Beste Ronny,

Ik ben getrouwd met een Thaise vrouw en ik wil eind van volgend jaar gaan emigreren naar Thailand. Ik wil gebruik maken van een jaarvisum. Ik zal dan zorg dragen dat ik 800.000 baht op mijn bankrekening heb staan. Ik heb begrepen dat dit 3 maanden voor aanvraag visum op mijn bankrekening moet staan. Ik heb de volgende vragen:

  1. Als ik Thailand binnenkom zal ik gewoon een 3 maanden toeristenvisa hebben. Aangezien ik deze visum van te voren aanvraag zal bij binnenkomst mijn visum niet meer 3 maanden geldig zijn. Tevens zal ik nog een bankrekening moeten openen. Ik kan dus niet 3 maanden 800.000 baht op een rekening hebben staan. Moet je bij de eerste keer eerst in Nederland een 3 maanden visum aanvragen dan erna in Thailand nogmaals een visum voor 3 maanden aanvragen alvorens ik een jaarvisum kan aanvragen? Dan pas kan ik voldoen aan de eis van 3 maanden een saldo van 800.000 baht op een rekening.
  2. Op het blog wordt vaak geschreven dat expats hun bankboekje overleggen aan de emigratiedienst. Ik ga een bankrekening openen op mijn naam (uitsluitend voor gebruik van mijn visa, dus geen betaalrekening) en stort vanuit Nederland iets meer dan 800.000 baht op deze rekening. Als ik een jaarvisum heb zal ik bij elke 90 dagen melding 1000 baht op deze rekening storten en zodat zij kunnen zien dat meer dan 800.000 baht langer dan 3 maanden op mijn rekening staat. Krijg je bij openen van deze rekening echt een bankboekje? Of overleg je een formulier van de bank dat zij melden dat er meer dan 800.000 baht op deze rekening staat voor meer dan 3 maanden? Overleg je ook uitdraaien van je bankgegevens? Ik kan mij hier helemaal geen voorstelling van maken.

Ik wil je bedanken voor je moeite en jou adviezen en duidelijke uitleg heeft vele Nederlanders en Belgen geholpen een goede weg te vinden in hun nieuwe leven in Thailand.


Beste Michel,

1. Je vraagt in Nederland beter een Non-immigrant “O” Single entry aan op basis van je huwelijk. Het is niet nodig een toeristenvisum aan te vragen (met een toeristenvisum bekom je trouwens maar 60 dagen verblijf), want dat moet je dan uiteindelijk in Thailand toch nog eens gaan omzetten naar een Non-immigrant status. Met een verblijfsperiode bekomen met een toeristenvisum kan je namelijk geen jaarverenging bekomen.

Bij binnenkomst met dat Non-immigrant “O” single entry visum zal je een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen. Dit is normaal voldoende om nadien een jaarverlenging aan te vragen, want het bedrag moet volgens de nieuwe regels minstens 2 maand op de rekening staan op de dag van aanvraag.

Sommige immigratiekantoren hanteren inderdaad nog steeds 3 maand zoals in het verleden, maar dat is dan voor vervolgaanvragen. Voor de 1ste aanvraag zullen ook zij nog steeds de 2 maand aanhouden net zoals in het verleden. Je hebt dus eigenlijk bijna een maand de tijd om een bankrekening te openen en vervolgens je 800 000 Baht op te storten.

De aanvraag tot jaarverlenging kan je indienen vanaf 30 dagen (sommige aanvaarden het al 45 dagen voordien) voor het einde van je 90 dagen verblijfsperiode. In jouw geval kan je dan 2 maand nadat je het bedrag op de bank hebt gezet de aanvraag indienen. Wacht er dus ook niet te lang mee. Open snel een rekening en doe je aanvraag van zodra het kan. Loop je dan tegen problemen aan dan heb je toch wat reservetijd.

Denk er ook aan dat, vermits je bent gehuwd, je ook de aanvraag kan indienen als “Thai Marriage”. Wat meer papierwerk, maar vooral financieel dan weer veel interessanter. Het bankbedrag is daar 400 000 Baht en kan je na het toekennen gebruiken zoals je wil. Nadien is er geen controle door immigratie.

Je kan bij aankomst altijd eens langs je immigratiekantoor gaan voor meer info.

2. Dat bankboekje bekom je direct als je een bankrekening opent.

De 90 dagen melding staat los van die bankcontrole door immigratie. Sommige immigratiekantoren willen dat samen met een 90 dagen melding controleren om praktische redenen, maar ze kunnen je evengoed een andere datum meegeven voor die controle. Of zelfs helemaal niet en dan controleren ze dat bij je volgende jaarverlenging. Moet je navragen bij je immigratiekantoor welk systeem ze aanhouden.

Om de stand van de dag zichtbaar te maken moet je inderdaad een bedrag storten of opnemen. Let wel op dat bij opnemen je niet per ongeluk onder je bedrag van 800 000 Baht of 400 000 Baht gaat. Best is dus inderdaad een beetje meer geld op de rekening te zetten om zulke zaken te vermijden.

Om een jaarverlenging te bekomen kan je bij de bank een bankbrief bekomen die bewijst dat dit bedrag werkelijk op de rekening staat en hoelang. Kost 200 Baht of zoiets dacht ik.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website