Vraagsteller: Mike

Ik heb een aantal vragen omtrent visa. Ik heb een Thaise vriendin en wil graag met haar trouwen en samenwonen. Ik ben 44 jaar. Ik ben van plan om mijn baan en huis op te zeggen en naar Thailand te reizen, binnen 2 maanden, is het plan. Hoe kan ik dat het beste aanpakken? Kan ik gewoon met een toeristenvisum binnenkomen? Dus gewoon dat papiertje invullen in het vliegtuig, stempel bij aankomst en dan een verblijf van 30 dagen bekomen? Kan dat nu ook met Covid, of is het een beetje verdacht om als gewone toerist binnen te komen terwijl het land hermetisch op slot zit?

Dan eenmaal in Thailand dit visum eventueel verlengen? Hoelang en hoe vaak kun je dit verlengen? Wat zijn de vereisten? Eigenlijk wil ik ook wel vrij snel trouwen. Is het dan mogelijk om een ‘partner visum’ te krijgen, wat zijn de vereisten precies daarvan? Wat zijn de termijnen? Wat is de langste termijn dat ik in het land kan blijven zonder getrouwd te zijn? Ik kan eventueel border hoppen, ook via Suvarnabhumi, maar terug naar Nederland is niet echt de bedoeling, omdat ik daar dan toch verder niets meer heb.

Hoe kan ik dit het beste aanpakken op het gebied van visums? Het belangrijkste is dat ik samen wil zijn met mijn vriendin, en eigenlijk ook niet meer van elkaar gescheiden wil zijn (we zijn nu al bijna 2 jaar op elkaar aan het wachten, dat is wel lang genoeg). Dus wat ik niet moet hebben is dat ik het land uit wordt gezet en dan voor een langere tijd niet meer welkom ben.

Bij voorbaat dank.


Reactie RonnyLatYa

Het land is momenteel niet hermetisch op slot zoals je schrijft. Je kan naar Thailand, alleen gelden er op dit moment extra Coronamaatregelen waaraan je moet voldoen. Gewoon kijken wat de op dat moment geldende maatregelen zijn. Vind je op de website van de Thaise ambassade

Information for non-Thai nationals planning to visit Thailand (during COVID-19 pandemic) – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

1. Gezien je leeftijd en nog niet gehuwd heb je de keuze uit:

– Visa Exemption (Visum vrijstelling). Normaal bekom je bij binnenkomst 30 dagen, maar momenteel is dat door een Coronamaatregel 45 dagen om het verlies van de quarantaine enigszins te compenseren. Die periode kan je dan eenmalig verlengen met 30 dagen. In totaal dan 60(75) dagen verblijf.

– Tourist visa. Bij binnenkomst bekom je 60 dagen dat je eenmalig kan verlengen met 30 dagen. In totaal dan 90 dagen.

Na die 60(75) of 90 dagen zou je eigenlijk buiten moeten, maar momenteel is het wel zo dat er een Coronaverlenging mogelijk is (immigratieofficier zal hierover oordelen). Hierdoor kan je 60 dagen verlenging bekomen i.p.v. de normale 30 dagen en dit meerdere malen na elkaar i.p.v. eenmalig. Het is echter een tijdelijke maatregel die normaal eindigt op 27 september 21. Of men die periode weer zal verlegen wordt maar enkele dagen voor 27 september beslist.

“Borderruns” m.a.w. even de grens over om bij binnenkomst een nieuwe verblijfsperiode te bekomen zijn nu uitgesloten. De grenzen over land zijn hiervoor gesloten. Je kan wel Thailand verlaten via de luchthaven en ergens naartoe gaan, maar bij elke nieuwe binnenkomst zal je weer moeten voldoen aan de op dat moment geldende eisen zoals o.a. CoE, quarantaine, etc.… Bovendien zal je ook rekening moeten houden met de maatregelen die van toepassing zijn in het land waar je naartoe wil. Even de grens over wippen zoals voordien zit er niet in.

2. Tijdens je verblijfsperiode kan je dan huwen. Ik weet niet of het nu wel overal zal kunnen en mogelijk heb je met Coronamaatregelen te maken. Volgens ik verneem zijn er gemeentehuizen gesloten en/of is de dienstverlening beperkt. Moet je eens informeren in het gemeentehuis waar je zinnens bent te trouwen. Eventueel bij een ander gemeentehuis informeren wat daar kan.

3. Stel dat je dan getrouwd bent, dan zal je een aanvraag kunnen indienen om je toerist om te zetten naar een Non-immigrant. Dat kan dan op basis van je huwelijk. Dit is nodig om later een jaarverlenging te kunnen bekomen. Je kan namelijk een verblijfsperiode, bekomen als toerist, niet verlengen met een jaar.

Hiervoor zal je dan o.a. een bewijs van huwelijk en een inkomen van 40 000 Baht per maand of een bankbedrag van 400 000 Baht moeten voorleggen. Zorg alvast dat er nog minsten 14 dagen verblijf resten op het moment van de aanvraag, want dit gaat niet onmiddellijk en duurt even. Meestal een week en daarom die 14 dagen verblijf die moeten resten.

Indien toegestaan zal je een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen. Net alsof je met een Non-immigrant visum zou zijn binnengekomen. Die 90 dagen kan je dan weer gaan verlengen met een jaar op basis van je huwelijk en die verlenging kan je dan jaarlijks herhalen. Hoeft je Thailand niet meer te verlaten.

Wat je nodig hebt voor het omzetten van Tourist naar Non-immigrant en wat je nodig hebt voor een jaarverlenging zijn ongeveer hetzelfde. Het is echter beter om eens langs je immigratiekantoor te gaan. Die hebben altijd wel documenten liggen of kunnen je zeggen wat ze lokaal precies willen zien van je voor het omzetten en voor de jaarverlenging. Elk immigratiekantoor heeft zo zijn eigen eisen.

Succes.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website