Beste redactie,

Hierbij het verhaal van het rare gedrag bij het aanvragen van een visum voor Thailand. Als je langer dan 30 dagen wil vertoeven in Thailand moet je in België een visum aanvragen 2 a 3 weken voor je vertrek in het Thais consulaat. Dat kan op twee locaties(of misschien nog wel meer in Wallonië). Blijkbaar zijn de regels voor het visum afhankelijk vanwaar je de aanvraag doet. Ik ging naar Antwerpen voor een jaarvisum voor een vriend, daar heb je nodig:

 • een geldige reispas (tot 6 maand na terugkeer)
 • een geldig vliegtuigticket
 • een aanvraagformulier
 • 2 recente pasfoto’s
 • bovendien vragen ze in Antwerpen ook soms nog een bewijs dat je ziekteverzekering in orde is.

Ik doe nu hetzelfde in Brussel voor mezelf voor een verblijf van 60 dagen (ik blijf er 50), daar heb je nodig:

 • een geldige reispas (tot 6 maand na terugkeer)
 • een geldig vliegtuigticket
 • een aanvraagformulier
 • 2 recente pasfoto’s
 • bovendien vragen ze in Brussel een uitnodigingsbrief van iemand uit Thailand of een bewijs dat je een hotel geboekt hebt in Thailand. Ze vragen hier NIET naar een bewijs dat je hospitalisatieverzekering ok is.

Hoe kan het dat er verschillen zijn in Antwerpen ten opzichte van Brussel? Ik ga toch naar hetzelfde land? Heeft een andere lezer hier ook ervaringen mee? Ik vind dit toch wel bizar.

Hier ook de links die mijn verhaal bewijzen:
In Brussel: www2.thaiembassy.be/wp-content/uploads/2014/03/Tourist-Visa-EN.pdf
In Antwerpen: www.thaiconsulate.be/portal.php?p=regelgeving.htm&afdeling=nl

Ik gaf in Brussel de opmerking dat ik in Antwerpen zo geen bewijs moest en hebben en ik kreeg op Thaise stijl het antwoord: ‘Now mister, you can go to Antwerp if you want’.

Ik ben dan maar rustig en beleefd het gebouw verlaten met enkele bendekingen in mijn hoofd

Toon


Beste Toon,

Dit is niet ongewoon. De meeste lezers zullen dit wel herkennen. Als je regelmatig de visumverhalen op dit en andere blogs volgt, dan zal je toch ook al gemerkt hebben dat elke Ambassade en Consulaat zijn eigen spelregeltjes heeft.

Dit vind je trouwens niet alleen terug bij Ambassades en Consulaten. Je ziet dit ook in de verschillende Immigratiekantoren en aan de grensposten.
Wat bij de ene verplicht is, vindt de andere overbodig, maar die vindt dan weer iets anders heel belangrijk. Ik kan je wel vertellen hoe dat komt, maar niet waarom.

Hoe komt dit? Door het MFA (Ministry of Foreign Affairs) wordt voorgeschreven aan welke voorwaarden een vreemdeling moet voldoen om een bepaald visum aan te vragen. Dit is voor iedereen hetzelfde. Je zal die standaard te leveren documenten of bewijzen, die het MFA voorschrijft, dan ook wel terugvinden in elke aanvraagprocedure, en dit bij bij gelijk welke Ambassade of Consulaat ter wereld.

En nu komt het. Er staat bij die voorschriften van het MFA een heel belangrijke regel en die is : “Consular officers reserve the rights to request additional documents as deemed necessary”. Dat wil zeggen dat men dus bijkomende bewijzen en documenten mag vragen, indien men dit nodig acht. Hieruit zou je dan kunnen begrijpen dat per aanvraag wordt bekeken of er al dan niet bijkomende documenten nodig zijn, maar dat is dus niet zo. Men legt meteen die bijkomende documenten of bewijzen, die men belangrijk acht, aan iedereen op. Het gevolg is dan dat elke Ambassade of Consulaat zijn eigen voorschriften heeft www.mfa.go.th/main/en/services/4908/15398-Issuance-of-Visa.html

Waarom ze dit doen? Hier kan niemand op antwoorden. Of toch wel, de persoon in de Ambassade of Consulaat die de voorschriften over de te leveren documenten en bewijzen opstelt. De ene zal een bepaald bewijsstuk belangrijk vinden, de andere vindt dat dan weer niet zo belangrijk, maar die zal dan weer iets anders heel belangrijk vinden. Gevolg is dan dat elke Ambassade of Consulaat zijn eigen spelregels kent, en die kunnen ook veranderen wanneer er een andere verantwoordelijke op die post komt.

