Beste redactie,

Mijn naam is Michael en ik doe op dit moment mij stage in Koh Samui. Dit is voor 6 maanden en heb ook mijn visum aangevraagd voor deze periode. Gisteren ben ik langs de immigration office geweest voor mijn 90 dagen meldingsplicht en daar werd mij verteld dat ik niet het goede visum heb. Ik heb een Non Immigrant ED visum.

Hierna heb ik meteen contact gezocht met de de consulaat in Nederland en die vertelde mij dat al mijn papieren in orde waren. Deze ochtend heb ik ook met de Nederlandse Ambassade in Bangkok gebeld maar hun vertelde mij dat ze me hier niet mee kunnen helpen.

Ik hoop dat jullie hier meer verstand van hebben en mij kunnen helpen want mijn Visum verloopt op 24 July.

Alvast heel erg bedankt!

Mvg,

Michael


Beste Michael,

Volgens mij hebt u het goede visum. Dat werd u trouwens al door het Consulaat bevestigd. De Nederlandse Ambassade in Bangkok heeft geen enkel invloed op visums. Zij kunnen u hier inderdaad niet mee helpen. Dit is enkel een bevoegdheid van de Thaise Immigratie.

Ik kan eigenlijk niet zo goed volgen in je verhaal, en ik denk dan ook dat het meer een misverstand en communicatie probleem is tussen jou en immigratie. Ik denk dat je een verlenging, en een 90-dagen melding door elkaar haalt. Een verlenging geeft je het recht om langer in Thailand te blijven, een 90-dagen melding is gewoon een bevestiging van je adres maar geeft je geen recht om langer te blijven.

Je visum verloopt op 24 juli schrijf je. Ik ga er dan vanuit dat het je verblijfsperiode is die je bedoelt, die je bij binnenkomst (ergens eind april) bekomen hebt. Bij binnenkomst bekom je normaal maar 90 dagen verblijf.  Het zou me verbazen dat je bij binnenkomst een verblijfsperiode van 6 maand zou bekomen hebben. Het is niet omdat je op je aanvraagt zegt dat die stage 6 maanden gaat duren dat je daarom ook automatisch 6 maanden krijgt bij binnenkomst.

Indien je stage nu langer dan die 90 dagen duurt (zoals in jouw geval), moet je bij immigratie altijd een verlenging vragen. Normaal is dat geen probleem en zal je die verlenging van 90 dagen bekomen. Je moet maar eens vragen bij immigratie welke documenten en bewijzen je precies nodig hebt voor die verlenging, maar ik denkt dat buiten de standaardformulieren (aanvraagformulier, kopie paspoort, foto’s,…) je ook een bewijs zal moeten hebben van de plaats waar je de stage uitvoert (zaak, school, fabriek, ziekenhuis, …waar ook je stage doorgaat.).

Dit is dan een verlenging dat je vraagt, maar dat heeft niks te maken met de 90-dagen melding die jij wilde maken. 90-dagen meldingen zijn alleen nodig bij een ononderbroken verblijf van 90 dagen in Thailand (en de daaropvolgende 90 dagen van ononderbroken verblijf). Het is echter niet meer dan een adresbevestiging.  Het geeft je geen recht om langer in Thailand te verblijven dan de einddatum van je verblijfsperiode die in je paspoort staat. Om langer in Thailand te blijven moet je gewoon een verlenging vragen bij immigratie.

Daar is het volgens mij fout gegaan tussen  immigratie en jou. Je dacht dat je een 90-dagen melding moest maken, maar dat  hoeft  niet voor jou omdat je nog geen 90 dagen in Thailand bent, en je verblijfsperiode trouwens ook afloopt na die 90 dagen. Je hebt je gewoon bij de verkeerde balie gemeld of het verkeerde formulier gebruikt denk ik. Je moest bij de balie zijn die de verlengingen behandelen en niet bij de balie die 90-dagen meldingen behandelen. Die immigratieofficier zal dit opgemerkt hebben, en je geantwoord hebben dat je 90-dagen melding niet nodig is omdat je daar het verkeerde visum voor hebt.  Je zal dit dan verkeerd begrepen hebben als een verkeerd visum om in Thailand te verblijven. 

Volgens mij heb je dus wel degelijk het goede visum, maar moet je alleen nu nog je verblijfsperiode verlengen (en vergeet die 90-dagen melding want niet van toepassing op jou in dit geval)

Wat je nu wel zeker moet doen, is naar de balie gaan waar ze verlengingen (“extensions”) behandelen.  Doe dit zeker voor je verblijfsperiode verloopt op 24 juli. Wacht daar ook niet mee tot de laatste dag. Ga liefst maandag al vragen welke formulieren je nodig hebt, laat eventueel de nodige formulieren invullen op je stageplaats en vraag dan onmiddellijk daarna je verlenging aan. Een verlenging is altijd aansluitend op de laatste dag van je verblijfsperiode dus je wint er niks bij om te wachten tot de laatste dag.  NU DOEN.

Indien dit allemaal het geval is(wat ik denk), heb je wel degelijk het goede visum en dan rust het op een  misverstand en/of slecht communicatie tussen de immigratieofficier en jou. Die wilde waarschijnlijk gewoon duidelijk maken dat je geen 90-dagen melding moet maken, dat je daarvoor het verkeerde visum hebt en  dit met jouw visum niet hoeft.

Verlenging vragen moet wel natuurlijk en doe dit liefst zo snel mogelijk.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Visum Thailand: Non Immigrant ED visum, wel of niet juist visum?”

  1. Paul Schiphol zegt op

    Ronny, chapeau!!!
    Met dit soort duidelijke uitleg kan men iets. Te vaak worden (overigens goedbedoelde) adviezen gegeven maar zijn deze geen antwoord op de overigens ook vaak incomplete en voor meerdere uitleg vatbare vraag.
    Gr. Paul


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website