Beste Ronny,

Ik ben er nog steeds niet uit welke datum nou in acht moet worden genomen m.b.t. mijn Non Immigrant O-A visum. Ik ben Nederlander maar woonde voordat ik naar Thailand kwam al 30 jaar in Spanje. Heb via de Thaise ambassade in Madrid dus een NON IMM. O-A multiple entry visum verkregen met datum valid from: 28.02.2019 and valid until: 27.02.2020.

Ik kwam pas in Thailand aan op 11.06.2019 en heb dus een stempeltje in mijn paspoort en ook op mijn departure card met de tekst: Phuket Airport Thailand Visa Class NON O-A, ADMITTED UNTIL 09 JUN 2020.

Vragen:

1. Voor welke datum moet ik nou een border run doen om nog een jaar erbij te krijgen? Is dit voor 09.06.2020 of 27.02.2020?

2. Op welke manier verlies ik nou niet mijn multiple entry tijdens het 2de jaar?

3. Is het waar dat ik pas na het 2de jaar hier ik geld op een Thaise bank moet hebben om weer een verlenging van een jaar te krijgen?

Hartelijk dank voor uw antwoorden!

Met vriendelijke groeten,

Roland


Beste Roland,

Er zijn twee belangrijke perioden waar je moet rekening mee houden. De geldigheidsperiode en de verblijfsperiode.

De geldigheidsperiode is de periode waarbinnen het visum gebruikt kan/moet worden. De geldigheidsperiode wordt altijd bepaald door de diegene die het visum aflevert, m.a.w. de Thaise ambassade of consulaat.

De verblijfsperiode is periode dat je bij binnenkomst bekomt. Het zal bepalen hoelang je ononderbroken in Thailand mag verblijven. Die verblijfsperiode zal bepaald worden door de immigratieofficier en zal afhankelijk zijn van het visum dat je op dat ogenblik bezit.

In uw geval :

– De geldigheidsperiode van je O-A visum is van 28/02/19 tot en met 27/02/20. Vroeger stond “enter before” vermeld bij de einddatum, maar ik heb begrepen dat er nu op visum stickers “until” staat. Waarschijnlijk zal je dan ook op die vermelde datum nog wel binnen kunnen, omdat “until” in Thailand meestal ook “tot en met” wil zeggen. Maar misschien is het toch ook geen goed idee om tot die laatste dag te wachten.

– Je huidige verblijfsperiode is van 11/06/19 tot en met 9/06/20.

Antwoorden

1. Voor een “borderrun” om een nieuwe verblijfsperiode van een jaar te bekomen telt de geldigheidsperiode van het visum. In uw geval kan dat dan tot 27/02/20.

2. Je verliest altijd je “Multiple entry” na een jaar, omdat die “Multiple entry” vervalt op dezelfde dag als je visum. In uw geval 27/02/20. Na die datum kan je met je visum geen nieuwe verblijfsperiode meer bekomen.

Wil je echter de laatste verblijfsperiode niet verliezen, zal je voor binnenkomsten na 27/02/20 een “Re-entry” moeten aanvragen en dit voor je Thailand verlaat. Met die “Re-entry” zal je dan geen nieuwe verblijfsperiode bekomen, maar wel de einddatum van je laatste verblijfsperiode opnieuw bekomen.

3. Als je een jaarverlenging van je laatste verblijfsperiode wil, dan zal het afhankelijk zijn wanneer die laatste verblijfsperiode eindigt en wanneer je de aanvraag voor jaarverlenging gaat indienen. Officieel 2 maand (sommige eisen nog steeds 3 maand) voor de aanvraag dien je aan de financiële voorwaarden te voldoen, m.a.w. het bedrag moet minstens twee maand voor de aanvraag op de rekening staan.

Ik geef twee voorbeelden om het wat duidelijk te maken.

Voorbeeld 1.

– Stel dat je op 25/02/20 een laatste “borderrun” maakt, om zodoende een laatste maal een verblijfsperiode van een jaar te bekomen met je visum.

Bij terug binnenkomst zal je dan een verblijfsperiode bekomen tot 24/02/21.

In juli 20 beslis je om 2 maand naar Spanje te gaan. Voor je Thailand verlaat ga je dan bij immigratie een “Re-entry” halen. In september 20 kom je terug Thailand binnen. Bij binnenkomst zal je dan, door die “Re-entry”, opnieuw als einddatum in je “Arrival” stempel de datum krijgen van 24/02/21, m.a.w. de einddatum van je eerder bekomen verblijfsperiode.

Je beslist dan om die laatste verblijfsperiode te verlengen. De aanvraag kan je dan starten 30 dagen (soms 45 dagen) voor 24/02/21. Stel dat je op 25/01/21 je aanvraag gaat indienen voor jaarverlenging. Om aan de financiele eisen te voldoen zal het bedrag op de bank er minsten 2 maanden voor de aanvraag moeten op staan. In dit geval zal het bedrag er dan voor 25/11/20 moeten op staan.

Denk eraan dat een jaarverlenging ook nooit “entries” heeft. Wil je tijdens de jaarverlenging Thailand verlaten, dan zal je ook hier weer eerst een “re-entry” moeten aanvragen.

Is het eenmalig dan volstaat een “Single Re-entry” (1000 Baht). Ga je meerdere keren tijdens je jaarverlenging Thailand verlaten, dan is het na 3 keer voordeliger om een “Multiple Re-entry” aan te vragen (3800 Baht)

Voorbeeld 2

Je beslist om geen “borderrun” meer uit te voeren. Kan ook. Je verblijfsperiode loopt momenteel tot 09/06/20. Je kan je aanvraag tot jaarverlenging starten 30 dagen (soms 45 dagen) voor 09/06/20. Stel dat je de aanvraag gaat indienen op 10/05/20. Wil je een bankbedrag gebruiken om aan de financiele eisen te voldoen, dan zal hier ook het bankbedrag 2 maand voor de aanvraag er moeten opstaan, m.a.w. voor 10/03/20.

Let op. Verlaat je in dit voorbeeld Thailand en kom je terug na 27/02/20 zal je ook een “Re-entry” moeten nemen.

Ik ga er vanuit dat ondertussen toch ook al moet gekend zijn hoe het met de financiele voorwaarden zit sinds 1 maart 19.

Bijvoorbeeld dat een bankbedrag van 800 000 Baht 3 maand na toestaan van de jaarverlenging nog op de rekening moet blijven staan en dat je daarna pas mag zakken tot 400 000 Baht voor de rest van de periode. Denk er wel aan dat 2 maand (sommige hanteren hier ook 3 maand) voor aanvraag van de volgende jaarverlenging het volledige bedrag er opnieuw moet opstaan.

Nog iets om naar te informeren bij je lokaal immigratiekantoor.

Vanaf 31/10/19 zijn nieuwe regels van toepassing v.w.b. het bekomen van een Non-immigrant O-A visum en jaarverlengingen van verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O-A visum.

De nieuwe regels gaan over het verplicht tonen van een ziekteverzekering.

Sommige immigratiekantoren eisen die ziekteverzekering niet indien de verblijfsperiode bekomen werd voor 31 oktober 19. Ook voor latere verlengingen wordt er dan geen ziekteverzekering gevraagd.

Andere kantoren kijken enkel naar de datum van 31 oktober 19. Een verblijfsperioden bekomen voor of na die datum maakt voor hun geen enkel verschil. Na 31/10/19 wordt altijd een ziekteverzekering geëist. Informeer u dus goed hoe het zit in uw lokaal immigratiekantoor om verrassingen te vermijden.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website