Een tip. Voor je een visum gaat aanvragen is het soms een goed idee om voorafgaandelijk even contact te nemen met de betreffende Ambassade of Consulaat. Toch als je niet vertrouwd bent met die bepaalde Ambassade of Consulaat.

Voor de simpele toeristen visums is dat nu niet echt nodig omdat er weinig bewijsstukken worden gevraagd, maar voor visums waar meerdere formulieren of bewijzen worden gevraagd is dit wel aan te raden. Men wil wel eens bijkomende bewijsstukken zien, en op zich is dat misschien geen probleem, maar men is dan wel vergeten de website aan te passen. Ook is wat op de website staat niet altijd duidelijk voor iedereen, of het wordt heel anders begrepen door de aanvrager. Gevolgen zijn dan dikwijls dat men later nog eens kan terugkomen omdat men iets niet bij heeft of het verkeerde.

Ik zou het ook liever allemaal anders zien, maar ik vrees dat eenvormigheid in de aanvragen nog niet voor de nabije toekomst is.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

14 reacties op “Visum Thailand: Waarom zijn er verschillen bij aanvraag van een visum bij Thais consulaat of ambassade in Belgie”

 1. Khun Peter zegt op

  In Nederland is het net zo. De Thaise ambassade in Den Haag is strenger dan het Thaise consulaat in Amsterdam. Zelf ondervonden.

 2. jeremy zegt op

  Moderator: Visumvragen moeten naar de reactie, maar lees eerst het visumdossier.

 3. Jan eisinga zegt op

  Voor alle limburgers: rij even naar Essen in Duitsland 1 uurtje rijden vanaf Maasmechelen.
  Je kunt erop wachten.
  Zorg wel dat je alle papieren bij je hebt , kun je downloaden op de site.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik heb inderdaad altijd positieve reacties over Essen gelezen.

   Voor zij die geïnteresseerd zijn

   Königlich Thailändisches Honorargeneralkonsulat in Essen
   Rüttenscheider Str. 199/ Eingang Herthastraße
   45131 Essen
   Tel.: 0201 95979334
   Fax: 0201 95979445
   Homepage: http://www.thai-konsulat-nrw.de
   Öffnungszeiten: Montags bis Freitags von 09:00 – 12:00 Uhr
   Freitags von 14:00 – 17:00 Uhr

 4. Carla zegt op

  Voor 2 Entry’s: ( in Den Haag )
  – Geldig paspoort;
  – Kopie paspoort (bladzijde met de foto);
  – Kopie van de vluchtgegevens of vliegticket;
  – 2 Recente gelijkende pasfoto’s (zwart/wit of kleur);
  – Volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier.
  – Reisplan
  en natuurlijk de Euro’s

  Heb er voor de zekerheid ook nog een afschrift van de bank met mijn inkomen bijgedaan.
  Dat wordt eigenlijk alleen gevraagd voor een jaarvisum.
  In Nederland vragen ze niet naar ziekenverzekeringen.

 5. petra zegt op

  Wij gaan voor ons visum als we langer dan 30 dagen in Thailand verblijven naar het Royal Thai Consulate in Berchem.
  Wij informeren altijd op voorhand wat de regels nu zijn .
  We worden altijd correct te woord gestaan en geinformeert en hebben nooit problemen gehad.
  Wel zijn de regeltjes soms anders.
  Dit jaar moest mijn zoon (20) een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen overleggen !!
  Dit was weer nieuw..
  Hoewel ook hij al 20 jaar regelmatig in Thailand verblijft.
  Gewoon je op tijd informeren en de regeltjes volgen !

