Beste Ronny,

Sinds 1991 wonen wij (mijn getrouwde Thaise vrouw en ik) in Chiang Mai en gingen jaarlijks ter goede trouw naar het Immigratie Bureau voor onze visa, waar we samen werden geïnterviewd. In 2013 (na 22 jaren) werd ons de mogelijk gegeven voor een Retirement Visa, welke wij toen accepteerde door 800.000 baht op de bank te plaatsen.

Nu door de huidige financiële toestand willen wij bezuinigen, door een Marriage Visa te nemen met slechts 400.000 baht op de bank. Mijn vraag:is: “Hoe heet de periode tussen 1991 en 2013?

Kan ik nu weer mijn ‘oude’ trouwacte gebruiken (gekregen in het buitenland, maar endorsed bij de Thaise ambassade in den Haag in 1991, met slechts een stempel zonder handtekening) voor onze geplande Marriage Visa, of Thai Wife Visa?

Groet,

Jack


Beste Jacob,

Ik veronderstel dat je, gezien je schrijft vanaf 2013 op basis van “Retirement” hier te verblijven, dat de periode daarvoor ook op basis van “Thai marriage” was. Geen idee anders op welke basis de periode van 1991 tot 2013 anders zou kunnen zijn. Is zou ook niet direct weten waarom dit van belang is voor je volgende verblijfsperiode.

Je Thaise huwelijkscertificaat (KhoR Ror 3) is nog steeds geldig. Blijft altijd geldig zolang je getrouwd bent. Dat is die met de mooie tekening op. Alleen zal je een nieuw en recent bewijs van huwelijksregistratie (Khor Ror 2) moeten halen in het gemeentehuis. Daaruit zal dan blijken dat je nog steeds getrouwd bent.

Ik ga er vanuit dat je huwelijk in Thailand werd aangegaan gezien je periode voor 2013. Maar mocht dat niet het geval zijn en werd je huwelijk buiten Thailand aangegaan, zal je eerst je huwelijk moeten laten registreren in Thailand. Je krijgt dan een “Khor Ror 22” als huwelijksregistratie. Dat is dezelfde huwelijksregistratie als de “Khor Ror 2”, maar een “Khor Ror 22” wil zeggen dat het huwelijk buiten Thailand werd aangegaan.

Het is altijd verstandig tijdig een lijst te vragen van wat precies de vereisten zijn in Chiang Mai om een verlenging op basis van Thai marriage te bekomen. Weet je precies welke andere formulieren, foto’s en andere bewijsstukken je in Chiang Mai zal moeten voorleggen.

Je schrijft telkens “ons”, maar je vrouw als Thai heeft natuurlijk niets nodig om hier te verblijven. Wel zal ze aanwezig moeten zijn bij de aanvraag van het “Thai marriage” visa.

Succes.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Thailand visumvraag: Van een retirement visa naar een marriage visa”

 1. Sjaak S zegt op

  Behalve dat ik weer wat wijzer geworden ben (dat je een lijst kunt afhalen over wat je plaatselijke immigratiedienst eist bij het aanvragen van een huwelijks-visum, vraag ik me ook af wat Jack bedoelt met bezuinigen… je hebt al 800.000 op de bank staan en je hebt dan verder niets meer nodig om aan te tonen dat je genoeg middelen van bestaan hebt. Het enige dat ik me bedenken kan dat Jack bedoelt is dat hij die 400.000 Baht nodig heeft?
  Zijn er dan nog andere voordelen voor de aanvraag van een huwelijksvisum?

  • RonnyLatYa zegt op

   Het is toch niet zo vreemd dat je op een immigratiekantoor een lijst kan bekomen met de voorwaarden, te leveren documenten en bewijzen voor het bekomen van een jaarverlenging op basis van “Thai Marriage”.
   Zo een lijst is normaal ook beschikbaar voor een “Retirement’ jaarverlenging.
   Ik ken zelf geen enkel immigratiekantoor dat dit niet heeft liggen. Gewoon vragen.

   Een Thai marriage heeft meestal wat meer papierwerk om handen en er wordt vrijwel altijd met een “under consideration” stempel gewerkt.
   Het belangrijkste voordeel tussen een “Retirement” en een “Thai marriage” zijn natuurlijk de financiële verschillen. Daar waar bij een “Retirement” een bedrag van 800 000 Bah betreft, waar je pakweg 5 maand niet aan kan en waarbij je vervolgens maar mag zakken tot 400 000 Baht op straf van je jaarverlenging te verliezen, is dat bij een “Thai Marriage” heel anders.
   Bij een “Thai marriage” gaat het over een bankbedrag van 400 000 Baht. Het bedrag moet er officieel 2 maand voor de aanvraag op staan en blijven op staan tot de aanvraag werd toegestaan. Nadien mag je met dat bedrag doen wat je wil. Je mag dat zelfs volledig leeghalen.
   Je kan natuurlijk ook voor het inkomen gaan. Dat is dan niet 65 000 Baht zoals bij een “Retirement, maar 40 000 Baht per maand.
   Combinatieregeling kan niet met een “Thai marriage”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website