Vraagsteller: Marco

Een vraag over mijn non-immigrant O visum voor 50+, 1 jaar multiple entry. Hier is soms wat verwarring over, deze is niet exact hetzelfde als het non imm O-A visum. Bij de opsomming van de visa staat de eerstgenoemde onder de tourist visa, met andere vereisten voor documentatie.

De vraag: met dit visum ben ik 3 augustus 2022 Thailand binnengekomen, en heb diverse visa runs gedaan. Ik was in de veronderstelling dat ik Thailand voor 3 augustus 2023 moet verlaten (immers, visum voor een jaar). Maar de stempel van de laatste visa run geeft geldigheid tot 13 augustus (optie 2). En om het nog iets ingewikkelder te maken: via een expat en een post hier op Thailandblog kreeg ik de indruk dat ik voor 3 augustus zelfs nog een visa run kan doen voor de laatste 90 dagen extra!? (dus dan zou ik een visum hebben tot begin november, optie 3).

Deze vraag heb ik voorgelegd aan de Thaise ambassade in Den Haag. Reactie: vraag het locale immigration office. Heb ik bij twee locaties gedaan: twee verschillende antwoorden (optie 1 en 3). Hoe kom ik aan de juiste informatie hierover? Want dit is namelijk ook belangrijk voor de aanvraag voor het nieuwe visum (was geplanned in Nederland begin augustus tijdens familiebezoek, als het oude al dan niet afloopt), verzekeringen, verblijf etc. En natuurlijk wil ik geen boete/verbanning oplopen bij de terugvlucht.

Dank en groet,


Reactie RonnyLatYa

  1. Uit je vraag en de uitleg daarin maak ik op dat de verwarring komt omdat ik denk dat je het verschil niet weet tussen een “geldigheidsperiode” en een “verblijfsperiode”.

De geldigheidsperiode van een visum geeft de tijd aan dat je hebt om met dat visum Thailand binnen te komen. De geldigheidsperiode van een visum wordt toegekend door de ambassade en staat op je visum bij “Date of grant ” van wanneer het visum geldig is en daaronder staat de einddatum bij “Visa must be used by” .

Hoe dikwijls je Thailand met dat visum binnen kan tijdens die geldigheidsperiode wordt bepaald door de vermelding Single of Multiple entry.

De verblijfsperiode geeft aan hoe lang je in Thailand mag verblijven. Deze wordt gegeven door de immigratieofficier bij binnenkomst en is afhankelijk van het visum dat je hebt.

  1. Jij hebt een Non-immigrant O Multiple entry.

Dat visum heeft een geldigheidsperiode van een jaar. Deze geldigheidsperiode van een visum wil dus enkel zeggen van wanneer tot wanneer je met dat visum Thailand binnen kan, niet hoelang je mag blijven.

Hoelang je in Thailand mag blijven wordt bepaald door de verblijfsperiode.  Die bekom je pas bij binnenkomst in Thailand.

Voor een Non-immigrant O visum is de verblijfsperiode maximum 90 dagen en de einddatum wordt in je Arrival stempel geplaatst. Uiterlijk die dag moet je Thailand verlaten. Maar vermits je een Multiple entry hebt kan je tijdens die geldigheidsperiode van een jaar meerdere binnenkomsten maken met je visum. Bij elke nieuwe binnenkomst zal je opnieuw 90 dagen bekomen. Kom je de laatste dag van die geldigheidsperiode Thailand nog binnen zal je ook een laatste keer 90 dagen bekomen. Het kan dus best zijn dat de verblijfsperiode die je bekomt dan later ligt dan de geldigheidsperiode van je visum.

  1. Als de geldigheidsperiode van je visum verlopen is kan je er niks meer mee d.w.z. dat je met dat visum Thailand niet meer binnen kan en dan moet je een nieuw visum aanvragen.  Vraag je opnieuw een Non-immigrant O Multiple entry aan dan zal die weer een nieuwe geldigheidsperiode hebben van een jaar, waardoor je weer een jaar Thailand binnen en buiten kan en bij elke binnenkomst zal je opnieuw een verblijfsperiode bekomen van maximum 90 dagen per binnenkomst.
  2. Wat je natuurlijk ook kan doen is zo een verblijfsperiode van 90 dagen verlengen bij immigratie. Verlengen kan op het einde van gelijk welke 90 dagen periode.

Verlengen kan enkel met een jaar en als je aan vooral de financiele voorwaarden voldoet, maar dat is hier al dikwijls genoeg uitgelegd.

Verlengen met 90 dagen bij immigratie kan niet, ook niet als je een Multiple entry hebt

  1. Non-immigrant O (retired of 50+ is hetzelfde) en staat onder CATEGORY 1 : Tourism and recreation related visit.  Dat is geen toerist visum maar een Non-immigrant visum, daarom dat het ook die naam heeft gekregen.
  2. Een Non-immigrant O-A visum is inderdaad niet hetzelfde als een Non-immigrant O, maar een afgeleide van het Non-immigrant O.

Een Non-immigrant O-A heeft andere en zwaardere eisen en je bekomt er ook een andere verblijfsperiode mee bij binnenkomst. Voldoet aanvrager hieraan dan krijgt hij dat O-A waarbij de A voor Approved staat.

Bij binnenkomst zal de eigenaar van dat visum dan een verblijfsperiode van een jaar bekomen en niet 90 dagen zoals bij een gewoon Non-immigrant O retired. Maar je hebt geen Non-immigrant O-A visum dus hoef je daar ook niet mee te gaan vergelijken want dat leidt enkel tot verwarring.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website