 6. rene zegt op

  Uit eigen ervaring van 1 week geleden: in Antwerpen op donderdag de aanvraag en op maandag daarna de visa al aangetekend aangekomen. De behandeling is dus dezelfde dag gebeurd. Type non-immigrant O multiple entry 90 dagen

 7. Leo Th. zegt op

  Begin dit jaar naar de ambassade in Den Haag voor een voor mij zoveelste 60 dagen visum, had via de website het aanvraagformulier gedownload en ingevuld. Werd niet geaccepteerd, terplekke werd een aanvraagformulier overhandigd wat ik alsnog moest invullen. Zelfde vragen alleen maar een andere lay-out , minimaal verschil. Uiteraard blijf ik altijd vriendelijk en eerlijk is eerlijk, op het consulaat zijn de medewerk(st)ers ook altijd zeer vriendelijk tegen mij.

 8. Miel zegt op

  Bij de ambassade in Brussel is het een westerse vrouw die u te woord staat. Zeer onaangenaam contact.

  • Bob zegt op

   Klopt maar dat verhaal van bewijs van hotel is heel simpel op te lossen. Je boekt een hotel via Booking.com drukt het af en enkele dagen daarna annuleer je de booking. Simpel.

 9. Kris zegt op

  Het is alom gekend dat ze in Antwerpen niet vriendelijk zijn , ben daar zelfs eens uitgescholden
  omdat ik gewoon informatie vroeg om na Thailand dan Cambodia te reizen en nadien terug na Thailand .

  Ik heb een eigen appartement in Thailand ook , en ze vroegen van alles dat ik zelf nie kon geloven goed gedrag en zeden , inkomsten enz .

  Heb gewoon na Brussel gebeld een zeer vriendelijk onthaal , en normale omstandigheden , geen goed gedrag en zeden en geen inkomsten moeten tonen , heb gewoon eens een uitreksel van een rekening
  getoond da ik wel geld op zak heb en twas ok

  nee bedankt nooit meer Antwerp , ik vertrek nog liever zonder visa dan daar nog moeten te gaan na berchem antwerp voor ne visa amai .

  Brussel is top aangewezen indien je een visa nodig hebt en via de telefoon staan ze u te woord wa je nodig hebt

  Ik was nochthans zeer vriendelijk en toch in Antwerp behandelen ze je als ne hond .

  mvg Kris

 10. Rob zegt op

  Na al mijn uiterst vervelende en onbeschofte ervaringen met amsterdam en den haag ,ze voelen zich daar net god (speciaal die arogante pukkel kltz uit amsterdam ).
  Dus ben ik naar essen in Duitsland gegaan.
  Perfect geregeld uiterst vriendelijk mensen aardige thaise dame en toffe duitser.
  Was binnen 45 min geregeld even in de buurt een bakje koffie drinken .
  Dat was het ,ik ga NOOIT meer ergens anders heen .
  Ik vroeg ook waarom het hier in Essen zo makelijk ging ,hij zei het is heel simpel als je het mensen moeilijk wilt maken kan je dat .
  Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.
  Super gewoon, misschien iets verder weg maar je gaat er met een goed gevoel naar toe .
  En je komt terug met glimlach.

 11. thijs maurice zegt op

  ik ben in berchem antwerpen geweest ,daar vragen ze ,2 formulieren volledig ingevuld – 3 pasfotos -reis ticket- uit reksel van de bank van je pensioen geld – reispas nog 6 maand geldig + voor 3 maand visum betaal je = 60 euro + 12 euro om het aangetekend op te sturen
  min punt = zeer onvriendelijk vrouwemens die je afsnauwt + plus punt = zeer vlug in orde min 2 a 3 dagen is het bij de post
  ook in brussel ben ik geweest , lange wachttijden,veel volk aanschuiven en het wordt niet verstuurd

 12. marcel zegt op

  Met regelmaat naar het Thaise Consulaat in Amsterdam geweest, nooit een probleem gehad.

  Je moet ze natuurlijk geen vragen stellen hoe je van Thailand naar Cambodja moet reizen, daar is de Ambassade / Consulaat niet voor. Verder als je daar een uurtje zit zie je dat veel mensen compleet onvoorbereid daar aankomen, copy van dit, copy van dat, pasfoto etc etc moet dat??? Kan me voorstellen als je daar dag in dag uit staat en iedere dag keer op keer vragen MOET beantwoorden – iedereen verwacht dat het ook een informatie balie voor Thailand is over alles en nog wat – je wel eens uit je slof schiet. Als je al je papieren & copies & pasfoto netjes overhandigd is het zo klaar. JIJ moet je papieren in orde hebben, het is niet HUN taak om jou papieren orde te maken of erger nog in te vullen!!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website