Thailand Visa vraag Nr 103/22: Verblijf Cambodjaanse vriendin

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
22 april 2022

Vraagsteller: Freek

Mijn vraag gaat over het verlengen van een verblijfsvergunning in Thailand voor mijn Cambodjaanse vriendin. Zij woont al ruim 25 jaar in Thailand en om het jaar moet ze haar verblijfsvergunning (visum) verlengen. Ze geeft dan haar paspoort af aan een bekende en na betaling en wat wachten krijgt ze dan na enkele weken haar paspoort terug met de nieuwe benodigde stempels.

Dit jaar heeft ze haar paspoort in januari afgegeven en nu is het nog niet terug!! Haar visum liep 31 maart af en ze weet niet goed wat ze moet doen. Als ze navraag doet wordt ze aan het lijntje gehouden.

Mijn vraag is: Heeft iemand hier ervaring mee. Wat is eigenlijk de juiste en exacte procedure?

Dank voor relevante antwoorden


Reactie RonnyLatYa

“Ze geeft haar paspoort af aan een bekende en na betaling en wachten krijgt ze na enkele weken(?) haar paspoort terug met de benodigde stempels.”

En nu vraag je de juiste en exacte procedure… Wat vijgen na Pasen niet?

Op welke manier heeft ze dan hier verbleven al die jaren, want je geeft ook geen enkel info over haar of haar situatie in Thailand. Leeftijd, financiële toestand, inkomen, werk ze (legaal?), etc… Hoe wil je dan een juiste procedure krijgen?

Uit de info dat je wel geeft lijkt het mij dat ze al zeker niet de juist en exacte procedure gevolgd heeft. Ik heb het al meerdere keren gezegd. Het gaat goed tot het mis gaat.

Volgens mij is nu de beste oplossing om naar immigratie te gaan en daar met de billen bloot te gaan (figuurlijk dan). Ze zullen wel zeggen wat ze nu moet doen en wat de gevolgen zijn. Hopelijk staan die vorige jaren dan ook nog officieel geregistreerd en zijn het geen fake verlengingen geweest

Hou er rekening mee dat strafrechtelijke vervolging tot de mogelijkheden behoort, maar het is niet aan mij om daarover te oordelen.

Als er nog lezers moesten zijn met ervaring hierin zoals Freek vraagt…

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 5 votes.
Please wait...

8 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 103/22: Verblijf Cambodjaanse vriendin”

 1. Kees 2 zegt op

  Ik denk dat zij beter eerst met andere Cambodjanen kan gaan praten, zodat zij weet of ze iets illegaals gedaan heeft en wat de eventuele consequenties kunnen zijn.

  En die ‘bekende’: die wil zeker niet vertellen hoe hij altijd het visum geregeld heeft en waar haar paspoort nu is?

 2. Freek Vermolen zegt op

  Beste Ronny: Ik kan me voorstellen dat mijn woordkeuze: “Ze geeft haar paspoort af aan een bekende en na betaling en wachten krijgt ze na enkele weken(?) haar paspoort terug met de benodigde stempels.” De indruk wekt dat hier iets illegaals aan de hand is. Ik wilde alleen maar aangeven, dat zij het altijd uit handen gegeven heeft. Net zoals er in Nederland Visaburo’s zijn die een visum voor je regelen bij de Thaise Ambassade in Den Haag.
  Zij is 48 jaar, al 25 jaar onafgebroken in Thailand ze werkt legaal als kok in een Thaise kookschool.
  Nu het anders loopt, probeer ik er achter te komen wat precies de procedure is. Zij verteld mij dat haar paspoort ( dat nog jaren geldig is) ook naar Cambodja moet om in Thailand weer een visum te krijgen, zelf zet ik daar mijn vraagtekens bij. vandaar mijn vraag wat is precies de procedure.

  • RonnyLatYa zegt op

   Als ze legaal hier werkt heeft ze een werkvergunning. Daar moet die kookschool voor zorgen.
   Als ze een verlenging wil moet ze dat zelf aanvragen, met de nodige bewijstukken van die school en die werkvergunning. En dat is nog steeds de procedure..

   Ik zie niet in waarom haar paspoort opnieuw naar Cambodja zou moeten voor een nieuw visum als ze hier verblijft op jaarverlengingen en werkvergunning. Haar visum hoeft dan niet vernieuwd te worden, want net zoals met een Retired kan haar verblijfsperiode steeds verlengd worden, voor zover ze steeds aan de voorwaarde van die verlenging voldoet natuurlijk.

   Dat haar jaarverlenging ondertussen misschien verlopen is vanaf 31 maart werpt misschien een ander licht op de zaak, maar ze zal dan toch haar paspoort moeten zien te krijgen, of met een bewijs van verlies/diefstal een nieuw vragen op de ambassade. Zal wel de nodige vragen oproepen natuurlijk. Niet alleen in Thailand maar ook op haar ambassade denk ik.

