Beste Ronny,

Met grote belangstelling volg ik op Thailandblog alle informatie aangaande de verplichting van een (Thai) ziektekostenverzekering bij een Visum “O-A”. Nu is het zo dat ik onlangs 69 jaar oud ben geworden. Mijn Thaise vrouw en ik spelen met de gedachte volgend jaar naar Thailand te emigreren.

Zowel bij de aanvraag Non-Immigrant “O-A”, als bij een verlenging van mijn verblijf in 2021, dient bewezen te worden te beschikken over een ziektekostenverzekering met een minimale dekking inpatient van ฿400K en outpatient van ฿40K. Gezien mijn leeftijd zal dat een probleem worden. Het is zelfs de vraag of een (Thai) verzekeraar mij als cliënt aanneemt.

Een ander punt is dat er forse premies gevraagd worden. Vaak tot ruim ฿10K per maand. (Na 4 jaar premie is de dekking van ฿400K al ruimschoots betaald.)
Om de verplichting van een ziektekostenverzekering uit de weg te gaan, is er de mogelijkheid van een aanvraag Single “O”. Maar dan is direct ook de vraag aan de orde tot wanneer die verplichting afwezig blijft? Want stel dat ik in 2020 emigreer, en in 2025 deze verplichting van een verzekering bij Single “O”, wel gaat gelden? Zelfs bij een uitwijken naar “Thai Wife”. Zijn er dan Thai (betaalbare) verzekeringen voorhanden voor mensen als ik, ouder dan 75 jaar?

Het lijkt me van belang ook dit soort zaken te overwegen als ik definitief naar Thailand vertrek. Zomaar terug naar Nederland te moeten, als op termijn in Thailand andere niet-invulbare verplichtingen gelden, is geen sinecure.

Ik ben eigenlijk erg benieuwd naar jouw jouw inschattingen betreffende deze kwestie, en natuurlijk hebben lezers van Thailandblog ook de nodige suggesties?

Alvast veel dank voor eventuele reacties.

Groet,

Peter


Beste Peter,

Momenteel is die ziekteverzekering enkel van toepassing op Non-immigrant “O-X” en “O-A” visums. Van Non-immigrant “O” is er momenteel geen sprake en er zijn ook nog geen tekenen of uitspraken die erop wijze dat men dit in de nabije toekomst van plan is. Maar goed, alles kan snel veranderen natuurlijk. Maar ik begrijp zeker je bezorgdheid, net zoals die van andere lezers, vooral dan zij die 70 of ouder zijn. Zich volgens deze nieuwe eisen verzekeren is een probleem.

In ieder geval, en zeker als je getrouwd bent, zou ik alvast al voor het Non-immigrant “O” gaan. Je hebt die mogelijkheid, dus gebruik ze zou ik zeggen.

Wat de toekomst brengt? Jammer, maar ook ik heb geen glazen bol. Ik weet ook niet wat 2020, 2025 of 2030 zal brengen. Zal het nog verder uitgebreid worden of niet? Ik kan nu wel van alles gaan opnoemen van wat ik denk, maar dat heeft geen enkele zin. Ik hou me echter liever aan de huidige feiten. Laat ons op het blog er dan ook niet mee beginnen om wat in het rond te gaan roepen. Het zal er anders alleen maar toe leiden dat er nog meer misverstanden ontstaan, doordat elk van die speculaties zijn eigen leven gaat leiden. Aan de toog zullen al genoeg van die verhalen ontstaan (of zullen er zeker al wel zijn)

Maar als je onzeker bent naar de toekomst moet je misschien, gezien dit alles, overwegen om niet te emigreren. Misschien is het beter bijvoorbeeld in Thailand te overwinteren, of je tijd tussen Thailand en Nederland te verdelen in korte of langere periode.

Ik ben geen specialist van ziekteverzekering, maar ik denk dat in Thailand de grens waarop je nog in een ziekteverzekering kan instappen meestal op 70 ligt. Stap je er vroeger in dan bestaat wel de mogelijk om later dan 70 verzekerd te blijven, maar dan als verlenging van de polis. En daar zijn ook weer grenzen aan die verlengingen dacht ik.

