugkeren is alles vervallen.
In dat geval zal u wel degelijk een nieuw visum moeten aanschaffen. En Non-immigrant “O” Single enty is echter voldoende als u nadien een jaarverlenging wil aanvragen.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website