   Officieel trouwens moet je een verlenging in persoon aanvragen, of je moet medisch niet in staat zijn om dat op dat moment te doen. Dat visakantoortje dat ook mogen doen is juist, zolang je zelf ook verschijnt. Offcieel mag ze haar paspoort zelfs niet afgeven aan dat visakantoor, en dat geldt eigenlijk ook voor Nederland. Maar goed… het is maar wat men toelaat natuurlijk.

   Het probleem is nu dat ze geen paspoort heeft en ze niet weet of ze een verlenging heeft bekomen of niet. Ze is m.a.w. illegaal in het land vanaf 31 maart want kan niets bewijzen .
   Ik ben nog steeds van mening dat ze zeker immigratie had moeten verwittigen. Het had waarschijnlijk niks uitgemaakt dat ze het uit handen had gegeven, maar dat had immigratie op de hoogte geweest dat haar paspoort nog niet terug is. Ze kunnen snel zien of die verlenging wel degelijk werd aangevraagd of niet.
   Eventueel volstaat dan een bewijs van verlies/diefstal en daarmee kan ze dan een nieuw paspoort aanvragen en in dat nieuwe paspoort kan die verlenging opnieuw geplaatst worden. Voor zover die verlenging officieel werd aangevraagd.

   Dat het zolang duurt voor haar paspoort vind ik heel raar.
   Wat kan er allemaal niet mee gebeurd zijn nu?
   Ik hoop ook dat niemand haar paspoort achterhoud om haar zo uit te buiten (illegaal werken aan een aalmoes of zelfs minder, en je kan wel meer dingen verzinnen die verwacht worden).

   Ik geef maar advies hoe ik er over denk, is geen verplichting natuurlijk.
   Eindbeslissing wat iemand doet moet men voor zichzelf nemen

 3. khun moo zegt op

  Freek,

  Zover ik weet moet haar werkgever (de thaise kokschool) een verzoek doen tot verlenging van de werkvergunning.
  Zo gebeurt dat tenminste bij een kennis van mij die niet de thaise nationaliteit bezit en voor een kleine Thaise firma werkt.

  • RonnyLatYa zegt op

   Je moet een onderscheid maken tussen de werkvergunning en de verblijfsperiode.

   Als ze legaal hier werkt heeft ze een werkvergunning. Daar moet inderdaad die kok- of kookschool voor zorgen.
   Als ze een verlenging van verblijf wil moet ze dat zelf aanvragen, met de nodige bewijstukken van die school en die werkvergunning.

   Een werkvergunning hebben wil niet zeggen dat je dan automatisch ook een verblijfsperiode hebt of andersom.
   Langs de andere kant is het wel zo dat wanneer een van beide eindigt, of vroegtijdig beëindigd wordt, het andere op die dag ook beëindigd zal worden.
   Stop je dus met werken, dan zal ook je verblijfsperiode beeindigd worden.
   Wordt je verblijfsperiode beëindigd om welk reden ook, zal ook je werkvergunning worden stopgezet.
   Daarom dat je bijvoorbeeld bij immigratie normaal een papier hebt getekend dat wanneer de omstandigheden waaronder de verlenging werd bekomen eindigt, je immigratie daarvan moet verwittigen en je verblijfspriode ook zal beëindigd worden.
   Wil daarom niet zeggen dat je dan buiten moet natuurlijk. Je kan altijd een nieuwe verlenging vragen om al dan niet dezelfde reden. Dat zal van de bewijsstukken afhangen die je voor die reden geeft.

   • khun moo zegt op

    Ronny,

    Dank voor de correctie.
    de vraag ging inderdaad over verlenging van haar verblijfsperiode.

 4. chris zegt op

  De procedure was/is bij mij als volgt:
  – ongeveer 4 weken voor de afloop van je jaarlijkse visumdatum ga je naar je werkgever en vraagt om een nieuw arbeidscontract (voor 1 jaar) (de goede werkgever komt zelf naar je toe)
  – met dat nieuwe arbeidscontract en de andere benodigde papieren ga je naar Immigratie en daar laat je je visum voor een jaar verlengen
  – met die nieuwe visum-stempel in je paspoort (en alle andere benodigde papieren en copietjes en een doktersverklaring) ga je naar het Ministerie van Werkgelegenheid (Din Daeng in Bangkok) en daar krijg je (als alles goed gaat) een nieuwe werkvergunning voor een jaar
  Natuurlijk moet op twee plaatsen contant worden betaald.

  Je kunt dit alles NIET door een derde laten doen maar je moet er altijd zelf bij zijn.

  • RonnyLatYa zegt op

   Hier kan je het lezen en de kosten.

   https://www.thaiworkpermit.com/work-permit-documents-new-renew.html#:~:text=%20Listed%20below%20are%20the%20documents%20that%20a,Letter%20and%20the%20Thai%20government%E2%80%99s%20letter%20More%20


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website