Misschien kan dat wel allemaal met torenhoge premies en de nodige uitsluitingen. Tenslotte is alles wel te verzekeren als je maar genoeg betaalt, maar ik denk dat we het hier meer over aanvaardbare premies hebben. Maar ik laat adviezen over ziekteverzekering liever over aan zij die er meer van weten.

Lezers die Peter kunnen helpen aan info over verzekering kunnen dit altijd laten weten. Doe er dan liefst een link bij. Maakt alles een stuk eenvoudiger

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Thailand visumvraag: Verplichting van een ziektekostenverzekering bij een Visum “O-A””

 1. Ariemedarie zegt op

  Ik vraag me soms af waar alle mensen hier de (soms verkeerde) info halen. Op het immigratiekantoor heeft men mij verzekerd dat deze ziektekostenverzekering enkel geld voor mensen die hun aanvraag voor een ‘retirementvisum’ BUITEN Thailand doen. Geen paniek dus

  • Sjaakie zegt op

   Het zou fijn zijn als u ook laat weten bij welk Immigration Office men u dat verteld heeft, daar hebben de lezers iets aan.

  • RonnyLatYa zegt op

   Het gaat over een Non-immigrant “O-A” visum en dat haal je altijd buiten Thailand.
   Maar de verblijfsperiode die je ermee bekomt kan je wel gaan verlengen binnen Thailand en daar zijn regels over verschenen.

   Waar ik mijn info vandaan haal kan ik je alvast zwart op wit bewijzen.
   Komt uit een pas verschenen immigratieorder. Ik zal er je een belangrijk stukje uit laten lezen.
   Zoals je kan lezen gaat dit document over “…Alien’s Extension of Stay in the Kindom”. m.a.w. over de verlenging van verblijf en niet over de aanvraag van het visum BUITEN Thailand. Let vooral op punt 6.
   De volledig versie kan je hier vinden
   https://www.immigration.go.th/read?content_id=5d9c3b074d8a8f318362a8aa&fbclid=IwAR39UI_zBxVLedZKgZeAeYnvb0yyyIsr6SHPhnq64ohzACO7VsLUU_LlGn0

   Criteria for Consideration of Granting an Alien’s Extension of Stay in the Kingdom Attachment to the Order of the Royal Thai Police no. 548 /2562 dated September 27, 2019

   2.22 In case of retirement
   (1) Each permission shall be granted for no more than I year.
   (2) An alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A according to the Criterion 6, will be permitted to stay for a period of insurance coverage. Each permission shall be granted for no more than 1 year.

   (1) An alien must have been granted Non-Immigrant Visa.
   (2) Must be 50 years of age or over.
   (3) Must have an evidence of having monthly income of no less than 65,000 baht or
   (4) At least 2 months prior to the filing date and at least 3 months after being granted permission, an alien must have a deposit in a commercial bank located in Thailand of no less than 800,000 baht. After being granted permission for 3 months, an alien can withdraw the said deposit and must have the remaining balance in the bank account of no less than 400,000 baht or
   (5) Must have an annual earning and a deposit in a commercial bank located in Thailand with totaling of no less than 800,000 baht as of the filing date. The said deposit must remain in the bank account prior to and after the permission is granted and the withdrawal can be made under the same condition in the Criterion (4).
   (6) Only for an alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A, must buy a Thai health insurance online, which covers the length of stay in the Kingdom with no less than 40,000 baht coverage for outpatient treatment and no less than 400,000 baht for inpatient, via the website longstay.tgia.org.
   (7) An alien entering the Kingdom before October 21 , 1998 and has been consecutively permitted to stay in the Kingdom for retirement shall be subject to the following criteria:
   (a) Must be 60 years of age or over and have an annual fixed income with a deposit maintained in a bank account for the past three months ofno less than 200,000 baht or have a monthly income of no less than 20,000 baht.
   (b) If less than 60 years of age but not less than 55 years of age, an alien must have an annual fixed income with a deposit maintained in a bank account for the past three months of no less than 500,000 baht or have a monthly income of no less than 50,000 baht

   Ik hoop dat ik daarmee je vraag “Ik vraag me soms af waar alle mensen hier de (soms verkeerde) info halen” heb opgelost.

