Beste Ronny,

Naar aanleiding van de verzekeringsproblematiek voor visumhouders OA ben ik me gaan verdiepen in wat de vlotste mogelijkheid zou zijn om van die miserie af te komen. Ik ben namelijk een 70-plusser, bezit meerdere jaren een OA visum en blijf zoals vele anderen permanent in Thailand, vlieg dus nooit terug naar België, dit om meerdere redenen.

Dus in mijn geval is een nieuw visum aanvragen (vb. Non O of toerist visa) in een consulaat niet aangewezen. Doch is het de bedoeling om op een andere manier aan een Non-O visum te geraken en dit jaarlijks te laten te verlengen. Dus het enige wat rest is een borderrun (Poipet?) om een Visa Exemption te bekomen en dezelfde dag terug Thailand in. Dan na 30 dagen een verlenging te vragen voor 90 dagen en daarna terug jaarverlengingen bij Immigration in Bangkok zoals voorheen. Maar nu las ik in een artikel van u (26 februari 2019) dat dit nog niet zo evident is…

Zoals bijvoorbeeld dat ze je kunnen vragen te bewijzen dat je slecht voor 30 dagen in Thailand zult blijven, dat je voldoende liquiditeiten op zak moet hebben, u sprak daar van minstens 10.000 THB enz… Ze kunnen het je bijgevolg daar bijzonder lastig maken. En wat indien ze je niet terug binnenlaten? Je staat daar dan als oude man aan de grens terwijl je woonst in Bangkok is en je veel geld op de Thaise bankrekening hebt staan. Wat dan gedaan? Wordt een zéér zenuwslopende onderneming. Mag er niet aan denken.

Bovendien las ik op internet (TripAdvisor) dat de grenspost Poipet zowat het ergste is wat je kan meemaken qua tijdverlies, corruptie en sjacheraars, vooral dan aan Cambodjaanse kant.

Graag uw zienswijze en advies aub.

Groet,

Roland


Beste Roland,

Het is toch niet omdat je niet naar België gaat dat je in bijvoorbeeld Laos of een ander land geen “Non-immigrant O” of “Tourist” visa zou kunnen krijgen. Waarom zou je daarvoor naar België moeten ?

Het eenvoudigste is natuurlijk als je een “Non-immigrant O” kan bekomen in een ambassade/consulaat. 90 dagen bij binnenkomst en die kan je dan weer gaan verlengen op de gekende manier.

Als je een “Tourist” in Thailand wil omzetten naar een “Non-immigrant” kan dat ook.

Een “Tourist” status bekom je met een “Visa exemption” of een “Tourist” visa. Het speelt geen rol wat het is, enkel moet je zorgen dat er nog minstens 15 dagen verblijfsperiode rest als je de aanvraag maakt bij immigratie. De eisen die ze stellen om een “Tourist” om te zetten naar een “Non-immigrant” zijn ongeveer dezelfde als die om een jaarverlenging te bekomen. Moet je eens informeren bij je immigratiekantoor.

Eens je aanvraag goedgekeurd, dat duurt enkele dagen, meestal een week daarom die 15 dagen verblijfsperiode die moet resten, zal je een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen. Net alsof je met een “Non-immigrant O” het land bent binnengekomen. Die 90 dagen kan je dan weer met een jaar verlengen met de gekende methodes.

Wat de grensovergangen betreft. Poipet is niet de enige grensovergang. Neem gewoon een andere.

En dat ze je niet binnenlaten ? Je bent er wel een drama van aan het maken. Zou me echt verbazen en je bent het echt wel ver aan het zoeken. Heb je trouwens echt geen 10 000 of nog beter 20 000 Baht om te tonen ?

En wat dan als ze binnenkort je verblijfsperiode bekomen met een “Non-immigrant O-A” niet willen verlengen omdat je geen verzekering hebt ? Waar sta je dan ?

Maar voor je allerlei zaken in gang gaat zetten, informeer eerst en vooral eens wat de zienswijze is van je immigratiekantoor betreffende de “Non-immigrant O-A” visumhouders.

Zoals ik reeds meerdere malen aangaf kan het sterk afhankelijk zijn van de zienswijze van je immigratiekantoor.

Misschien zijn zij die reeds in het bezit zijn van een Non-immigrant O-A/verlenging vrijgesteld in jouw immigratiekantoor en betreft het enkel nieuwe visumhouders/verlengingen.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website