Vraagsteller: John

Ik lees net jouw antwoord op een vraagsteller betreffende een Visumondersteuningsbrief. In je antwoord opper je dat hij eventueel terecht kan bij het Oostenrijkse consulaat in Pattaya. Ik kom daar de laatste jaren al om het Bewijs van in leven zijn, af te laten stempelen, welke door Pensioenfonds en SVB worden geaccepteerd.

Begrijp ik hieruit dat ik de gewone Visumondersteuningsbrief daarvoor kan gebruiken met de andere gangbare documenten, gestempeld door het Oostenrijkse consulaat en kan inleveren bij Immigration office hier bij mij in Jomtien?


Reactie RonnyLatYa

Een Visumondersteuningsbrief wordt uitgegeven door de ambassade en daarmee wordt het inkomen van iemand bevestigd. Die kan je zo bij immigratie indienen. Heeft de Oostenrijkse Consul verder niks mee te zien.

De Oostenrijkse Consul levert zelf wel een ”Proof of income” af wat eigenlijk net hetzelfde is. Wordt normaal ook aanvaard in Pattaya door immigratie.

Net zoals bij het aanvragen van een visumondersteuningsbrief dien je ook voor die “Proof of income” van de Consul documenten in te leveren die je inkomen bewijzen.

Beiden, de visumondersteuningsbrief of de ”Proof of income”, kunnen gebruikt worden om aan de financiele eisen van een jaarverlenging te voldoen, eventueel aangevuld met een bankbedrag.

Ik moet zeggen dat ik verbaasd ben dat iemand die zegt daar al jaren te komen niet op de hoogste is dat die Consul zulke bewijs aflevert.

De laatste vraag die de Oostenrijkse Consul betrof dateert van september en daaruit blijkt dat die nog normaal die bewijzen aflevert.

Thailand Visa vraag Nr 199/21: Is het Oostenrijkse Consulaat in Pattaya open? | Thailandblog

Lezers kunnen dit misschien bevestigen of aanvullen.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –


» Laat een reactie achter


Rating: 1.50/5. From 2 votes.
Please wait...

10 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 351/21: Oostenrijkse Consul Pattaya”

 1. Gringo zegt op

  Al vele jaren maak ik gebruik van de diensten van de honorair- consul van Oostenrijk (hij is inmiddels ook honorair-consul van Duitsland). Daar krijg ik jaarlijks de inkomensverklaring voor verlenging van mijn retirement visum. Ook het jaarlijkse Bewijs van Leven voor de pensioenfondsen wordt daar afgestempeld.

  Jarenlang ging die inkomensverklaring zonder problemen. Ik krijg van meerdere pensioenfondsen een uitkering, maar mijn overzicht, waarvoor ik de jaaropgaven van het laatste jaar gebruik, werd nauwelijks gecontroleerd. De inkomensverklaring is voor die verlenging van het visum voldoende.

  Sinds 2 jaar is er een kleine verandering. Kennelijk is er op de een of andere manier misbruik gemaakt van deze simpele methode. De afzonderlijke jaaropgaven van de Nederlandse pensioenfondsen moet ik, naast de door het consulaat opgestelde inkomensverklaring, bij de aanvraag van een verlenging ook bij Immigratie inleveren.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik heb ook al meermaals gezegd dat immigratie altijd het recht heeft de originele stukken, waaruit de inkomsten blijken, op te vragen . Kan en mag ook gebeuren bij een visumondersteuningsbrief van de ambassade.
   Het gebeurt bij de meeste immigratiekantoren echter niet, maar in Pattaya lijken ze daar dan toch de laatste 2 jaar mee begonnen te zijn. Het zal wel zijn redenen hebben….

 2. Paco zegt op

  Ik onderschrijf geheel het gestelde door Gringo. Ook ik maak al jaren gebruik van de Oostenrijkse Consul’s diensten, zowel voor mijn inkomstenverklaring als voor het afstempelen van mijn Bewijs van In Leven voor de SVB en andere pensioenfondsen. Hoewel ik de laatste jaren al die pensioenfondsen gewoon een kopie stuur van mijn Bewijs van in Leven van de SVB en dat wordt door alle geaccepteerd.
  De diensten van de Oostenrijkse Consul voor deze afstempeling zijn nog gratis ook. Hoe Hollands wil je het hebben? De Inkomensverklaring kost gemiddeld iets van 1600 Baht.

 3. Willy zegt op

  Inkomstenverklaring via de consul van Oostentrijk wordt normaal wel aangenomen, tenzij je het ongeluk hebt dat , ge dat groot vrouwelijk laweit in Pattaya krijgt voor behandeling, die kent het verschil niet tussen Austria en Australia, Austria is niet in Europa zegt zij, en ik kreeg geen verlenging.

  • Jacques zegt op

   Ik doe de inkomsensverklaring al zeven jaar bij de consul van Oostenrijk te Pattaya. Nooit problemen ondervonden dus deze afwijzing bevreemdt mij ten zeerste. De laatste jaren wordt het document, dat overigens voor een deel wordt voorzien van van twee talen, namelijk Duits en Engels, opgemaakt door de vice Hon. consul mevrouw Sriwanna Jitprasert. Een landgenoot dus van de Thaise immigratieleden. Daarnaast is een ieder die deze afhandeling doet bij immigratie op de hoogte van deze service. Maar ja het is u overkomen dus dat zullen we dan moeten aannemen, maar vreemd is het wel.

 4. janbeute zegt op

  Als simpel denkend iemand begrijpt Janneman er totaal helemaal niets meer van,
  Wat heeft een Oostenrijkse consul met van doen, over een Nederlandse inkomens verklaring die bij mijn weten moeten lopen ter goedkeuring en controle via de enige en echte Nederlandse ambassade lokatie terplaatse ergens in Bangkok, indien je uiteraard een rasechte Hollander bent.
  Gelukkig ga ik al voor meer dan 16 jaren voor mijn oude vertrouwde 8K optie.
  Mijn maandelijkse inkomen, nu na eindelijk na vele beloofde jaren mijn pensioenen te mogen ontvangen voldoe ik bijna aan alleen dat de gestelde 65k eis, dus kombi 65k en gedeelde 8k is aanwezig maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

  Jan Beute.

  • Alex zegt op

   De verklaring van het Oostenrijkse Consulaat wordt geaccepteerd omdat dit een consulaat van binnen de EU is!
   Ik doe dat al 13 jaar, en werkt perfect!

   • RonnyLatYa zegt op

    Dat Oostenrijk deel uitmaakt van de EU is eigenlijk geen reden. Toch voor het bevestigen van een inkomen niet.
    Die Consul kan de originaliteit en juistheid van jouw documenten ook niet bevestigen, omdat hij geen mogelijkheid heeft om die te controlen. Die volmacht en toegang heeft hij niet en die o.a. de Nederlandse ambassade wel heeft.

    Is meer iets dat gedoogd wordt door immigratie (om wat voor reden ook) en zolang iets aanvaard wordt door immigratie is het altijd goed.

 5. Alex zegt op

  Dat het Oostenrijkse Consulaat ook het levensbewijs voor SVB afstempelt is voor mij nieuw!
  Hebben meerdere lezers hier ervaring mee?

 6. Philippe zegt op

  Ter info voor Belgen levert het Oostenrijks consulaat geen inkomstenverklaringen meer af.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website