   • RonnyLatYa zegt op

    Waar ik mijn info vandaan haal kan ik je alvast zwart op wit bewijzen….. “blauw op wit” in dit geval

 2. Gilbert zegt op

  Een gedachte die bij mij opkwam : stel : je hebt een verlenging op basis van je huwelijk, een Non-Imm O dus. Geen verzekering nodig. Stel dat je Thaise vrouw overlijdt. Wat gebeurt er bij de volgende extensie aanvraag ? Je blijft dus als weduwnaar van een Thaise echtgenote achter en je bent te oud voor een ziekteverzekering. Moet je dan het land uit op je 83 ste zal ik maar zeggen ?

  • RonnyLatYa zegt op

   Je hebt toch nog altijd dan dat Non-immigrant “O” visum. Je kan dan gaan verlengen op basis van “Retirement” ipv “Thai Marriage”. Daar is geen ziekteverzekering voor nodig.

   Het gaat momenteel enkel over Non-immigrant “O-A” visums….. voor zover ik daar nog niet duidelijk over was de laatste dagen….

 3. José Vermeiren zegt op

  Moet men bij een no-immigrant 0 niet om de drie maand Thailand verlaten om dan terug te keren, en dit tot een jaar ,
  Is dus 4 maal Thailand verlaten, voor jaarvisum Thailand?.

  • Cornelis zegt op

   Waar haal je dat nu weer vandaan? Het antwoord is kort: nee.

 4. george zegt op

  Dit is een vraag die je moet stellen aan Matthieu Heiligersberg in Hua Hin.
  Is een NLds kantoor gespecialiseerd in verzekeringen voor buitenlanders in Thailand
  https://aainsure.net/nl-index.html

 5. jani careni zegt op

  ik heb een kennis die moet zijn extensie OA morgen doen (extensie vervalt volgende maand),heeft alles gevraagd aan IO en geen sprake van verplicht verzekering voor extensie alleen voor nieuwe aanvraag OA VISUM was het antwoord,dus als vroeger elke imm. bureau interpreteert de wet volgens de positie van de zon,te volgen morgen zal hij misschien bij een andere IO gaan en andere interpretatie.
  Dus voor jouw Peter zeer goed denken,leven als gepensioneerd zonder hospitalisatie verzekering is nooit te doen,de kosten bij privé hospitalen zijn zeer hoog en het probleem is dat de overheid eist dat Thais verzekeringen moeten in aanmerking komen,wij leven hier als expats en gepensioneerd in een andere wereld en er zijn ook verzekeringen die na 70 jaar tot 99 je aanvaardt (70-75 j 81000 bht en na 75 120.000, dus take or deal.

  • RonnyLatYa zegt op

   Het duurt altijd wat voor het overal bij immigratie (niet alleen bij immigratie trouwens) wat doordring, en soms gebeurd dat ook nooit. In het laatste geval kan je er maar je voordeel mee doen.

   Maar dit document is duidelijk dat het ook over verlengingen gaat gezien in de titel “…Alien’s Extension of Stay in the Kingdom… ” staat. Zie vooral naar punt 6. De andere punten zijn begin dit jaar ingevoerd.

   Criteria for Consideration of Granting an Alien’s Extension of Stay in the Kingdom Attachment to the Order of the Royal Thai Police no. 548 /2562 dated September 27, 2019

   2.22 In case of retirement
   (1) Each permission shall be granted for no more than I year.
   (2) An alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A according to the Criterion 6, will be permitted to stay for a period of insurance coverage. Each permission shall be granted for no more than 1 year.

