Thailand visum: Visum vernieuwen, moet ik nu bewijzen waar ik woon?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
21 september 2016

Beste redactie,

Vandaag moet ik mijn 1-jaar visum vernieuwen naar het schijnt zou er iets veranderd zijn. Men beweerd dat men nu een formulier moet hebben waar u woont en dat zou 1500 baht kosten.

Ik woon hier al 10 jaar en dat is het eerste waar ik van hoor. Dus mijn vraag is nu is dat waar?

Ik ben ingeschreven in de Belgische ambassade en op emigratie weten ze ook waar ik woon. Ik woon namelijk in Chiang Mai.

Als het mogelijk is graag een antwoord aub, dank bij voorbaat.

Groet,

Gery


Beste Gery,

Normaal volstaat in de meeste immigratiekantoren een TM30 formulier (Notification for housemaster, owner or the possessor of the residence where alien has stayed), maar dat is gratis want dat is iets dat je zelf kan opmaken of je huiseigenaar/verhuurder. Kopie van zijn ID kaart/blauwe adresboek moet in het laatste geval bijgevoegd worden.

Misschien bedoelen ze een “Verklaring van woonst” door de ambassade uitgegeven ? Kost geen 1500 Baht, maar als het nog eens door Buitenlandse Zaken moet gelegaliseerd worden zal het wel in die buurt van dat bedrag komen.

Mogelijk zijn er lezers die recent een verlenging aangevraagd hebben in Chiang Mai en die je meer info hierover kunnen bezorgen.

Vriendelijke groeten,

Ronny

10 reacties op “Thailand visum: Visum vernieuwen, moet ik nu bewijzen waar ik woon?”

 1. David H. zegt op

  Begin September te Jomtien 5 mijn jaar extensie op basis retirement gedaan , en niks tm30 ,zoals ik altijd doe gewoon kopie huurcontract afgeleverd , vorig jaar vroeg men dat plots ,maar 5jaar Thai rijbewijs was toen ook goed (Jaren daarvoor zelfs niets gevraagd )

  Enig extradoc. was dat bewust inlichtingenblad .
  Bewijst nogmaals hoe moeilijk het is enig algemene regel bij immigratie te vinden , internet navraag bij college farangs en alhier ,naar de laatste wensen van de herenen dames is wenselijk

 2. printen zegt op

  Je moet nu een TM30 formulier laten invullen door je huisbaas of verhuurder. Officieel moet de huisbaas je binnen een paar dagen aanmelden bij Immigration.

  In augustus moest ik mijn visum verlengen en Immigration kwam met het TM30 formulier aanzetten. Mijn huisbazin vulde dat formulier in en dat kost 100 baht. Maar omdat zij verzuimt heeft mij binnen een paar dagen, nadat ik de huurovereenkomst had getekend, aan te melden, kreeg zij een boete van 1500 baht.

  Het onderste strookje van het formulier wordt getekend en gestempeld en wordt in je paspoort geniet. In principe moet er elk jaar een nieuw TM 30 worden ingevuld.

  In “building 3” van Immigration bij het vliegveld kan je huisbaas of verhuurder het formulier invullen. De kwitantie van 1600 baht, 100 baht plus 1500 baht boete kreeg de huisbazin en niet ik. Want zij was verantwoordelijk.

  Je ben wel verplicht om dat strookje in je paspoort te hebben, anders krijg je geen verlenging. Dat werd door Immigration tegen mij gezegd.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Die boete was ook een mogelijkheid dat ik hem laten weten heb. Gezien je huisbaas hetzelfde bedrag diende te betalen voor niet melden vermoed ik dat dit ook wel de reden van die 1600 Baht zal zijn.
   In Bangkok doet mijn vrouw dat trouwens per post. Werkt prima. Na een week krijgen we het strookje teruggestuurd met de post.
   Deze TM30 meldingen zijn gratis.Zouden ze ook geen 100 Baht mogen voor vragen.

   • Jan Sikkenk zegt op

    Ik wil RonnyLatPhrao mijn welgemeende complimenten geven over zijn kennis van alle verschillende soorten VISA en de eisen die in Thailand gesteld worden en dat zo duidelijk en accuraat ons door te geven.

 3. maurice zegt op

  Het zelfde kreeg ik ook vandaag te horen ik woon hier al13 jaar SCHANDALIG hoe ze hier met de buitenlanders om gaan, ieder jaar andere regels het was makkeler om achter het ijzeren gordijn te gaan dan nu in Thailand

 4. tonymarony zegt op

  Beste Gery je zegt dat je al 10 jaar hier woont dan heb je volgens mij dus al 10 keer deze procedure gedaan , als je bij de immigratie bekend bent kan je zelfs met je rijbewijs waar je woonplaats achter op staat laten zien en is alleen dat papier wat je al 10 jaar lang heb ingevuld voldoende.

 5. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Ik neem al jaren mijn vriendin mee voor verlengen van mijn jaar visum.
  Zij neem dan mee het blauw boekje, copie er van, ID kaart en copi, en dat ze toestemming geeft dat ik daar woont.
  En uiteraard al mijn documenten.
  Tot nu toe geen problemen
  Goetjes en succes.
  Hans van Mourikk

 6. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Aanvullen op mijn vorige reactie.
  Je kan met deze side, als je het download, dit formulier ook van te voren invullen.
  http://www.immigration.go.th/nov2004/download/pdf/tm30.pdf.
  Het kan best zijn wat je zegt,maar aangezien ik mijn vriendin mee neemt en er in thais gesproken wordt, met haar wat ik niet begrijpt.
  Misschien heeft ze het ter plaatse ook moeten invullen
  Dus voor zekerheid laat ik het haar, maar van te voren invullen.
  Beter te veel meenemen als te weinig
  Voor mij is het belangrijkste dat ik mijn jaarvisum heb
  Moet zelf 29 Nov.mij jaar visum verlengen
  Hansvan Mourik.

 7. NicoB zegt op

  In Maptaphut/Rayong heeft de huiseigenaar pas na een paar jaar van het door mij aldaar wonen het formulier TM 30 ingeleverd, de melding was gratis.
  Bij latere jaarvisum verlengingen volstaat voor wat betreft Rayong een kopie van die 1e melding.
  De in te vullen datum was de datum van inlevering van dat formulier, Immigration maakte er geen punt van dat het formulier feitelijk te laat werd ingeleverd, terugwerkende datering was niet aan te raden, dat zou leiden tot een boete wegens verzuim, Immigration kneep een oogje toe.
  Wellicht is een kopie van een Geel Tabien Baan of de roze ID Card voor een Falang voldoende om het woonadres aan te geven, behalve als ” men ” bedoeld dat het gaat om het TM 30 formulier.
  Succes.
  NicoB

 8. H.lobbes zegt op

  Ik HEB 20 september een nieuwe retirement visa gehaald met alleen Inkomsten verklaring en het gele boekje, waar in het adres staat,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website