Beste Ronny,

Mijn Thais rijbewijs vervalt op 25 mei. Ik verblijf op dit ogenblik in België omdat mijn Thaise dochter moet naar school gaan. Ik heb gepland om begin mei naar Thailand te gaan, 1 week om te rijbewijs te verlengen, en ga weer terug voor 2 maanden tijdens de vakantieperiode. Ik ben gehuwd met een Thaise, die ook in Belgie verblijft.

Ik ben meer dan 75 jaar oud, dus ik moet verlengen voor de vervaldag, anders kan ik geen rijbewijs meer krijgen.

Nu de vragen, welk visum moet ik hebben om de verlenging te vragen? Kan dat met toerist visum 1 maand , of 2 maanden of een 3 maanden visum? En kan ik met een van deze visums een jaarvisum aanvragen in Thailand, of kan ik een jaarvisum bekomen in Belgie. Ik heb jaren een jaarvisum gehad, maar de laatste tijd hoor ik dat er veel veranderingen zijn aangaande jaarvisum,

Is het nog steeds dat je jaarinkomen meer dan 800.000 baht dat voldoende is.

Groet,

Willy


Beste Willy,

Ik ben geen specialist in rijbewijzen en heb dus wat gegoogeld.

Daaruit blijkt dat ook de regels die de verschillende “Transport offices” toepassen nogal eens verschillend zijn.

Er zijn er die 5 jaar verlenging zullen toestaan op basis van een Non-immigrant visum d.w.z. op basis van een 90 dagen verblijfsperiode. Andere zullen eisen dat je minstens een jaarverlenging of verblijfsperiode van een jaar hebt (vb met Non-immigrant “O-A”) om de 5 jaar te bekomen. Heb je geen jaarverlenging of verblijfsperiode van een jaar, dan zullen die misschien maar 2 jaar verlenging toekennen.

Of het verlengen ook op basis van een “Toeristen verblijfsperiode” kan is mij niet direct duidelijk en valt dus te betwijfelen, maar zal misschien wel kunnen in bepaalde “Transport offices”.

Misschien is het dan beter om toch een Non-immigrant “O” aan te vragen (alhoewel niet nodig voor die week verblijf) om toch wat zekerheid in te bouwen naar die verlenging van je rijbewijs. Misschien dan niet om de volle 5 jaar verlenging te bekomen, maar 2 jaar moet dan toch wel lukken denk ik.

Bij je tweede verblijf kan je dan proberen om met een Non-immigrant “O” ook een jaarverlenging aan te vragen. Het is misschien net niet of net wel, omdat je maar 2 maand blijft, maar misschien aanvaarden ze je aanvraag wel en staan ze de jaarverlenging toe voor je vertrek. Alhoewel, is een jaarverlenging in uw geval wel nodig als je elk jaar maar 2 maand naar Thailand gaat ? Maar dat is uw beslissing natuurlijk. Aan het totaalbedrag van 800 000 Baht om een jaarverlenging te bekomen is nog niks veranderd. Alleen zijn er nu andere condities wat er met je geld mag/moet gebeuren.

Een andere oplossing is natuurlijk om het “Non-immigrant “O-A” te gaan aanvragen. Bij binnenkomst zal je een verblijfsperiode van een jaar bekomen. Normaal moet dit volstaan om je 5 jaar verlenging te bekomen, maar kwestie van de korte perioden dat je in Thailand verblijft is dit ook wel een “overkill” natuurlijk.

Maar goed, dat is wat ik maar kan meegeven en ben ook geen specialist in rijbewijzen.

Misschien zijn er lezers die je hier meer kunnen over vertellen maar dan zeg je beter ook waar je die verlenging gaat halen. Krijg je toch (hopelijk) de lokale ervaringen.

Misschien toch nog met dit (goede nieuws ?) afsluiten.

Ik heb ook gelezen (maar ik weet niet of dit correct is) dat je tot een jaar na de vervaldatum uw Thai rijbewijs kan verlengen onder dezelfde condities. Indien dit zo is, dan is het helemaal niet nodig dat je in mei naar Thailand gaat voor die week. Je kan dan tijdens de zomervakantie achter je verlenging van je rijbewijs.

Ik zeg dit wel onder voorbehoud en lezers, die hier beter van op de hoogte zijn, kunnen misschien bevestigen of dat al dan niet zo is.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Visum voor Thailand: Met welk visum kan ik mijn Thais rijbewijs verlengen?”

 1. Avrammeir zegt op

  Indien je maximum 3 maanden per jaar in Thailand verblijft, is het voldoende over een internationaal rijbewijs te beschikken. Dat kan je zo aanvragen in jouw gemeentehuis, is 3 jaar geldig en is niet duur (+- 20 €). Zo vermijd je al die thaise rompslomp …
  Zelf doe ik dit al jaaaaaaren! Nog nooit enig probleem gehad, noch met politiecontrole noch met de verzekering voor mijn wagen. Piece of cake!

 2. Alex Ouddiep zegt op

  Ik kan uit eigen ervaring bevestigen dat mijn Thaise rijbewijs zonder problemen vernieuwd werd binnen één jaar nadat het verlopen was. Dit in de provincie Chiangmai.

  • RonnyLatYa zegt op

   Dacht al dat ik zoiets gelezen had. Het is dan in zijn geval niet nodig dat hij een weekje naar Thailand komt om het te verlengen. Kan hij in de zomer ook nog.

 3. Simon Deun zegt op

  Wat Ronny zegt klopt inderdaad, je heb na de vervaldatum nog 12 maanden de tijd om onder dezelfde condities je rijbewijs (rijbewijzen) te vernieuwen. Met vriendelijke groet. Simon

 4. Marco zegt op

  Zie daar het verschil hoe ze je in Nederland overal een poot voor uitdraaien.
  Internationaal rijbewijs is inderdaad 3 jaar geldig en kost €20 in België.
  Bij de ANWB in Nederland is dit 1 jaar geldig en kost €17,95 voor ANWB leden en €18,95 voor niet leden.

 5. Rene zegt op

  Mijn broer, heeft verleden jaar zijn (toen voor 2 jaar geldige rijbewijs) verlengd met een non-immegrant O
  voor drie maanden.
  De verlenging is dan vijf jaar, plus de tijd tot aan je eerste verjaardag.
  Dit gebeurde in Pattaya

  Groeten
  Rene

 6. theoS zegt op

  Waar bij de verschillende instanties de hand mee gelicht wordt aangaande het verlengen of aanvragen van een Thais rijbewijs maakt niet uit. Wettelijk moet men een non-immigrant O hebben om in het bezit te komen van een Thai rijbewijs.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website