   (1) An alien must have been granted Non-Immigrant Visa.
   (2) Must be 50 years of age or over.
   (3) Must have an evidence of having monthly income of no less than 65,000 baht or
   (4) At least 2 months prior to the filing date and at least 3 months after being granted permission, an alien must have a deposit in a commercial bank located in Thailand of no less than 800,000 baht. After being granted permission for 3 months, an alien can withdraw the said deposit and must have the remaining balance in the bank account of no less than 400,000 baht or
   (5) Must have an annual earning and a deposit in a commercial bank located in Thailand with totaling of no less than 800,000 baht as of the filing date. The said deposit must remain in the bank account prior to and after the permission is granted and the withdrawal can be made under the same condition in the Criterion (4).
   (6) Only for an alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A, must buy a Thai health insurance online, which covers the length of stay in the Kingdom with no less than 40,000 baht coverage for outpatient treatment and no less than 400,000 baht for inpatient, via the website longstay.tgia.org.
   (7) An alien entering the Kingdom before October 21 , 1998 and has been consecutively permitted to stay in the Kingdom for retirement shall be subject to the following criteria:
   (a) Must be 60 years of age or over and have an annual fixed income with a deposit maintained in a bank account for the past three months ofno less than 200,000 baht or have a monthly income of no less than 20,000 baht.
   (b) If less than 60 years of age but not less than 55 years of age, an alien must have an annual fixed income with a deposit maintained in a bank account for the past three months of no less than 500,000 baht or have a monthly income of no less than 50,000 baht

   De volledig versie kan je hier vinden
   https://www.immigration.go.th/read?content_id=5d9c3b074d8a8f318362a8aa&fbclid=IwAR39UI_zBxVLedZKgZeAeYnvb0yyyIsr6SHPhnq64ohzACO7VsLUU_LlGn

 6. ron zegt op

  De maximale leeftijden voor het afsluiten van de verzekeringen zijn als volgt: bij Luma 70 jaar, Now Health 74 jaar, Allianz 75 jaar, Cigna en AXA 99 jaar.

  Inlichtingen verkregen van pacificprime.com

  • RonnyLatYa zegt op

   De AXA verzekering, om er maar één te noemen, die op de lijst is opgenomen zegt dan toch wat anders.
   http://longstay.tgia.org/home/companiesoa

   Als ik het goed lees is dit tot 70 jaar instappen en tot 75 enkel als verlenging.
   “* For Renewal Policy only.”
   https://www.axa.co.th/SmartCare-Executive-Individual-Long-Stay-Visa

   De andere staan er zelfs niet op, maar kunnen misschien gebruikt worden bij de aanvraag in de ambassade omdat daar ook verzekeringen van het eigen land voor in aanmerking komen.
   “First year, all applicants can buy health insurance from insurance companies in their owned countries or authorized insurance company in Thailand. When the applicants want to renew the visa, the applicants must buy insurance from authorized insurance companies in Thailand only. Any inquiries on completing Insurance application can be addressed at each insurance company.”

   http://longstay.tgia.org/home/guidelineoa

 7. Jochen Schmitz zegt op

  Peter, er zijn voldoende verzekeringsmaatschappijen die je wel verzekeren in Thailand tod je 75e levensjaar.
  Ga je informatie vragen over dit bij het Immigratie Hoofdkantoor in Bangkok.
  Kom je er niet uit dan zal ik trachten om je te helpen.
  Aetna kun je vragen die hebben een betaalbare premie voor je.
  Ik ben helaas te oud (78) mij accepteren ze niet meer.

 8. fred zegt op

  Heb gisteren mijn nieuwe extensie gevraag in Pattaya-Jomtien. Ingang vanaf 10 november. Ben een viertal jaar geleden gestart met een O-A visum en ondertussen twee maal een extensie gehad.
  Er is me totaal niet gevraagd naar een verzekering. Heb gebruik gemaakt van de zogenaamde combi methode en die werd zonder uitleg aanvaard.
  Er is me ook niet gezegd wat of hoeveel geld ik daar moest van overhouden of wat dan ook.
  Bij het buitengaan heb ik nog even info gehaald bij een dametje die ik daar wat ken en zij zei me dat die verzekeringen alleen moeten voor nieuwe O-A visa. Jij hebt geen O-A visa meer zei ze me maar een extensie retirement.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website