Vraagsteller: Dutch Red Herring

Om te beginnen bedankt voor de vele adviezen die u altijd op het blog geeft. Mijn situatie: Ik woon en ben ingeschreven in Nederland en wil dat zo houden. ik wil 3-4 keer per jaar voor twee maanden of zo naar Thailand komen. Ik ben 74 jaar, gepensioneerd maar ook nog steeds werkzaam. Ik heb pensioeninkomsten van de VS en van Nederland. Omgerekend ongeveer 69.000 baht/maand pensioen, kantjeboord voor de inkomstenvereisten. Als de koersen zakken kan ik er onderkomen. Ook zou ik niet automatisch mijn pensioen inkomsten naar Thailand willen laten overschrijven omdat ik niet in Thailand ga wonen. Mijn consultancy en online onderwijsinkomsten komen niet uit Thailand. Inclusief de inkomsten uit arbeid voldoe ik royaal aan de eisen voor 65.000 baht per maand.

Vragen:

  • Wat kan ik het beste doen? Eindeloos doorgaan met een toeristenvisum aanvragen? Een O retirement visa? Ik wil eigenlijk niet mijn spaargeld in Thailand parkeren omdat ik niet volledig hier ga wonen. Een O-A visum? Klopt het dat ik dan geen geld in Thailand hoef te houden? Is genoeg inkomen en/of vermogen van 800.000 Baht op buitenlandse banken (in mijn geval USA en Nederland) voldoende? Moet ik dan ook een inkomensverklaring van de Amerikaanse ambassade hebben? Ik ben een Nederlands staatsburger.
  • Als het advies is om een O-A visum aan te vragen, moet dat ook door omzetting van een toeristenvisum of kan ik rechtstreeks in Nederland aanvragen? Dit is verwarrend op het blog, als u mij niet kwalijk neemt.
  • Is er een limiet hoe vaak ik een toeristenvisum kan aanvragen? Komen daar na vele keren vragen over?
  • De hoofdreden om niet een toeristenvisum aan te vragen is ook dat het mogelijk is dat ik wel eens wat langer dan de twee maanden zou willen blijven. Ik weet van de borderrun maar dat is dan weer opnieuw een toeristenvisum met alle ongemakken van dien.

Dank u wel voor uw input!


Reactie RonnyLatYa

1. Indien je een jaarverlenging wil en je wil een bankbedrag gebruiken zal je inderdaad geld moeten zetten op een rekening in Thailand en wil je een inkomen gebruiken zal je ook een Visumondersteuningsbrief nodig hebben. Hou er dan rekening mee dat alle bedragen die als inkomen opgegeven worden, bij de Nederlandse Belastingdienst verifieerbaar moeten zijn. Inkomen uit het buitenland dat niet bekend is bij de Nederlandse Belastingdienst kan daarom niet opgegeven worden. Je kan dat hier allemaal in detail lezen wat in aanmerking komt als bewijs en de aanvraagprocedure: https://www.nederlandwereldwijd.nl/verklaring/visum-ondersteuningsbrief-thailand

Maar ik heb begrepen dat dit allemaal eigenlijk niet je voorkeur is. Vooral omdat je de financiële eisen in Nederland wil houden. Geen probleem. Er zijn er wel meerdere die dat zo zien. Zie het dan maar als info indien je ooit die beslissing wel zou overwegen.

2. Je kan dan enkel met een visum werken en dan telkens een nieuw aanvragen als de geldigheidsperiode ervan verstreken is. Dat kan je online aanvragen in Nederland en dan hou je alle financiën in Nederland zoals je wens is. In Thailand hoef je dan niks meer te bewijzen. Er zijn dat eigenlijk 2 mogelijkheden:

Het Non-immigrant O visum

Is ook verkrijgbaar als Multiple entry en is een jaar geldig. Bij elke binnenkomst binnen de geldigheidsperiode van het visum bekom je een verblijfsperiode van 90 dagen. Voldoet dan ook aan uw eis om er 3-4 keer per jaar mee naar Thailand te gaan en er 2-tal maand te verblijven. Je kan als je dat wil en wat ook je wens is er al eens wat langer mee verblijven dan een 2-tal maand. Tot 90 dagen dan. Verlengen met 30 dagen kan niet. Maar je kan wel een ”borderrun” maken en dan bekom je weer opnieuw 90 dagen bij binnenkomst indien dit nodig mocht blijken. Zolang alles maar binnen de geldigheidsperiode van je visum gebeurt zal je bij elke binnenkomst 90 dagen verblijf bekomen. Is de geldigheidsperiode verstreken en je zou toch langer dan 90 dagen willen blijven op dat moment, kan je indien dit noodzakelijk is nog steeds aansluitende een “borderrun” maken op Visa exemption. Dit laatste meer ter info.

Zoals je wens is kan je bij de aanvraag van je visum de financiele eisen ervan met een inkomen en/of Nederlandse bankrekening voldoen. In Thailand zelf hoef je financieel niets meer te bewijzen.

De eisen om dit visum aan te vragen vind je hier:

CATEGORY 1 : Tourism and recreation related visit

…….

3. Longer stay for retired persons (pensioner aged 50 or above)

VISA TYPE: Non-immigrant O (retirement) Visa (90 days stay)

FEE:

70 EUR for single entry (3 months validity)

175 EUR for multiple entry (1 year validity with maximum stay of 90 days per 1 entry)

REQUIRED DOCUMENTS

Etc

….

Op een bepaald moment vraagt men:

Travel plan for Non-Immigrant (ONLY for multiple entries) (download HERE) Is je planning dan voor dat jaar. Vergeet dit niet in te vullen en mee te sturen: https://image.mfa.go.th/mfa/0/SRBviAC5gs/Non_Imm_travelplan_non-immigrant.pdf

Het Non-immigrant O-A visum

Is standaard een Multiple entry visum en heeft een geldigheidsperiode van 1 jaar. Je kan er dus ook meerdere keren mee binnen komen gedurende de geldigheidsperiode. Wel opletten hier. De verblijfsduur die je bekomt is afhankelijk van de duur van je ziekteverzekering en dat wordt ook gecontroleerd heb ik begrepen op de sociale media. Je moet bij de aanvraag van dit visum een ziekteverzekering bewijzen dat een jaar geldig is. Bij je binnenkomsten zal je dan een verblijfsperiode bekomen overeenkomstig die geldigheidsduur van die ziekteverzekering.

Bij een eerste binnenkomst zal dat bijna een jaar zijn als je direct vertrekt natuurlijk. Bij latere binnenkomsten zal die duur zakken omdat ook de geldigheidsduur van je ziekteverzekering vermindert. Kom je er na 5 maand mee binnen zal dat iets van een 7 maand zijn en na 10 maand nog misschien een 2 maand. De duur van de ziekteverzekering staat op dit formulier en die moet je dan ook door je ziekteverzekering laten invullen.

https://longstay.tgia.org/document/foreign_insurance_certificate.pdf

Het aanvragen van een Non-immigrant O-A is ook wel uitgebreider dan van een Non-immigrant O en heeft ook bewijstukken die dienen gelegaliseerd te worden.

Je vindt de eisen op de dezelfde webpagina .

https://hague.thaiembassy.org/th/publicservice/e-visa-categories-fee-and-required-documents

CATEGORY 7: Long Stay for persons over 50 years

Long Stay (O-A)

VISA TYPE: Non-immigrant O-A Visa (1 year stay or less in accordance with the validity of the visa)

FEE: 175 EUR for single entry (1 year validity)

Conditions and REQUIRED DOCUMENTS > CLICK HERE

Doorklikken voor de eisen: https://hague.thaiembassy.org/th/page/76475-non-immigrant-visa-o-a-(long-stay)

Je zal zien dat er heel wat eisen zijn en het is dan de vraag of het dit allemaal wel waard is elk jaar.

– Persoonlijk zou ik voor het Non-immigrant O Multiple entry visum gaan. Ik denk dat dit perfect voldoet aan je wensen om voor 3-4 keer per jaar een 2-tal maand en soms wat langer in Thailand te verblijven. Maar jouw keuze natuurlijk.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website